ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Πως ντύθηκε με μάρμαρο ο τύμβος στην Αμφίπολη


Για τους ιδιοκτήτες του αρχαίου λατομείου της Θάσου η δουλειά ήταν χρυσοφόρα καθώς το ταφικό μνημείο που θα χτιζόταν στην Αμφίπολη ήταν τεράστιο και αυτός που έκανε την παραγγελία ήθελε να το «ντύσει» εξ ολοκλήρου με κατάλευκο μάρμαρο Θάσου.

Έχοντας μελετήσει επί σειράν ετών τα σχεδόν 70 αρχαία λατομεία της
Θάσου, οι αρχιτέκτονες της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην αρχαιολογία Τόνι Κοζέλι και Μανουέλα Βιρτς-Κοζέλι περιέγραψαν τις τεχνικές εξόρυξης και μεταφοράς μαρμάρου κατά την αρχαιότητα, στη διάρκεια διάλεξης που έδωσαν τη Δευτέρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.





Για να εκτελεστεί η παραγγελία χρειαζόταν εκατοντάδες εργάτες να δουλεύουν πυρετωδώς για μεγάλο διάστημα με αμέτρητα χτυπήματα στα σωθικά της γης για να αποκολληθούν τεράστιοι όγκοι μαρμάρου.

Σύμφωνα με τον κ. Κοζέλι, το λευκό μάρμαρο που «έντυσε» εξ ολοκλήρου το μνημείο δεν προέρχεται από την Αλυκή Θάσου, όπως εκτιμά η διεπιστημονική ομάδα, καθώς το μάρμαρο εκεί είναι γκριζωπό με νερά, αλλά από κάποιο από τα λατομεία της Βάτης ή της Σαλιάρας. Αυτά είναι επίσης παραθαλάσσια, γεγονός που έκανε λιγότερο δύσκολο το έργο της μεταφοράς.

«Χρειαζόταν ο ξύλινος γερανός με τους δύο τροχούς, ο οποίος σήκωνε τους όγκους μαρμάρου και τους φόρτωνε στα πλοία. Δεν ήταν απαραίτητο να υπάρχει δρόμος, όπως με τα ορεινά λατομεία.




Η Αμφίπολη είναι κοντά και στο εκεί λιμάνι γινόταν η εκφόρτωση με τον ίδιο τρόπο», είπε στο «Εθνος». Για την εκτέλεση μιας τόσο μεγάλης παραγγελίας απαιτούνταν μήνες.

Ο ίδιος ο αρχιτέκτονας χρειάστηκε κάτι λιγότερο από 24 ώρες για την πειραματική εξόρυξη ενός μόνο κομματιού με
μήκος ενός μέτρου με τις αρχαίες τεχνικές. Οι εξορύκτες άνοιγαν οπές στη σειρά και σ' αυτές προσάρμοζαν σφήνες, τις οποίες χτυπούσαν με σφυρί.




Η δόνηση που δημιουργούνταν «έσχιζε» και αποκολλούσε τους όγκους μαρμάρου, τους οποίους στη συνέχεια πελεκούσαν ή έκοβαν με πριόνι, σύμφωνα με την παραγγελία.






Οι τυμβωρύχοι

Αναφορικά με την ανασκαφή στην Αμφίπολη, ο κ. Κοζέλι σημείωσε πως ο ίδιος δεν εξεπλάγη από την εικόνα του τρίτου θαλάμου, ενώ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο να υπάρχει και κάτι άλλο πέρα απ' αυτόν.

«Στους μακεδονικούς τάφους, μετά τη μαρμάρινη θύρα του νεκρικού θαλάμου συνήθως δεν υπάρχει διάκοσμος, γιατί εκεί είναι ο νεκρός. Ο,τι υπάρχει βρίσκεται στους προθαλάμους», είπε και προσέθεσε:

«Ο τάφος είναι απολύτως συλημένος, πιθανότατα κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Οι τυμβωρύχοι δεν άφησαν τίποτα μέσα. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάτι άλλο εκεί».

Ερμηνεύοντας το τεχνητό όρυγμα, ο ίδιος εκτιμά πως πιθανώς να το έσκαψαν οι τυμβωρύχοι, ψάχνοντας για κάτι θαμμένο