ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Ναυάγιο με αγάλματα της εποχής του Μ.Κωνσταντίνου βρέθηκε στις Παλαιστινιακές ακτές του Ισραήλ


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 

Μια τυχαία ανακάλυψη από δύο δύτες στο αρχαίο λιμάνι της Καισαρείας στο Εθνικό Πάρκο Καισάρεια πριν από τις διακοπές του Πάσχα οδήγησε στην εύρεση ενός μεγάλου, θεαματικού και όμορφου αρχαίου θαλάσσιου φορτίου ενός εμπορικού πλοίου που βυθίστηκε κατά την Ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο 1600 χρόνια πριν.
Από τη στιγμή που προέκυψε από τους δύτες Ran Feinstein και Ofer Ra'anan επικοινώνησαν με την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ και ανέφεραν την ανακάλυψη και την απομάκρυνση πολλών αρχαίων αντικειμένων από τη θάλασσα.



Μια κοινή κατάδυση στην περιοχή, μαζί με ΙΑΑ αρχαιολόγους αποκάλυψαν ότι ένα εκτεταμένο τμήμα του βυθού είχε καθαριστεί από την άμμο και τα ερείπια ενός πλοίου έμειναν ακάλυπτα στο βυθό: άγκυρες από σίδηρο, παραμένουν όπως και τα ξύλινα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή και τη λειτουργία του πλοίου .



Μια υποβρύχια έρευνα διάσωσης διεξήχθη τις τελευταίες εβδομάδες, με τη βοήθεια πολλών δυτών από την Αρχή Αρχαιοτήτων Ισραήλ και εθελοντές με τη χρήση εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας ανακάλυψε πολλά στοιχεία που ήταν μέρος του φορτίου του πλοίου.

Πολλά από τα εκθέματα είναι χάλκινα και σε μια εξαιρετική κατάσταση διατήρησης: μια λάμπα χάλκινη απεικονίζει την εικόνα του θεού Ήλιου  ένα ειδώλιο της θεάς του φεγγαριού Αρτέμιδος μια λάμπα με την εικόνα του κεφαλιού ενός αφρικανικού σκλάβου, θραύσματα τριών φυσικού μεγέθους  χάλκινων χυτών αγαλμάτων , αντικείμενα διαμορφωμένο σε σχήμα ζώων, όπως μια φάλαινα, χάλκινο βρύση με τη μορφή ενός αγριογούρουνου με ένα κύκνο στο κεφάλι του, κ.λπ. Επιπλέον, θραύσματα από μεγάλα πιθάρια διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά πόσιμου νερού για το πλήρωμα του πλοίου και για τη μεταφορά στη θάλασσα. Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην συγκεκριμένη ήταν η ανακάλυψη των δύο μεταλλικά κομμάτια που αποτελείται από χιλιάδες νομίσματα ζυγίζουν 20 κιλά που ήταν με τη μορφή του σκεύους  κεραμικής στο οποίο μεταφέρθηκαν. Αυτή η ανακάλυψη έρχεται ένα χρόνο μετά την έκθεση του θησαυρού των χρυσών νομισμάτων Fatimid από δύτες και την Αρχή Αρχαιοτήτων Ισραήλ, η οποία είναι σήμερα στη διάθεση του για το κοινό στις παρουσιάσεις "ταξίδι στο χρόνο" στο λιμάνι της Καισάρειας.

Σύμφωνα με τον Jacob Sharvit, διευθυντή των Εναλίων Αρχαιολογικών ερευνών που αναφέρει «Αυτά είναι εξαιρετικά και συναρπαστικά ευρήματα, τα οποία εκτός από την εξαιρετική ομορφιά τους, είναι ιστορικής σημασίας.

Ο θεός ήλιος 

Ο θεός Διόνυσος 

Η θέση και η κατανομή των αρχαίων ευρημάτων στο βυθό της θάλασσας δείχνουν ότι ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο μετέφερε φορτίο ανακύκλωσης μετάλλων πλακόστρωτο, το οποίο αντιμετώπισε προφανώς μια θύελλα στην είσοδο του λιμανιού έως ότου έσπασε στο μόλο και τα βράχια ".

Άρτεμις Σελήνη και Ήλιος 

Μια προκαταρκτική μελέτη των αγκυρών σιδήρου προτείνει ότι υπήρχε μια προσπάθεια να σταματήσει το σκάφος παρασύρεται πριν φτάσει στην ξηρά ρίχνοντας άγκυρες στη θάλασσα… Ωστόσο, αυτά τα έσπασαν - απόδειξη της δύναμης των κυμάτων και του ανέμου που το πλοίο βρέθηκε .


"Μια θαλάσσια ανακάλυψη , όπως αυτή δεν έχει βρεθεί στο Ισραήλ τα τελευταία τριάντα χρόνια. Μεταλλικά αγάλματα είναι σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα, επειδή ήταν προς  τήξη, τα αγάλματα αυτά συνήθως ανακυκλώνονται στην αρχαιότητα.

Ο Αφρικανός  σε λύχνο 



Όταν βρίσκουμε χάλκινα αντικείμενα που αυτό συνήθως συμβαίνει στη θάλασσα και  επειδή αυτά τα αγάλματα ναυάγησαν μαζί με το πλοίο, που βυθίστηκε και ως εκ τούτου έχουν «σωθεί» από τη διαδικασία της ανακύκλωσης "και  πρόσθεσε, «Στις πολλές θαλάσσιες ανασκαφές που έχουν διεξαχθεί στην Καισάρεια μόνο πολύ μικρός αριθμός από  χάλκινα αγάλματα έχουν βρεθεί, ενώ στο τρέχον φορτίο είναι θεαματικός ο  πλούτος με τα αγάλματα που βρέθηκαν ότι ήταν στην πόλη και απομακρύνθηκαν για να πάνε για ανακύκλωση  μέσω της θάλασσας.



Η άμμος προστάτευσε τα αγάλματα κατά συνέπεια, είναι σε μια καταπληκτική κατάσταση διατήρησης. - σαν να πετάχτηκαν χθες και όχι από 1.600 χρόνια πριν " Τα νομίσματα που βρέθηκαν να φέρουν την εικόνα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ο οποίος κυβέρνησε τη Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (312-324 μ Χ.) και αργότερα γνωστό ως το Μεγάλο Κωνσταντίνο, κυβερνήτης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (324-337 μ.Χ. ), και του Λικινίου, ενός αυτοκράτορα ο οποίος κυβέρνησε το ανατολικό τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ήταν αντίπαλος του Κωνσταντίνου, μέχρι την πτώση του σε μια μάχη που διεξάγεται μεταξύ οι δύο κυβερνητών…




Και συνεχίζουν οι αρχαιολόγοι  … «το εύρος των ευρημάτων που ανακτώνται από τη θάλασσα αντανακλά το μεγάλο όγκο των εμπορικών συναλλαγών και την κατάσταση του λιμανιού της Καισαρείας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η οποία ήταν γνωστή ως την περίοδο της οικονομικής και εμπορικής σταθερότητας στον απόηχο της σταθερότητας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το πλήρωμα του ναυαγίου ζούσε σε ένα συναρπαστικό κόσμο όσο φορά στην ιστορία που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ανθρωπότητα. - την περίοδο κατά την οποία ο Χριστιανισμός ήταν στο δρόμο του για να γίνει η επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν αυτή τη στιγμή που  ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος είχε  σταματήσει την πολιτική της διώκει τους χριστιανούς, και τους πιστούς στην Καισάρεια, καθώς και σε άλλα μέρη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, δόθηκε η νομιμοποίηση να ασκήσουν την πίστη τους μέσα από το περίφημο Διάταγμα των Μεδιολάνων, που εξήγγειλε ο Χριστιανισμός δεν ήταν πια απαγορευμένη  θρησκεία.
Αργότερα, ο Κωνσταντίνος αναγνώρισε τον Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκείας του κράτους, και ήταν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του που έγινε η θρησκεία αυτή θεμελιώδης