ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Μωσαϊκό, ελληνικού πολιτισμού, με τον Ορφέα βρέθηκε (πάλι) στην Μ.Ασία...



Στην επαρχία Κιρίκαλε, της Κεντρικής Μ. Ασίας,  σε αγροτική περιοχή, όπου καλλιεργούνται σιτηρά, εντοπίστηκε από τους χωρικούς αρχαία δομή.

ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΑΨΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΑ ΒΡΟΥΝ 


Μετά τις πρώτες ανασκαφικές εργασίες διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για πολυτελή οικία  ηλικίας 2.000 ετών, που είχε ως δάπεδο ένα τεράστιο ψηφιδωτό.



ΒΡΟΧΗ ... «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ» 

Το ψηφιδωτό έκαναν την εμφάνισή του κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων, καθώς τα ορμητικά νερά της βροχής παρέσυραν ως λάσπη την επιφάνεια που τα σκέπαζε.


Το κύριο ψηφιδωτό απεικονίζει τον Ορφέα να παίζει τη λύρα του, καθήμενος, ενώ δίπλα του υπάρχει μια γυναικεία μορφή.
Σύμφωνα με το τούρκικο δημοσίευμα πρόκειται, πιθανόν, για το χώρο της τραπεζαρίας της αρχαίας πολυτελούς οικίας αφού το μωσαϊκό έχει διαστάσεις 7,90 μέτρα μήκος και 6,10 πλάτος. Γύρω από το κυρίως θέμα υπάρχουν σχεδιασμένα γεωμετρικά σχέδια.


Ο αρχαιολόγος Μετίν Μουσταφά, του Μουσείου των Πολιτισμών της Ανατολίας, δήλωσε ότι από το σύνολο του έργου είναι κατεστραμμένο περί τα 20 τετραγωνικά μέτρα.
« Η μελέτη του χώρου δείχνει ότι ο ψηφιδωτό αποτελεί μέρος του δαπέδου μια μεγάλης αίθουσας δεξιώσεων της αρχαίας βίλας. Ο Ορφέας απεικονίζεται στο κέντρο του ψηφιδωτού του δαπέδου.
Στις άκρες διακοσμείται με μορφές ζώων. Θα μπορούσα να πω ότι  το θέμα σχετίζεται με την Περσεφόνη και τον Άδη. Θα συνεχίσουμε τη μελέτη για να την ολοκληρώσουμε», είπε, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ:  mikres-ekdoseis