ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Ο αρχαιότερος γνωστός Κάτοικος που διαβιώνει στην Ευρώπη

Ένα πεύκο με την επιστημονική ονομασία Pinus heldreichii ( ρόμπολο ή λευκόδερμη πεύκη ) μεγαλώνει στα υψίπεδα της βόρειας Ελλάδας ,έχει δε δενδρο- χρονολογηθεί να είναι περισσότερο από 1075 χρονών. Αυτό είναι σήμερα το παλαιότερο γνωστό δέντρο που ζει στην Ευρώπη. Το υπερ χιλιετές  πεύκο ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης (Σουηδία), το Πανεπιστήμιο του Mainz (Γερμανία) και το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα (ΗΠΑ).

Ο Άδωνις  ένα πεύκο με την επιστημονική ονομασία Pinus heldreichii  ζει περισσότερο από 1075 χρόνια εκεί  που ζουν αυτά τα δένδρα ,στα αλπικά δάση των βουνών της Πίνδου στη Βόρεια Ελλάδα Φωτ: Dr. Oliver Konter, Mainz]

"Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτός ο μεγάλος, πολύπλοκος και εντυπωσιακός οργανισμός έχει επιβιώσει
τόσο καιρό σε ένα τέτοιο αφιλόξενο περιβάλλον, σε μια χώρα που έχει πολιτισμένο για πολύ πάνω από 3000 χρόνια», λέει ο Σουηδός δενδροχρονολόγος  Paul J. Krusic, αρχηγός της αποστολής που βρήκε  το δέντρο. Είναι πάνω από μια ντουζίνα άτομα (πεύκα) με υπέρ χιλιετή ηλικία, που ζουν σε ένα δάσος ψηλά στα βουνά της Πίνδου.»...

...« Πολλά χρόνια πριν διάβασα μια διατριβή σχετικά με αυτό το πολύ ενδιαφέρον περί δασών στην Ελλάδα. Στην έρευνά μας, προσπαθούμε να οικοδομήσουμε πίνακες με  χρονολογίες για την κατασκευή του κλίματος ιστορικά , έτσι η εύρεση του τρόπου  διαβίωσης και του γήρατος των δένδρων είναι ένα από τα κίνητρά μας. Για την εύρεση ηλικίας ενός δέντρου, απαιτείται   να πάρει κάποιος έναν πυρήνα από ξύλο, από το εξωτερικό φλοιό προς το κέντρο. Ο πυρήνας εδώ είναι ένα μέτρο και έχει 1075 ετήσιους δακτυλίους », λέει ο Krusic.


Οι επιστήμονες ελπίζουν οι ετήσιες διακυμάνσεις των δακτυλίων από δέντρα σαν αυτό και εκείνων που έχουν πέσει στους παρελθόντες  αιώνες, αλλά εξακολουθεί να διατηρείται ο κορμός  στο έδαφος, θα παράσχει μια ενημερωτική ιστορία των κλιματικών και περιβαλλοντικών συνθηκών, που πηγαίνει πίσω χιλιάδες χρόνια. Λαμβάνοντας υπόψη, όπου το δέντρο βρέθηκε και την σεβάσμια ηλικία του, οι επιστήμονες έχουν ονομάσει αυτό το άτομο "Άδωνις" από  τον  Έλληνα θεό της ομορφιάς και της επιθυμίας.
«Είμαι εντυπωσιασμένος, στο πλαίσιο του δυτικού πολιτισμού, την όλη  ανθρώπινη ιστορία που έχει περιβάλει αυτό το δέντρο. Όλες οι αυτοκρατορίες, η βυζαντινή, η οθωμανική, όλοι οι άνθρωποι που ζουν σε αυτή την περιοχή αλλά και τόσα πολλά πράγματα θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε διάλυση του. Ευτυχώς, το δάσος αυτό ήταν ουσιαστικά ανέγγιχτο για πάνω από χίλια χρόνια », λέει ο Krusic.

Τα παλιά δέντρα χιλιετίας ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ερευνητικών αποστολών που πραγματοποιούνται από το Παρατηρητήριο Navarino Environmental (NEO), μια συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και της TEMES Α.Ε. Το Παρατηρητήριο μελετά την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον και τον άνθρωπο στη Μεσόγειο.

 Χρονολόγιο.

941 -Ο "Άδωνις"   είναι ένα δενδρύλλιο. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Από το Βορρά, οι Βίκινγκς έχουν φτάσει στη Μαύρη Θάλασσα.
1041 - Ο "Άδωνις"    είναι ένα δένδρο 100 ετών. Στην Κίνα, ένα βιβλίο δημοσιεύεται όπου περιγράφει την πυρίτιδα. Ένας άνδρας που ονομάζεται Μάκβεθ στέφεται βασιλιάς της Σκωτίας.
 1191 - Ο "Άδωνις"    είναι 250 ετών. Τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Παρισιού ιδρύονται . Η τρίτη σταυροφορία και μάχες του Σαλαντίν στους Αγίους Τόπους.
1441 - Ο "Άδωνις"    είναι 500 ετών. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατακτά την Ελληνική αυτοκρατορία . Πολλοί Έλληνες λόγιοι φεύγουν προς τα δυτικά, επηρεάζοντας την Αναγέννηση. Στη Σουηδία, το πρώτο κοινοβούλιο που πραγματοποιήθηκε στην Arboga. Ο Johannes Gutenberg είναι έτοιμος να δοκιμάσει το πρώτο τυπογραφείο του.
 1691 - Ο "Άδωνις"   750 ετών. Ο Ισαάκ Νεύτων διατύπωσε τους νόμους του στο Motion. ,το παγωτό, το τσάι και ο καφές εισάγονται στην Ευρώπη.
 1941 - Ο "Άδωνις"   είναι μια χιλιετία παλιό. Ο Β 'Παγκοσμίος Πολέμος μαστίζει τον κόσμο. η Ελλάδα καταλαμβάνεται από τη ναζιστική Γερμανία, την Ιταλία και τη Βουλγαρία.
......Τα άλλα είναι πλέον πρόσφατα και γνωστά

ΠΗΓΗ : Stockholm University -August 19/2016



Ρόμπολο ή λευκόδερμη πεύκη 



Το ρόμπολο ή λευκόδερμη πεύκη (επιστημονική ονομασία Pinus heldreichii - Πεύκη του Χελδράιχ[1]) συν. Pinus leucodermis - Πεύκη η λευκόδερμος, είναι είδος πεύκου που απαντάται σε μεγάλο υψόμετρο. Την επιστημονική του ονομασία την οφείλει στον Γερμανό βοτανολόγο Τέοντορ Χέρμαν φον Χέλντραϊχ (Τheodor Heinrich Hermann von Heldreich, 3.3.1822 Δρέσδη - 7.9.1902 Αθήνα ή Θεόδωρος δε Χελδράιχ, όπως ο ίδιος υπέγραφε τα συγγράμματά του), ο οποίος το ανακάλυψε στα βουνά της βόρειας Ελλάδας στις 31 Ιουλίου 1851. Το δέντρο είναι ιθαγενές και απαντάται στη Βοσνία στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, Αλβανία, τη Σερβία, την ΠΓΔΜ και τη νότια Ιταλία. Στην Ελλάδα εμφανίζεται στα βουνά της Β. Πίνδου, στον Όλυμπο (όπου και το είδος περιγράφηκε για πρώτη φορά), στο Βέρμιο και στο Βούρινο, σε πετρώδη και ορεινά εδάφη, σε υψόμετρο 1100 έως 2400 μέτρα, στις πλέον αντίξοες κλιματικές συνθήκες εκεί όπου τελειώνουν τα δάση της μαύρης πεύκης ή ελάτης.



 Είναι είδος που στην Ελλάδα απαντάται διάσπαρτο (όπως είναι χαρακτηριστικά ορατό στο δρόμο που ενώνει τη Σμίξη με το Δίστρατο) και δεν σχηματίζει συχνά πυκνό δάσος. Το ρόμπολο είναι ένα αειθαλές δέντρο που μπορεί να φτάσει σε ύψος και τα 40 μέτρα. Έχει σταχτίλευκο φλοιό, οι βελόνες του σχηματίζουν τούφες στις άκρες των κλαδιών, ανά δύο και τα βραχυκλάδια σχηματίζουν το χαρακτηριστικό πριονωτό ανάγλυφο από την πτώση των βελονών.
 Οι βελόνες έχουν μήκος 5 με 10 εκατοστά.
Οι κώνοι ωριμάζουν περίπου ενάμιση χρόνο μετά την γονιμοποίηση. Ο κορμός είναι χοντρός (με διάμετρο που μπορεί να ξεπεράσει τα δύο μέτρα) και ίσιος, το ίδιο και τα κλαδιά.
Τα νεαρά δέντρα έχουν χαρακτηριστικό άσπρο φολιδωτό φλοιό, ενώ τα ωριμότερα δημιουργούν το χαρακτηριστικό θωρακόμορφο φλοιό (το οποίο αποτελεί και το χαρακτηριστικό διαχωρισμού του από τα άλλα πεύκα) και συνηθίζεται να έχουν 'κομμένες' κορυφές.
Είναι δέντρο αιωνόβιο και πολύ ανθεκτικό στο ψύχος. Στη Βουλγαρία έχει ανακαλυφθεί ένα ρόμπολο με ηλικία 1.300 ετών, ενώ το γηραιότερο επιβεβαιωμένο ρόμπολο είχε ηλικία 963 ετών το 1989.
ΤΩΡΑ ΒΡΈΘΗΚΕ ΕΔΩ 1075 ΕΤΩΝ

1. Theodor von Heldreich, Χλωρίς της Αιγίνης, Χλωρίς της Θήρας, Αθήνα 1898, 1899.
2. Tsoumis, George T. (1991-01-01). Science and technology of wood: structure, properties, utilization. Van Nostrand Reinhold, σελ. 458. ISBN 9780442239855



 ... ΟΙ ΣΟΥΗΔΟΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΜΩΣ... 


Η «Ελιά της Όρσας»: Ένα δέντρο 2500 ετών στη Σαλαμίνα Ο μοναδικός ζωντανός οργανισμός που επιβιώνει από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας μέχρι σήμερα!



ΕΠΙΣΗΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ  ΗΛΙΚΙΑ 

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟ KONTRA NEWS .gr


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΗΣ                                                                                                

Ένας απίστευτος χαμός έχει προκληθεί με την ελιά του Γιώργου Κουρή στο κτήμα του στην Κεφαλλονιά, που διεκδικεί επάξια και με… αποδείξεις τον τίτλο της μεγαλύτερης ελιάς σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Με αφορμή τον «πόλεμο» που ξέσπασε ανάμεσα στον εκδότη και τη NASA για το μεγαλύτερο ελαιόδεντρο του κόσμου, τα βλέμματα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας είναι στραμμένα τις τελευταίες ώρες στην Κρανιά της Κεφαλλονιάς, εκεί όπου δεσπόζει το επιβλητικό δένδρο στο κτήμα της οικογένειας Κουρή.

Η ελιά της Κεφαλλονιάς έχει κεντρίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον τόσο για το μέγεθος όσο και για την ηλικίας της, καθώς εκτιμάται πως είναι η αρχαιότερη που υπάρχει στο είδος της.

Η περίπτωσή της, βέβαια, έγινε πρώτο θέμα παντού χάρη στην επιμονή και την αποφασιστικότητα του Γιώργου Κουρή, που δεν δίστασε να τα βάλει με τους κορυφαίους Αμερικανούς επιστήμονες όταν υποστήριξαν εσφαλμένα πως η μεγαλύτερη ελιά της γης είναι εκείνη στις Βούβες Χανίων.

Ο Γ.Κουρής αμέσως έστειλε ηλεκτρονική επιστολή με την οποία τους ενημέρωσε για την… γκάφα τους, λέγοντάς τους «Κάνετε λάθος!». Και για του λόγου του το αληθές, τους έστειλε και φωτογραφίες από την ελιά της Κεφαλλονιάς που αποδεικνύουν τον ισχυρισμό του ενώ προσκάλεσε τους ερευνητές της NASA να τους φιλοξενήσει στο νησί για να διαπιστώσουν από κοντά ότι έχει δίκιο.

Εξάλλου, όποιος έχει δει το συγκεκριμένο ελαιόδεντρο, που βρίσκεται λίγο έξω από το Αργοστόλι, δεν έχει καμία αμφιβολία πως είναι σαφώς μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Κρήτης αλλά και από οποιοδήποτε άλλο στον κόσμο…

Πρώτο θέμα στο διαδίκτυο

Η ενδιαφέρουσα «διαμάχη» μεταξύ του Γιώργου Κουρή και της NASA και η επιστολή του εκδότη που δημοσιεύτηκε από την Kontra News τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά κάνει από χθες το γύρο του διαδικτύου, με την είδηση να αναπαράγεται από τις μεγαλύτερες ηλεκτρονικές σελίδες της χώρας.

 

«Γιώργος Κουρής σε NASA: Έχετε κάνει λάθος!» αναφέρει το newsbomb.gr.
«ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ;» αναρωτιέται το iefimerida.gr που αναδημοσιεύει αυτούσια την επιστολή του Γιώργου Κουρή και στις δύο γλώσσες.
«Ο Κουρής έχει αντίθετη άποψη από τη NASA και μάλιστα φρόντισε να το αποδείξει με ντοκουμέντα» επισημαίνει εύστοχα το newsbeast.gr
«Τα έβαλε και με την Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος ο εκδότης γράφουν τα Παραπολιτικά στην ηλεκτρονική τους έκδοση (parapolitika.gr)
Ο Γιώργος Κουρής «μαλώνει» τη NASA ! Στην Κεφαλλονιά η μεγαλύτερη ελιά! σχολιάζει το inkefalonia.gr
ενώ εκτενή αναφορά κάνουν και οι μεγάλες κρητικές ιστοσελίδες cretalive.gr, zarpanews.gr, cretapost.gr  και rethemnosnews.gr, που είναι και οι πιο… ενοχλημένες από την κατάρριψη του μύθου για το δήθεν αρχαιότερο ελαιόδεντρο στα Χανιά.
kourdistoportocali.com, bankwars.gr, greekmoney.gr, gazzetta.gr, gossip-tv.gr, aek365.org, κ. ά,  μέχρι και το κυπριακό newsfromcyprus.net  είναι μόνο μερικοί από τους ιστότοπους που προέβαλαν το θέμα.

Ν. Χατζηνικολάου: «Πρώτη φορά διαψεύδεται επίσημα η NASA!»

Σχολιάζοντας το χθεσινό πρωτοσέλιδο της KontraNews στον οποίο η ελιά της Κεφαλονιάς είχε περίοπτη θέση,

ο Νίκος Χατζηνικολάου στη ραδιοφωνική του εκπομπή στο Real FM έκανε λόγο για ένα εκπληκτικό ρεπορτάζ τονίζοντας πως για πρώτη φορά διαψεύδονται επίσημα οι επιστήμονες της NASA με στοιχεία και ντοκουμέντα.

«Είναι η πρώτη φορά που η NASA διαψεύδεται σε κάτι που έγραψε επίσημα γιατί ήταν ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της. Είναι ένα εκπληκτικό ρεπορτάζ που είμαι βέβαιος ότι θα κάνει το γύρο του πλανήτη, γιατί το να διαψεύδεται η NASA και μάλιστα με τρόπο με φωτογραφίες και αποδείξεις, θα κάνει εντύπωση!» ανέφερε ο γνωστός εκδότης και πρόσθεσε: «Μάλιστα, ο Γιώργος Κουρής έστειλε και επιστολή προς τη NASA με τα στοιχεία και τις φωτογραφίες και τους καλεί να διορθώσουν το λάθος και μάλιστα τους προσκαλεί για φιλοξενία στην Κεφαλονιά».

Η ελιά της Ζακύνθου

Μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η ελιά της Κεφαλλονιάς ένα ακόμη υπεραιωνόβιο ελαιόδεντρο έρχεται στο φως της δημοσιότητας αυτή τη φορά στην Ζάκυνθο.

Πρόκειται για μια τεράστια ελιά στο χωριό Έξω Χώρα με περίμετρο 14,40 μέτρα, σχεδόν δύο ολόκληρα μέτρα μεγαλύτερη από αυτή των Βουβών στα Χανιά αλλά μικρότερη κατά περίπου 1,5 μέτρο από την αντίστοιχη της Κεφαλλονιάς που έχει περίμετρο 16 μέτρα.

Τεράστια ελαιόδεντρα ηλικίας χιλιάδων ετών σαφώς υπάρχουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως στη Ζάκυνθο, στην Καλαμάτα, στη Σαλαμίνα, στη Νάξο, στην Αίγινα και φυσικά στην Κρήτη.

Όμως η μεγαλύτερη και αρχαιότερη ελιά του πλανήτη είναι η Κεφαλλονίτικη.

Πλώρη για το βιβλίο ρεκόρ Γκίνες

Η ελιά της Κεφαλλονιάς με τα χαρακτηριστικά που διαθέτει, είναι σίγουρο ότι θα λάβει τη θέση που της ταιριάζει, στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες.

Προς τον οργανισμό που πιστοποιεί τα ρεκόρ, ο εκδότης Γ. Κουρής έστειλε χθες την ακόλουθη επιστολή:
«Αγαπητοί κύριοι,
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στην Ελλάδα, στο κτήμα Κουρή, στην περιοχή Κρανιά της Κεφαλλονιάς, βρίσκεται κατά την γνώμη μας , αλλά και όλων των κατοίκων της περιοχής η μεγαλύτερη και  αρχαιότερη ελιά του κόσμου. Η περίμετρος της είναι 16 μέτρα και  χρονολογείται 2.000 με 3.000 ετών και ακόμη κάθε χρόνο κάνει καρπό.
Θα σας παρακαλούσαμε αφού ελέγξετε, την ελιά της Κεφαλλονιάς  να καταγραφεί στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες ως η μεγαλύτερη και αρχαιότερη ελιά.
Σας επισυνάπτουμε τρεις φωτογραφίες της ελιάς στη θέση Κρανιά στην Κεφαλλονιά και την σχετική αλληλογραφία με τη NASA.