ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Το Λούβρο έρχεται στη Ρόδο


Πλακίδιο που αναπαριστά λιοντάρι να επιτίθεται σε αετό (650 -600 π.Χ.), κράμα χρυσού και αργυρού. Αποτελούσε στοιχείο περιδέραιου ή ήταν επιρραμμένο σε ένδυμα. Βρέθηκε στις ανασκαφές του 19ου αι. σε τάφο της Καμίρου (Μουσείο Λούβρου)

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Ρόδου θα θαυμάσουν επί τέσσερις μήνες μέρος της περιοδικής έκθεσης «Ρόδος, ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής 15ος-5ος αι. π.Χ.», που φιλοξενήθηκε στο Λούβρο (12 Νοεμβρίου-9 Φεβρουαρίου 2015). Εγκαινιάζεται αύριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου, εμπλουτισμένη από εκθέματα των συλλογών του.

Στόχος, να αναδειχθεί η σημασία της Ρόδου ως πύλης προς την Ανατολή μέσα από σπάνια έργα τέχνης προερχόμενα από διαφορετικές φάσεις (από την Εποχή του Χαλκού μέχρι την Αρχαϊκή περίοδο).


Τα ευρήματα προέρχονται από ανασκαφές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στη Ρόδο από τον 19ο αι. έως σήμερα. Ωστόσο, τα ευρήματα απομακρύνθηκαν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και ανήκουν σε συλλογές μεγάλων ξένων μουσείων.


Η έκθεση του Λούβρου, η οποία είχε τεράστια επιτυχία, συνένωσε πρώτη φορά στον ίδιο χώρο έργα από τις συλλογές του Βρετανικού, του Μουσείου της Κοπεγχάγης και της Ρόδου.

Έπειτα από δεκαετίες, μέρος αυτών επαναπατρίζεται, έστω προσωρινά. Δεν υπάρχουν, όμως, εκθέματα από το Βρετανικό και το Μουσείο Κοπεγχάγης, τα οποία θα αντικατασταθούν από παρόμοια του Μουσείου της Ρόδου.

Πινάκιο του ρυθμού των Αιγάγρων. (600-570 π.Χ.). Προέρχεται πιθανώς από τη Νίσυρο. Βρέθηκε σε τάφο της Καμίρου. (Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου) |


Το Λούβρο στέλνει 48 συνολικά ευρήματα. Ανάμεσά τους το μυκηναϊκό ρυτό με παράσταση χταποδιού, που αποτέλεσε έμβλημα της έκθεσης. Βρέθηκε στην Κάμιρο και είναι από τα πρώτα μυκηναϊκά αγγεία που ήρθαν στο φως.

Μαζί του, πολυάριθμα αγγεία και αντικείμενα εισηγμένα από την Ανατολή καθώς και 15 κοσμήματα από ήλεκτρο (φυσικό κράμα χρυσού και αργύρου), αριστουργηματικά δείγματα της ροδιακής χρυσοχοΐας των αρχαϊκών χρόνων (7ος αι. π.Χ.).

Η έκθεση, στην «Αίθουσα των ασθενών» του Αρχαιολογικού Μουσείου, χωρίζεται, όπως και στο Λούβρο, σε τρεις θεματικές ενότητες, με πρώτη την «Αρχαιολογική έρευνα της Ρόδου». Οι πρώτες ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν από τον Αλσατό ζωγράφο και φωτογράφο Α. Salzmann και τον υποπρόξενο της Μ. Βρετανίας στη Ρόδο Alfred Biliotti (ξεκίνησαν το 1859).

Επικεντρώθηκαν στην Κάμιρο, όπου αποκαλύφθηκε ο αποθέτης του ιερού της Αθηνάς και πολυάριθμοι τάφοι. Κύριος στόχος ήταν ο εμπλουτισμός των μεγάλων ευρωπαϊκών μουσείων, γι’ αυτό και τα ευρήματα βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό και στο Λούβρο.

Στις αρχές του 20ού αι. ξεκίνησαν οι ανασκαφές των Δανών, οι πρώτες επιστημονικού χαρακτήρα που πραγματοποιήθηκαν στο νησί. Έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στο ιερό της Αθηνάς στη Λίνδο. Τα ευρήματα μοιράστηκαν στα Μουσεία της Κοπεγχάγης και της Κωνσταντινούπολης. Με την έναρξη της Ιταλοκρατίας (1912) ξεκίνησαν οι ιταλικές ανασκαφές.

Έφεραν στο φως την αρχαία πόλη της Καμίρου, τα μυκηναϊκά και αρχαϊκά νεκροταφεία της Ιαλυσού, την ακρόπολη κ.ά. Τα ευρήματα παρέμειναν στο νησί και εκτίθενται στο Μουσείο Ρόδου. Μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου (1948), την έρευνα ανέλαβε η ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία. Τις ανασκαφές θα αντιπροσωπεύσει ταφικό σύνολο από το νεκροταφείο στην παραλία της Αγίας Αγάθης.

Η δεύτερη ενότητα, «Η Ρόδος, τόπος ανταλλαγών», παρουσιάζει ευρήματα εισηγμένα από την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και πόλεις τής κυρίως και ανατολικής Ελλάδας. Από την Κύπρο πήλινα αγγεία και ειδώλια, από την Εγγύς Ανατολή και τη Φοινίκη ελεφαντοστέινα μικροαντικείμενα εξαιρετικής λεπτότητας, από την Αίγυπτο αντικείμενα από φαγεντιανή, από την Ουραρτού στη σημερινή Αρμενία χάλκινη ζώνη, αργυρή φιάλη από την Περσία κ.ά. Από τις ελληνικές πόλεις των παραλίων της Μικράς Ασίας αγγεία αρχαϊκών ρυθμών, χάλκινα αντικείμενα κ.ά.

Μυκηναϊκό ρυτό με παράσταση χταποδιού (1380-1300 π.Χ) Μουσείο Λούβρου. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα μυκηναϊκά αγγεία που ήρθαν στο φως, 10 χρόνια πριν ο Σλίμαν ανακαλύψει τις Μυκήνες. Βρέθηκε στην Κάμιρο στις ανασκαφές του 19ου αι. |

Στην τρίτη ενότητα, «Τα ροδιακά εργαστήρια», παρουσιάζονται πήλινα αγγεία, χαρακτηριστικά για την κεραμική της Ρόδου. Αντικείμενα από φαγεντιανή και ελεφαντοστό, που μιμούνται πιστά αντίστοιχα από τη Συροπαλαιστίνη και την Αίγυπτο, γυάλινα αγγεία, δείγματα της ροδιακής υαλουργίας με τη μακρά παράδοση από τα μυκηναϊκά χρόνια. Εντυπωσιακά είναι τα κοσμήματα από το Λούβρο.

Έχουν τη μορφή πλακιδίων και διακοσμούνται με θέματα εμπνευσμένα από την Ανατολή, την Κρήτη και την ελληνική μυθολογία. Η επιγραφή ΚΑΜΙ σε ένα από αυτά, αλλά και μεγεθυντικοί φακοί, ένα από τα πιο σπάνια ευρήματα της έκθεσης, αποτελούν μαρτυρίες της δραστηριότητας των ροδιακών εργαστηρίων.    Βασιλική Τζεβελέκου  INFO: Διάρκεια έως τις 15 Νοεμβρίου.