Ο Ευφρόσυνος μας προσκαλεί να απολαύσουμε την ζωή τώρα... |
ανασκαφών στην Συριακά σύνορα της σημερινής Τουρκίας, επαρχία Χατάι στην αρχαία Αντιόχεια .
Το ψηφιδωτό, το οποίο χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ., ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2012, όταν εκτελούσαν την εργασίες τοπικά συνεργεία για να χτίσουν ένα τελεφερίκ στην Αντιόχεια και τότε βρέθηκαν τα αρχαία ερείπια .
Ο Τρεχέδιπνος(Τρέχει σε δείπνο) Με ενδυμασία πλούσια ...!...Και ο ...Άκλ(ι)ηρος....!...Δεξιά της εικόνας φτωχοντυμένος...! |
Πηγή της είδησης είναι το Associated Press ,(μέσω αυτού οι Τούρκοι) και όπως καταλαβαίνουμε τέτοιες ανακοινώσεις γίνονται ,ενώ έχει ανακαλυφθεί από το 2012 αλλά τυχαία τώρα αποκαλύφθηκε ολόκληρο…!... Για να προσελκύσουν και φέτος τουρίστες με την Ελληνική πολιτιστική μας κληρονομιά που κατέχουν σήμερα εκεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για ακόλουθους της Ελληνικής επικούρειας φιλοσοφίας και ακριβώς εκεί ανάγεται η έννοια αυτού του Ελληνικού ψηφιδωτού .
Η Αντιόχεια (σημ. Αντάκια, τουρκικά: Antakya), γνωστή και ως Αντιόχεια η επί Δάφνη ή επί Ορόντου ή Αντιόχεια η Μεγάλη ήταν αρχαία πόλη ή οποία σήμερα βρίσκεται στην επαρχία Χατάι στη νότια Τουρκία. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ποταμού Ορόντη και ιδρύθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. από τον Σέλευκο Α' το Νικάτορα, στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προς τιμή και μνήμη του πατρός του Αντίοχου. Η Αντιόχεια αναμφιβόλως υπήρξε το λίκνο του ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, πόλη που αποτέλεσε το σταυροδρόμι των μεγάλων φιλοσοφικών ρευμάτων, με μεγάλη ανάπτυξη των γραμμάτων και των επιστημών. Υπήρξε η πόλη των εθνικών, φιλοσοφικών και θρησκευτικών αντιθέσεων, αλλά και των θεαμάτων, της πολυπολιτισμικότητος και των ακραίων εκφραστικών εκδηλώσεων. Πέρασε σταδιακά όμως στην παρακμή από τον 10ο αιώνα λόγω των σφοδρών επιδρομών των κατακτητών, Αράβων και Σταυροφόρων, καθώς και της αλλαγής των εμπορικών δρόμων προς τη Δύση.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα κύπελλα με τους σκελετούς. Ένας ύμνος για την ζωή, μια προτροπή για την απόλαυση του παρόντος