ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Από ελληνικά χέρια ο θησαυρός των αρχαίων Σκυθών



Όπως έγινε γνωστό από τους φορείς της Ολλανδίας, ο χρυσός των αρχαίων Σκυθών θα επιστραφεί στην Ουκρανία και όχι στο Μουσείο της Κριμαίας.
Η ρωσική αρχαιολογική ιστοσελίδα με αφορμή αυτήν την εξέλιξη, αναφέρει ότι ο χρυσός των αρχαίων Σκυθών ανακαλύφθηκε από Ρώσους πριν από περίπου πενήντα χρόνια, στην περιοχή της Σταυρούπολης.
«Πρόκειται για χρυσά αριστουργήματα των Ελλήνων τα οποία
φιλοτέχνησαν κατόπιν παραγγελίας των Σκυθών που ζούσαν στην περιοχή. Το βασίλειο των Σκυθών στην Κριμαία κράτησε μέχρι τον Γ΄ αιώνα μ.Χ., όταν καταστράφηκε από τους Γότθους. Μία από τις πλέον σημαντικές ανακαλύψεις για το λαό αυτόν, υπήρξε η ανακάλυψη  των χρυσών σκευών και κοσμημάτων σε έναν συλημένο τάφο, που για άγνωστους λόγους δεν είχαν οι αρχαιοκάπηλοι εντοπίσει το θησαυρό αυτόν».


Τα ευρήματα τα οποία είχαν ανακαλυφθεί κατά την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης είναι σύμφωνα με τους ειδικούς μέρος  των σκευών που χρησιμοποιούνταν σε τελετουργίες. Οι απεικονίσεις στα χρυσά σκεύη παραθέτουν έναν άλλο κόσμο, πιθανώς τον άλλο κόσμο, όπως πίστευαν οι Σκύθες.

 Για τους Σκύθες έχουμε μαρτυρίες από τον Ηρόδοτο ότι ζούσαν στη νοτιοδυτική Ασία και ήταν λαός άγριος  και μετακινούνταν με τις συζύγους τα παιδιά και τους σκλάβους από περιοχή σε περιοχή.

Ως φαίνεται τα χρυσά σκεύη και οι παραστάσεις έγιναν σε εργαστήριο της Αττικής, αυτό φαίνεται τόσο από την τεχνοτροπία  της διακόσμησης, όσο και από το ‘δέσιμο’ τους και τη χημική ανάλυση στην οποία υποβλήθηκαν  και είναι παρόμοια με άλλα σκεύη που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Θράκες ,Μακεδόνες , Αθηναίοι και άλλοι Έλληνες όλα  κατασκευασμένα σε ελληνικό εργαστήριο.




Η ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΝ 4.7.14 - Η Κριμαία ζητάει από την Ολλανδία την επιστροφή του χρυσού των Σκυθών

Η συλλογή του χρυσού των αρχαίων Σκύθων, από το μουσείο της Κριμαίας,  εστάλη το Φεβρουάριο του παρόντος έτους σε έκθεση στην Ολλανδία, όταν ακόμη η χερσόνησος ήταν  μέρος της Ουκρανίας.

Μετά τη συνένωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, που το Κίεβο δεν αναγνωρίζει, η Ουκρανία θεωρεί τον χρυσό των Σκύθων ως μέρος της περιουσία της.

Το Μουσείο της Κριμαίας έστειλε επίσημο αίτημα για την επιστροφή της συλλογής και με τη σειρά της η Ολλανδία υποσχέθηκε να εξετάσει το αίτημα από το Σεπτέμβριο, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος υπουργός Πολιτισμού, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

Παράλληλα, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζεται να υπερασπισθεί τα ρωσικά συμφέροντα στο δικαστήριο.

«Η συλλογή του χρυσού των αρχαίων Σκύθων  μεταφέρθηκε σε έκθεση της Ολλανδίας σε μια απευθείας συμφωνία μεταξύ του Μουσείου της Κριμαίας και των Ολλανδικών Μουσείων, χωρίς μεσολάβηση του ουκρανικού κράτους. Το νόμιμο είναι να επιστραφεί στο Μουσείο της Κριμαίας», είπε ο Μεντίνσκι.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο πολιτισμού της Ουκρανίας, αναφέρει ότι τα εκθέματα θα επιστραφούν στο Κίεβο και όχι στην Κριμαία, αφού η τελευταία αποτελεί μέρος της Ουκρανίας.

Το πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, το οποίο παρέλαβε τα εκθέματα προκειμένου να τα παρουσιάσει στα ολλανδικά Μουσεία, δεν επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες.
Ωστόσο, ο ειδικός εντεταλμένος της ρωσικής προεδρίας, Μιχαήλ Σβουντκόι, είπε ότι το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί.

   ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΧΕΔΩΡΟΣ 





ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΣ       ΟΙ ΣΚΥΘΕΣ