Η ΦΑΝΑΓΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ |
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εύρημα είναι μια αρχαιολογική ανακάλυψη παγκοσμίου σημασίας.
Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην Άνω Πόλη (Ακρόπολη ή το κέντρο της πόλης Φαναγορείας) ανακαλύφθηκε ένα μεγάλο κομμάτι μαρμάρινης στήλης με επιγραφή που αναφέρεται στον όνομα του Πέρση βασιλιά Δαρείου του Α΄ (550-486 χρόνια π.Χ.).
Ο ποταμός Κουμπάν 870 χιλιομέτρων είναι ο ποταμός ,όπως ο Ηρόδοτος τον αναφέρει ,Ηπανίς και ήταν πλωτός μέχρι το σημερινό Κρασνοντάρ,χύνεται δε στην Μαιώτιδα Λίμνη την σημερινή Αζοφική θάλασσα.
Η επιγραφή στη στήλη είναι γραμμένη στην αρχαία περσική γλώσσα, σε σφηνοειδή γραφή που χρησιμοποιούνταν από τον Πέρση βασιλιά.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η επιγραφή αποτελεί το 10 ή το 15% του συνόλου του εγχάρακτου μαρμάρου.
Η αποκρυπτογράφηση της επιγραφής αναφέρει ότι πρόκειται για τον γνωστό Πέρση βασιλιά Δαρείο του Α΄.
Σημειώνεται ότι οι περισσότερες επιγραφές με σφηνοειδή γραφή έχουν ανακαλυφθεί στην Περσέπολη, πρωτεύουσα της αρχαίας περσικής αυτοκρατορίας.
Μία από τις αρχαίες άγνωστες λέξεις που υπάρχουν στο κείμενο, φέρεται να αναφέρεται στην Μίλητο. Τη μεγαλύτερη ελληνική πόλη της Ιωνίας, στη Μικρά Ασία.
Ανασκαφικός χώρος στην Φαναγορεία. |
Η επανάσταση κατεστάλη το 494 π.Χ. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι ο βασιλιάς μετά τη νίκη του επί των Ελλήνων τοποθέτησε τη μαρμάρινη στήλη στην πόλη με το κείμενο που υπάρχει, που σχετίζεται με τη νίκη του.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΊΗΣΑΝ ΓΙΑ ΕΡΜΑ ΠΛΟΙΟΥ... ΤΟΣΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΔΩΣΑΝ
Στην αρχαιότητα, ογκόλιθοι ή μάρμαρα τεράστια, μεταφέρονταν με πλοία κυρίως από περιοχές της Μεσογείου (Αιγαίο)..Αυτό συμπεραίνεται γιατί η περιοχή της Φαναγορείας και γενικότερα η περιοχή του Εύξεινου Πόντου στερούνταν τέτοιου είδους μάρμαρα.
«Η ανακάλυψη αυτού του τεχνουργήματος στη Φαναγορεία, και ιδιαίτερα στην αρχαία πόλη, παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα της αρχαίας ιστορίας, που είχαν εκτεταμένες συνέπειες τόσο στους Έλληνες όσο και στους Πέρσες.
Η φωτογραφία που αναρτήθηκε ενδεικτικά από τις Μικρές Εκδόσεις πρέπει να είναι αρχείου διότι η αναγραφή είναι στην ελληνική γραφή και όχι σφηνοειδή περσική |
ΠΗΓΗ ΕΚ ΤΟΥ © mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος
ΦΩΤ: ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ
ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΚΔΟΧΗ