ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015

Η Μαρία Βλαζάκη νέα γενική γραμματέας στο υπουργείο Πολιτισμού

Η αρχαιολόγος Μαρία Ανδρεάδη Βλαζάκη, σύμφωνα με πληροφορίες  φέρεται να, είναι η νέα γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού.
Ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ξυδάκης είχε προαναγγείλει ότι στη θέση αυτή θα τοποθετηθεί "ο πλέον κατάλληλος να διοικεί το υπουργείο" και "θα ξέρει πολύ καλά τη δουλειά". Επέλεξε όντως μια εγνωσμένου κύρους αρχαιολόγο, με πλούσιο και σημαντικό επιστημονικό έργο, με μακρά και επιτυχή θητεία στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Η κ. Βλαζάκη η οποία είχε καρατομηθεί τον περασμένο Οκτώβριο από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, γιατί είχε αρνηθεί, τότε, να συναινέσει στην αξιολόγηση του προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ είχε εκφράσεις σαφείς αντιρρήσεις για τον πολιτικό χειρισμό της ανασκαφής της Αμφίπολης, όπως μάλιστα είχε καταγγείλει τότε και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων,
Η ίδια μάλιστα είχε
πληροφορηθεί την καρατόμησή της ενώ βρισκόταν στο Μιλάνο σε συνέδριο που διοργάνωσαν με αφορμή την ανασκαφή της στα Χανιά, το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης και το Πανεπιστήμιο IULM του Μιλάνου. Στη θέση της γενικής διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς είχε τοποθετηθεί το 2011 και ήταν επιλεγμένη από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής (ΕΙΣΕΠ).
Στο πλούσιο επιστημονικό της έργο κεντρική θέση κατέχει η ανασκαφή που διενεργεί στον λόφο Καστέλλι των Χανίων καθώς η αρχαιολογική της σκαπάνη έφερε στο φως το σημαντικότερο μινωικό και μυκηναϊκό ανακτορικό κέντρο στη δυτική Κρήτη, αλλά και ίχνη ανθρωποθυσίας, προσθέτοντας σημαντικά στοιχεία στην ιστορική γνώση. Από τη θέση της γενικής διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχει χειριστεί με επιτυχία την υπόθεση της διαιτησίας στην UNESCO για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα αλλά και τον επαναπατρισμό κλεμμένων αρχαιοτήτων από την Ελλάδα, ενώ έχει συντονίσει τη διοργάνωση μεγάλων εκθέσεων στο εξωτερικό για το Βυζάντιο και τους "Έλληνες".