ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Ταξίδι από τα Κύθηρα στην Κρήτη με μια παλαιολιθική σχεδία!





Πώς ταξίδευαν οι άνθρωποι στη θάλασσα πριν από 130.000 χρόνια; Εννέα «θαλασσοπόροι» ξεκίνησαν από τα Κύθηρα για την Κρήτη με μία σχεδία φτιαγμένη από καλάμια θέλοντας να ρίξουν φως στο ιστορικό μυστήριο.

ΔΕΣ 

Ταξίδεψαν 48 ώρες από τα Κύθηρα μέχρι την Κρήτη με μια σχεδία φτιαγμένη από καλάμια. Ο λόγος για τους First Mariners, τους εννιά ταξιδευτές που αποφάσισαν να ζήσουν την εμπειρία των πρώτων ταξιδιών που έκανε ο άνθρωπος. Οι First Mariners έφτασαν το πρωί του Σαββάτου στο λιμάνι των Χανίων και βραβεύτηκαν σε εκδήλωση από τον ιστιοπλοϊκό όμιλο Χανίων.

Σκοπός τους ήταν να αναπαραστήσουν το πρώτο ταξίδι του ανθρώπου στην περιοχή μέσω του οποίου, όπως όλα δείχνουν, πρωτοκατοικήθηκε η Κρήτη. Η δωδεκάμετρη σχεδία κατασκευάστηκε με πέτρινα εργαλεία παρόμοια με αυτά που εικάζεται ότι χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι κατά την Παλαιολιθική εποχή και με τα υλικά χιλιάδων χρόνων: 5.000 καλάμια, 4 κορμούς κυπαρισσιών, δέρμα από κατσίκα και σχοινί.



Ύστερα από πολύμηνη προετοιμασία τα πάντα ήταν έτοιμα. Το πλήρωμα, το οποίο θα έδωσε ώθηση στη σχεδία με ξύλινα κουπιά, έφτασε στα Κύθηρα από την άλλη άκρη της Γης, οι περισσότεροι από τη μακρινή Ινδονησία. Λέγονται «First Mariners» και επικεφαλής τους είναι ο 73χρονος Βρετανός ιστορικός και συγγραφέας Bob Hobman, ο οποίος εργάζεται με πάθος επί μήνες για την
υλοποίηση του σχεδίου. Ανάμεσά τους υπάρχουν και δύο Έλληνες που προέρχονται από τα Κύθηρα, ο Γιάννης Καλλίγερος και ο Αλέξανδρος Σουγιάννης.




Το αυτοσχέδιο πλεούμενο είχε ήδη πέσει στο νερό και είχε πραγματοποιήσει τις απαραίτητες δοκιμές. Η διάρκεια του ταξιδιού του εξαρτιόταν από τις καιρικές συνθήκες, όμως, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, θα χρειάζονταν από δύο έως πέντε ημέρες για να προσεγγίσει η σχεδία την Κρήτη και τη Γαύδο.



Συνοδεία τριών σκαφών

Το παράτολμο πλήρωμα συνόδευσαν τρία σκάφη, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συμμετεχόντων και να τους παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζονταν σε περίπτωση ανάγκης. Προσαρμοσμένη στον χαρακτήρα της διαδρομής ήταν και η διατροφή των μελών του, αφού, εκτός από τις απαραίτητες βιταμίνες που κατανάλωνανν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το μενού τους εμπλουτίστηκε με... παλαιολιθικές διατροφικές αξίες: καρύδια, φρούτα, αβγά και μέλι.



Ο 73χρονος Βρετανός ιστορικός και συγγραφέας Β. Hobman (με το γαλάζιο μπλουζάκι) 
με μέλη του πληρώματος.

Για να τιμήσει τους πρωτεργάτες συντελεστές του εγχειρήματος , ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων τους υποδέχτηκε και οργάνωσε τιμητική εκδήλωση την Τρίτη 22 Ιούλη στις 20.30 στον Ι.Ο. Χανίων στο Νεώριο Μόρο.





Στα πλαίσια της εκδήλωσης προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους «Το ταξίδι της Μελίδας».
Ομιλητές:
*Μπόμπ Χόουπμαν, καπετάνιος του πληρώματος, συγγραφέας , ιστορικός. Τίτλος ομιλίας «Από τα Κύθηρα στην Κρήτη με μια παλαιολιθική σχεδία»
*Κατερίνα Κόπακα, καθηγήτρια προϊστορικής αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας , Παν/μιο Κρήτης. Τίτλος ομιλίας «Με μια καλαμένια σχεδία από τα Κύθηρα στην Κρήτη και στη Γαύδο. Η εμπειρία μιας πειραματικής παλαιολιθικής πλεύσης στον 21ο αιώνα»
*Γιάννης Καλλίγερος, μέλος του πληρώματος, κάτοικος Κυθήρων

Αφορμή για το πρωτότυπο εγχείρημα στάθηκε μια αρχαιολογική ανακάλυψη που έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2010. Στον Πλακιά της νότιας Κρήτης και στη Γαύδο είχαν τότε βρεθεί λίθινα εργαλεία ηλικίας 125.000 ετών   ΔΕΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ . Το γεγονός αυτό διέψευσε όσους πίστευαν ότι οι άνθρωποι είχαν συναντήσει στον δρόμο τους την Κρήτη πριν από 12.000 χρόνια και επιβεβαίωσε τη θεωρία που υποστήριζε ότι ο παλαιολιθικός Ευρωπαίος είχε μετακινηθεί διά της θαλάσσης στην Κρήτη πριν από 130.000 χρόνια αναζητώντας τροφή. Ο δρόμος για τους First Mariners είχε ανοίξει...