ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Κατερίνα Ρωμιοπούλου : "Οι κλέφτες μπήκαν από την κορυφή"


Eπίτιμη διευθύντρια Αρχαιοτήτων Κ. Ρωμιοπούλου. Είναι βέβαιη για τη σύληση του τύμβου Καστά - "Οι κλέφτες μπήκαν από την κορυφή"  Η Κατερίνα Ρωμιοπούλου δεν είναι μια τυχαία αρχαιολόγος  οι ανασκαφές της είναι σημαντικές και έχει εκδώσει αποτελέσματα όπως -Λευκάδια : αρχαία Μίεζα, Κατερίνα Ρωμιοπούλου / 1997  - Μίεζα : νεκροταφείο υστεροαρχαϊκών - πρώιμων ελληνιστικών χρόνων


ΕΡΩΤΗΣΗ...ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝΑ ..........ΕΑΝ ΜΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΟΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΔΟΜΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΜΕΣΑ ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ  ΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΟΡΟΦΗ .ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΔΥΟ ΤΟΙΧΟΥΣ ;

Φωτ Αρχείου 


Η πληθώρα των χωμάτων που βγαίνουν, σε ολόκληρα κιβώτια, από τον τάφο της Αμφίπολης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των αποχωματώσεων δίνουν ενδείξεις ότι ο τάφος έχει συληθεί.

Η επίτιμη διευθύντρια Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Ρωμιοπούλου, εμφανίζεται βέβαιη για τη σύληση του τύμβου Καστά.

«Έχουν βγάλει τόσα χώματα έξω από τον τάφο, κιβώτια ολόκληρα, τα οποία ξέρω καλά ότι τα κοσκινίζουν. Τίποτα δεν βρήκαν, κάποιες ενδείξεις; Γιατί δεν μας λένε; Δεν βρήκαν ούτε καρφιά; Τα καρφιά είναι πραγματικό στοιχείο. Όταν βρίσκεις καρφιά, και μάλιστα μεγάλα, αμέσως λες “έχουμε ξύλινο φορείο», λέει χαρακτηριστικά.

«Η τελετουργία της
καύσεως λάμβανε χώρα ή κοντά στον τάφο ή επάνω στον τάφο, στην οροφή του, όπως τη βρήκαν στη Βεργίνα, ή κάπου πίσω από τον τάφο, όπως τη βρήκα εγώ στα Λευκάδια, ή μπορεί ακόμα πιο μακριά από τον τάφο», εξηγεί η Κ. Ρωμιοπούλου.

Προτού ο νεκρός παραδοθεί στην πυρά τον εναπόθεταν σε ξύλινη κλίνη ή φορείο όπου επάνω υπήρχε ένα στρώμα πουπουλένιο ντυμένο με πολύτιμα υφάσματα, υφασμένα στον αργαλειό. Ο νεκρός ήταν στολισμένος με χρυσοΰφαντα υφάσματα.


Ευρήματα στο δάπεδο του τάφου του Φιλίππου Β΄ όπως βρέθηκαν την ημέρα της ανακάλυψής τους, στις 8 Νοεμβρίου 1977. 


Στην πυρά εναπόθεταν την κλίνη με το νεκρό και τα κτερίσματα, δηλαδή κοσμήματα, αγγεία και άλλα αντικείμενα, ό,τι θεωρούσαν πολύτιμο, διότι υποτίθεται ότι διά της καύσεως συνόδευαν το νεκρό στη μετέπειτα ζωή του.

Τα υπολείμματα της καύσεως, τις στάχτες και τα κόκαλα του νεκρού, το μισοκαμένο χρυσό στεφάνι -με τα δεδομένα που έχουμε ως τώρα πολλά στεφάνια είναι στραβωμένα γιατί έχουν υποστεί την πυρά- τα τύλιγαν σε ένα πολύτιμο ύφασμα και τα τοποθετούσαν σε λάρνακα.

Τέτοιου τύπου αντικείμενα και κειμήλια αναζητούν οι ανασκαφείς στον τρίτο και τέταρτο -υπόγειο- θάλαμο.

Σύμφωνα με όσα λέει η κυρία Ρωμιοπούλου, επρόκειτο για ένα χρυσό κουτί, είτε ασημένιο αγγείο είτε μπρούντζινος αμφορέας, ο οποίος έμοιαζε τότε -που ο μπρούντζος είχε μεγαλύτερο κύρος- σαν χρυσός.

Στη συνέχεια τοποθετούσαν τη λάρνακα στον τάφο, ποτέ πάνω στο έδαφος, αλλά μέσα σε ένα πέτρινο αγγείο.

Μερικές φορές έχτιζαν στον τάφο και έναν πάγκο όπου τοποθετούσαν ορισμένα αγγεία.


ΟΙ ΟΡΟΦΕΣ - ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΑΝΟΙΓΜΑ 

Στις άκρες της πυράς ορισμένα αντικείμενα έμεναν πιο ζωντανά. Επίσης όταν μιλάμε για σπουδαία πρόσωπα οι κλίνες τις περισσότερες φορές δεν ήταν απλές αλλά “ντυμένες” με ελεφαντοστό και μπρούντζινες διακοσμήσεις".

Αυτά τα στοιχεία κάνουν την κ. Ρωμιοπούλου σίγουρη ότι ο τάφος έχει συληθεί και όπως τονίζει στην εφημερίδα "Τύπος της Κυριακής", συλημένος βρέθηκε και ο μακεδονικός τάφος που ανέσκαψε η ίδια στη ρίζα του λόφου Καστά, στις αρχές της δεκαετίας του 1960.


ΤΟ  ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ , ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟΣ ΧΩΡΟ 


«Από πού μπαίνουν οι κλέφτες; Από την κορυφή. Άνοιξαν μια, δυο, τρεις τρύπες. Και βεβαίως όταν έφυγαν εισχώρησε το χώμα. Δεν δέχομαι την ερμηνεία πως το χώμα λειτουργεί ως στατικό στοιχείο. 

Το χώμα φαίνεται σαν κώνος στη μέση, δεν στηρίζει τους τοίχους. Η αρχαιοκαπηλία έπρεπε να σταματήσει και θα σταματούσε μόνο αν γίνονταν συστηματικές ανασκαφές. Η περιοχή εκατέρωθεν του Στρυμόνα πάντα αποτελούσε πεδίο για τη δράση αρχαιοκαπήλων και τυμβωρύχων», υπογραμμίζει η κυρία Ρωμιοπούλου στον Ελεύθερο Τύπο.


ΑΠΟΡΙΕΣ ΚΑΝΘΑΡΟΥ 

 .ΟΜΩΣ...ΟΙ ΟΡΟΦΕΣ - ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΕΙΣ  ΜΙΚΡΩΝ ΜΑΡΜΑΡΙΝΩΝ ΤΕΜΑΧΙΩΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΑΝΟΙΓΜΑ .

ΕΑΝ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΧΩΜΑΤΑ ΚΩΝΟ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΤΟΤΕ ΛΟΓΙΚΑ ΠΑΝΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΚΩΝΟΥ ΠΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΙ Η ΑΜΜΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΟΙΓΜΑ .
ΕΞΑΛΟΥ ΤΟ ΧΩΜΑ  ΜΕΣΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΧΘΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ,ΑΜΜΟΣ  ,ΤΟ ΧΩΜΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΕΧΕΙ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ...ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ... ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΤΡΩΜΑ ΑΜΜΟΥ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ,ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΥΛΙΣΕ ΜΕΣΑ.