ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Αλεξάνδρεια… η Θεϊκή








Στον 2ο-3ο αι μ.Χ., υπάρχει ένα βιβλίο που γράφτηκε δοξάζοντας τον Αλέξανδρο, τον κατακτητή που είχε ιδρύσει την πόλη της Αλεξάνδρειας. Μεταξύ άλλων αναφέρει ...Η πόλη φτιάχτηκε για να είναι «ένας θείος κόσμος, ένα παγκόσμιο αντικείμενο του πόθου στο κέντρο του σύμπαντος», όπως ακριβώς ο Σάραπις αποκάλυψε στον Αλέξανδρο σε ένα όνειρο.






Η τέχνη και διάφορα επιστημονικά έργα , καθώς και η έκθεση με το ίδιο όνομα, προσκαλούν την δόξα του παρελθόντος της πόλης. Επίσης δείχνουν την έκταση των πνευματικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών ανταλλαγών που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας, που ήταν ανάλογες με την ιδιοφυΐα του Αλεξάνδρου και που ταίριαζε στο κύρος και τη δύναμη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η κληρονομιά ήταν τεράστια, τόσο στον μουσουλμανικό κόσμο και στην Ευρώπη μέχρι την ένταξη των Μεδίκων οι οποίοι μετέτρεψαν την Φλωρεντία στη νέα Αλεξάνδρεια της Αναγέννησης.(από την μεταλαμπάδευση γνώσης του «βυζαντινού» Ρωμέϊκου βασιλείου)



Το Ίδρυμα Martin Bodmer, η Biblioteca Medicea Laurenziana και η Fondation Gandur pour l'Art ένωσαν τις δυνάμεις τους και σε συνδυασμό με θησαυρούς τους για να απεικονίσουν την αξιοσημείωτη μοίρα της Αλεξάνδρειας. Περισσότεροι από εκατό φημισμένοι επιστήμονες και ερευνητές έχουν εργαστεί μαζί για να αποκαλύψουν νέες γνώσεις. Έχουν ρίξει νέο φως στα χειρόγραφα, τα αρχαιολογικά αντικείμενα και τα ιστορικά μνημεία που εμφανίζονται σε περισσότερες από 400 πρωτότυπες φωτογραφίες, τα περισσότερα από αυτά σε εκτυπώσεις μεγάλου μεγέθους.



Στην έκθεση το Ίδρυμα Martin Bodmer συγκεντρώνει παπύρους, αρχαιολογικά αντικείμενα που ανήκουν στην συλλογή του Jean Claude Gandur και πρωτότυπο χειρόγραφα, τα οποία είναι μεταξύ τα πιο διάσημα από τη συλλογή των Μεδίκων. Σαράντα πρωτότυπες φωτογραφίες, τυπωμένες χρησιμοποιώντας παλιές τεχνικές, έχουν φέρει στη ζωή τα μέρη όπου παρήχθησαν τα χειρόγραφα και τα αντικείμενα. Αυτές οι υπέροχες οθόνες προσφέρουν μια εικόνα για το μεγαλείο της Αλεξάνδρειας. Η έκθεση Στο Ίδρυμα Martin Bodmer στην Ελβετία θα τρέχει έως τις 31 Αυγούστου 2014.