ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Βρέθηκε ένα αρχαίο κρεοπωλείο στην αρχαία Μεσσήνη

Είναι η πρώτη φορά που έχει βρεθεί ένα κρεοπωλείο από την Ελληνιστική περίοδο . "Συνήθως έχουμε ένα ρωμαϊκό macelum», λέει ο Θέμελης, "μια μικρή ανοιχτή αυλή χρησιμοποιείται εδώ ως ένα σφαγείο." Το "Κρεοπωλείο ταυτίστηκε με επιγραφή του 1ου αιώνα μ.Χ., που βρέθηκε στο εσωτερικό της στοάς, η οποία μας λέει ότι ένας πλούσιος Μεσσηνιος πολίτης έδωσε το 1875 δηνάρια από την προσωπική του περιουσία για να επισκευάσει τη στέγη και να ανακαινείση το κτίριο." Υπάρχουν και άλλες σημαντικές ενδείξεις που μαρτυρούν τη χρήση του ως ένα σφαγείο και κρεοπωλείο

Αρχαία Μεσσήνη: αναστηλώνεται η δυτική δωρική στοά της Αγοράς Έχει μήκος 34 μ.

Η αναστήλωση της δωρικής στοάς, μήκους 34 μ., που βρέθηκε στη δυτική πλευρά της Αγοράς στην αρχαία Μεσσήνη, έρχεται να ολοκληρώσει το αναστηλωτικό πρόγραμμα που «τρέχει» στον περίφημο αρχαιολογικό χώρο της περιοχής τα τελευταία χρόνια. Μαζί της θα «σηκωθεί» και το περιστύλιο με τους
αρράβδωτους κίονες, που αντιστοιχεί σε αρχαίο κρεοπωλείο (σφαγείο για την ακρίβεια), το οποίο αποτελούσε ένα από τα καταστήματα αυτής της πλευράς της αγοράς. Η υλοποίηση των παραπάνω, μετά και τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, έχει ήδη ξεκινήσει.


Το συγκρότημα του γυμνασίου της αρχαίας Μεσσήνης.

«Η δωρική στοά είναι ελληνιστική και σε πρώτη φάση είχε πίσω μαγαζιά, που αργότερα καταργήθηκαν, ενώ φτιάχτηκε κι ένα περιστύλιο το οποίο χρησιμοποίησαν ως σφαγείο» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης, που από το 1986 διευθύνει την ανασκαφή της Αρχαιολογικής Εταιρείας στην αρχαία Μεσσήνη, καθώς και το αναστηλωτικό έργο του Υπουργείου Πολιτισμού στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο. Το κρεοπωλείο ταυτίστηκε με επιγραφή του 1ου αι. μ.Χ., που βρέθηκε στη στοά και πληροφορεί ότι ένας εύπορος Μεσσήνιος ξόδεψε 1.875 δηνάρια από την περιουσία του για να επισκευαστεί η στέγη της και να τοποθετηθούν κονιάματα.

Εκτός από την επιγραφή, ωστόσο, υπάρχουν και ίχνη που μαρτυρούν την παραπάνω χρήση, σφαγείου και μαγαζιού: Μια ογκώδης πέτρα με οπή για το δέσιμο των μεγάλων ζώων, που εντοπίστηκε στη βορειοανατολική γωνία του περιστυλίου, οι αύλακες γύρω από την πέτρα όπου έτρεχε το αίμα και οι γούβες που είχαν σχηματιστεί στα κατώφλια από τα πολλά πατήματα. 


Επιπλέον, μια άλλη επιγραφή, παλαιότερη, προετοιμάζει το έδαφος για το τι πρόκειται να βρεθεί. «Υπάρχει μια επιγραφή που συνδέεται με γενικές επισκευές κτιρίων τα οποία είχαν καταστραφεί από σεισμό. Ένα από αυτά είναι και η στοά ενός παντοπωλείου, που δεν έχουμε βρει ακόμα, και σύμφωνα με την επιγραφή ήταν κοντά στη στοά του κρεοπωλείου», συμπληρώνει ο κ. Θέμελης.

Η αναστήλωση της δωρικής στοάς, που έχει ήδη ξεκινήσει, δεν θα αργήσει να ολοκληρωθεί. «Έχουμε όλο το υλικό, τα πάντα είναι έτοιμα. Ούτε μήνα δεν θα μας πάρει για να τελειώσει. Ελπίζουμε να πάρουμε μερικούς μήνες παράταση μέσα στο 2016 γιατί όλα τα έργα έχουν καθυστερήσει και θα έχουμε υπόλοιπα χρημάτων, καλό είναι να τα χρησιμοποιήσουμε. Εμείς πάντως είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε όλα τα έργα που αφορούν το πρόγραμμά μας» αναφέρει.

Το αναστηλωτικό πρόγραμμα, που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στον αρχαιολογικό χώρο, είναι ενταγμένο σε ΕΣΠΑ. Ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους και αφορά, εκτός από τη δωρική στοά και το περιστύλιο του κρεοπωλείου, τις αναστηλώσεις μνημείων, όπως της τρίκλιτης βόρειας στοάς της Αγοράς, των εντυπωσιακών Γυμνασίου και Σταδίου και ενός πύργου στα τείχη της αρχαίας Μεσσήνης.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Ελένη Μάρκου).