ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Αμφίπολη: Συνεχίζονται οι ανασκαφές – Δεν μετακινούνται οι Σφίγγες



 Δεν μετακινούνται οι Σφίγγες

Τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για απομάκρυνση των σφιγγών από τον τύμβο της Αρχαίας Αμφίπολης διαψεύδει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με αυτά, αντί της αφαίρεσης των σφιγγών, οι αρχαιολόγοι κατεληξαν πως θα χρησιμοποιήσουν ειδικό γερανό προκείμενου να αποσπάσουν τις μαρμάρινες πλάκες που βρίσκονται δίπλα στις Σφίγγες. Υπενθυμίζεται ότι από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν εκ νέου τις ανασκαφές, ύστερα από τριήμερο διάλειμμα.

Ταυτόχρονα γύρω στις 9 το πρωί, ειδικός γερανός έφτασε στον χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής προκειμένου να αποσπάσει, με μεγάλη επιμέλεια και προσοχή, τις μαρμάρινες πλάκες, οι οποίες εκτιμάται ότι ζυγίζουν μισό τόνο έκαστη.

«Η ανασκαφή στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη εξελίσσεται σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία. Ήδη σήμερα ξεκίνησαν οι προεργασίες για την ασφαλή μετατόπιση των λίθων του προστατευτικού τοίχου», επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού.

Οι αρχαιολόγοι διαψεύδουν πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν περί μετακίνησης των δύο σφιγγών.

Την ίδια ώρα, τουρίστες από διάφορες περιοχές της χώρας -και όχι μόνο- συνεχίζουν να συρρέουν στη Μεσολακιά και προσπαθούν να προσεγγίσουν στον λόφο Καστά και από εκεί να δουν ένα πολύ μικρό τμήμα του τεράστιου περιβόλου του ταφικού μνημείου.

Οι αρχαιολόγοι προχωρούν βήμα – βήμα, αφαιρώντας τους
όγκους χώματος που καλύπτουν τα αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη μέσα υψηλής τεχνολογίας για να διεισδύσουν στο χώρο.

Στο σημείο των ανασκαφών βρίσκεται από νωρίς το πρωί και ο στενός συνεργάτης της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, αρχιτέκτονας, Μιχάλης Λεφαντζής, ο οποίος δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «το υπουργείο Πολιτισμού είναι αυτό που θα δώσει την περαιτέρω ενημέρωση των εξελίξεων των αρχαιολογικών ανασκαφών» ενώ σημειώνει πως «η αποκάλυψη των όσων κρύβουν οι Σφίγγες δεν σχετίζεται χρονικά με τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως της Θεσσαλονίκης».