ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Αναστήλωση στον αρχαίο ναό του Δεσποτικού

Συναγωνιζόταν επάξια τη Δήλο κατά την αρχαιότητα, αν και η έκτασή του ήταν μικρότερη. 

Το Δεσποτικό, το ακατοίκητο νησάκι απέναντι από την Αντίπαρο, κερδίζει σιγά σιγά λίγη από την παλιά του αίγλη, αυτή που έκρυψαν οι αρχαίοι Αθηναίοι αλλά φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη του Γ. Κουράγιου και των συνεργατών του.

Για την αναστήλωση του ναού και του τελετουργικού εστιατορίου
θα χρησιμοποιηθεί αρχαίο υλικό, που υπάρχει διάσπαρτο στο νησάκι του Δεσποτικού
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εξέτασε και ενέκρινε τη μελέτη αναστήλωσης δύο σημαντικών κτιρίων, του ναού και του τελετουργικού εστιατορίου (που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο).


Θα χρησιμοποιηθεί αρχαίο υλικό διάσπαρτο στην περιοχή αλλά και αρκετό

Ένας αρχαίος ναός της Βέροιας, αφιερωμένος στη Μητέρα των Θεών, Αυτόχθονα

Φ:Angeliki Kottaridi

Τους πρώτους επισκέπτες θα δεχτεί το Σάββατο το Ιερό της Μητέρας των Θεών στη Λευκόπετρα, στις πλαγιές του Βερμίου Ημαθίας.

Ο ναός, που χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους (2ος μ.Χ. αιώνας) και η ανασκαφή έφερε στο φως πάνω από 1.000 επιγραφές, αναστηλώθηκε μέσω του ΕΣΠΑ και ανοίγει για πρώτη φορά για το κοινό με μια μεγάλη ξενάγηση που περιλαμβάνει την παρουσίαση της ιστορίας ενός πολύ σημαντικού ιερού της αρχαίας Βέροιας καθώς και της λατρείας στη Μητέρα των Θεών Αυτόχθονα. Οι κολόνες του ναού είναι πιστά αντίγραφα των αυθεντικών, που, για λόγους ασφάλειας και προστασίας, εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας, όπως επίσης ο βωμός και αναθήματα.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ιερό, στο οποίο

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Έγινε ταυτοποίηση στα Αρχαία Στάγειρα ,είναι το Ηρώον με την τέφρα του Αριστοτέλη...!

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ..!

Το οικοδόμημα στα Αρχαία Στάγειρα 
Το πιο σπουδαίο εύρημα από την εικοσαετή ανασκαφική έρευνα στα Αρχαία Στάγειρα ανακοινώνεται σήμερα στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου «Αριστοτέλης 2400 χρόνια».

Το Ηρώο του Αριστοτέλους δεξιά στην κατάσταση που ταυτοποιήθηκε -Αριστερά  η αναπαράσταση του Ηρώου του μεγάλου φιλοσόφου 
Όπως αναφέρει η έντυπη έκδοση της εφημερίδος «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»...Πλέον ελάχιστες αμφιβολίες υπάρχουν  Το αψιδωτό οικοδόμημα και ο βωμός που αποκάλυψαν οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη το 1996 ,δεν μπορεί παρά να ήταν και το ηρώο του Σταγειρίτη φιλοσόφου ..! αυτό αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ    

 ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ Κ.ΣΙΣΜΑΝΙΔΗ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ»        
 
«Ο τάφος του Αριστοτέλη στα Αρχαία Στάγειρα»


Κ. Σισμανίδης: «Νοιώθω ρίγος και αγωνία για τις
 αντιδράσεις αλλά είναι ο τάφος του Αριστοτέλη»
 Του Απόστολου Λυκεσά 




ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΗΜΙΚΥΚΛΙΚΟ ΚΤΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΚΤΙΣΜΑ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 
Αποδεδειγμένα και τελεσίδικα, σύμφωνα με όσα πρόκειται να ανακοινωθούν σήμερα, ο τάφος του μεγαλύτερου φιλοσόφου της αρχαιότητας, του Αριστοτέλη (384- 322 π. Χ.), βρίσκεται στα Στάγειρα, στην σημερινή Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. 

Διόλου συμπτωματικά, η σχετική ανακοίνωση για τον χώρο που στέγασε την τέφρα του φιλοσόφου, γίνεται στη Θεσσαλονίκη, με την συμπλήρωση 2400 χρόνων από την γέννησή του και ενώπιον 250 αριστοτελιστών από όλο τον κόσμο.

Περισσότερα από 25 χρόνια αφιέρωσε στις ανασκαφές και την έρευνα ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης για να φέρει στο φως τεκμήρια, να τα συναρτήσει με τις αρχαίες πηγές, για να καταλήξει στο συμπέρασμα το οποίο σεμνά είχε ψελλίσει από το 1996.Για όσους δεν τον γνωρίζουν ο κ. Σισμανίδης ήταν όσο εργαζόταν στην 16η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, από τους πιο ακριβοθώρητους αρχαιολόγους στη Βόρεια Ελλάδα, από αυτούς που δεν μιλούσαν ποτέ αν αυτό που είχαν να πουν δεν έφερε την σφραγίδα της απόδειξης.

Η αφιέρωση της ζωής του στα Στάγειρα ανταμείβεται πλέον με τον τρόπο που ανταμείβονται οι αρχαιολόγοι που δεν σπεκούλαραν ποτέ, δεν κραύγασαν ποτέ, και απέφυγαν τις μεγαλοστομίες, ενώ δεν κρύφτηκαν κιόλας όταν η ιστορία τους κάλεσε όπως συνέβη με το πρόσφατο και κοντινό παράδειγμα της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική.

ΤΟ ΤΑΦΙΚΟ ΗΡΩΟΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΥΚΛΙΚΟΣ ΤΟΙΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΚΤΙΣΜΑ ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 


Στη 1 το μεσημέρι

Ο υπόγειος Πειραιάς βγαίνει «στο φως»


Στόχος της παρουσίασης είναι να αφηγηθεί με σύγχρονα εποπτικά μέσα τις ιστορίες πίσω από τις κατασκευές, αυτές που φτιάχτηκαν σε μακρινές εποχές αλλά και τις σύγχρονες. Κυρίως όμως προσδοκά να φωτίσει με ουσιαστικό τρόπο τη σημασία της ανθρώπινης σύμπραξης και συνεργασίας.
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

Το οραματιζόταν και το σχεδίαζε καιρό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων.
Να παρουσιάσει στο κοινό τις διαδικασίες ανασκαφής των αρχαιοτήτων στο πλαίσιο κατασκευής του μετρό. Η ώρα αυτή έφτασε. Στις 8 Ιουνίου, στην Ξυλαποθήκη, έναν χώρο που βρίσκεται στις Αστικές Πύλες του Πειραιά (Πύλης 8) θα εγκαινιαστεί μια άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση. Η Εφορεία, σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό Α.Ε., διοργανώνει την περιοδική έκθεση «Στην επιφάνεια».

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Ναυάγιο με αγάλματα της εποχής του Μ.Κωνσταντίνου βρέθηκε στις Παλαιστινιακές ακτές του Ισραήλ


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 

Μια τυχαία ανακάλυψη από δύο δύτες στο αρχαίο λιμάνι της Καισαρείας στο Εθνικό Πάρκο Καισάρεια πριν από τις διακοπές του Πάσχα οδήγησε στην εύρεση ενός μεγάλου, θεαματικού και όμορφου αρχαίου θαλάσσιου φορτίου ενός εμπορικού πλοίου που βυθίστηκε κατά την Ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο 1600 χρόνια πριν.

Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Πτολεμαϊκό νιλόμετρο ανακάλυψαν στην αρχαία πόλη Θμοῦις στην περιοχή του Δέλτα της Αιγύπτου

Μέρος από το νιλόμετρο 

Αμερικανικοί  και Αιγύπτιοι  αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει μια σπάνια δομή που ονομάζεται «ΝΙΛΟΜΕΤΡΟ»  στα ερείπια της αρχαίας πόλης Θμοῦις- Thmuis -στην περιοχή του Δέλτα της Αιγύπτου. Πιθανόν είναι να κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του τρίτου αιώνα π.Χ., όταν διοικούσαν την Αίγυπτο οι  Πτολεμαίοι , το «νιλόμετρο»-  nilometer - χρησιμοποιήθηκε για περίπου χίλια χρόνια για να υπολογίσει τη στάθμη του νερού του ποταμού κατά τη διάρκεια της ετήσιας πλημμύρας του Νείλου. Λιγότερες από δύο δωδεκάδες των συσκευών είναι γνωστό ότι υπάρχουν.

"Χωρίς το ποτάμι, δεν υπήρχε ζωή στην Αίγυπτο», λέει ο αρχαιολόγος Jay Silverstein, από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης ένα μέλος της ομάδας που εργάζεται στην περιοχή όπου βρέθηκε το νιλόμετρο , κοντά στη σύγχρονη πόλη του Ελ Μανσούρας. "Υποψιαζόμαστε ότι βρισκόταν αρχικά

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Ψηφιοποιούνται τα χειρόγραφα του Αγίου Όρους

Τον κίνδυνο της φθοράς, λόγω του χρόνου, της ελλιπούς συντήρησης και της αυξημένης υγρασίας της τελευταίας χρονιάς αντιμετωπίζει το αρχείο του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το 96% των χειρογράφων του Αγίου Όρους.

Το αρχείο αυτό, που βρίσκεται στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, μέσα στη Μονή Βλατάδων, αποτελείται από χειρόγραφα, μικροφίλμ και διαφάνειες, είναι προϊόν συστηματικής εργασίας 42 ετών και περιλαμβάνει υλικό από 15.000 ελληνικά χειρόγραφα του Αγίου Όρους, 3.500 της Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά, 3.500 της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Παρίσι και 3.000 του Βατικανού.

«Τα μικροφίλμ έχουν διάρκεια ζωής

Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Ο Τρωικός Πόλεμος ήταν η τελική μάχη ενός πρώτου παγκοσμίου πολέμου;


Νέα άκρως ενδιαφέρουσα θεωρία που μιλάει για άγνωστο ισχυρό πολιτισμό που προσπάθησε να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο.

Διεθνής ομάδα ειδικών υποστηρίζει ότι αυτό που γνωρίζουμε ως Τρωικό Πόλεμο ήταν στην πραγματικότητα κάτι ανάλογο με την… απόβαση στην Νορμανδία. Ο Τρωικός Πόλεμος ήταν η μάχη που έδωσε τέλος σε ένα γενικευμένο πόλεμο στην Ανατολική Μεσόγειο, στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο όπως τον χαρακτηρίζουν οι ερευνητές που διατυπώνουν τη νέα θεωρία

Οι Έλληνες κέρδισαν την μάχη ή τον παγκόσμιο πόλεμο κατά την ομάδα των ειδικών αλλά τι συνέβη μετά; 


Το μυστήριο

Είναι γνωστό ότι στις περιοχές της Μικράς Ασίας και της Ανατολίας πριν από περίπου πέντε χιλιάδες έτη έκανε δυναμικά την εμφάνιση του ένας λαός με πολλές αρετές. Ονομάζονταν Χετταίοι και ο πολιτισμός τους έφτασε στο απόγειο του τη 2η χιλιετία π.Χ., ειδικά στο δεύτερο μισό αυτής της περιόδου, όταν οι Χετταίοι είχαν τον ισχυρότερο στρατό στον κόσμο λόγω της χρήσης του σιδήρου στα όπλα και τα άρματα τους. Ανακάλυψαν την κατεργασία του σιδήρου, κρατώντας το πολύτιμο μυστικό μόνο για τον εαυτό τους, για' αυτό ο στρατός τους με τα σιδηρά όπλα ήταν ανίκητος.

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Γλυπτό με τον Διόνυσο ανακαλύφθηκε στα ερείπια αρχαίας πόλης στο Πακιστάν

Μεγαλοπρεπής  καλπασμός του αναβάτη  Βούδα με  απόδοση απευθείας  στην ελληνική γλυπτική τέχνη 

 Οι αρχαιολόγοι σε  ανασκαφές στα ερείπια μιας πόλης της Αυτοκρατορίας Kushan στο Πακιστάν έχουν ανακαλύψει ένα αρχαίο ιερό με αγάλματα που απεικονίζουν την είσοδο του Βούδα στον κόσμο των ανθρώπων που υποφέρουν. Η παράδοση λέει ότι…Μετά είδε τον πόνο και τη δυστυχία του κόσμου, τότε ο Βούδας δίδαξε μια θρησκεία που βασίζεται στην αγάπη, συμπόνια, και το έλεος.
Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν