ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Ο Πύργος Χειμάρρου στη Νάξο θα αποκατασταθεί

Ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία του νησιού της Νάξου και ένα από τα πιο αξιόλογα στο Αιγαίο, ο πύργος Χειμάρρου θα αποκατασταθεί μετά την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Ο κυκλικός πύργος της Νάξου - Ο Πύργος του Χειμάρρου είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Νάξου. Βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά της, ανάμεσα στον Ζα, το ψηλότερο βουνό της και την θάλασσα (διαδρομή από Φιλώτι προς Καλαντό). Αυτό που τον κάνει μοναδικό είναι το εντυπωσιακό ύψος του που αγγίζει τα 15 μέτρα. Το εξωτερικό του διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση σε σχέση με το εσωτερικό, έχει κυκλικό σχήμα και είναι φτιαγμένο από τοπικό μάρμαρο πάχους 1,1 μέτρα. Επικρατεί η άποψη ότι κτίστηκε στα ταραγμένα ελληνιστικά χρόνια (4ος - 3ος αι. π.Χ.) και θεωρείται ότι με κάποιο τρόπο συνδέεται με την προστασία της παραγωγής μαρμάρου στη Νάξο.


Το 15μέτρων υψηλό κυκλικό διπλού τοιχώματος κτήριο ,ο πύργος του Χειμάρρου είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μνημεία του είδους του. Κατασκευάστηκε στα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα για
αμυντικούς σκοπούς. Ήταν κατασκευασμένο από το τοπικό λευκό μάρμαρο χωρίς ένα συνδετικό μέσο και με μεγάλη ικανότητα που έδειξε την υψηλή ποιότητα της λιθοτεχνίας στην κλασική αρχαιότητα.


 Ο Πύργος Χειμάρρου κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος το 2011 μαζί με δύο γειτονικές βυζαντινές εκκλησίες, ένα τμήμα της αρχαίας οδού και μέρος της περίφραξης τοίχου του Πύργου.



Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ