ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Micromeria acropolitana: Το αγριολούλουδο που φυτρώνει μόνο στην Ακρόπολη, πουθενά αλλού στον κόσμο!



Εσείς την ξέρετε; Την έχετε συναπαντήσει σε κάποιο περίπατό σας στον ιερό βράχο;
Εγώ, πάντως, μόλις τώρα πληροφορήθηκα την ύπαρξή της. Και μου άρεσε που τα νέα ήταν (για μια φορά) ευχάριστα.




Ο λόγος για τη Μικρομέρια της Ακρόπολης ή Micromeria acropolitana, ένα λουλουδάκι ταπεινό αλλά χαριτωμένο, της οικογένειας των Χειλανθών, που φυτρώνει μόνο στο βράχο της Ακρόπολης.

H Μικρομέρια της Ακρόπολης (Micromeria acropolitana) είναι είδος μικρού φυτού του γένους Μικρομέρια (Micromeria) της οικογένειας των χειλανθών (Lamiaceae ή Labiatae).



Αποτελεί ενδημικό φυτό της Αθήνας και συγκεκριμένα του βράχου της Ακροπόλεως, στον οποίο ζει αποκλειστικά. Έχει ύψος 5 έως 30 εκατοστά. Ανθίζει από τον Μάιο έως τον Ιούνιο. Τα άνθη της έχουν χρώμα ροζ.





Το φυτό ανακάλυψαν οι Γάλλοι Βοτανικοί Rene C.J.E. Maire και ο Marcel G.C. Petitmengin, στις 30 Αυγούστου του 1906 (“In Acropoli Athenarum”, 30.8.1906, Maire & Petitmengin, Mission Botanique en Orient no. 1073).


Ορίστηκε για πρώτη φορά το 1908 από τον Αυστριακό Βοτανικό Eugen von Halácsy. Σε μη επίσημα δημοσιευμένο, χειρόγραφο έγγραφο του αναφέρεται αρχικά στο φυτό με το όνομα «Micromeria athenae», το οποίο περιγράφεται ως λεκτότυπος.[1] Ο Halácsy παρουσιάζει το φυτό με το όνομα «Micromeria acropolitana» στο έργο του «Conspectus Florae Graecae».


ΕΚ ΤΟΥ   thesecretrealtruth.blogspot.com