ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

ΦΑΝΑΓΟΡΕΙΑ: ανακαλύφθηκε στήλη του Ε΄ π.Χ. αι. που αναφέρεται στον Πέρση βασιλιά Δαρείο τον Α΄.

Η ΦΑΝΑΓΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ 

Στη Φαναγορεία, (Κουμπάν- Кубан) στη χερσόνησο Ταμάν – έναντι της Κριμαίας(Ταυρικής)- ανακαλύφθηκε στήλη του Ε΄ π.Χ. αιώνα που έχει επιγραφή που αναφέρεται στον Πέρση βασιλιά Δαρείο τον Α΄.
Σύμφωνα με τους ειδικούς,  το εύρημα είναι μια αρχαιολογική ανακάλυψη παγκοσμίου σημασίας.

 Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην Άνω Πόλη (Ακρόπολη ή το κέντρο της πόλης Φαναγορείας) ανακαλύφθηκε ένα μεγάλο κομμάτι μαρμάρινης στήλης με επιγραφή που αναφέρεται στον όνομα του Πέρση βασιλιά Δαρείου του Α΄ (550-486 χρόνια π.Χ.).








Ο ποταμός Κουμπάν 870 χιλιομέτρων  είναι ο ποταμός ,όπως ο Ηρόδοτος τον αναφέρει  ,Ηπανίς και ήταν πλωτός μέχρι το σημερινό Κρασνοντάρ,χύνεται δε στην Μαιώτιδα Λίμνη την σημερινή Αζοφική θάλασσα. 


Η επιγραφή στη στήλη είναι γραμμένη στην αρχαία περσική γλώσσα, σε σφηνοειδή γραφή που χρησιμοποιούνταν από τον Πέρση βασιλιά.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η επιγραφή  αποτελεί το 10 ή το 15% του συνόλου του εγχάρακτου μαρμάρου.
Η αποκρυπτογράφηση της επιγραφής αναφέρει ότι πρόκειται για τον γνωστό Πέρση βασιλιά Δαρείο του Α΄.
Σημειώνεται ότι οι περισσότερες επιγραφές με σφηνοειδή γραφή έχουν ανακαλυφθεί στην Περσέπολη, πρωτεύουσα της αρχαίας περσικής αυτοκρατορίας.
Μία από τις αρχαίες άγνωστες λέξεις που υπάρχουν στο κείμενο, φέρεται να αναφέρεται στην Μίλητο. Τη μεγαλύτερη ελληνική πόλη της Ιωνίας, στη Μικρά Ασία.

Ανασκαφικός χώρος στην Φαναγορεία.
Κατά τις αρχές του Ε΄αιώνα η Μίλητος ήταν υπεύθυνη για λεγόμενη Ιωνική Επανάσταση των ελληνικών πόλεων κατά του Δαρείου Α΄.
Η επανάσταση κατεστάλη το 494 π.Χ. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι ο βασιλιάς μετά τη νίκη του επί των Ελλήνων τοποθέτησε τη μαρμάρινη στήλη στην πόλη με το κείμενο που υπάρχει, που σχετίζεται με τη νίκη του.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΊΗΣΑΝ ΓΙΑ ΕΡΜΑ  ΠΛΟΙΟΥ... ΤΟΣΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΔΩΣΑΝ

Αργότερα η μαρμάρινη στήλη καταστράφηκε και φέρεται να μεταφέρθηκε αυτό το τμήμα της στη Φαναγορία. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανόν το κομμάτι αυτό της στήλης να έφθασε στη Φαναγορεία χρησιμοποιούμενο ως έρμα στα πλοία που κατέπλευσαν στη Φαναγορεία.
Στην αρχαιότητα, ογκόλιθοι ή μάρμαρα τεράστια, μεταφέρονταν με πλοία κυρίως από περιοχές της Μεσογείου (Αιγαίο)..Αυτό συμπεραίνεται γιατί η περιοχή της Φαναγορείας και γενικότερα η περιοχή του Εύξεινου Πόντου στερούνταν τέτοιου είδους μάρμαρα.


«Η ανακάλυψη αυτού του τεχνουργήματος στη Φαναγορεία, και ιδιαίτερα στην αρχαία πόλη, παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα της αρχαίας ιστορίας, που είχαν εκτεταμένες συνέπειες τόσο στους Έλληνες όσο και στους Πέρσες.

Η φωτογραφία που αναρτήθηκε ενδεικτικά από τις Μικρές Εκδόσεις πρέπει να είναι αρχείου διότι η αναγραφή είναι στην ελληνική γραφή και όχι σφηνοειδή περσική 
Ακόμη, αποτελεί μια απαράμιλλη σύνδεση της αρχαίας Ελλάδας με τις αποικίες του ελληνικού κόσμου και τη σημασία στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στους Έλληνες των ακτών του Εύξεινου Πόντου», σημειώνει ο Βλαντίμιρ Κουζνέτσοφ, διευθυντής του κρατικού Ιστορικού και Αρχαιολογικού Πάρκο «Φαναγορεία».

ΠΗΓΗ  ΕΚ ΤΟΥ  © mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος

ΦΩΤ: ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ






ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΚΔΟΧΗ 


Εάν η επιγραφή που βρέθηκε , δεν είναι από την Ιωνία , πιθανά και να προέρχεται  από την Ευρωπαϊκή Σκυθική εκστρατεία του Δαρείου Α που ήταν μια στρατιωτική εισβολή σε τμήματα της ευρωπαϊκής Σκυθίας από τον βασιλιά της αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών το 513 π.Χ , είναι γραμμένη δε στα περσικά διότι οι Σκύθες ήταν μια ομάδα από βόρειο-ιρανικές νομαδικές φυλές, μιλούσαν δε μια ιρανική γλώσσα ( Σκυθών γλώσσα ) και θα είχε νόημα να καταλάβαιναν τι έγραφε η επιγραφή. Επίσης  θα είχε νόημα να είναι στα αρχαία περσικά και να απευθυνόταν σε Έλληνες της Μιλήτου  ;Διότι δεν έχουν βρεθεί περσικές επιγραφές στην Μίλητο .Μινωικά και Μυκηναϊκά στοιχεία έχουν βρεθεί αλλά όχι ,από ότι γνωρίζουμε αρχαίες Περσικές .Μόνο εάν κατορθώσουν να διαβάσουν το περιεχόμενο της επιγραφής τότε βέβαια θα λυθούν οι απορίες μας.