ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014

Τι συμβαίνει με την υπόθεση της Αμφίπολης;

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ Κ.ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΥπάρχουν φωνές από την αρχαιολογική κοινότητα που υποστηρίζουν ότι το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης δεν είναι αρχαιοελληνικό μακεδονικό, αλλά ρωμαϊκό, πράγμα που σημαίνει ότι η χρονολόγηση με άνθρακα 14 έπεσε έξω για περίπου 300 χρόνια.

Μάλιστα για το θέμα εξέδωσε πριν λίγο ανακοίνωση η υπεύθυνη αρχαιολόγος των ανασκαφών Κ.Περιστέρη. Στην ανακοίνωσή της επιτίθεται σε όσους υποστηρίζουν ότι το μνημείο είναι ρωμαϊκό και τους κατηγορεί ότι το κάνουν για λόγους προσωπικής προβολής.

Εάν αποδειχθεί ότι το μνημείθ είναι ρωμαϊκό, τότε μιλάμε για μια "μουσαντένια", "στημένη" χρονολόγηση που αποσκοπούσε σε πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη και στο να τονώσει το καταρρακωμένο προφίλ του Α.Σαμαρά, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα βρισκόμαστε ήδη σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Και αυτό γιατί η χρονολόγηση με άνθρακα 14, , που χρησιμοποιείται για ευρήματα ηλικίας 50000 ετών ΔΕΝ μπορεί να πέσει τόσο έξω!

Δες "Το χώμα εκδικείται" 


Με λίγα λόγια πρόκειται για αμφισβήτηση του
ευρήματος της Αμφίπολης όχι για την άξια του η οποία είναι δεδομένη, αλλά για το πως παρουσιάστηκε στον ελληνικό λαό λίγες μέρες πριν την άνοδο του Α.Σαμαρά στην ΔΕΘ. Μην ξεχνάμε την επίσκεψη Σαμαρά και τις φωτογραφίες που έβγαζε στην είσοδο του ταφικού μνημείου. Εάν τα ευρήματα δείξουν ότι μιλάμε για ρωμαϊκό τάφο, και μάλιστα συνδεόμενο με την μάχη των Φιλίππων που έγινε μεταξύ Ρωμαίων και έκρινε το μέλλον της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.  Εμείς δεν είμαστε αρχαιολόγοι ερωτήματα θέτουμε, και μάλιστα τα θέτουν άλλοι αρχαιολόγοι.

Η μάχη των Φιλίππων πραγματοποιήθηκε το 42 π.Χ. στους Φιλίππους της Καβάλας. Αντίπαλοι ήταν από τη μια πλευρά ο Οκταβιανός και ο Μάρκος Αντώνιος και από την άλλοι ο Βρούτος και ο Κάσσιος, δηλαδή οι δολοφόνοι του Ιουλίου Καίσαρα. Όπως είπαμε η χρονολόγηση του άνθρακα 14 μπορεί να σφάλλει για μια-δύο δεκαετίες, αλλά για τρεις αιώνες, όχι! Έτσι και ο τάφος δεν προκύψει μακεδονικός κάποιοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν, και μέσα σε αυτούς και η κυβέρνηση.ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ Κ.ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΠριν από λίγο απάντησε και η Κ.Περιστέρη.  Με δήλωσή της προς τα ΜΜΕ, η ΚΠεριστέρη αποδοκίμασε έντονα τις εκ του μακρόθεν εκτιμήσεις διαφόρων αρχαιολόγων, περί χρονολόγησης του ταφικού μνημείου π.χ. στη ρωμαϊκή εποχή κ.λπ.Επί τη ευκαιρία, διευκρίνισε ότι ο τάφος ανήκει, πέραν πάσης αμφιβολίας, στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ αιώνα. Κατασκευάστηκε, δηλαδή, κατά την περίοδο 325-300 π.Χ. και θα μπορούσε να φιλοξενεί το νεκρό του Δεινοκράτη, του επιφανέστερου αρχιτέκτονα της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πιο αναλυτικά, η κυρία Περιστέρη, αφού εξέφρασε τις εγκάρδιες ευχαριστίες της σε όλους όσοι εργάζονται στην ανασκαφή, την πολιτική ηγεσία κ.λπ, δήλωσε:


«Νιώθω αγανάκτηση για συναδέλφους, οι οποίοι, χωρίς να ξέρουν ούτε την ανασκαφή, ούτε τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, βγαίνουν και μιλάνε στις τηλεοράσεις, στις εφημερίδες κ.ο.κ, προσπαθώντας να έχουν πέντε λεπτά, για να φανούν οι ίδιοι. Αυτό για εμένα δεν είναι καλό. Προσβάλλει και την ανασκαφή, προσβάλλει όχι μόνο την έρευνά μας, αλλά και τον τόπο. Γιατί αυτή η ανασκαφή γίνεται, όχι μόνο για το καλό της αρχαιολογίας, γίνεται για το καλό αυτού του τόπου, σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο και την παρακολουθεί όλος ο κόσμος. Και χαίρομαι που συνάδελφοι αρχαιολόγοι από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο, από Αμερική, Ευρώπη κ.λπ., με παίρνουν τηλέφωνο για να μου πουν τα καλά τους λόγια. Αυτό μάς δίνει δύναμη και μας κάνει να πιστεύουμε ότι πραγματικά αξίζει η δουλειά που κάνουμε και μας δικαιώνει ακόμη πιο πολύ».

»Από εκεί και πέρα, πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το μνημείο είναι του 4ου π.Χ. αιώνα, και έχουμε όλες τις αποδείξεις για αυτό. Εξού και είναι μάταιο να βγαίνουν κάποιοι συνάδελφοί μου και να λένε για ρωμαϊκά χρόνια ή οτιδήποτε άλλο. Δηλαδή έχουμε περιπτώσεις, όπως πχ της κας Όλγας Παλαγγιά, η οποία μιλάει για ρωμαϊκά χρόνια, χωρίς ποτέ να έχει δει ούτε την ανασκαφή, ούτε την Αμφίπολη και χωρίς να έχω εγώ κάποια επαφή μαζί της ή χωρίς να με έχει ρωτήσει οτιδήποτε».

»Κάτι καινούργιο με αυτή την ανασκαφή είναι ότι προσπαθούμε να ενημερώσουμε, όχι μόνο τους αρχαιολόγους, αλλά όλο τον κόσμο, και τον πιο απλό άνθρωπο, και τον πιο απλό αγρότη, και τον μαθητή και όλους, με τα δελτία τύπου. Τα οποία εκδίδουμε σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, με τη γ.γ. Λίνα Μενδώνη που είναι στο πλευρό μας, με την Άννα Παναγιωταρέα και από εκεί και πέρα τον υφυπουργό και όλους τους υπόλοιπους αρμόδιους. Αυτό βοηθά ώστε όλος ο κόσμος να ξέρει τι γίνεται κάθε στιγμή. Μέχρι τώρα, ξέρουμε καλά ότι οι ανασκαφές ήταν στα κρυφά. Οι αποθήκες είναι γεμάτες ευρήματα που τι σκοπό έχουν; Μετά από κάποιες δεκαετίες να μελετηθούν, μετά από κάποιες δεκαετίες να μείνουν στις αποθήκες να συντηρηθούν, χάνοντας έτσι την αξία τους».

»Για εμάς είναι καλό η επιστήμη και ο πολιτισμός να κυκλοφορεί. Γιατί είναι καλό όχι μόνο της ανασκαφής, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Έχουμε παραδείγματα, εδώ στο Μουσείο της Αμφίπολης, την επιγραφή του Εφηβαρχικού Νόμου, την οποία μελετά από το 1984 η κόρη του αείμνηστου Δημήτρη Λαζαρίδη, κα Καλλιόπη Λαζαρίδη και ακόμη δεν έχει μελετηθεί. Έρχονται ξένοι συνάδελφοι και ρωτούν τι γίνεται. Κι εγώ ως διευθύντρια του Μουσείου νιώθω άσχημα, διότι η έρευνα πρέπει να προχωρά. Πρέπει αυτά που ξέρουμε να τα δίνουμε στους άλλους, όχι μόνο στους δημοσιογράφους».

ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ...  


Στο μεταξύ, μέσα στα επόμενα 24ωρα οι αρχαιολόγοι θα αφαιρέσουν άλλες δύο σειρές λίθων από τον τοίχο σφράγισης που βρίσκεται μπροστά από τις δύο Καρυάτιδες και δεν αποκλείεται μέσα στο Σαββατοκύριακο να δοθούν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που θα δείχνουν ολόκληρες τις Καρυάτιδες.

Επίσης, οι ανασκαφείς αναθεώρησαν τον τρόπο εισόδου τους στον τρίτο θάλαμο του ταφικού μνημείου, καθώς η οπή που βρίσκεται στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο δεν είναι ασφαλής.
Αυτό σημαίνει ότι οι αρχαιολόγοι θα επιχειρήσουν να μπουν στον τρίτο θάλαμο από την είσοδο που βρίσκεται κάτω από τον τρίτο διαφραγματικό τοίχο. Έτσι, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν εργασίες αφαίρεσης των χωμάτων που βρίσκονται μπροστά στην είσοδο, διαδικασία η οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αφού οι ανασκαφείς έχουν καταφέρει να απομακρύνουν μόλις 30 με 40 πόντους από τον όγκο του χώματος.
Η κ. Περιστέρη είπε πως πρόκειται για συνθήκες σπηλαίου και πρόσθεσε ότι στον πρώτο και δεύτερο θάλαμο του μνημείου συνεχίζονται οι εργασίες στήριξης.