ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Αμφίπολη : Οι εκπληκτικές Ελληνίδες Κόρες είναι ιστάμενες όπως τους αξίζει...!!ΝΕΕΣ ΦΩΤΟ.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ .. ΕΝΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΘΕΑΜΑ ΣΤΟΝ ΘΩΡΩΝΤΑ ....ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΘΑΜΜΕΝΟ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ......ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΣΠΕΡΙΟΙ  ΕΤΡΩΓΑΝ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ....Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ...!!!




Συνεχίστηκε από την ΚΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η αρχαιολογική έρευνα στο ταφικό συγκρότημα λόφου Καστά Αμφίπολης. Αφαιρέθηκαν οι δύο τελευταίοι δόμοι του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύπτοντας στο σύνολο τους τα μαρμάρινα βάθρα  πάνω στα οποία πατούν οι Καρυάτιδες. 

Ο διάκοσμος των βάθρων είναι συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων. Αποτελείται από μαρμάρινους δόμους με περιταίνια. Το ύψος των βάθρων είναι 1,40μ., έχουν πλάτος 1,36μ. και πάχος 0,72μ. Το συνολικό ύψος βάθρου και αγάλματος είναι 3,67μ.. ΄

Το δάπεδο του δεύτερου χώρου είναι υπερυψωμένο κατά 0,07μ. Ιχνη μπλέ χρώματος εντοπίζονται στο μέτωπο της ανωτέρω επιφάνειας,




Οι εκπληκτικές Ελληνίδες Κόρες ίστανται σε βάθρο εφάμιλλο του μεγαλείου τους -Το συνολικό ύψος βάθρου και αγάλματος είναι 3,67μ. ...!!!


Συνεχίστηκαν, επίσης, οι ανασκαφικές εργασίες, στον χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες, με αφαίρεση χωμάτων σε βάθος μέχρι 1,5μ. αποκαλύπτοντας την συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων, όπως και στον προηγούμενο χώρο, καθώς και μεγάλο μέρος του θυρώματος, που οδηγεί στον τρίτο χώρο. 

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Κατερίνα Ρωμιοπούλου : "Οι κλέφτες μπήκαν από την κορυφή"


Eπίτιμη διευθύντρια Αρχαιοτήτων Κ. Ρωμιοπούλου. Είναι βέβαιη για τη σύληση του τύμβου Καστά - "Οι κλέφτες μπήκαν από την κορυφή"  Η Κατερίνα Ρωμιοπούλου δεν είναι μια τυχαία αρχαιολόγος  οι ανασκαφές της είναι σημαντικές και έχει εκδώσει αποτελέσματα όπως -Λευκάδια : αρχαία Μίεζα, Κατερίνα Ρωμιοπούλου / 1997  - Μίεζα : νεκροταφείο υστεροαρχαϊκών - πρώιμων ελληνιστικών χρόνων


ΕΡΩΤΗΣΗ...ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝΑ ..........ΕΑΝ ΜΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΟΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΔΟΜΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΜΕΣΑ ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ  ΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΟΡΟΦΗ .ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΔΥΟ ΤΟΙΧΟΥΣ ;

Φωτ Αρχείου 


Η πληθώρα των χωμάτων που βγαίνουν, σε ολόκληρα κιβώτια, από τον τάφο της Αμφίπολης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των αποχωματώσεων δίνουν ενδείξεις ότι ο τάφος έχει συληθεί.

Η επίτιμη διευθύντρια Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Ρωμιοπούλου, εμφανίζεται βέβαιη για τη σύληση του τύμβου Καστά.

«Έχουν βγάλει τόσα χώματα έξω από τον τάφο, κιβώτια ολόκληρα, τα οποία ξέρω καλά ότι τα κοσκινίζουν. Τίποτα δεν βρήκαν, κάποιες ενδείξεις; Γιατί δεν μας λένε; Δεν βρήκαν ούτε καρφιά; Τα καρφιά είναι πραγματικό στοιχείο. Όταν βρίσκεις καρφιά, και μάλιστα μεγάλα, αμέσως λες “έχουμε ξύλινο φορείο», λέει χαρακτηριστικά.

«Η τελετουργία της

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Γερμανοί βγάζουν στο "σφυρί" αρχαία νομίσματα τα οποία είχαν κλέψει από την Αμφίπολη κατά την περίοδο της Κατοχής.


Γερμανοί αρχαιοκάπηλοι εκμεταλλεύονται τη δημοσιότητα που έχουν πάρει σε ολόκληρο τον κόσμο οι ανασκαφές του τάφου της Αμφίπολης και βγάζουν στο "σφυρί" αρχαία νομίσματα τα οποία είχαν κλέψει από την Αμφίπολη κατά την περίοδο της Κατοχής.

Για τις επόμενες ημέρες, μέσα στον Οκτώβριο, έχουν προγραμματίσει δύο δημοπρασίες προκειμένου να πλουτίσουν με κλεμμένα νομίσματα του Φιλίππου Β' και πολλά ακόμη αρχαία νομίσματα που έβγαλαν παράνομα από την Ελλάδα.

Αυτό που κάνει ωστόσο εντύπωση είναι η παντελής απουσία του ελληνικού κράτους. Που είναι το υπουργείο Πολιτισμού; Γιατί επιτρέπουν να πωλούνται αρχαία νομίσματα στη "μαύρη αγορά" που αποτελούν περιουσία του Έθνους την οποία ρήμαξαν οι Γερμανοί κατακτητές;

Θα έπρεπε τουλάχιστον να γίνει σε πρώτη φάση ένα διάβημα προς το Βερολίνο και να ζητηθεί να απαγορευθούν οι δημοπρασίες και να συλληφθούν οι κάτοχοι αυτών των αρχαίων νομισμάτων που τα εμπορεύονται σαν να ανήκουν στην οικογένεια τους.

Διαβάστε τι βγάζουν σε δημοπρασία και θα καταλάβετε το μέγεθος της κλοπής που έχει συντελεστεί εδώ και πολλά χρόνια.

Στη Γερμανία διοργανώνονται ετήσια υπαίθρια «παζάρια», με πάγκους διαφόρων περίεργων

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Υπάρχουν ενδείξεις που σχετίζονται με την θεωρία ότι στον τάφο βρίσκεται η Ολυμπιάδα

Υπάρχουν ενδείξεις  που σχετίζονται με την θεωρία ότι στον τάφο βρίσκεται η Ολυμπιάδα
 National Geographic: Οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης αναπαριστούν ιέρειες του Διονύσου

 Μια  άποψη  εμφανίστηκε πριν λίγες μέρες στο National Geographic και ανήκει στον Άντριου Τσαγκ, ( Chugg)  ερευνητή συγγραφέα του βιβλίου «Η αναζήτηση του τάφου του Μ. Αλέξανδρου».

Σύμφωνα με τον Τσαγκ, οι Κόρες που βρέθηκαν στον τύμβο είναι πολύ πιθανό να αναπαριστούν ιέρειες ,αυτές που έπαιρναν μέρος σε διονυσιακά και ορφικά όργια και τρόμαζαν τους άνδρες με στεφάνια που έφεραν πλεγμένα φίδια για να τους αποτρέψουν να τις πλησιάσουν.

Τεχνικά, αναφέρει ο Τσαγκ, η ονομασία που δίνουμε σε αυτά τα αγάλματα είναι «Καρυάτιδες», είναι κάτι πολύ κοινό στην αρχιτεκτονική των Αρχαίων Ελλήνων αλλά και την ρωμαϊκή εποχή .

 Ο Τσαγγ, όμως, λέει πως «πρόκειται για Κλώδωνες,(από το  κλώθω και ήταν η ονομασία στην περιοχή της Μακεδονίας των Μαινάδων),  ) δηλαδή για ιέρειες του Διονύσου με τις οποίες η Ολυμπιάδα είχε σχέσεις. Γι' αυτό τα στεφάνια που φέρουν στο κεφάλι είναι αφιερωμένα στον Διόνυσο».



Κι αν είναι μέσα ο Αλέξανδρος;


Στέφανος Κασιμάτης 

Αναφέρομαι στον «ένοικο του τάφου». (Αλλη υπέροχη συμβολή της δημοσιογραφίας στο ξεχαρβάλωμα της γλώσσας, αλλά δεν είναι της ώρας...)
Αν μέσα στον τάφο, θέλω να πω, βρίσκονται τα απομεινάρια της φυσικής παρουσίας του ιστορικού εκείνου προσώπου το οποίο στη ζώσα ιδεολογία του Υπαρκτού Ελληνισμού έχει περάσει ως «Μεγαλέξαντρος», τι θα σημαίνει αυτό; Θα είναι καλό ή κακό για εμάς;

Απαντώ αμέσως, ώστε να αποφασίσετε αν αξίζει να συνεχίσετε την ανάγνωση παρακάτω: θα είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να μας συμβεί, διότι θα εκθρέψει τις φαντασιώσεις που ως έθνος έχουμε πληρώσει πανάκριβα και θα μας απομακρύνει από τον ρεαλισμό και την κατανόηση της σημασίας του ευρήματος στον λόφο με το κάπως αστείο όνομα στην αρχαία Αμφίπολη.

Φανταστείτε ότι αποκαλύπτεται σε ένα έκθαμβο διεθνές ακροατήριο (τεραστίων διαστάσεων μάλιστα, καθώς, εξαιτίας του Χόλιγουντ, ο Αλέξανδρος είναι γνωστός ώς και στους ράπερ...) ότι η «τελευταία κατοικία» (εξ ου και «ο ένοικος του τάφου», φαντάζομαι...) του μεγαλύτερου και θρυλικότερου κατακτητή του αρχαίου κόσμου, ίσως του μεγαλύτερου «ιστορικού ανδρός» (με την έννοια που έδιναν οι παλαιοί ιστορικοί στον όρο) είναι εδώ. Κι όχι απλώς εδώ, στην ίδια χώρα με τον Παρθενώνα, τη Μύκονο και άλλα σπουδαία μνημεία-σταθμούς της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και στην περιοχή της οποίας την ελληνικότητα αμφισβητούν οι ακατονόμαστοι γείτονες στα βόρεια: οι «Ρομασκοπιανοί»! (Αν μου επιτρέπεται να ταιριάξω τον παραδοσιακό όρο στα μέτρα της τρέχουσας πολιτικής ορθότητος...)

Η ανακάλυψη θα ερέθιζε ό,τι μας

Η ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους από την κ.Αννα Παναγιωταρέα σήμερα στο Μουσείο της Αμφίπολης,τι είπε.

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ,ΕΝΤΕΤΑΛΜΈΝΗΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ 


ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟ

Ας δούμε, κατ’ αρχήν, μερικά γενικά ζητήματα, που έχουν ανακύψει από την προηγούμενη Πέμπτη ως σήμερα, στο πλαίσιο της τακτικής μας συνάντησης:

1. Το ΥΠΠΟΑ και οι συντελεστές της ανασκαφής στον λόφο Καστά Αμφίπολης, παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον την διατύπωση απόψεων Ελλήνων και ξένων-ειδικών και μή- σχετικά με το ταφικό συγκρότημα.

2. Οι διατυπωθείσες θεωρίες περί της ταυτότητος του νεκρού, ως σήμερα, ανάγονται σε 14. Θέλω να γίνει σαφές ότι οι συντελεστές της ανασκαφής δεν διατυπώνουν άποψη για την ταυτότητα του νεκρού, που γίνεται τόσοw λόγος. Περιμένουν, με επιστημονική υπομονή, να μιλήσει το ίδιο το ταφικό συγκρότημα.

3. Εχουν, επίσης, διατυπωθεί δύο βασικές απόψεις σε ό,τι αφορά την χρονολόγησή του ταφικού συγκροτήματος. Η ανασκαφέας, εκτιμώντας τα ανασκαφικά δεδομένα, εκφράζει στην άποψη ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα. αλλωστε έχει παρουσιάσει την επιστημονική θέση της, κάνοντας δύο ανακοινώσεις, σε αντίστοιχα αρχαιολογικά συνέδρια.

4. Είναι προφανές ότι μόνον η συγκροτημένη δημοσίευση του ανασκαφικού υλικού θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός γόνιμου επιστημονικού διαλόγου.

5. Εμείς, με την έκδοση δελτίων τύπου, που αναφέρονται στην πρόοδο των εργασιών στο μνημείο, φροντίζομε για την ενημέρωση των Ελλήνων και ξένων ενδιαφερομένων -όχι μόνον των ειδικών αλλά και των μη ειδικών- από την στιγμή που η διεθνής κοινή γνώμη δείχνει αυτό το πρωτοφανές ενδιαφέρον.

6. Το ίδιο το μνημείο, πέραν πάσης αμφιβολίας, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Και όλοι συμφωνούν ότι τα μέχρι στιγμής αποκαλυφθέντα στοιχεία του, το καθιστούν μοναδικό.

Εδώ, να προσθέσω, ότι είναι

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Bloomberg: «Η Αμφίπολη δίνει ώθηση στον πολιτισμό»



Οι ανασκαφές στην Αμφίπολη και η δημοσιότητα, που δόθηκε σε αυτές, συνέβαλαν στην επιστροφή στην καθημερινή ατζέντα του θέματος της χρηματοδότησης του πολιτισμού, σημειώνει άρθρο του Bloomberg.

«Όταν οι Έλληνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο γυναικεία αγάλματα να φυλάσσουν έναν τάφο στην Αμφίπολη, στην πραγματικότητα βρήκαν κάτι πολύ περισσότερο από μερικά αρχαία ηλικίας 2.300 ετών. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης και "σφιξίματος του ζωναριού", η Ελλάδα αναδύθηκε από τα ευρήματα στον τεράστιο κυκλικό τύμβο και τα θέματα χρηματοδότησης του πολιτισμού επανήλθαν στην καθημερινή ατζέντα» υπογραμμίζεται στο άρθρο.

Το πρακτορείο φιλοξενεί δηλώσεις της

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟ ΛΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΣ…. TOTE ΔΕΙΞE ΤΟ ΚΙΟΛΑΣ



ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ....

Επιμένει η Όλγα Παλαγγιά ότι ο τάφος είναι του 1ου αιώνα π.Χ.

Αρνητική στο ενδεχόμενο να είναι μακεδονικός ο τάφος στην Αμφίπολη εμφανίστηκε η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Όλγα Παλαγγιά μιλώντας στο Mega.

«Ο τάφος είναι του 1ου αιώνα π.Χ., Έλληνες το έχουν κάνει το μνημείο, είναι ελληνικό, απλά το χρηματοδότησαν οι Ρωμαίοι. Και αν δεν κατασκευάστηκε τον πρώτο αιώνα τότε σίγουρα κατασκευάστηκε μέχρι το 280 π.Χ, ή την περίοδο που ήταν οι Ρωμαίοι στην Ελλάδα» δήλωσε η κ. Παλαγγιά.

ΕΥΝΟΗΤΑ ΡΩΤΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ...

Εάν  εννοεί ότι επειδή ήταν υψηλού κόστους το χρηματοδότησε η ρωμαϊκή αρχή… .ΠΩΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΥΤΟ ; υπάρχουν άλλα

"Ο ΔΕΙΝΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ"




Στενός (αλλά … ανώνυμος)  συνεργάτης του Δ.Λαζαρίδη: "Οι θάλαμοι στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης είναι οκτώ"!

Όχι τέσσερις όχι πέντε, αλλά οκτώ είναι οι θάλαμοι στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης σύμφωνα με στενό (αλλά … ανώνυμο )   συνεργάτη του Δ.Λαζαρίδη του ανθρώπου που πρώτος ξεκίνησε τις έρευνες για το μεγάλο αυτό αρχαιολογικό εύρημα.

 Ο αρχαιολόγος που πρώτος εντόπισε τη σπουδαιότητα της Αμφίπολης ήταν ο Δημήτρης Λαζαρίδης,  όπως ο ΚΑΝΘΑΡΟΣ είχε δημοσιεύσει στις 21 Αυγούστου .   Οι ανασκαφές στην Αμφίπολη είχαν ξεκινήσει πριν από 50 χρόνια!

 Ένας από τους στενούς του συνεργάτες, την περίοδο που νεαρός αρχαιολόγος ανέσκαπτε στον  λόφο Καστά, μιλά για τις σκέψεις και τις εκτιμήσεις του αρχαιολόγου .
 Σύμφωνα με την μαρτυρία του

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

“Αδύνατο να φτάσουν τυμβωρύχοι στο νεκρικό θάλαμο” λένε οι αρχαιολόγοι



- Άφωνοι οι ειδικοί από τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάστηκε ο τάφος της Αμφίπολης

- Οι... Αιγύπτιοι και το μεγάλο μυστικό του τάφου, τι υποπτεύονται οι αρχαιολόγοι. Ο τάφος της Αμφίπολης πρώτα εξέπληξε με το μέγεθος, ύστερα με τον πλούσιο διάκοσμό του και τώρα εκπλήσσει και με τον τρόπο κατασκευής του.

Μπορεί τα χρώματα, οι Σφίγγες και τα αγάλματα να έχουν αφήσει τους πάντες άφωνους, όμως οι αρχαιολόγοι έχουν μείνει το εξίσου άφωνοι από το γεγονός ότι καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι και με μια νέα έκπληξη σε ό,τι αφορά το ίδιο το κτήριο. (σε λίγο δεν θα μιλάμε μεταξύ μας ... όλοι  μείνανε άφωνοι......... Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου εδώ... ) 

Πρόκειται με βεβαιότητα για τον μεγαλύτερο μακεδονικού τύπου τάφο που έχει εντοπιστεί. Όμως ενός μέχρις ενός σημείου το μνημείο ακολουθεί τα πρότυπα των μακεδονικών τάφων, ενώ φυσικά βρίσκεται στο έδαφος της Μακεδονίας και υπολογίζεται ως έργο της περιόδου αμέσως μετά την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου με την μεγάλη ανάπτυξη της περιοχής, κατασκευαστικές (και όχι μόνο) λεπτομέρειες του δίνουν μια πολύ ιδιαίτερη μορφή.






“Ο τάφος είναι ασύλητος”

Αρχικά υπήρξε απογοήτευση. Ένα μεγάλο άνοιγμα στον τοίχο έδειχνε πως ανθρώπινο χέρι είχε αφαιρέσει λίθους και πιθανότατα κάποιοι είχαν επιχειρήσει να μπουν.

Οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν και στον επόμενο τοίχο αμέσως μετά τις “Καρυάτιδες”. Υπήρχαν και πάλι ενδείξεις ότι

Mάχη μεταξύ αρχαιολόγων για την ''καταγωγή'' των Καρυάτιδων

ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ...

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΑ ...

ΜΗΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ ΒΡΕΘΗΚΕ  ΟΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ...ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΕΝΤΙΚΙΟΥΡ…  ΓΙΑΤΙ  Η ΓΑΛΛΙΑ ΤΟΤΕ ...ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ…!!!

ΚΑΙ ΝΑΤΟ.......


8:44 πμ, 23 Σεπτεμβρίου 2014
http://www.parapolitika.gr

Το μυστικό που κρύβουν τα δάχτυλα των ποδιών τους

Φλέγον θέμα των τελευταίων εικοσιτετραώρων είναι η καταγωγή

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Μενδώνη "Υπάρχει πύλη που πάει προς τα κάτω"


Αποκάλυψε πως όντως ο τάφος της Αμφίπολης έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό

Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αποκάλυψε μιλώντας στον Παραπολιτικά 90,1 και τον Νίκο Ευαγγελάτο πως όντως ο τάφος της Αμφίπολης έχει ακόμη ένα μοναδικό χαρακτηριστικό.

Όπως υποπτεύθηκαν οι αρχαιολόγοι φτάνοντας στον τέταρτο τοίχο του τάφου υπάρχει κάτι που δεν μοιάζει να ακολουθεί τις... συνήθειες του υπόλοιπου οικοδομήματος.

Η πύλη, τέταρτη κατά σειρά μετά από

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΑ ...

ΑΣ ΡΙΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΠΩΣ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ «ΕΓΚΥΡΟΙ» ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΥΜΒΟ «ΚΑΣΤΑ» ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ 

ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ  ΕΝΑΝ «ΜΕΓΑΛΟ» ΚΑΙ «ΕΓΚΥΡΟ»



ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΕΙΔΗΣΗ ΛΟΙΠΟΝ, ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΕΝΑΣ «ΕΓΚΥΡΟΣ»  ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ....ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ...


ΑΣ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ΕΝΑ- ΕΝΑ 

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Αμφίπολη : Συγκλονιστηκές οι Καρυάτιδες. -ΦΩΤΟ


Φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις. 



ΜΕ ΟΤΙ ΝΕΩΤΕΡΟ ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την αφαίρεση τριών σειρών από τους πωρόλιθους του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες, οι οποίες έχουν ύψος 2,27μ. Φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις.


Στέκονται επάνω σε μαρμάρινα βάθρα μήκους 1,33μ. και πλάτους 0,68μ., τα οποία έχουν αποκαλυφθεί, προς το παρόν, σε ύψος περίπου 0,30μ


Αμφίπολη : Η μπουρδολογία στα «έγκυρα » ΜΜΕ και ιστότοπους πάει σύννεφο.....



Λέει η είδηση ....20 Σεπτεμβρίου ....


Το πρόβλημα με το οποίο βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη η ανασκαφική ομάδα είναι το πώς θα αποκτήσει πρόσβαση στον τρίτο θάλαμο του τάφου, κάτι που πιθανότατα θα γίνει από την κύρια είσοδο, την οποία όμως μπλοκάρουν τα “μπάζα”, ο μεγάλος όγκος χώματος που καλύπτει δηλαδή τον θάλαμο. Το ύψος των χωμάτων φτάνει τα τρία μέτρα, και η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει για αρκετές μέρες.
 Τα σενάρια για την ύπαρξη και τέταρτου θαλάμου ήρθαν στην επιφάνεια μετά τα νέα ευρήματα που ανέδειξε η αρχαιολογική σκαπάνη στον τύμβο Καστά.
 Κατά τις επόμενες ώρα αναμένονται νέες φωτογραφίες μέσα από τον τάφο καθώς η αρχαιολογική σκαπάνη πρόκειται να αποκαλύψει ολόκληρες τις Καρυάτιδες.
 Στο μεταξύ συνεχίζονται οι εργασίες απομάκρυνσης χωμάτων από τον τρίτο θάλαμο, όπου θα κριθεί αν ο νεκρικός θάλαμος είναι αυτός ή υπάρχει και τέταρτος θάλαμος, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανόν.
Παράλληλα ενισχύεται η υποστύλωση στον πρώτο και τον δεύτερο θάλαμο, με ισοδύναμα μέτρα αποχωμάτωσης και υποστύλωσης. Οι αρχαιολόγοι θα αφαιρέσουν δύο σειρές λίθων από τον τοίχο σφράγισης μπροστά από τις Καρυάτιδες προκειμένου να αποκαλυφθούν εξ ολοκλήρου και να φανεί το μεγαλείο των αγαλμάτων.

Τα χαρακτηριστικά των Καρυάτιδων

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ημερησία», (και άλλοι ιστότοποι αναμεταδίδουν) οι Καρυάτιδες έχουν σγουρά μαλλιά και μπούκλες ( ΠΩ..ΠΩ...!)   που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν σκουλαρίκια, και φορούν χιτώνα με μανίκια. ( ΤΙ ΛΕΣ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΜΟΥ...!).....Το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης ήταν προτεταμένα, ώστε με την κίνηση τους να αποτρέπουν συμβολικά εκείνους οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο και ήταν ένθετα. Ακολουθείται, δηλαδή, η ίδια τεχνική, όπως στις κεφαλές και στα φτερά των Σφιγγών...

Μπροστά από τις Καρυάτιδες, και από το ύψος της μέσης τους και κάτω,(ΩΩΩΩ...ΦΟΒΕΡΟ....!)  αποκαλύπτεται τοίχος σφράγισης από πωρόλιθους σε όλο το πλάτος των 4,5μ. Ωστόσο, εκείνο που προβληματίζει περισσότερο είναι ο τρόπος που θα

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Ανακαλύπτουν αρχαίες πόλεις που έχουν ανακαλυφθεί τουλάχιστον πριν 2 χρόνια...!!!

Διάφοροι «ειδικοί» και μη ,με την αρχαιολογία ιστότοποι ,αναφέρουν με έμφαση...Τίτλους ...Όπως

Ανακαλύφθηκε ολόκληρη αρχαία πόλη στο Μεσολόγγι...

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ
Ανακαλύφθηκε ολόκληρη αρχαία πόλη στο Μεσολόγγι - Δέος από το σπουδαίο αρχαιολογικό μνημείο....

 και αναγράφουν την είδηση...

Δέος από τα ευρήματα στην αρχαία Αλίκυρνα – αναζητούν λύσεις για την Ιόνια 



Εντυπωσιασμένο έμεινε σήμερα το κυβερνητικό κλιμάκιο που με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στην Ιόνια οδό με τον αρχαιολογικό χώρο της Αλίκυρνας.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ολόκληρη

Ο τύμβος της Αμφιπόλεως: έλεγχος των γεγονότων και των πηγών της περιόδου 324-294 π.Χ.



Κατάμεστη ήταν η αίθουσα διαλέξεων στην Πανεπιστημιούπολη κατά την εισήγηση του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Θεόδωρου Μαυρογιάννη με θέμα «Ο τύμβος της Αμφιπόλεως: έλεγχος των γεγονότων και των πηγών της περιόδου 324-294 π.Χ.» που έλαβε χώρα την Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου.
Η διάλεξη είχε ως στόχο να φωτίσει πτυχές των ανασκαφών, πάντα με το δέοντα σεβασμό στις ανασκαφικές εργασίες που επιτελούνται από την αρχαιολόγο της 28ης Εφορείας Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη και την ομάδα της. Στα ερωτήματα που τέθηκαν σε ποιον ανήκει το υπερμεγέθες επιτάφιο μνημείο, πότε και από ποιον οικοδομήθηκε, ο κ. Μαυρογιάννης υποστήριξε, μέσα από την οπτική γωνία της Ιστορίας των Ελληνιστικών Χρόνων, ότι ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη, είναι μακεδονικός τάφος και οικοδομήθηκε περί το 325 π.Χ. κατά παραγγελία του Αλεξάνδρου για τον Ηφαιστίωνα. Σημείωσε ότι η διαφορετικότητα ιστορίας και αρχαιολογίας είναι αυτή που καθιστά δύσκολη την απάντηση στα κρίσιμα ερωτήματα που τίθενται για τον Τύμβο.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην πρώτη διάλεξη για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, εστιάζοντας στη σημασία που δίνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου στις πολιτιστικές δραστηριότητες και τις αρχαιολογικές ανασκαφές. .                  Δ ΕΙΤΕ   ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ          

Νέα κόντρα για τον τύμβο-Η Αμφίπολη συνεχίζει να διχάζει τους αρχαιολόγους


Η υπόθεση του Τύμβου  της Αμφίπολης δεν έχει προκαλέσει μόνο το παγκόσμιο ενδιαφέρον και έχει δημιουργήσει αγωνία για το μεγάλο μυστικό που κρύβει, αλλά έδωσε και την αφορμή για να ξεσπάσει ένας τεράστιος πόλεμος στους κόλπους των αρχαιολόγων. Μετά τη σπουδαία ανακάλυψη από την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη, η οποία είχε την τύχη να εντοπίσει τον τάφο της Αμφίπολης, ξέσπασε ένας πρωτόγνωρος πόλεμος στην επιστημονική κοινότητα για την ερμηνεία των ευρημάτων που έρχονται στο φως. Και τώρα που οι έρευνες δείχνουν να καθυστερούν λόγω των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί, δίνεται το περιθώριο αυτός ο πόλεμος να κορυφωθεί.

Γνωστοί αρχαιολόγοι, με άρθρα και παρεμβάσεις τους, από την πρώτη στιγμή που έγινε αντιληπτό ότι ένα μεγάλο μυστικό κρύβεται στον τύμβο Καστά, άρχισαν να αμφισβητούν τα ευρήματα της Αμφίπολης και τις ερμηνείες που δίνουν οι ανασκαφείς  Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και ο σύλλογος των αρχαιολόγων επιτέθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού για τον τρόπο της επικοινωνιακής διαχείρισης των ευρημάτων του τύμβου, με την κυρία Περιστέρη να τους απαντά με έγγραφη επιστολή ότι καλό είναι προτού βγουν ως... αυτόκλητοι μάρτυρες να την υπερασπιστούν, είναι καλύτερο να επικοινωνούν μαζί της καθώς και ότι θεωρεί υποχρέωσή της να ενημερώνει το κοινό για τα ευρήματα

Έπειτα από σωρεία νέων...

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Αμφίπολη :"Δύο μήνες μαζεύουμε τα μπάζα του Λαζαρίδη"





Αμφίπολη: Ειδικός σπηλαιολόγος συμμετέχει από χθες στις ανασκαφές.

Από χθες, Πέμπτη, σε μία προσπάθεια να ενισχυθούν οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο Τύμβο Κάστα της Αμφίπολης κατέφθασε ειδικός σπηλαιολόγος.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι εργασίες απομάκρυνσης χωμάτων από τον τρίτο θάλαμο, όπου θα κριθεί αν ο νεκρικός θάλαμος είναι αυτός ή υπάρχει και τέταρτος θάλαμος, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανόν.

Σε ό,τι αφορά την

Αμφίπολη: Όταν οι Εγγλέζοι το 1916 έβγαζαν φωτογραφίες με… κρανία!


Ξάφνου θυμήθηκε η ελληνική πολιτεία τον τάφο της Αμφίπολης, όταν το 1916 οι Βρετανοί στρατιώτες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και άνοιξαν ορύγματα, επιδείκνυαν

Τουλάχιστον 350 οι τύμβοι στην Θράκη ...!

Μέχρι το 1980 είχαν ανακαλυφθεί 269 τύμβοι στη Θράκη, από τους οποίους 70 στη Ροδόπη. Ο σημαντικότερος είναι αυτός της Μικρής Δοξιπάρας στον Έβρο, ενώ μέχρι σήμερα μόλις 35 έχουν εξερευνηθεί ως ένα βαθμό Στην περιοχή της Ροδόπης και συγκεκριμένα του Μητρικού, υπήρχαν κρούσματα λαθροανασκαφών και γι’ αυτό ξεκίνησε από το 1992 η ανασκαφή ορισμένων τύμβων
Συνέντευξη :Δήμος Μπακιρτζάκης


Τύμβος περιοχής Μητρικού


Τα μνημεία μιλούν μόνα τους και αποκαλύπτουν στιγμές της ιστορίας. Έτσι θα γίνει και με τον τύμβο της Αμφίπολης. Έτσι θα γίνονταν εάν αποφασίζονταν η ανασκαφή στους περίπου 350 τύμβους της Θράκης που κρατούν θαμμένα μυστικά. Τους περισσότερους τους έχουν επισκεφθεί οι αρχαιοκάπηλοι, πολύ πριν τους αρχαιολόγους, έχουν επιφέρει μεγάλες καταστροφές και έχουν αφαιρέσει ενδιαφέροντα στοιχεία. Οι επιδρομές τους είναι γεγονός που το επιβεβαιώνει, ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων Διαμαντής Τριαντάφυλλος. Ο άνθρωπος που έφερε στην επιφάνεια, ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα.

Tελικά βλέπουν μια τέταρτη είσοδο στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης





Όσο η ανασκαφή προχωρά στα ενδότερα του Τύμβου, τόσο πιο επικίνδυνη γίνεται. Η απειλή της κατάρρευσης έγινε περισσότερο άμεση στον τρίτο θάλαμο από ό,τι θα μπορούσε να ισχύει στους δύο προηγούμενους και το υπουργείο Πολιτισμού φρόντισε να υπογραμμίσει τους σχετικούς κινδύνους με τη μέγιστη δυνατή έμφαση.
 
ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΙΣΟΔΟ  ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΙΣΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ 


Μαζί με τις σχετικές ανακοινώσεις το υπουργείο έδωσε και κάποιες φωτογραφίες από τον τρίτο θάλαμο στη δημοσιότητα.

Μία από αυτές, όμως, συγκεντρώνει περισσότερο ενδιαφέρον σε σχέση με τις άλλες. Ρίχνοντας κανείς μία πιο προσεκτική ματιά, μπορεί να διακρίνει μερικά ενδεχομένως επιπλέον στοιχεία για το τι υπάρχει στο βάθος του τρίτου τοίχου. 


ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΝΑΚΤΟΡΟΥ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ!

Να έχεις το όνομα και την χάρι, να σε λένε Ιθάκη, χιλιάδες χρόνια τώρα, από Ομήρου και βάλε... να έχεις στην γη σου όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά για την αυτοχθονία των Ελλήνων (και στα Επτάνησα), για την σημαντικότατη συνεισφορά τους στον ελληνικό πολιτισμό, για την εξάπλωσή τους στα πέρατα της Οικουμένης, να μπορείς να θρέψεις, να αναθρέψεις και εν τέλει να μορφώσεις πτυχιούχους αταξείδευτους φιλολόγους, ιστορικούς, αρχαιολόγους, αρχαιοφίλους, ομηροφίλους, 
οδυσσειομανείς... και να είσαι σε μια... δυσμένεια και μια πολεμική εκ μέρους του ίδιου σου του νεοκράτους, στο οποίο με την θέλησή σου εισήλθες, και εκ μέρους του υπουργείου που έχει ορισθεί να διαφυλάττει τον πολιτισμό σου!.. Αυτά μόνον στην Ελλάδα μπορεί να συμβαίνουν...

Χρονοτοπία - Γράφει o Γιώργος Λεκάκης 


Απορρημένοι Κινέζοι φωτογραφίζουν λαμαρίνες και μπαζόξυλα, στο ανάκτορο του Οδυσσέα, κατά την επίσκεψή τους στην Ιθάκη! "Αν είχαμε εμείς έναν τέτοιο χώρο, με τέτοια ιστορία" είπαν...


 Πολυπαθούσα η Ιθάκη. Η ανακτορική Ιθάκη που μετά από 10 χρόνια ανασκαφικών ερευνών, από το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, ανακοίνωσε πως έχει στα σπλάχνα της το ζητούμενο ανάκτορο του Οδυσσέως! 

Σε μια περιοχή, που από παλαιοτάτων χρόνων διατήρησε την μαρτυριάρα μνήμη ως «Σχολή Ομήρου»! Κάτω από ένα

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Τι συμβαίνει με την υπόθεση της Αμφίπολης;

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ Κ.ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ



Υπάρχουν φωνές από την αρχαιολογική κοινότητα που υποστηρίζουν ότι το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης δεν είναι αρχαιοελληνικό μακεδονικό, αλλά ρωμαϊκό, πράγμα που σημαίνει ότι η χρονολόγηση με άνθρακα 14 έπεσε έξω για περίπου 300 χρόνια.

Μάλιστα για το θέμα εξέδωσε πριν λίγο ανακοίνωση η υπεύθυνη αρχαιολόγος των ανασκαφών Κ.Περιστέρη. Στην ανακοίνωσή της επιτίθεται σε όσους υποστηρίζουν ότι το μνημείο είναι ρωμαϊκό και τους κατηγορεί ότι το κάνουν για λόγους προσωπικής προβολής.

Εάν αποδειχθεί ότι το μνημείθ είναι ρωμαϊκό, τότε μιλάμε για μια "μουσαντένια", "στημένη" χρονολόγηση που αποσκοπούσε σε πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη και στο να τονώσει το καταρρακωμένο προφίλ του Α.Σαμαρά, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα βρισκόμαστε ήδη σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Και αυτό γιατί η χρονολόγηση με άνθρακα 14, , που χρησιμοποιείται για ευρήματα ηλικίας 50000 ετών ΔΕΝ μπορεί να πέσει τόσο έξω!

Δες "Το χώμα εκδικείται" 


Με λίγα λόγια πρόκειται για αμφισβήτηση του

Η ανασκαφή στην Αμφίπολη είναι το μεγαλύτερο τεχνικό έργο που έχουν ώς τώρα αντιμετωπίσει οι Ελληνες αρχαιολόγοι.





ΣΚΙΤΣΟ Του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου

Αμφίπολη, αφαιρούν χώμα, προσθέτουν στήριξη

Ενα ειδικό μηχάνημα αφαίρεσης χώματος ενισχύει πλέον τις συντονισμένες προσπάθειες των αρχαιολόγων, μηχανικών, αρχιτεκτόνων και στατικών στον αγώνα τους να στηρίξουν όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα τον τρίτο θάλαμο της ανασκαφής στην Αμφίπολη.

Ενας τεράστιος όγκος χώματος πάνω από τον τάφο βαραίνει επικίνδυνα το μνημείο. Το μηχάνημα χρησιμοποιείται εξωτερικά για να αφαιρέσει με προσοχή όσο το δυνατόν περισσότερο χώμα, μειώνοντας την πίεση που υφίσταται ειδικά η οροφή του αποκαλυπτόμενου τώρα τρίτου θαλάμου.

Ετσι οι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη για εσωτερική «βαριά» στήριξη, η οποία θα ήταν εξάλλου δυσκολότερη λόγω της στενότητας και της ευαισθησίας του χώρου. Εσωτερική υποστύλωση βεβαίως θα χρειαστεί. Το είδος της υπολογίζεται με μαθηματική ακρίβεια και αυτή θα πραγματοποιηθεί μετά το πέρας της ελάφρυνσης από το εξωτερικό φορτίο του χώματος.

Δουλεύοντας όμως παράλληλα με τους μηχανικούς, οι αρχαιολόγοι δεν χάνουν τον χρόνο τους. Mετά το πέρας των εργασιών, συχνά έως αργά τη νύχτα πραγματοποιούνται συσκέψεις για τα επόμενα προσεκτικά βήματα μέσα στον τάφο, προσαρμόζοντας κάθε τους απόφαση στις απαιτήσεις που θέτει ο επερχόμενος χειμώνας αλλά πάνω απ’ όλα η επιστήμη και η προσοχή απέναντι στο μοναδικό μνημείο.


ΦΩΤΟ. ΑΡΧΕΙΟΥ 

Υπό την επίβλεψη της γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη θα προχωρήσουν και στην αφαίρεση των λίθων, που θα επιτρέψει να αποκαλυφθούν οι μαρμάρινες πτυχώσεις, όλο το σώμα των Καρυατίδων και να ανοίξει η είσοδος. Οσο για το ερώτημα αν

Αμφίπολη : Πολλά σενάρια...Διαλέγετε και παίρνετε







Εκπλήξεις κρύβει ο τρίτος νεκρικός θάλαμος στην Αμφίπολη - Πιθανότατα νέες ανακοινώσεις εντός της ημέρας

Στο ζενίθ βρίσκεται πλέον η αγωνία για τα ευρήματα στην Αμφίπολη, καθώς η αρχαιολογική σκαπάνη παραμένει στην αναμονή, ενώ δεν αποκλείεται μέσα στην ημέρα να γίνουν ανακοινώσεις.

Οι εργασίες επικεντρώνονται στην υποστύλωση του τρίτου ταφικού θαλάμου ενώ τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή, δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν στο μνημείο πέρασαν με επιτυχία το τεστ των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών. Η θωράκιση του μνημείου στην είσοδό του με το κατάλληλο στέγαστρο και τα αποστραγγιστικά κανάλια περιμετρικά, έχουν ήδη προχωρήσει.

Κρίσιμη είναι η υποστύλωση του τρίτου θαλάμου που παρουσιάζει και τις πιο πολλές φθορές.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη μιλώντας χθες στον realfm ανέφερε ότι: «Επειδή προχωρούμε στην ουσία, στη γη μέσα, στο εσωτερικό, πρέπει να γίνουν ορισμένες απαραίτητες υποστυλώτικες εργασίες, να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα αποφορτίσουν σε έναν βαθμό το θόλο του μνημείου, για να μπορέσουν οι άνθρωποι να εργαστούν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και φυσικά να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος για το ίδιο το μνημείο».
Τόνισε ακόμη ότι: «Η αρχαιολογία είναι μία επιστήμη που κρύβει πάρα πολλές εκπλήξεις. Η ανασκαφή κρύβει ακόμα μεγαλύτερες».

Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την ταυτότητα του τάφου, δήλωσε ότι «όποιος κάνει εικασίες είναι απλώς εικασίες, σενάρια εργασίας».
«Εμείς προτιμούμε να μένουμε στα δεδομένα της ανασκαφής, αυτά τα οποία μας πληροφορούν η ανασκαφική ομάδα και υπεύθυνη αρχαιολόγος της ανασκαφής, η κ. Περιστέρη. Το πιο σοφό, αυτήν τη στιγμή, είναι να μένουμε στα δεδομένα μας», δήλωσε.

Οι στερεωτικές εργασίες στο ταφικό μνημείο θα συνεχιστούν μέχρι την Πέμπτη, οπότε αναμένονται πιθανότατα και ανακοινώσεις για την συνέχιση των εργασιών.



Αρχαιολόγοι: "Ο τάφος της Αμφίπολης μπορεί και να έχει λεηλατηθεί"



Οι μεγάλες ποσότητες χώματος στο τάφο της Αμφίπολης οδηγούν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα πώς ο τάφος όχι μόνο έχει συληθεί, κάτι που θεωρείται από πολλούς ως δεδομένο, αλλά μπορεί να έχει και λεηλατηθεί εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια πρίν, ίσως και λίγο μετά την κατασκευή του και ενώ ήταν ανοιχτό.
Η άποψη πολλών αρχαιολόγων είναι πως οι ενδείξεις ότι οι συνάδελφοί τους που κάνουν την ανασκαφή στον λόγο Καστά στην Αμφίπολη δεν θα είναι οι πρώτοι που μπαίνουν στον τάφο είναι ισχυρές.

Το γεγονός λένε ότι ο τάφος είναι

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Οι αναλογίες του Τύμβου της Αμφίπολης «μιλούν»



   Του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου   

Με αυτό το άρθρο μου για τον Τύμβο της Αμφίπολης, δεν έχω σκοπό να προσφέρω περισσότερη σύγχυση από όση ήδη υπάρχει. Αντίθετα, θέλω να δείξω μια άλλη οπτική, που μπορεί να βοηθήσει στο να αποκτήσουμε μια σαφή αντίληψη του αληθινού όγκου και των διαστάσεων του μνημείου. Οι περισσότεροι έχουμε την τάση να χανόμαστε μέσα στις λεπτομέρειες και έτσι μας διαφεύγει ο ενιαίος λόγος, που συναρτά τα μέρη ενός συνόλου. Για παράδειγμα, τον Τύμβο της Αμφίπολης σε σχέση με το ίδιο το ταφικό μνημείο που βρίσκεται στα σπλάχνα του. Σε αυτό θα μας βοηθήσει πιστεύω η αναλογία των σχέσεων, που διέπει, καθορίζει και ερμηνεύει τα πάντα γύρω μας. Αφού λοιπόν, ούτε αρχαιολόγος είμαι, ούτε ιστορικός, θα προσεγγίσω το θέμα υπό το πρίσμα ενός καλλιτέχνη, που έχει μάθει να βλέπει και να σκέφτεται αναλογικά.

Τα σχέδια που παρουσιάζω εδώ για πρώτη φορά, τα έκανα μελετώντας όλα τα στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψιν τις φωτογραφίες, που έχουν δημοσιευτεί από το ΥΠΠΟΑ μέχρι και σήμερα. Όλα τα σχετικά εποπτικά-ογκομετρικά στοιχεία, αναγράφονται με κάθε λεπτομέρεια πάνω στα σχέδια, έτσι που για την οικονομία του άρθρου δεν θα τα επαναλάβω εδώ, παρά μόνο όπου θα χρειαστεί.

Υπενθυμίζω επίσης ότι, προϊούσας της ανασκαφής, τα σχέδια αποτυπώνουν υπό κλίμακα τα μέχρι τώρα δεδομένα, ενώ δεν αποκλείεται αυτά να αλλάξουν τις επόμενες ημέρες, ή χρόνια, (αν οι σκέψεις μου αποδειχθούν βάσιμες). Σε αντίθεση, λοιπόν, με οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, δεν έκανα τα σχέδια για το κείμενο, αλλά έγραψα το κείμενο ως επεξηγηματική αναφορά των σχεδίων.

Το σχέδιο 1, είναι μια

Καστοριά: Σημαντική προϊστορική εγκατάσταση έρχεται στο φώς.

      Καστοριά: Σημαντική προϊστορική εγκατάσταση έρχεται στο φώς, για να θαφτεί σε λίγους μήνες από την Εγνατία Οδό! (ρεπορτάζ – φωτογραφίες βίντεο)             

Στον κάθετο άξονα Κρυσταλλοπηγή – Σιάτιστα της Εγνατίας Οδού, στον Κόμβο Κορομηλιάς, στη διάρκεια εργασιών αποκαλύφθηκε μια παρόχθια νεολιθική εγκατάσταση δίπλα σε παραπόταμο του Αλιάκμονα.

Η εγκατάσταση αποτελείται από ενδιαφέρουσες καμένες δομές και πολλές κατασκευές. Αμέσως με αυτεπιστασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και επικεφαλής την προϊσταμένη του τμήματος αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και αρχαιογνωστικής έρευνας της ΚΘ’ ΕΠΚΑ αρχαιολόγο κ. Γεωργία Στρατούλη, ξεκίνησαν οι ανασκαφές για να έρθει στο φως όλη η αρχαιολογική θέση.


Τα μυστικά της Αμφίπολης


          ΒΙΝΤΕΟ  - Εκπομπή με ενδιαφέροντα και μη στοιχεία αρχαιολογίας με Κύριο θέμα την Αμφίπολη και τον λόφο Καστά             


Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Θα ανακατασκευαστεί η οροφή στον Παρθενώνα...!





Την ώρα που όλα τα φώτα είναι στραμμένα στις ανασκαφές στην Αμφίπολη και τα ευρήματα των αρχαιολόγων στο – μέχρι στιγμής - μυστηριώδες ταφικό μνημείο, ειδικοί επιστήμονες επιχειρούν να δώσουν στην Ακρόπολη ένα μέρος της αρχικής της μορφής. Το μεγάλο στοίχημα είναι να δημιουργήσουν ξανά την  οροφή του του  Ναού !

Οι εργασίες, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Ήδη νέα τμήματα κατασκευασμένα και αυτά από πεντελικό μάρμαρο, όπως και το αρχαίο μνημείο της Ακρόπολης της Αθήνας, προστίθενται, αναστυλώνονται κίονες και άλλα βασικά δομικά τμήματα του ναού και σε λίγο καιρό θα μπει και το “ταβάνι” στον οπισθόναο.

Ο ναός είχε, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, είχε οροφή η οποία αποτελούνταν από τεράστιες μαρμάρινες δοκούς. Πολλές από αυτές έχουν διασωθεί και έδωσαν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να κάνουν ομοιώματα τα οποία θα τα τοποθετήσουν δίπλα στα πρωτότυπα για να αντικαταστήσουν όσα λείπουν.

Φωτ. Αρχείου 
Οι μαρμάρινες δοκοί ήταν τοποθετημένες μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης σειρά των κιόνων του ναού και σχημάτιζαν ένα «σκέπαστρον» περιμετρικά του κτίσματος.
Έχουν διασωθεί

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Αμφίπολη : 3ος χώρος .... Μπήκαν μέσα ...!


Την Παρασκευή 12-9-2014 έγινε η είσοδος μελών της διεπιστημονικής ομάδας, στον τρίτο θάλαμο του μνημείου, από την υφιστάμενη οπή στον τοίχο του τρίτου διαφράγματος, προκειμένου να τεκμηριωθεί αρχαιολογικά η υφιστάμενη εικόνα του και να διαπιστωθεί η δομική κατάσταση του θαλάμου, ώστε να σχεδιαστούν τα αναγκαία μέτρα αντιστήριξης και υποστύλωσης.




 (φωτο 1, σχέδιο).


Από την επί τόπου παρατήρηση προέκυψαν τα ακόλουθα δεδομένα: Το ύψος του αμμώδους χώματος βρίσκεται χαμηλότερα από ότι στους προηγούμενους δυο χώρους. Επί των χωμάτων διαπιστώνονται αμμώδη φυσικά ιζήματα με απολιθώματα από όστρεα, που προέρχονται από το φυσικό έδαφος του λόφου Καστά. Σύμφωνα με τις γεωλογικές παρατηρήσεις φαίνεται ότι η επίχωση παραμένει αδιατάρακτη. 

Εσωτερικά, η θόλος είναι κατασκευασμένη από πωρόλιθο, ακριβώς όπως και στους προηγούμενους θαλάμους.(φωτο 2,3)
Στους τρεις κατακόρυφους τοίχους-ανατολικό, δυτικό και βόρειο- στο ορατό μέρος, επαναλαμβάνεται

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Στην Αμφίπολη η αρχαιοκαπηλία έχει μεγάλο ιστορικό βάθος...!



O «αόρατος» αρχαιοκάπηλος της Αμφίπολης

Ο ρόλος ενός διευθυντή τράπεζας και η εμπλοκή των Σωμάτων Ασφαλείας στα κυκλώματα

Ενας διευθυντής τράπεζας στη Θεσσαλονίκη που απεβίωσε προ δύο ετών θεωρείται, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. αλλά και αποκαλύψεις αρχαιοκαπήλων, ένας από τους κύριους οργανωτές της παράνομης αγοραπωλησίας αρχαίων αντικειμένων κοντά στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη. Ο διευθυντής κεντρικού υποκαταστήματος, κοντά στην Εγνατία οδό, παρέμεινε επί σειρά ετών ο «αόρατος» άνθρωπος που επισκεπτόταν τακτικά την Αμφίπολη και αγόραζε σημαντικά αρχαία αντικείμενα, τα οποία προέρχονταν από λαθρανασκαφές στην περιοχή, για την προσωπική συλλογή του αλλά και με άγνωστη κατάληξη.

Δικογραφία του 1966

«To Βήμα» αποκαλύπτει νέα στοιχεία

Στραμμένα στην Αμφίπολη είναι όλα τα βλέμματα...Μια ανάσα οι αρχαιολόγοι πριν από τη λύση...

Μια ανάσα οι αρχαιολόγοι πριν από τη λύση του ταφικού μυστηρίου στην Αμφίπολη



Στραμμένα στην Αμφίπολη είναι όλα τα βλέμματα, με το παγκόσμιο ενδιαφέρον να αυξάνεται για το ταφικό μνημείο, το οποίo μέρα με τη μέρα μας επιφυλάσσει συνεχώς εκπλήξεις!

Μετά την αποκάλυψη των ολόσωμων Καρυάτιδων εξαιρετικής τέχνης, οι οποίες βρέθηκαν στον δεύτερο προθάλαμο του ταφικού μνημείου, οι αρχαιολόγοι βρίσκονται ένα βήμα πριν την λύση του ταφικού μυστηρίου, και μια ανάσα πριν τον ταφικό θάλαμο, ο οποίος θα αποκαλύψει ποιος ή ποιοί βρίσκονται εκεί, μετά από 2.300 χρόνια! Σήμερα, οι αρχαιολόγοι που εργάζονται πυρετωδώς στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, αναμένεται να πραγματοποιήσουν ευρεία σύσκεψη, ώστε να σχεδιάσουν ένα-ένα και πολύ προσεκτικά, τα βήματα που θα τους οδηγήσουν στον τρίτο θάλαμο, που αναμένεται να είναι και ο ταφικός. Η ανασκαφική δραστηριότητα της ομάδας της κυρίας Κατερίνας Περιστέρη, μετατοπίζεται πλέον στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο θύρωμα που οδηγεί στον τρίτο χώρο του μνημείου.

Η αποστολή των αρχαιολόγων δυσκολεύει καθώς προχωρούν στον τρίτο θάλαμο – Αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί και άλλες ειδικότητες που έχουν επιφορτιστεί με την ασφάλεια όσων εργάζονται στον λόφο Καστά εκπονούν ειδική μελέτη – Στο ταφικό μνημείο επικρατεί έντονη δυσοσμία που κάνει το κλίμα αποπνικτικό

Το αίνιγμα του

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Αμφίπολη : "Ο επόμενος θάλαμος θα έχει κάτι πιο σημαντικό από τις Καρυάτιδες"




Σίγουρος ότι ο ταφικός θάλαμος θα κρύβει κάτι πολύ σημαντικό εμφανίζεται ο καθηγητής αρχαιολογίας του ΑΠΘ Παναγιώτης Φάκλαρης, ο οποίος μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ και μετά την αποκάλυψη ότι οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης είναι ολόσωμες  εμφανίστηκε βέβαιος για την ανακάλυψη που μας περιμένει, αφού με βάση τα μέχρι τώρα ευρήματα ο σχεδιασμός των αρχιτεκτονημάτων ακολουθεί μια κλιμάκωση, έχει μια θεατρικότητα που αποβλέπει στην κορύφωση και στον εντυπωσιασμό του θεατή.

«Πρόκειται για έναν πρωτότυπο μακεδονικό τάφο που έχει πολλές πρωτοτυπίες με βάση την εποχή, δηλαδή την ελληνιστική εποχή, είναι επηρεασμένη από την ανατολή, στην αρχιτεκτονική και ο σχεδιασμός των αρχιτεκτονημάτων γίνεται κλιμακωτά έχει μια θεατρικότητα, υπάρχει κλιμάκωση των εντυπώσεων και αποβλέπει στον εντυπωσιασμό και στην κορύφωση του θεατή. Προχωρούμε από τις σφίγγες στις Καρυάτιδες, και μετά θα καταλήξουμε στον

Αμφίπολη : Βρήκαν πόρτα και ετοιμάζονται να μπούν μέσα...!




Ως τώρα, η απομάκρυνση των αμμωδών χωμάτων στον χώρο, πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις καρυάτιδες, έφτασε τα τρία μέτρα από το δάπεδο. Μετά την αφαίρεση του αμμώδους χώματος εμφανίστηκε το ανώτερο τμήμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου.


 Στο τμήμα αυτό, διαπιστώθηκε η ύπαρξη επιμελημένου μαρμάρινου περιθυρώματος, ιωνικού ρυθμού, όπως και τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά μέλη του χώρου. Στο μαρμάρινο τμήμα του υπέρθυρου, απαντάται συμφυές γείσο το οποίο καλύπτει και το άνοιγμα της εισόδου. (φωτο 1,2)



Μέσα στην ημέρα θα επιχειρηθεί η είσοδος στο χώρο, από το υπάρχον άνοιγμα, στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. Έτσι, θα διαπιστωθούν οι συνθήκες προσπέλασης μελών της διεπιστημονικής ομάδας και τεχνικής υποδομής.

Στόχος είναι

Le Monde για Αμφίπολη: "Σπάνια ανακάλυψη - Είναι ο μεγαλύτερος τάφος που έχει ανακαλυφθεί"





Με διθυραμβικά σχόλια, η γαλλική εφημερίδα, «Le Monde», αναφέρεται στην σπουδαιότητα των αρχαιολογικών ευρημάτων στην Αμφίπολη σ΄ένα εκτενές άρθρο της στην ιστοσελίδα της, υπό τον τίτλο: «Γιγαντιαίος τάφος στην Ελλάδα -Τι συμβαίνει στην ανασκαφή».

Παραθέτοντας απόψεις Ελλήνων ιστορικών και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ο αρθρογράφος της «Le Monde», Nicolas Constans,  επισημαίνει ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο τάφο που έχει ανακαλυφθεί στην Ελλάδα κι ότι πρόκειται για μία σπάνια ανακάλυψη.

«Στον μνημειώδη τάφο της Αμφίπολης, ο οποίος στεγάζει κατά πάσα πιθανότητα έναν άνθρωπο της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έχουν ξεκινήσει ανασκαφές από το καλοκαίρι. Είναι ένα μοναδικό και σπάνιο στο είδος του μνημείο. Είναι ο μεγαλύτερος τάφος που έχει ποτέ ανασκαφεί στην Ελλάδα. Από την στιγμή της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο σημείο, όλα τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στον στον γιγαντιαίο τάφο. Αυτή τη στιγμή, οι αρχαιολόγοι διεισδύουν σιγά σιγά στο εσωτερικό του τάφου. Πρόκειται για σπάνια ανακάλυψη. Είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς τι ακριβώς περιλαμβάνει, το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού δίνει τις πληροφορίες με το σταγονόμετρο. Και διάφορες φήμες κυκλοφορούν.

Πρόκειται για έναν τεχνητό λόφο, εντός ενός κυκλικού τοίχου, μήκους 500 μέτρων. Συγκριτικά, το μαυσωλείο του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου έχει μόνο 270 μέτρα μήκος τοίχου. Ο κυκλικός αυτός τοίχος από πέτρες μαρμάρινες, εμποδίζει την τεράστια μάζα χώματος να καταρρεύσει. Αυτός ο τεράστιος λόφος κοσμείτε από το άγαλμα ενός γιγαντιαίου λέοντος. Με τη βάση του, το λιοντάρι έφτανε περίπου τα 30 μέτρα ύψος, όσο και ένα μεγάλο κτίριο. Εν ολίγοις, ένα μνημείο ορατό από μακριά, το οποίο υψωνόταν θριαμβευτικά μέσα στο τοπίο.



Οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν αυτό τον τεχνητό λόφο, ύψους 20 περίπου μέτρων, από το 1960. Δεν αμφέβαλλαν ότι κρύβει έναν τάφο, σύνηθες στην περιοχή κατά την αρχαιότητα. «Γνωρίζουμε πολλές δεκάδες τάφους τέτοιου τύπου» σημειώνει ο Ελληνας ιστορικός Μιλτιάδης Χατζόπουλος, ειδικός στην περιοχή. Το 1999, μια ομάδα είχε

Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΤΑΦΙΚΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ


Σπάνιες φωτογραφίες από τον "Λέοντα της Αμφίπολης"


Πριν το μεγάλη ανακάλυψη του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης, είχε προηγηθεί η εύρεση του γιγάντιου Λέοντα από τον οποίο και ξεκίνησαν όλες οι επόμενες ανασκαφές.
Ένα θαυμάσιο φωτογραφικό «οδοιπορικό» στην σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη του Λέοντα της Αμφίπολης «κρύβει» στις σελίδες του το βιβλίο του συγγραφέα Oscar Broneer που εκδόθηκε το 1941 αλλά δεν μεταφράστηκε ποτέ στα Ελληνικά. Το βιβλίο, περιέχει σπάνιες

Αμφίπολη - Ολόκληρες οι Καρυάτιδες



Συνεχίστηκαν οι ανασκαφικές εργασίες στον λόφο Καστά Αμφίπολης, από την ΚΗ Εφορεία Αρχαιοτήτων.



Σήμερα, αφαιρέθηκε ο πρώτος δόμος του τοίχου σφράγισης μπροστά από τις καρυάτιδες και αποκαλύφθηκε η συνέχεια των χειριδωτών χιτώνων των δύο γλυπτών. (φωτο 1)





Οι χιτώνες φέρουν εξαιρετικής τέχνης πτυχώσεις. (φωτο 2,3).