ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014

Guardian: "Η αρχαία ελληνική τέχνη είναι μαγική, ζωντανή και επιβλητική" ...Τι Ωραία διαφημίζουν τα κλεμμένα.!


Την αρχαία ελληνική τέχνη και πολιτισμό αποθέωσε ο Guardian με αφιέρωμα στα καλύτερα αρχαιοελληνικά αγάλματα και γλυπτά.

«Από τα σπάνια μπρούτζινα αγάλματα που βρέθηκαν στη θάλασσα μέχρι τα αγάλματα θεών που ήταν μια χιλιετία μπροστά από τον χρόνο τους, η αρχαία ελληνική τέχνη είναι μαγική, ζωντανή και επιβλητική» γράφει η Βρετανική εφημερίδα και περιλαμβάνει στη λίστα της και γλυπτό από το αέτωμα του Παρθενώνα. (Σ.Σ. από το  πλιάτσικο )


Ο θνήσκων πολεμιστής της Αφαίας

«Υπάρχει τραγικό πάθος σε αυτό το γλυπτό ενός ετοιμοθάνατου ήρωα από ένα ναό στο νησί της Αίγινας. Οι τραγωδίες του Σοφοκλή, του Ευριπίδη και Αισχύλου εξακολουθούν να παίζονται. Το άγαλμα απεικονίζει την τελευταία πνοή ενός πολεμιστή που έπεσε ηρωικά».Ο βωμός της Περγάμου

«Η κλασική ελληνική τέχνη άλλαξε γρήγορα όπως η ίδια η Ελλάδα πέρασε πολέμους και μετασχηματισμούς σε αυτοκρατορίες. Στην Ελληνιστική εποχή, η τέχνη έγινε πολύ πιο συναισθηματική, αισθησιακή ακόμη και εντυπωσιακή. Τα οργισμένα γλυπτά στο βωμό της Περγάμου - τα οποία μπορεί να δει κανείς στο μουσείο του Βερολίνου - είναι γεμάτα πάθος και ψυχολογικό δράμα».


Θεές από το ανατολικό αέτωμα του Παρθενώνα

Καθισμένες από κοινού σε αρμονία αυτές οι θεές χαραγμένες σε μάρμαρο στον Παρθενώνα είναι από τις πιο όμορφες και μυστηριώδεις εικόνες που δημιουργήθηκαν ποτέ. Ο καλλιτέχνης κάνει τις
«κουρτίνες» που καλύπτουν το σώμα τους να φαίνονται πραγματικές και με πλούσια υφή. Είναι θέες από όνειρο.Μαρμάρινη μετόπη από τον Παρθενώνα


«Η βία είναι ένα αγαπημένο θέμα των αρχαίων Ελλήνων καλλιτεχνών. Περιγράφουν το μύθο του Τρωικού πολέμου και αναβιώνουν τους Περσικούς πολέμους, αλλά και αυτούς ανάμεσα στις ελληνικές πόλεις. Οι κλασσικοί καλλιτέχνες, βρήκαν άλλους τρόπους για να απεικονίσουν τις συγκρούσεις. Σε αυτό το έργο τέχνης, ένας άνθρωπος πολεμά με έναν κένταυρο».

(Σ.Σ. Σύμφωνα με το κείμενο ....Για τους Βρετανούς η αέναος μάχη του ανθρώπου ....Είναι βία ...!!!)Ο θεός Δίας ή ο θεός της Θάλασσας Ποσειδώνας

«Αυτό το μαγευτικό χάλκινο άγαλμα βρέθηκε στις ελληνικές θάλασσες και περιέχει τη μαγεία της ελληνικής μυθολογίας. Ο θεός -μάλλον ο Δίας- αναπαριστάται τη στιγμή που εκτοξεύει έναν κεραυνό. Το σώμα του έχει θεϊκές δυνάμεις, ωστόσο είναι ανθρώπινο, ούτε κολοσσιαίο ούτε αιθέριο, αλλά ο καθρέπτης των δικών μας σωμάτων. Οι αρχαίοι Θεοί των Ελλήνων είναι ανθρώπινοι, πολύ ανθρώπινοι και οι διαμάχες τους προκαλούν θλίψη και μάχες στον κόσμο».


Το αγγείο των Σειρήνων

Στην Οδύσσεια του Ομήρου, ένα από τα πρώτη ελληνικά έπη, ο Οδυσσέας επιθυμεί να ακούσει το τραγούδι των Σειρήνων, το οποίο παραπλανά τους ναυτικούς και τους οδηγεί στο θάνατο. Έτσι, ο Οδυσσέας δέθηκε στο κατάρτι, ενώ οι υπόλοιποι ναυτικοί είχαν δεμένα τα αυτιά τους. Αυτό το αγγείο, απεικονίζει τον Οδυσσέα να αγωνίζεται να ξεφύγει, καθώς ακούει το τραγούδι.


Ο ηνίοχος της Μοτύης

Αυτό είναι ένα από τα πιο καταπληκτικά ελληνικά αγάλματα που έχουν επιβιώσει, και είναι άκρως αποκαλυπτικό σχετικά. Αυτός ο νέος, τεχνικά δεν είναι γυμνός, αλλά φοράει ένα εφαρμοστό ένδυμα που αντί να κρύβει το σώμα του, δίνει το περίγραμμα. Τα ελληνικά αγάλματα είναι πορτρέτα της ανθρώπινης ομορφιάς που έχουν ως στόχο να προκαλούν, ενώ είναι παράλληλα και ευγενή.

Σ.Σ. τι προκαλούν...Δεν μας εξηγεί ...Σε  Άγγλο πάντως, ίσως κάποιος ...Μπορεί να φανταστεί ...Και μάλιστα έχουν στόχο να προκαλούν...!!!  λέει ο ...Άγγλος...Πες ορέ εσπέριε, να εξυμνούν, ας πούμε δείξε λίγο πολιτισμό ....Απίστευτα πράγματα γράφουν ...!!! )


Το κύπελλο του Διονύσου από τον Εξεκία

Ο Διόνυσος, θεός του κρασιού και της παράνοιας, ταξιδεύει στο πλοίο του περιτριγυρισμένος από δελφίνια.
 (Σ.Σ. η υπέρβαση του ανθρώπου μέσω του θεού Διονύσου είναι για τους Βρετανούς ...παράνοια...!!!)

Η Μάσκα του «Αγαμέμνονα»

Όταν ο ρομαντικός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλίμαν ανακάλυψε την χρυσή μάσκα στις Μυκήνες το 1876, δεν είχε καμία αμφιβολία ότι ήταν η νεκρική μάσκα του Αγαμέμνονα, του βασιλιά που οδήγησε τους Έλληνες στον Τρωικό πόλεμο, για να δολοφονηθεί εν τέλει όταν επέστρεψε στο σπίτι του».

(Σ.Σ Συγνώμη για την μετάφραση ..είναι δραματική για ένα τέτοιο θέμα ....Αλλά και τα αναφερόμενα ως περιγραφή  στο αγγλικό κείμενο είναι δραματικά .....αλλά θα μου πεις σε Βρετανούς  απευθύνεται...!!! Αξίζει όμως να δούμε πως διαφημίζουν τα κλεμμένα αρχαία μας, γιατί τα περισσότερα από αυτά που εξυμνούν, είναι κλεμμένα και βρίσκονται στην |Εσπερία )


Το κυρίως κείμενο είναι από  Guardian & defencenet.gr
Οι σημειώσεις δικές μας.