ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Στις αρχαίες Αιγές στην Μ.Ασία βρέθηκαν σκεύη τελετουργιών


Στην αρχαία πόλη των Αιγών στη Μαγνησία της Αιολίδας- (Μανίσα) της Τουρκίας,  ανακαλύφθηκε μια συλλογή αρχαίων κεραμικών που θάφτηκαν σε ιδιωτική τελετή, μετά από τη χρήση τους.

Τα επιτραπέζια σκεύη χρονολογούνται περί τον 2ο αιώνα π.Χ. Δηλαδή της εποχής του  Βασιλείου του Λυσίμαχου . Εντοπίστηκαν  στο χωριό Γιουνουσερμέ που βρίσκεται  δίπλα στην αρχαία πόλη των Αιγών που χτίστηκε περί τον 8ο αιώνα π.Χ.
Τα κεραμικά, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους,  θάφτηκαν σε ειδική τελετή μετά από τη χρήση τους.


Στην ανασκαφική έρευνα συμμετείχαν αρχαιολόγοι από το τούρκικο πανεπιστήμιο Αιγαίου και το αρχαιολογικό τμήμα του  Πανεπιστημίου Τζελάλ Μπαγιάρ.


Τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στο αρχαιολογικό μουσείο της Μαγνησίας. Πρόκειται για μαγειρικά σκεύη όπως χύτρες, λοπάς, σκύφοι, λάγυνοι, πήλινα ποτήρια. Σε ορισμένα σκεύη υπήρχαν  απεικονίσεις θεοτήτων, σύμφωνα με την Χουριέτ.

           ΕΠΙΣΗΣ    

Μ.Ασία : Την αρχαία πόλη Ανεμούριον την σκέπασε η θάλασσα...


Η αρχαία ελληνική πόλη Ανεμούριον, στην περιοχή της Μερσίνης, έχει καταστραφεί από τη θάλασσα, καθώς τμήματα της αρχαίας πόλης όπως κίονες και σαρκοφάγοι κάθε μέρα παρουσιάζονται στην παραλία.




Την πόλη Ανεμούριον ( η ετυμολογία της,  πιθανόν να προέρχεται από το  «ούριος άνεμος») οι Τούρκοι την αποκαλούν Εσκί Ανεμούρ (παλαιό Ανεμούριο) και παρουσιάζεται  στις ιστορικές πηγές από τον 4ο αιώνα π.Χ.
Η πόλη έχει γίνει αγαπημένος τόπος των αρχαιοκάπηλων, αντί να προστατευθεί και να γίνει κίνητρο  για τον τουρισμό στην περιοχή, όπως σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.


Από την αρχαία πόλη σώζονται μέχρι σήμερα τα αρχαία τείχη της, τα λουτρά της, το Ωδείο και η Παλαίστρα που συναρπάζουν ακόμη και σήμερα τους επισκέπτες. Εκθαμβωτικά είναι, επίσης,  τα  ψηφιδωτά που έχουν ανακαλυφθεί σε διάφορα μέρη της αρχαίας πόλης.


Το Ανεμούριον καταλήφθηκε περί το 260 από τους Σασσανίδες. Τον 4ο και τον 5ο αιώνα η πόλη λεηλατήθηκε από τους πειρατές  και εγκαταλήφθηκε μετά την αραβική εισβολή το 650 μ.Χ.
Το Ανεμούριον χωρίζεται σε δύο πόλεις, την Κάτω και την Άνω. Το Κάτω Αναμούριον φέρεται να καταστράφηκε από τα κύματα της θάλασσας ή την άνοδο των θαλάσσιων υδάτων.

ΠΗΓΗ : © mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΟΛΗ ΑΝΕΜΟΥΡΙΟΝ