ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Σε άλλη μια προκλητική ενέργεια σε βάρος των χριστιανικών μειονοτήτων της Κωνσταντινούπολης, προχώρησε το τουρκικό καθεστώς του Ερντογάν σύμϕωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εϕημερίδας, Taraf, (6/7/2014). Όπως αναϕέρει η ίδια η τουρκική εϕημερίδα, με απόϕαση της τουρκικής κυβέρνησης που ήδη δημοσιεύτηκε και στην τουρκική εϕημερίδα της κυβερνήσεως, όλες οι επιγραϕές στην μητρική γλώσσα των χριστιανικών ιδρυμάτων της Κωνσταντινούπολης, που είναι αναρτημένες στις κεντρικές εισόδους, επιβάλλεται να ξηλωθούν και να αντικατασταθούν πάραυτα με αντίστοιχες επιγραϕές μόνο στην τουρκική γλώσσα

Γράϕει ο Νίκος Χειλαδάκης


. Η απόϕαση αυτή θυμίζει το γνωστό και τρομοκρατικό  καθεστώς που είχε επιβληθεί τις παλαιότερες δεκαετίες με το γνωστό τουρκικό σλόγκαν, «Türkçe konuş»,  δηλαδή, «Μίλα μόνο Τουρκικά» και με το οποίο είχε απαγορευτεί σε όλους τους μειονοτικούς να μιλούν δημόσια την μητρική του γλώσσα. Την περίοδο εκείνη υπήρχε έντονη τρομοκρατία και ακόμα και το ανάγνωσμα δημόσια μιας μειονοτικής εϕημερίδας, όπως η γνωστή Απογευματινή της Κωνσταντινούπολης, είχε σαν συνέπεια ακόμα και τον άγριο ξυλοδαρμό
όσων είχαν τολμήσει να διαβάσουν στα ελληνικά την μειονοτική εϕημερίδα. Τώρα επανέρχεται με πρώτο βήμα όπως διαϕαίνεται το ίδιο καθεστώς της επιβολής της τουρκικής γλώσσας.


Σύμϕωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, με απόϕαση του τουρκικού υπουργείου Παιδείας που επισημοποιήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση αλλάζει το μέχρι σήμερα καθεστώς της ονοματολογίας και των δημοσίων επιγραϕών που είναι αναρτημένες στις εισόδους των μειονοτικών σχολείων στην μητρική γλώσσα των μειονοτήτων και επιβάλλεται η ανάρτηση επιγραϕών μόνο στην τουρκική γλώσσα. 


Μάλιστα το καθεστώς αυτό της τουρκοποίησης των μειονοτικών σχολείων, θα επεκταθεί και στα άλλα μειονοτικά ιδρύματα έτσι που να μην υπάρχει τίποτα που να θυμίζει την ελληνική, αρμενική, η άλλη μειονοτική γλώσσα στις επιγραϕές των ιδρυμάτων αυτών. Παραδειγματικά αναϕέρονται και κάποια μειονοτικά σχολεία και ιδρύματα από όπου θα αρχίσει αμέσως η εϕαρμογή του νέου νόμου της γλωσσικής τουρκοποίησης. Τα σχολικά ιδρύματα αυτά είναι, σύμϕωνα με την τουρκική εϕημερίδα, το ελληνικό Ιωακείμιο Λύκειο Θηλέων, Το Ζάππειο Λύκειο, το Ζωγράϕειο Λύκειο και Εμπορική Σχολή, το Αρμένικο Λύκειο Esayan, το  Αρμένικο Λύκειο Getronagan και τα αρμενικά σχολικά ιδρύματα, Nynyan και Surt Haç.

Η τουρκική κυβέρνηση σε μια πονηρή προσπάθεια αιτιολογήσεως της απόϕασης αυτής, αναϕέρει ότι οι μειονοτικές ονομασίες των μειονοτικών σχολικών ιδρυμάτων, που σημειωτέον υπήρχαν επί πολλές δεκαετίες, είχαν δημιουργήσει πολλά… γραϕειοκρατικά προβλήματα και γι’ αυτό η τουρκική κυβέρνηση αποϕάσισε να προχωρήσει στην ενέργεια αυτή της επιβολής των τουρκικών ονομάτων. Με λίγα λόγια οι γνωστές τουρκικές προϕάσεις εν αμαρτίες του… Ναστραντίν Χότζα.

 Και να σκεϕτεί κάνεις ότι όλα αυτά γίνονται την ίδια περίοδο που στην δυτική Θράκη επιβάλλεται σταδιακά η τουρκική ονομασία σε όλα τα μειονοτικά ιδρύματα, ενώ το τουρκικό προξενείο οργιάζει με την πλήρη αδιαϕορία της κεντρικής μνημονιακής ελληνικής κυβέρνησης. Να δούμε μέχρι που θα πάει αυτή η εθνική κατρακύλα με όσα μαθαίνουμε κάθε μέρα από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.



ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ ΣΤΟ http://olympia.gr/
Δημοσιογράϕος-Συγγραϕέας-Τουρκολόγος