Οι ανασκαφές στην Αμφίπολη και η δημοσιότητα, που δόθηκε σε αυτές, συνέβαλαν στην επιστροφή στην καθημερινή ατζέντα του θέματος της χρηματοδότησης του πολιτισμού, σημειώνει άρθρο του Bloomberg.
«Όταν οι Έλληνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο γυναικεία αγάλματα να φυλάσσουν έναν τάφο στην Αμφίπολη, στην πραγματικότητα βρήκαν κάτι πολύ περισσότερο από μερικά αρχαία ηλικίας 2.300 ετών. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης και "σφιξίματος του ζωναριού", η Ελλάδα αναδύθηκε από τα ευρήματα στον τεράστιο κυκλικό τύμβο και τα θέματα χρηματοδότησης του πολιτισμού επανήλθαν στην καθημερινή ατζέντα» υπογραμμίζεται στο άρθρο.
Το πρακτορείο φιλοξενεί δηλώσεις της
γγ του ΥΠΠΟΑ, Λίνας Μενδώνη, η οποία επαναλαμβάνει ότι «δεν έχει σημασία ποιος είναι μέσα στον τάφο».
«Η Αμφίπολη έχει ήδη νικήσει, χάρη σε αυτό το σημαντικό μνημείο. Η κρίση επηρέασε τη χρηματοδότηση στον τομέα του πολιτισμού, αλλά ο πολιτισμός, και ιδιαίτερα ο ελληνικός πολιτισμός, πάντα προσελκύει το ενδιαφέρον του κόσμου» επισημαίνει η κ. Μενδώνη.
Η ίδια αναφέρεται και στο ζήτημα των χορηγιών. «Δεν είμαστε αντίθετοι με τις χορηγίες ιδιωτών, όμως είμαστε προσεκτικοί στο πώς θα προβληθούν. Δεν μπορούν να βάλουν την ταμπέλα τους στα μνημεία» ξεκαθαρίζει.
«Έλληνες αξιωματούχοι όπως η κ. Μενδώνη υποστηρίζουν τώρα ότι χρήματα που θα δοθούν για αναστηλώσεις, συντηρήσεις, ανασκαφές και εκθέσεις θα έχουν αλυσιδωτή θετική επίδραση στην ανάπτυξη, τον τουρισμό και την δημιουργία θέσεων εργασίας» σημειώνει το Bloomberg, που αναφέρει ότι η χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από το 2010.
«Αξιωματούχοι του υπουργείου Πολιτισμού διεκδικούν τώρα ένα τμήμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα διανεμηθούν τα επόμενα έξι χρόνια. Η Ελλάδα ήδη έχει εξασφαλίσει 730 εκατ. ευρώ για 640 πολιτιστικά έργα, από προηγούμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης» καταλήγει το άρθρο.
Επιμέλεια: Απόστολος Αγιοστρατίτης
στο www.zougla.gr