ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Πακιστάν: Βρέθηκε πόλη που την είχε καταλάβει ο Μ. Αλέξανδρος


Ένα από τα  Ινδο-Ελληνικά αστικά αμυντικά έργα, τα οποία είναι το ανατολικότερο παράδειγμα της ελληνιστικής στρατιωτικής αρχιτεκτονικής στην Ασία, που βρίσκεται δυτικά του σημερινού χωριού Barikot και η περιοχή χαρακτηρίζεται από έναν απότομο λόφο με θέα στον ποταμό Σουάτ.


Η Bazira αναφέρεται στις κλασικές πηγές ότι έχουν τεθεί υπό πολιορκία και κατακτήθηκε από τους Μακεδόνες με επικεφαλής τον Μέγα Αλέξανδρο προς το τέλος του 4ου αιώνα π.Χ.. (327 π.Χ.)Μέχρι τώρα δεν υπήρξε κανένα ίχνος  αυτής της αρχαίας πόλης.

Οι αρχαιολόγοι  έχουν τοποθετήσει  χρονολόγηση για  την πόλη στην  Ινδο-ελληνική  περίοδο του βασιλιά Μενάνδρου, του Έλληνα βασιλιά της με την βουδιστική πίστη που κυβέρνησε σχεδόν δύο αιώνες μετά τον Αλέξανδρο και του  οποίου νομίσματα βρέθηκαν στο χώρο της ανασκαφής. κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων,

η ανάλυση των υλικών που πραγματοποιούνται με τη βοήθεια του CIRCE μια ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Filippo Terrasi ( Πανεπιστήμιο της Νάπολης - Τμήμα Μαθηματικών και Φυσικής) αποκάλυψε ότι τα προ Ινδο-Ελληνικής περιόδου επίπεδα της πόλης (που έχουν βρεθεί μέχρι τώρα ) μπορούν να χρονολογηθούν με απόλυτη βεβαιότητα στα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ., έναν αιώνα πριν από τα τείχη της πόλης, το οποίο σημαίνει κατά την  μέση της Mauryan περιόδου.

Τα ερείπια όπου  οι Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στη σύγχρονη Barikot, στην Κοιλάδα του Σουάτ του Πακιστάν, που κάποτε ανήκε στην Bazira, μια  πόλη που κατακτήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο.

Και δεν είναι μόνο αυτό:. Υπήρχε ένα Πρωτοϊστορικό χωριό εκεί ,όπου βρέθηκαν τα θεμέλια του  στην τάφρο έξω από τα τείχη της πόλης και χρονολογείται από το 1100-1000 π.Χ. .
"Σήμερα είναι σαφές ότι οι Ινδο-Έλληνες οχύρωσαν την πόλη με υλικά που ήδη υπήρχαν και ότι, προκειμένου να χτίσουν τα τειχιά της πόλης , κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος της στρωματογραφίας και εκτίθενται με εξαιρετικά αρχαία δομές, με εκτενείς και βαθιά δουλειά αναβαθμών.

Τα τείχη της πόλεως 


Την άνοιξη του 326 π.Χ., ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε την πανέμορφη κοιλάδα του ποταμού Σουάτ. Ενώ πολιορκούσε Massaga, Έστειλε τον υπασπιστή του Koίνο;στην Bazira, να την καταλάβει  αλλά απέτυχε να πάρει το φρούριο. Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξανδρος ήρθε για βοήθειά του, αποφάσισε να πάρει την κοντή πόλη  Ora πρώτα, η οποία ήταν μεγαλύτερη και φάνηκε να είναι στο σημείο που μπορεί να λαμβάνει ενισχύσεις. 

Λόγχη από τα ευρήματα της περιοχής 

Ο Κοίνος  ως εκ τούτου, έχτισε ένα οχυρωμένο στρατόπεδο για να ελέγξει τους κατοίκους της Bazira, η οποίος ανήκε στην φυλή των Assaceni. Βλέποντας ότι οι Μακεδόνες είχαν αναλάβει αμυντικές θέσεις, οι Ινδοί επιτέθηκαν στους εχθροί τους, αλλά νικήθηκαν από τους στρατιώτες του Κοίνου . Η πολιορκία της Bazira συνεχίστηκε μέχρι που κατελήφθει η Ora. Όταν οι υπερασπιστές έμαθαν ότι το άλλο φρούριο είχε πέσει, κατέφυγαν σε στην Άορνο Πέτρα  ένα βράχο ακρόπολη κοντά στον Ινδό ποτασμό . Σήμερα, οι οχυρώσεις είναι ακόμα ορατές. Οι πέτρες από καταπέλτη έχουν βρεθεί στο φρούριο, και είναι δελεαστικό αυτό γιατί  τους συνδέσει με τη μακεδονική πολιορκία.


Ο Koίνος ο στρατηγός ή Κοίνος ο Πολεμοκράτους (367 ή 370 π.Χ.-326 π.Χ.), γιος του Πολεμοκράτη και γαμπρός του Παρμενίωνα, ήταν ένας από τους πιο ικανούς και πιστούς στρατηγούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά την εκστρατεία κατά των Περσών. Το φθινόπωρο του 334 π.Χ., όταν ο Αλέξανδρος κατέβαλε την Καρία, έστειλε τους νιόπαντρους στρατιώτες του σε άδεια πίσω στην Μακεδονία για να περάσουν το χειμώνα που πλησίαζε με τις συζύγους τους, ο Κοίνος ήταν ένας από τους διοικητές που τους οδήγησαν πίσω στην Ευρώπη. Την άνοιξη του επόμενου έτους, το 333 π.Χ., ο Κοίνος επέστρεψε με τους Μακεδόνες στρατιώτες και συναντήθηκε με τον Αλέξανδρο στο Γόρδιο. Στο στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, διακρίθηκε σε διάφορες μάχες και είχε υπό τις διαταγές του την ακραία δεξιά παράταξη της μακεδονικής φάλαγγας. Στη μακεδονική στρατιωτική παράδοση, αυτή η θέση αποτελούσε τιμητική διάκριση για εμπειροπόλεμους και έντιμους οπλίτες και ιππείς. Έτσι η τοποθέτησή του σε αυτό το τμήμα του πεζικού της φάλαγγας, υποδεικνύει στρατιωτική οξυδέρκεια και γενναιότητα στη μάχη. Πιθανώς ήταν υπόδειγμα Mακεδόνα στρατηγού και είχε την εκτίμηση του βασιλιά.

Όταν ο μακεδονικός στρατός έφτασε στον ποταμό Ύφαση στην Ινδία και ο Μέγας Αλέξανδρος θέλησε να πιέσει τον στρατό του να προχωρήσουν πιο βαθιά στα ανατολικά της χώρας, ο Κοίνος ήταν ο πρώτος που είχε το θάρρος να επισημάνει στον Μακεδόνα βασιλιά την αναγκαιότητα της επιστροφής. O βασιλιάς υποχρεώθηκε τελικά, έπειτα από την προτροπή και άλλων στρατηγών, να ακολουθήσει τη συμβουλή του. Λίγο μετά μετά την έναρξη της επιστροφής, όταν ο μακεδονικός στρατός είχε ήδη ξεκινήσει, ο Κοίνος πέθανε από κάποια ασθένεια το 326 π.Χ. στον ποταμό Υδάσπη και τιμήθηκε από τον βασιλιά με λαμπρή ταφή. O Αλέξανδρος θρήνησε τον θάνατό του.



    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ    


Τσεκούρι από τα ευρήματα στην περιοχή 

Συνηθίζαμε να πιστεύουμε ότι κάτω από την πόλη δεν βρισκόταν τίποτα περισσότερο από έναν «καθυστερημένο» Πρωτοϊστορικό οικισμό. Σήμερα γνωρίζουμε ότι ήταν ήδη μια πόλη και ότι τα ερείπια . στους πρόποδες των τειχών είναι 800 χρόνια παλαιότερη από ό,τι είχε αρχικά νομιστεί, "δήλωσε ο διευθυντής, Luca M. Olivieri Αυτό σημαίνει ότι η πόλη αποκαλύπτει μια εκπληκτική σειρά περιόδων κατοχής.

Τα ερείπια όπου  οι Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στη σύγχρονη Barikot, στην Κοιλάδα του Σουάτ του Πακιστάν, που κάποτε ανήκε στην Bazira, μια  πόλη που κατακτήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο.

Η Ιταλική Αρχαιολογική Αποστολή (ISMEO), που ιδρύθηκε από τον Giuseppe Tucci στο Σουάτ Περιφέρεια το 1955, έχει ανασκαφές στην Barikot από το 1984. ISMEO συνέχισε να είναι λειτουργικό και να έχει γιόρτασε την 60η χρονιά της δραστηριότητας τον περασμένο Νοέμβριο με ένα κύκλο συνεδρίων και εκθέσεων στην Κίνα, πολύ κοντά στο Πακιστάν. από το 2011 οι ανασκαφές στο Barikot, την αρχαία Bazira (12 εκτάρια, συμπεριλαμβανομένης της ακρόπολης) έχουν συγκεντρωθεί σε περίπου σε ένα εκτάριο στο νότιο-δυτικό τεταρτημόριο της πόλης. οι ανασκαφές, που διενεργούνται από την ISMEO σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αρχαιολογίας και Μουσείων της επαρχίας Κιμπέρ-Pakhtunkhwa, χρηματοδοτούνται μέσω του προγράμματος ACT στο πλαίσιο της συμφωνίας για μετατροπή του χρέους μεταξύ της Ιταλίας και του Πακιστάν.