ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Νέο εντυπωσιακό ψηφιδωτό στο Διδυμότειχο

Νέες εντυπωσιακές παραστάσεις έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, στο μεγάλο ψηφιδωτό που αποκαλύπτεται κομμάτι κομμάτι στο δάπεδο του ρωμαϊκού λουτρού στην Πλωτινόπολη του Διδυμότειχου.


Στα δυτικά της κεντρικής παράστασης, όπου κυριαρχούν ιχθυοκένταυροι, δελφίνια, Νηρηίδες, αλλά και ο νεαρός Έβρος, γιος του βασιλιά της Θράκης Κάσσανδρου, που αναδύεται από το νερό, αποκαλύφθηκε φέτος μία παράσταση με θαλάσσιο ίππο και δύο έρωτες, που συμπληρώνουν διάχωρα με πτηνά και φυσικά μοτίβα. Ο ένας κρατάει τα χαλινάρια του ίππου και ο άλλος το κεφάλι του σε στάση «σκεπτόμενος».

ΠΛΩΤΙΝΟΠΟΛΗ - -Φωτ αρχείο ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ


Μέχρι στιγμής έχουν ανασκαφεί τα 90 από τα 140 τ.μ. του τεράστιου ψηφιδωτού δαπέδου με το εξαιρετικά ασυνήθιστο για την περιοχή θέμα, με τα θαλάσσια, μυθικά όντα.

«Είναι μια εντυπωσιακή παράσταση που όταν αποκαλυφθεί στο σύνολό της θα φέρει στο φως έναν ''θαλάσσιο θίασο'', με δελφίνια, ερωτιδείς, Νηρηίδες, που
ιππεύουν θαλάσσια μυθικά όντα, όπως ιχθυοκένταυρους και ίππους. Παρόμοια θέματα βρίσκουμε σε παραστάσεις στην Όστια της Ιταλίας, αλλά και την οικία των κόκκινων κιόνων στην Τυνησία», δηλώνει στο «Έθνος» ο επικεφαλής της ανασκαφής, αρχαιολόγος της ΙΘ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Ματθαίος Κουτσουμανής.












Με χρήματα του δήμου Διδυμοτείχου η ανασκαφή συνεχίστηκε φέτος προς τα δυτικά της κεντρικής παράστασης, όπου εκτός από τον θαλάσσιο ίππο και τους έρωτες αποκαλύφθηκαν γεωμετρικά μοτίβα, το ένα μάλιστα «ο κύβος του Σολομώντα» -εγγεγραμμένος σε πέλτες- μαίανδροι, ενώ στο κάτω μέρος της παράστασης υπάρχουν δύο διάχωρα με πτηνά και φυσικά μοτίβα. Η όλη παράσταση είναι κατασκευασμένη από υαλοψηφίδες και περικλείεται από βλαστοσπείρες και κισσόφυλα, γεγονός που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους δείχνει προς τη λατρεία του Διόνυσου.

Το ψηφιδωτό χρονολογείται στο β' μισό του 2ου μ.Χ. αιώνα και στις αρχές του 3ου μ.Χ. αιώνα και ανήκει σε triclinium (αίθουσα συνεστιάσεων με τρεις κλίνες) λουτρού.

Η Πλωτινόπολη είναι μια πόλη στον ελληνικό χώρο που ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Τραϊανό, ο οποίος της έδωσε το όνομα της γυναίκας του, Πλωτίνης. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Διδυμοτείχου, στον λόφο της Αγίας Πέτρας, όπου το 1965 κατά την κατασκευή χαρακώματος από στρατιώτες βρέθηκε η χρυσή σφυρήλατη προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου (193-211 μ.Χ.).


ΔΕΣ ΕΔΩ

Η Πλωτινόπολη στον Έβρο