ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Στο τεχνητό όρυγμα στον τρίτο θάλαμο, οι ανασκαφείς έχουν φτάσει σε βάθος δύο μέτρων.





Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την αποκάλυψη του μυστικού του λαβυρίνθου του τύμβου Καστά

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την αποκάλυψη του μυστικού στην Αμφίπολη. Στο τεχνητό όρυγμα στον τρίτο θάλαμο, οι ανασκαφείς έχουν φτάσει σε βάθος δύο μέτρων.

Την Τετάρτη το υπουργείο Πολιτισμού θα κάνει νέες ανακοινώσεις.

Στόχος της διεπιστημονικής ομάδας που διενεργεί την ανασκαφή είναι να διαπιστωθεί εάν στο λόφο είναι κρυμμένες και άλλες αρχαιότητες, πέραν του ταφικού μνημείου, αλλά και του νεκροταφείου της εποχής του Σιδήρου, που είχε αποκαλύψει ο πρώτος ανασκαφέας της Αμφίπολης, καθηγητής Δημήτρης Λαζαρίδης.


Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας τόνισε ότι «η Αμφίπολη δεν έχει τελειώσει ακόμη» και έκανε λόγο για «ένα συναρπαστικό αφήγημα».

Ο Γρηγόρης Τόσκας, ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που έχει αναλάβει την επιστημονική διασκόπηση από το υπουργείο Πολιτισμού, θα συνεχίσει με νέες έρευνες την εβδομάδα που μας έρχεται.

Το υπόγειο οικοδόμημα φέρεται να έχει τη μορφή ενός υπόγειου λαβύρινθου και η
αποκρυπτογράφησή του, σε πρώτο στάδιο, μοιάζει να είναι δουλειά των επιστημόνων του Αριστοτελείου, πριν αναλάβουν οι αρχαιολόγοι της διεπιστημονικής ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη.

Εξάλλου, τα συμπεράσματα, στα οποία θα καταλήξουν οι επιστήμονες της ομάδας Τόσκα, αναμένεται να γίνουν το "εργαλείο" των αρχαιολόγων για τη συνέχεια της ανασκαπτικής διαδικασίας.

Στόχος της δευτεροβάθμιας διασκόπησης είναι να προσδιοριστούν τα σημεία στα οποία θα γίνουν οι τομές για να έρθουν στο φως κι άλλα τυχόν ευρήματα.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Γρηγόρης Τόσκας και η ομάδα του επιθυμούν την απεικόνιση της εσωτερικής δομής του γεωλογικού σχηματισμού, που αποτελεί το γέμισμα του τύμβου, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει φυσικό βράχο, κοιλώματα του βράχου, χώμα και λίθινες κατασκευές.

Αμφίπολη: Και ξαφνικά... σιωπή από τους αρχαιολόγους- Τι πραγματικά συμβαίνει με τον τάφο;

Εδώ και μήνες καθημερινά υπήρχε μία κινητικότητα σχετικά με τις ανασκαφές στον λόφο Καστά και συνεχείς ανακοινώσεις για τα ευρήματα στον τάφο της Αμφίπολης. Τις τελευταίες περίπου 10 ημέρες ωστόσο δεν υπάρχει κανένα νέο. Γιατί; Τι πραγματικά συμβαίνει;

Υπήρξε μια φάση κατά την οποία η ανασκαφή πάγωσε τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς έπρεπε να γίνουν συγκεκριμένα έργα στήριξης του μνημείου. Οι εργασίες που έχουν να κάνουν με την αρχαιολογική έρευνα, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται ότι ξεκίνησαν και πάλι από την περασμένη Πέμπτη, ωστόσο δεν έβγαλαν... πουθενά.

Μάλιστα φαίνεται ότι εκτός από συμπέρασμα δεν υπήρξε και κανένα σπουδαίο αντικείμενο και κάπως έτσι οι υπεύθυνοι της ανασκαφής έμειναν... βουβοί.

Αντίθετα, λέγεται ότι θα υπάρξει την ερχόμενη Τετάρτη συνέντευξη Τύπου όπου θα δοθούν κάποιες απαντήσεις, κυρίως όμως για το μέλλον της ανασκαφής.

Ως τότε όμως ίσως και να υπάρξει κάποιο εύρημα που να οδηγήσει σε ένα συμπέρασμα έστω για το τι έχει συμβεί στον τελευταίο, τον νεκρικό όπως όλα δείχνουν, θάλαμο.

Ακόμη οι ερευνητές αν και έχουν φτάσει ως ένα βάθος περί τα 8,5 μέτρα (από το ύψος του θόλου) δεν έχουν εντοπίσει έδαφος σταθερό, συνεχίζουν ακόμη να ανασκάπτουν επιχωμάτωση και έτσι δεν μπορούν παρά να συνεχίζουν προς τα κάτω...

Στη συνέντευξη τύπου αναμένεται πιθανότατα να ανακοινωθεί και το ερευνητικό κέντρο που θα αναλάβει τις γεωλογικές έρευνες στο χώρο του λόφου ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει λόγος συνέχισης της ανασκαφής σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο.







ΚΑΙ ΕΝΑ  ΕΡΩΤΗΜΑ... ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ Ή ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ...ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ  ΕΚΕΙΝΗΣ ....ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ....ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΚΕΙΝΗΣ