ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Έξι αγάλματα κρύβει ο βυθός των Αντικυθήρων.



Έξι ακόμα μπρούντζινα αγάλματα, ανάμεσα στα οποία ενός πυγμάχου, υπολογίζει ο Μπρένταν Φόλεϊ πως κρύβει ο βυθός των Αντικυθήρων.

Οι εικασίες του είναι εύλογες, καθώς κατά καιρούς έχουν ανελκυθεί χέρια, κεφάλια και πόδια, που δεν ανήκουν σε γνωστά αγάλματα. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ένα περσινό εύρημα, ένα δόρυ, το οποίο... αναζητά το άγαλμά του.

Με ανανεωμένη όρεξη φτάνουν στα Αντικύθηρα τις μέρες αυτές οι δύτες, αρχαιολόγοι, επιστήμονες και τεχνικό προσωπικό που από την αύριο ή τη Δευτέρα θα αρχίσουν να καταδύονται, σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν και άλλα μυστικά από τον βυθό που κρύβει το διάσημο ναυάγιο. Χωρίς τη στολή Exosuit, όπως μας είπε ο κ. Φόλεϊ, από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole, που διεξάγει την έρευνα μαζί με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού.

Με πολλές προσδοκίες, όμως, ανάμεσα στις οποίες είναι
ο εντοπισμός αποδείξεων ότι τα βυθισμένα πλοία μπορεί να είναι δύο, όπως εδώ και χρόνια υποπτεύονται και τελευταία θεωρούν εξαιρετικά πιθανό. Τόνοι εξοπλισμού μεταφέρθηκαν στο νησί και θα χρησιμοποιηθούν σε αυτήν τη δεύτερη φάση της έρευνας.

Την ύπαρξη τουλάχιστον έξι αγαλμάτων στον βυθό υπολογίζει ο Μπρένταν Φόλεϊ, από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole, που διεξάγει την έρευνα μαζί με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στα μεταλλικά αντικείμενα, και σε αυτό θα βοηθήσει περισσότερο η τεχνολογία, με βάση την οποία θα υποδειχθούν μεταλλικά κομμάτια που συνδέονται με το ναυάγιο. Είτε δηλαδή αποτελούν τμήμα του πλοίου και της οικοσκευής είτε μεταλλικά τέχνεργα. Οι ερευνητές θα είναι εφοδιασμένοι με χάρτες του βυθού, ώστε να γνωρίζουν πού ακριβώς έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εντοπισμού αρχαίων. Αυτή η προεργασία έγινε στην πρώτη φάση.

Τρισδιάστατη απεικόνιση

Τότε διεξήχθη και ψηφιακή υποβρύχια αποτύπωση και τρισδιάστατη απεικόνιση ακριβείας στην περιοχή του Ναυαγίου. Στην περυσινή αντίστοιχη αποτύπωση είχε καταγραφεί η περιοχή της θέσης απ' όπου ανελκύστηκαν το 1900 τα περίφημα γλυπτά και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων.

Εν τούτοις η γειτνίασή του με δεύτερη θέση όπου εντοπίζεται φορτίο αμφορέων και άγκυρες ίδιας χρονολόγησης κατέστησε αναγκαία την αποτύπωση του ευρύτερου χώρου, ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν όλα τα ευρήματα και να εξαχθούν συμπεράσματα για την πιθανή σχέση των δύο θέσεων. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα τα πλοία ήταν δύο.


Άλλη σκέψη των επιστημόνων θα διερευνηθεί με προσοχή. Όπως λέει ο κ. Φόλεϊ, δεν αποκλείεται το σκαρί να είχε φορτίο σιτηρών, μέσα στο οποίο είχαν τοποθετηθεί τα αγάλματα ώστε να σταθεροποιούνται και να μην κινδυνεύουν να σπάσουν.

Για να γίνει η ανέλκυση χωρίς προβλήματα, αφού αντικείμενα που έχουν παραμείνει αιώνες στον βυθό της θάλασσας είναι εύθραυστα, έχει επινοηθεί ένας ειδικός τρόπος μεταφοράς. Τα αρχαία θα τοποθετούνται σε ειδικό μηχάνημα εισρόφησης, που θα τα μεταφέρει ασφαλή στην επιφάνεια, σαν να έμπαιναν σε ένα ασανσέρ, όπως λέει ο κ. Φόλεϊ.

Προς το παρόν, η ομάδα ετοιμάζεται να κάνει και άλλες συνδυαστικές έρευνες, π.χ. να διερευνήσει με DNA την πολυτελή κεραμική του πλοίου. Λάγυνοι (αγγείο για υγρά), όλπες (οινοχόες) και μυροδοχεία, θα εξεταστούν για να βρεθεί το περιεχόμενό τους. Θα χρησιμοποιηθεί μια μη καταστρεπτική τεχνική, την οποία χρησιμοποιούν και οι ιατροδικαστές σε περιπτώσεις... εγκλημάτων στην Αμερική. Αν εντοπισθούν ίχνη DNA τότε θα γίνουν πρόσθετες έρευνες σε μεγαλύτερο αριθμό δειγμάτων.  ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ «ΕΘΝΟΣ»