ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Με επιφύλαξη ότι ...Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν έναν λαβύρινθο μέσα στον λόφο Καστά;



Το μυστήριο της Αμφίπολης συνεχίζεται αφού υπάρχου ενδείξεις ότι πρόκειται ουσιαστικά περί ενός λαβυρινθώδους μνημείου. Ένα υπόγειο οικοδόμημα, το οποίο περιλαμβάνει υπόγειες αίθουσες και διαδρόμους, δίνοντας την εντύπωση ενός υπόγειου λαβύρινθου, φαίνεται να υπάρχει στον τύμβο της Αμφίπολης, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία από τις γεωφυσικές μετρήσεις στο χώρο

Τις μετρήσεις αυτές επικαλείται η ιστοσελίδα xronometro.com, η καβαλιώτικη εφημερίδα.

Από σήμερα το πρωί, τα όργανα γεωφυσικών μετρήσεων του ΑΠΘ έχουν αναλάβει να «σκανάρουν» με κάθε λεπτομέρεια το σύνολο του μεγάλου Τύμβου της Αμφίπολης, όπου εδώ και τρείς μήνες περίπου διεξάγεται η ανασκαφή που έχει φέρει στο φως το σημαντικότερο μνημείο των τελευταίων χρόνων.

Ενώ με αργούς και σταθερούς ρυθμούς – λόγω τη στενότητας το χώρου – συνεχίζεται η ανασκαφή στο βάθος του ορύγματος, στο δάπεδο του τρίτου θαλάμου – χωρίς όμως να έχει δώσε κάτι πέρα από την στρυμονική άμμο της επίχωσης, ξεκίνησε η γεωφυσική έρευνα με τη μέθοδο της διασκόπησης με επικεφαλής τον Καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Α.Π.Θ. Γρηγόρη Τσόκα, (στο Τομέας Γεωφυσικής, Τμήμα Γεωλογίας) και εκτός απροόπτου σε μία – δύο εβδομάδες περίπου, θα πρέπει να έχουμε τα αποτελέσματα. Η εκτίμηση είναι ότι με αυτό το βήμα ερχόμαστε πιο κοντά στην αποκάλυψη των μυστικών του μεγάλου Τύμβου της Αμφίπολης.

Στόχος της έρευνας είναι να
«επικαιροποιήσει» τις παλαιότερες μετρήσεις τόσο του Πανεπιστημίου Πατρών, όσο και του ΤΕΙ Σερρών και με πιο σύγχρονες μεθόδους να αποτυπώσει και να επεξεργαστεί στην συνέχεια τα δεδομένα σχετικά με το τι κρύβεται κάτω από τους τόνους χώματος του λόφου.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που είναι στην διάθεση του xronometro.com, φαίνεται ότι υπάρχει ένα υπόγειο οικοδόμημα το οποίο περιλαμβάνει υπόγειες αίθουσες και διαδρόμους δίνοντας την εντύπωση ενός υπόγειου λαβύρινθου. Η επιστημονική μελέτη αναλαμβάνει δράση για να αποκαλύψει όλα τα κρυμμένα μυστικά και στην συνέχεια με τη γνώση αυτών, να επιχειρήσει η ανασκαπτική σκαπάνη να προσδιορίσει τα σημεία στα οποία θα πραγματοποιήσει τομές για να φέρει στο φως όλα αυτά τα πιθανολογούμενα ευρήματα.

Σε αυτή την έρευνα που ξεκίνησε δεν σημαίνει ότι όλα θα εξελιχθούν απρόσκοπτα, καθώς, μπορεί να υπάρξουν εμπόδια που θα δυσκολέψουν το έργο, ένα από αυτά είναι το βάθος που βρίσκονται οι προς εντοπισμό δομές, η πυκνότητα των στρωμάτων ή ακόμη και ο «θόρυβος» που δημιουργείται από φυσικά φαινόμενα, με κίνδυνο να δώσουν λάθος εικόνα. Στόχος του κ. Τσόκα και της ομάδας του είναι να γίνει απεικόνιση της εσωτερικής δομής του γεωλογικού σχηματισμού που αποτελεί το γέμισμα του τύμβου, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει φυσικό βράχο, κοιλώματα του βράχου,  χώμα και λίθινες κατασκευές.

Μάλιστα, η διεπιστημονική ομάδα που έχει συστήσει το υπουργείο Πολιτισμού διευρύνεται και εμπλουτίζεται και με άλλους επιστημονικούς τομείς, που έρχονται να συνεισφέρουν στο ανασκαφικό έργο, με την ελπίδα να έρθουμε πιο κοντά στην αποκάλυψη των μυστικών του μνημείου.

Εάν οι ενδέιξεις ισχύουν τότε είναι πολύ πιθανό να έχουμε να κάνουμε με μια ολόκληρη "νεκρόπολη" καθώς ή έχουμε και άλλους τάφους στον ίδιο λόφο, ή μιλάμε για πολλές εισόδους στο ίδιο ταφικό μνημείο. Πάντως όλα δείχνουν ότι μέρχι στιγμής έχει ανασκαφεί ένα πολύ μικρό μέρος.