ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Tελικά βλέπουν μια τέταρτη είσοδο στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης





Όσο η ανασκαφή προχωρά στα ενδότερα του Τύμβου, τόσο πιο επικίνδυνη γίνεται. Η απειλή της κατάρρευσης έγινε περισσότερο άμεση στον τρίτο θάλαμο από ό,τι θα μπορούσε να ισχύει στους δύο προηγούμενους και το υπουργείο Πολιτισμού φρόντισε να υπογραμμίσει τους σχετικούς κινδύνους με τη μέγιστη δυνατή έμφαση.
 
ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΙΣΟΔΟ  ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΙΣΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ 


Μαζί με τις σχετικές ανακοινώσεις το υπουργείο έδωσε και κάποιες φωτογραφίες από τον τρίτο θάλαμο στη δημοσιότητα.

Μία από αυτές, όμως, συγκεντρώνει περισσότερο ενδιαφέρον σε σχέση με τις άλλες. Ρίχνοντας κανείς μία πιο προσεκτική ματιά, μπορεί να διακρίνει μερικά ενδεχομένως επιπλέον στοιχεία για το τι υπάρχει στο βάθος του τρίτου τοίχου. 





Παρατηρώντας τη συγκεκριμένη φωτογραφία βλέπει κανείς να δημιουργείται κάτι σαν γείσο από υπέρθυρο , δηλαδή τμήμα , τύπου «μαρκίζας», το οποίο προεξέχει και, εκτός από το να διακοσμεί, προστατεύει ανάγλυφες παραστάσεις κ.ά. τα οποία υπάρχουν ενδεχομένως κάτω από αυτό. Συνεπώς, με βάση τα παραπάνω, το γείσο αυτό μπορεί να είναι η τέταρτη είσοδος κάτι βέβαια που είναι φυσιολογικό να υπάρχει για την προσπέλαση στον επόμενο θάλαμο, που οδηγεί στον νεκρικό θάλαμο ή μπορεί να φιλοξενεί κάποιο σημαντικό γλυπτό.




Η αγωνία έχει παραταθεί, ωστόσο, μετά τις απαραίτητες εργασίες για την ασφάλεια των εργαζομένων στον τρίτο θάλαμο, αναμένεται ότι τα μυστικά του λόφου Καστά στην Αμφίπολη θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται ένα-ένα.






ΚΑΙ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ xronometro.com