ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Αμφίπολη : Ο Τρίτος θάλαμος ανασκάπτεται


Φωτ Αρχείου 

Ενισχύονται οι ενδείξεις ότι κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου στο μνημείο Καστά μπορεί να υπάρχει ταφικός χώρος για υποδοχή μιας ή περισσότερων τάφων. 
 
Ξεπερνά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 2,5 μέτρα το βάθος του ορύγματος (διαστάσεων 4Χ 2,10 μ.) στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο, το οποίο ανασκάπτεται ακόμα για την απομάκρυνση της επίχωσης άμμου!
 
Τόσο είναι μέχρι στιγμής το βάθος του ορύγματος από το ύψος του κατωφλιού, μπροστά από τη θύρα, ως το σημείο που έχει ανασκάψει για να βρει στο όρυγμα φυσικό έδαφος η αρχαιολογική ομάδα υπό την κυρία Κατερίνα Περιστέρη… Αξίζει να σημειωθεί ότι αγγίζει τα 8,5 μέτρα συνολικά το βάθος του τρίτου θαλάμου από τη θόλο του ως το σημείο που ως τώρα έχει φτάσει η σκαπάνη.
 
Οι διαστάσεις και το βάθος του τεχνητού ορύγματος, που ανασκάπτεται ακόμα για να απομακρυνθεί η επίχωση άμμου, μειώνουν, κατά την εκτίμηση αρχαιολόγων, τις πιθανότητες να το έχουν δημιουργήσει αρχαίοι τυμβωρύχοι - πρέπει όμως να απαντηθεί από ποια αιτία προκλήθηκε η αναστάτωση στο δάπεδο του τρίτου θαλάμου ή ποιος την προκάλεσε.
 
Το μέγεθος του ορύγματος καθιστά, κατά την άποψη ειδικών, πιο πιθανή πλέον την εκδοχή να πρόκειται για όρυγμα-«κρύπτη» που έγινε για να υποδεχθεί , κάτω από δάπεδο, τουλάχιστον μια ταφή. Ειδικοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν προκύψει ενδείξεις ακόμα και για τον τρόπο ταφής, έστω σε κάποια φάση χρήσης του μνημείου - ίχνη και κατάλοιπα κατασκευής για την εναπόθεση νεκρού ή νεκρών, κεραμικά, οστά, υπολείμματα καύσης κτλ. Επίσης αναμένουν ότι μπορεί να υπάρχουν ευρήματα που να παραπέμπουν στο πώς φτιάχτηκε το όρυγμα, με ίχνη από υλικά ή ακόμα και από αρχιτεκτονικά στοιχεία για την πρόσβαση σε αυτό.
 
Μάλιστα, θεωρείται παράδοξο ένα όρυγμα τέτοιων διαστάσεων να μην είχε κτιστά τοιχώματα με λιθόπλινθους ή κάποιου άλλου είδους «επένδυση» - αλλιώς, λένε, θα υπήρχε πρόβλημα στατικό ως προς την ευστάθεια της θεμελίωσης των πλαϊνών τοίχων του τρίτου θαλάμου. Έτσι, κρίνουν λογικό να βρεθούν -ή ήδη να έχουν βρεθεί- μέσα στο όρυγμα λίθοι των πλευρικών τοιχίων. Μια τέτοια εξέλιξη θα αναιρούσε την αρχική εικόνα του «απεριποίητου» ορύγματος.
 
Το ζήτημα είναι αν η ανασκαφική ομάδα δώσει πληροφορίες σχετικά με ευρήματα (κινητά, μικροαντικείμενα, κτερίσματα, ή άλλου είδους ευρήματα που να παραπέμπουν σε ταφικά έθιμα ή ακόμα και να συνδέονται με τον νεκρό), και όχι μόνο για τα τεχνικά χαρακτηριστικά που αφορούν την εξέλιξη του ανασκαφικού έργου αλλά και την ομάδα επιστημόνων που θα αναλάβει τη γεωφυσική διασκόπηση στον τύμβο της Αμφίπολης.
 
Μένει να φανεί αν θα σπάσει εκκωφαντικά η σιωπή της ανασκαφικής ομάδας, η οποία δεν μπορεί παρά να έχει φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα κατά τη διάρκεια των εργασιών του τελευταίου δωδεκαήμερου. Πάντως, δεν είναι απίθανο το μαρτύριο της… σταγόνας να συνεχιστεί ή να λάβει νέα μορφή, από 'δώ και πέρα, με την παράμετρο της γεωφυσικής διασκόπησης να γίνει καταλύτης για νέες προσδοκίες σχετικά με όσα κρύβει μέσα του ο τύμβος της Αμφίπολης.
 
Πηγή: tovima.gr