ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Νέο εύρημα στον Κεραμικό


Μια αττική επιτύμβια στήλη, που χρονολογείται την κλασική περίοδο, έφερε στο φώς η αρχαιολογική σκαπάνη στον Κεραμεικό, όπου σε ένα μικρό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου συνεχίζονται οι έρευνες του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, σε συνεργασία με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών.

Πρόκειται για τμήμα επιτύμβιας στήλης, που απεικονίζει ανάγλυφα σε πρώτο
επίπεδο μια καθιστή γυναίκα και ένα κοριτσάκι και σε δεύτερο επίπεδο μια άλλη γυναίκα και έναν γενειοφόρο άνδρα. Οι μορφές βρίσκονται κάτω από ανάγλυφο επιστύλιο αετώματος, όπου υπάρχει δυσανάγνωστη επιγραφή, από την οποία ξεχωρίζει το όνομα «Δημόστρατος».

Σύμφωνα με τη δημοσίευση, τόσο το σχήμα της επιτύμβιας στήλης όσο και το είδος και το ύφος τής παρουσίασης, καθιστούν σαφές ότι το ταφικό μνημείο χρονολογείται στο τρίτο τέταρτο του 4ου πΧ αιώνα. Πιθανόν το επιτύμβιο ανάγλυφο είχε αρχικά τοποθετηθεί στο αρχαίο νεκροταφείο, κατά μήκος του δρόμου μπροστά από την Ιερά Πύλη, ενώ σε άγνωστη χρονική στιγμή χρησιμοποιήθηκε ως δομικό υλικό, και συγκεκριμένα ως κατώφλι θύρας. Στη συνέχεια, σε μια τρίτη χρήση, το θραύσμα της στήλης που εντοπίστηκε αποτέλεσε κάλυμμα του αποχετευτικού δικτύου κάτω από την Ιερά Οδό, όταν τον 6ο αιώνα επισκευάστηκε το σύστημα υδροδότησης της Αθήνας.


Σημειώνεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για τη συνέχιση της ανασκαφής στον Κεραμεικό, σε ένα μικρό τμήμα προς την πλευρά της Ερμού, που θα αποδώσει τη συνέχεια της Ιεράς Οδού εντός του αρχαιολογικού χώρου. Μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής, το τμήμα αυτό θα ενοποιηθεί με τον υπόλοιπο χώρο και θα αποδοθεί στο κοινό. Σύμφωνα με την ανασκαφική πρόταση του Γερμανικού Ινστιτούτου, οι έρευνες θα ολοκληρωθούν εντός του 2014, με τη δυνατότητα τα επόμενα δύο χρόνια να ερευνηθεί η στρωματογραφία του πρανούς και να δημιουργηθεί ένας τοίχος αντιστήριξης στο τμήμα που δεν υποστηρίζεται (κάτω από τι