ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Απίστευτο: Βρέθηκε σε οικοδομή στην Κηφισιά, σπάνιο κρασοπότηρο του 5ου αιώνα που το χρησιμοποιούσε ο Περικλής(;)

Στη μία πλευρά κάτω από την λαβή του ήταν χαραγμένα έξι ονόματα σε γενική πτώση: Αριστείδου, Διοδότου, Δαισίμου, Αρρίφρονος Περικλέους και Ευκρίτου.


Ένα απλό κρασοπότηρο-ένας μελαμβαφής σκύφος- του 5ου αιώνα π.Χ. που βρέθηκε σεν ένα φτωχικό τάφο στην Κηφισιά έρχεται να ταράξει τα νερά της αρχαιολογίας, καθώς όχι μόνο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι χρησιμοποιήθηκε από τον Περικλή, αλλά... 
δεν αποκλείεται να φέρει και την ιδιόχειρη υπογραφή του. Γεγονός που καθιστά το ταπεινό αγγείο ως την πρώτη απτή απόδειξη της ζωής μιας από τις διασημότερες προσωπικότητες της Ιστορίας.

 Σημ ΑΡΧ.-Αναφέρουμε ότι ανήκε και στον Περικλή επειδή το αναφέρει αρχαιολόγος,  περιμένοντας βέβαια την ταυτοποίηση του 



Η ανέγερση μιας πολυκατοικίας στην Κηφισιά επί της οδού Σπάρτης 18, «κόλλησε» για αρχαιολογικούς λόγους αφού στα θεμέλια της οικοδομής βρέθηκε ένα απλό κρασοπότηρο-ένας μελαμβαφής σκύφος- του 5ου αιώνα π.Χ.

Συγκεκριμένα βρέθηκε σε ένα
φτωχικό τάφο στην Κηφισιά και έρχεται να ταράξει τα νερά της αρχαιολογίας, καθώς όχι μόνο θεωρείται σχεδόν βέβαιο (;) .... ότι χρησιμοποιήθηκε από τον Περικλή, αλλά δεν αποκλείεται να φέρει και την ιδιόχειρη υπογραφή του.

Γεγονός που καθιστά το ταπεινό αγγείο ως την πρώτη απτή απόδειξη της ζωής μιας από τις διασημότερες προσωπικότητες της Ιστορίας.

«Είναι ένα σπάνιο εύρημα. Ένα ζωντανό αυθεντικό στοιχείο μιας ιδιωτικής στιγμής» μας λέει η αρχαιολόγος της Β΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Γαλήνη Δασκαλάκη για το αγγείο ύψους μόλις οκτώ εκατοστών.

Μόλις δύο μέτρα κάτω από την επιφάνεια και σε έναν τάφο που δεν εντοπίστηκαν οστά η αρχαιολόγος βρήκε το αγγείο σπασμένο σε 12 κομμάτια. Όταν συγκολλήθηκε, η έκπληξη ήταν μεγάλη.


Στη μία πλευρά κάτω από την λαβή του ήταν χαραγμένα έξι ονόματα σε γενική πτώση: Αριστείδου, Διοδότου, Δαισίμου, Αρρίφρονος Περικλέους και Ευκρίτου. Και όλα μαζί ήταν τοποθετημένα σε ένα πλαίσιο.