ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014

Αμφίπολη ...Κ .Περιστέρη -παρουσίαση της ανασκαφής ΣΕ live blog«Ξεκινήσαμε το 2012 από μια τοπική φήμη. Ότι στον Τύμβο Καστά υπήρχε ο "Τάφος της Βασίλισσας"» ήταν τα πρώτα λόγια της επικεφαλής της ανασκαφής - «Βρέθηκαν ίχνη ακόμη και από έναν αρχαίο γερανό, με τον οποίον αφαιρέθηκαν κομμάτια του περιβόλου» αποκάλυψε.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο
αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 11 το πρωί του Σαββάτου η παρουσίαση των ευρημάτων της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης. Παρών είναι και ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας.

Η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας Κατερίνα Περιστέρη ξεκίνησε την ενημέρωση προς τους παρευρισκόμενους, με την περιέργεια, την ανυπομονησία να φτάνει στο αποκορύφωμα.

«Ξεκινήσαμε το 2012 από μια τοπική φήμη. Ότι στον Τύμβο Καστά υπήρχε ο "Τάφος της Βασίλισσας"» ήταν τα πρώτα λόγια της κας Περιστέρη, που άνοιξε την παρουσίαση και συνέχισε με αναλυτική παρουσίαση των ευρημάτων, συνοδεία φωτογραφικού υλικού.

«Τον 3ο μ.Χ. αιώνα έγινε η καταστροφή του περιβόλου του Τύμβου Καστά από τους Ρωμαίους» δήλωσε η κα Περιστέρη. «Βρέθηκαν ίχνη ακόμη και από έναν αρχαίο γερανό, με τον οποίον αφαιρέθηκαν κομμάτια του περιβόλου για διάφορες άλλες εργασίες, οδοποιίας κ.λπ» τόνισε, ενώ ανέφερε ότι το τμήμα του περιβόλου που μένει ανέπαφο και έχει βρεθεί είναι περίπου 80 μέτρα, από τα 497 της συνολικής περιμέτρου.

Η κα Περιστέρη δήλωσε βέβαιη ότι ο Λέων της Αμφίπολης βρισκόταν στην κορυφή του Τύμβου. Στο χώρο του Λέοντα όπως είναι σήμερα έχουμε κομμάτια που ανήκαν στην αρχική μορφή της βάσης του, τα οποία είναι όμοια με τους δόμους του περιβόλου. Ο Μιχάλης Λεφαντζής έχει κάνει μια ψηφιακή σχεδιαστική αναπαράσταση.

Η εκδήλωση που διοργανώνεται από το ΥΠΠΟ σήμερα από τις 11.00 έως τις 14.00 στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην οδό Μπουμπουλίνας 20-22 στην Αθήνα, έχει αυστηρά επιστημονικό χαρακτήρα. Ωστόσο, το πάνδημο και, χωρίς υπερβολή, παγκόσμιο ενδιαφέρον του κοινού και των ΜΜΕ για το μνημείο της Αμφίπολης, περιβάλλει τις ανακοινώσεις με την αδημονία που θα ταίριαζε σε ένα φαντασμαγορικό θέαμα. 
 Οι αιτήσεις για την εξασφάλιση του δικαιώματος εισόδου στο Αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ, εδώ και πολλές ημέρες έχουν ξεφύγει από κάθε λογική, παρόλο που επισήμως δεν προβλέπεται τίποτε άλλο από την έκθεση των έως τώρα ευρημάτων. Τα τρία μέλη της ερευνητικής ομάδας που θα έχουν το λόγο σε αυτή την, ούτως ή άλλως, ιστορική παρουσίαση, απευθύνονται κατ' ουσίαν σε ένα ακροατήριο συναδέλφων τους, κατά το πλείστον αρχαιολόγων.

Επομένως, είναι εντελώς απίθανο να υπάρξουν νέα στοιχεία σχετικά με τον σκελετό ή την πρόοδο της γεωφυσικής διασκόπησης, εφόσον περί αυτών αναμένονται ανακοινώσεις από το ΥΠΠΟ την ερχόμενη εβδομάδα.Η ομιλία της Κατερίνας Περιστέρη μέχρι στιγμής: 

Θα πούμε σήμερα λίγα πράγματα για την ανασκαφή στον τύμβο Καστά όπως το αρχίσαμε το 2012 και όπως εξελίχθηκε το 2014. Ξέρετε πολύ καλά ότι το πιο δύσκολο τώρα αρχίζει.

Είναι η μελέτη που θα μας δώσει τα συμπεράσματα που όλοι περιμένουμε. Την Αμφίπολη την γνωρίζετε είναι ένας πολύτιμος αρχαιολογικός χώρος από την δεκαετία του ‘50 με τις ανασκαφές του αείμνηστου Λαζαρίδη.

Τότε είχαν αποκαλυφθεί τάφοι εποχής σιδήρου και εποχής αρχαϊκής. Είναι ένα μέρος φυσικού λόφου που έχει ενσωματωθεί στον Τύμβο. Ξεκινήσαμε το 2012 μια μικρή ομάδα με πολύ μεράκι και όρεξη για να δούμε τι συμβαίνει στον λόφο μυστήριο. Ήταν αφημένος για χρόνια, δεν πίστευαν πως είχε να δώσει άλλα πράγματα.

Αυτό ήταν ένα έναυσμα για μας να δούμε τι πραγματικά γίνεται. Οι κάτοικοι μιλούσαν για τον τάφο της Βασίλισσας. Σκεφτείτε όμως ότι πάντα κάτι έχουν να πουν όσα ακούγονται σε έναν τόπο. Ελπίζαμε να οριοθετήσουμε τον τύμβο γιατί δεν ήταν στρογγυλός μετά από όλα αυτά τα χρόνια και τις ανασκαφές. Σκάψαμε αρκετά ζωνάρια και σταθήκαμε τυχεροί και φτάσαμε κάτω από το αντίθεμα του περιβόλου.

Όλη η δουλειά για τον περίβολο έγινε με τη βοήθεια του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφατζή. Όταν αποφάσισαν να ξεκινήσουν κάνοντας τοπογραφικά έκανε αναπαράσταση ο Μιχάλης Λεφατζής και βασίστηκε στο λιοντάρι της Αμφίπολης.

Υπάρχουν πολλά κομμάτια δόμων τα οποία ένα έμπειρο μάτι μπορεί να τα ταυτίσει κανείς με το λέοντα της Αμφίπολης. Βρέθηκαν δηλαδή τα κομμάτια του ταφικού περιβόλου. Γερανός, όμως, κατέστρεψε κομμάτια στα ρωμαϊκά χρόνια! Ακόμη και σήμερα έχουν βρει κομμάτια που μάζεψαν την τελευταία Κυριακή και κατάλαβαν ότι είχαν αποκοπεί από τον περίβολο όταν έπεσε η στάθμη των νερών.Κατόπιν, πήρε το λόγο ο αρχιτέκτονας κ. Λεφαντζής, που μιλά για τον Λέοντα και τη σχέση του με τον Τύμβο. Ο κ. Λεφαντζής ξεκίνησε αναφέροντας μια ιστορική μαρτυρία: Το 1916 μια βρετανική ταξιαρχία ετοιμαζόταν να μεταφέρει 1000 κομμάτια από τον περίβολο, μαζί με τον Λέοντα, στη Βρετανία. Οι Βούλγαροι και οι Αυστριακοί επιτέθηκαν στις φορτηγίδες οι οποίες ναυάγησαν, οπότε τα αρχαία μέλη σώθηκαν - αν και παρέμειναν στο βυθό του Στρυμόνα.

Οι δόμοι του Περιβόλου λαξεύτηκαν επί τόπου, ώστε να προσαρμόζονται ακριβώς ο ένας στον άλλον, εξήγησε για το εντυπωσιακό μνημείο ο κος Λεφαντζής, ενώ τόνισε ότι η βάση του Λέοντα όπως είναι σήμερα, κατά την άποψη του, είναι εσφαλμένη. Αυτό διότι ο Broneer που έκανε την αναστήλωση, χρησιμοποίησε οριζοντίως, σαν σκαλοπάτια, κομμάτια του Περιβόλου από τον Τύμβο Καστά.

Ο κος Λεφαντζής αποκάλυψε ακόμα ότι κάτοικοι της περιοχής επιστρέφουν κρυφά κομμάτια από τον περίβολο, τα οποία κρατούσαν στα σπίτι τους! «Ξαφνικά αυξάνεται ο αριθμός των αρχαιολογικών ευρημάτων, ως δια μαγείας», λέει ο κος Λεφαντζής

Ο αρχιτέκτονας κατόπιν αναφέρθηκε στον περίβολο, ο οποίος σε κάτοψη, εμφανίζεται ως κυκλικός, στο χώρο όμως είναι ελλειψοειδής, με δύο κέντρα και κλίση από βορρά προς νότο, διότι έπρεπε, όπως εξήγησε, ακόμη και αυτός να έχει ρύση: «Υπάρχει σχέση χρυσής τομής ανάμεσα στα μέλη του περιβόλου και σε εκείνα του Λέοντα» αναφέρει ο αρχιτέκτονας, επομένως, κατά τον κ. Λεφαντζή, υπάρχει ταύτιση του μνημείου με το λιοντάρι.
Τις πρώτες φωτογραφίες από τον σκελετό που βρέθηκε στον υπόγειο θάλαμο του Τάφου της Αμφίπολης έδωσε στη δημοσιότητα η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας Κατερίνα Περιστέρη το πρωί του Σαββάτου.
ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΈΠΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ..ΝΤΡΟΠΗ ..!!!

ΥΠΗΡΑΞΕ LIVE  updates

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΩΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

15:20
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε.  ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Βασίλης Τσακίρογλου

15:20
Ακόμη και οι λάμπες που χρησιμοποιήθηκαν στην ανασκαφή ήταν τύπου ορυχείου, εξηγεί η κα Μενδώνη, λόγω των ειδικών συνθηκών στον Τύμβο Καστά. Γι' αυτό και ενεπλάκη η Εγνατία ΑΕ, κατόπιν πρόσκλησης της κας Μενδώνη. Η γ.γ. επίσης τονίζει ότι η Εγνατία ΑΕ δεν είναι ιδιωτική εταιρία.

15:16
Η κα Μενδώνη λέει ότι για το τυπικό του πράγματος, έχει εδώ και δύο μήνες ζητήσει από την κα Περιστέρη να ετοιμάσει τον φάκελο ώστε η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά να χαρακτηριστεί ως συστηματική. Επί του παρόντος θεωρείται σωστική. Όμως, ύστερα από την αποκάλυψη των πρώτων αγαλμάτων, ήταν απολύτως δικαιολογημένη, ούτως ή άλλως, η σωστική επιχείρηση.

15:14
Λόγω κόπωσης, μάλλον, λέει η κα Μενδώνη, η κα Περιστέρη αναφέρθηκε σε εθελοντές, ενώ στην ουσία επρόκειτο μόνο για μία και μόνη συνεργάτιδά της. Η γ.γ. του ΥΠΠΟ διαψεύδει ότι υπάρχει ζήτημα εθελοντών στην ανασκαφή. Το συνεργείο απαρτίστηκε από μόνιμους εργατοτεχνίτες του ΥΠΠΟ, λέει η κα Μενδώνη.

15:13
Αφορμής δοθείσης, η κα Μενδώνη λέει ότι είναι τεράστιας σημασίας η σύνθεση μιας ομάδας επιστημόνων που θα αναλάβει με ενιαία ανθρωπολογική προσέγγιση τη μελέτη του σκελετού. Γι' αυτό και καθυστερεί η σχετική ανάθεση, έως ότου εντοπιστεί αυτή η ομάδα.

15:13
Η κα Λίνα Μενδώνη φαίνεται δυσαρεστημένη από τη σιωπή της κας Περιστέρη και την άρνησή της να δώσει λεπτομέρειες για τον σκελετό, εξού και πήρε το λόγο η ίδια.

15:13
Εξηγεί ότι το κρανίο του σκελετού βρέθηκε σε μικρή απόσταση από το όρυγμα. Ακριβώς έξω από το όρυγμα βρέθηκε η γνάθος. Υπάρχουν πολλά οστά, όμως η λεκάνη έχει βρεθεί θρυμματισμένη από πτώση λίθων και έτσι είναι αδύνατον να διαγνωστεί αμέσως το φύλο του νεκρού.

15:12
Παρεμβαίνει η κα Λίνα Μενδώνη, γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, παρακινημένη, «τόσο από τις ερωτήσεις, όσο και από τις απαντήσεις», όπως τόνισε με έμφαση.

15:02
Στο προσωπικό της ανασκαφής, λέει η κα Περιστέρη, συμμετείχαν πολλοί εθελοντές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την περιοχή. Υπάρχουν έντονες αντιδράσεις. Η αρχαιολόγος διευκρινίζει ότι αυτοί οι εθελοντές εργάστηκαν για μικρό χρονικό διάστημα.
15:02
Παρόλ' αυτά, φαίνεται ότι, όπως είχε ανακοινωθεί κατά την ενημέρωση στο μουσείο της Αμφίπολης, ο σκελετός είναι σχετικά «αρτιμελής». Υπάρχουν τουλάχιστον, δηλαδή, το κρανίο και τα οστά των άκρων.

14:57
Η κα Περιστέρη αρνείται επίμονα, παρά τις έντονες και επανειλλημμένες πιέσεις των δημοσιογράφων να δώσει περαιτέρω λεοπτομέρειες για τον σκελετό. .
14:45
Ο κ. Λεφαντζής λέει ότι έχουν ανευρεθεί τμήματα από το βάθρο του Λέοντα της Αμφίπολης, όπου ήταν διαμορφωμένες στο μάρμαρο ανάγλυφες ασπίδες
14:45
Το μνημείο, πάντως, δεν μπορεί παρά να χρηματοδοτήθηκε με τεράστια ποσά.

14:44
Σημείωσε, δε, ότι ο Δεινοκράτης δεν σχετίζεται με τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το εάν ήταν ο Δεινοκράτης εκείνος που σχεδίασε τον Τύμβο Καστά είναι μια διαφορετική υπόθεση.

14:40
O κ. Λεφαντζής διαμαρτύρεται, λέγοντας ότι «μας έχετε τρελάνει με τα διάφορα σενάρια», απευθυνόμενος σε δημοσιογράφο που έκανε ερώτηση σχετικά με το Δεινοκράτη, τον μεγάλο αρχαίο αρχιτέκτονα.

14:29
Ο κ. Λεφαντζής ξεκαθαρίζει ότι κακώς γίνεται λόγος για επιστύλια με παραστάσεις, εφόσον πρόκειται για τμήματα θριγγού.

14:29
Στους επόμενους δύο-τρεις μήνες εκτιμά η κα Περιστέρη ότι θα υπάρξει εικόνα από τη γεωφυσική διασκόπηση που εκτελείται αυτή την περίοδο στον Τύμβο Καστά.

14:29
Και δίνει έμφαση στις τεράστιες διαστάσεις του Τύμβου, κάτι εξαιρετικά σημαντικό και σπάνιο. 

14:28
Ο κ. Λεφαντζής συμπληρώνει ότι ως αρχιτέκτων θεωρεί ότι στην πορεία θα αναδειχθούν στοιχεία που θα μας αποκαλύψουν την πληρότητα του μνημείου. 

14:11
Η ανασκαφή κατά την κα Περιστέρη δεν έχει ολοκληρωθεί εντελώς, απλώς επί του παρόντος έχει τερματιστεί η πρώτη της φάση. 


13:59
Το μνημείο αποδίδεται σε έναν αρχιτέκτονα και αποτελεί ενιαία σύλληψη επιβεβαιώνει ο κ. Λεφαντζής. Δεν υπήρξε ούτε μαρμαροθέτημα σε μεταγενέστερη φάση.

13:57
Ερυθρόμορφη κεραμική δεν έχει βρεθεί, αλλά έχουν ανευρεθεί νομίσματα του Αλεξάνδρου του Γ', τα οποία ήταν κοινά για εκατοντάδες χρόνια, οπότε δεν είναι αξιόπιστη πηγή χρονολόγησης.

13:55
Η κα Περιστέρη διαψεύδει ότι στην Αμφίπολη επιχειρεί καναδική αποστολή αρχαιολόγων. «Ο κ. Περό», είπε, «σκάβει στην Άργιλο, η οποία βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή, αλλά δεν έχει σχέση με τον Τύμβο Καστά».

ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΒΡΗΚΕ Ο ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ.....ΟΡΕ ΓΛΎΨΙΜΟ...!!!

13:53
Η κα Περιστέρη διευκρινίζει ότι οι ανασκαφείς δεν είχαν τη δυνατότητα να περιφρουρήσουν το μνημείο, γι' αυτό και ήταν κρίσιμο το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού.

13:53
Διότι η Αμφίπολη, κατά την κα Περιστέρη, ήταν μια περιοχή όπου οργίαζε η αρχαιοκαπηλία. Άρα, το ότι ασχολήθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έκανε τη διαφορά στα μέτρα φύλαξης, τα οποία εντάθηκαν μετά από την επίσκεψη.

13:51
Η κα Περιστέρη δηλώνει ότι χάρη στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αμφίπολη, τον Αύγουστο, διασφαλίστηκε η σωτηρία της ανασκαφής.

13:50
Κατά τον κ. Λεφαντζή, το μνημείο στον Τύμβο Καστά ανήκει σε μια κατηγορία μόνο του.  

13:50
Πρόκειται για στοιχεία που διερευνώνται. 

13:50
Μάλιστα, όπως λέει ο κ. Λεφαντζής, υπήρχε και κιγκλίδωμα. Υπήρχε ελεγχόμενη πρόσβαση, καθώς ο περίβολος απέτρεπε, κατά κάποιο τρόπο, την είσοδο. 

13:48
Η κα Περιστέρη λέει ότι ο περίβολος του μνημείου ήταν ανοιχτός στο σημείο της εισόδου.

13:48
Ανήκουν σε διάφορες φάσεις, έως και τον 3ο μ.Χ. αιώνα, πολύ μεταγενέστερα του ίδιου του μνημείου. 

13:47
Όμως από τους άλλους χώρους υπάρχει κεραμική και νομίσματα, ευρήματα τα οποία μελετώνται. 

13:37
Η κα Περιστέρη λέει ότι στον κυρίως θάλαμο δεν υπάρχουν καθόλου κτερίσματα.

13:33
 Το μπάζωμα έγινε μετά από τη σύληση, πάντα κατά τον κ. Λεφαντζή.

13:32
Περί σύλησης, ο αρχιτέκτων λέει ότι είναι λάθος να θεωρούμε τις τρύπες στα τύμπανα της θόλου ως διόδους τυμβωρύχων. Οι λίθοι έλειπαν διότι από εκεί πέρασε η επίχωση. 

13:32
Ο κ. Λεφαντζής λέει ότι ο πρώτος τοίχος σφράγισης βρισκόταν στον αέρα, κατά 80% εδραζόταν στο χώμα. 

13:31
Διευκρινίζει ότι εκείνο που είχε πει αρχικά περί ασύλητου μνημείου βασιζόταν στους τοίχους σφράγισης και την εκτίμηση ότι δύσκολα θα μπορούσαν να έχουν διεισδύσει τυμβωρύχοι -αλλά διαψεύστηκε από την ανασκαφή.

13:27
Η κα Περιστέρη απαντά σε ερώτηση σχετικά με την επίχωση (μπάζωμα). Λέει ότι η επίχωση έγινε ταυτόχρονα με τους τοίχους σφράγισης. Ζητά υπομονή ώστε να διευκρινιστεί η χρονική ακολουθία των γεγονότων.

13:26
Σίγουρα έχουν υπάρξει καταστροφές και συλήσεις στα αρχαία χρόνια, εφόσον ήταν τόσο περίβλεπτο και εντυπωσιακό ώστε δεν ήταν εύκολο να ξεφύγει από τη μανία των τυμβωρύχων.

13:25
Η κα Περιστέρη απαντά ότι η Αμφίπολη είναι μια περιοχή που δέχτηκε πολλές επιδρομές αλλά ότι το μνημείο ήταν αρχικά επισκέψιμο. 

13:22
Ο κ. Μιλτιάδης Χατζόπουλος, αρχαιολόγος, ρωτά εάν θα μπορούσε να υποτεθεί ότι έχει γίνει καταστροφή, εξού και προστέθηκαν οι τοίχοι σφράγισης για προστασία.

13:18
Η κα Περιστέρη διευκρινίζει ότι η άποψή της είναι ότι με το λιοντάρι στην κορυφή, θα μπορούσε η ενταφιασμένη προσωπικότητα να είναι ένας από τους στρατηγούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τονίζει το "θα μπορούσε", όχι κάποια βεβαιότητα.

13:15
Κατά τον κ. Λεφαντζή παρατηρούνται παρεμβάσεις και επισκευές στο μνημείο, όμως είναι περιορισμένης έκτασης. Επίσης οι φανατικοί χριστιανοί είχαν πολύ μικρή επαφή με το μνημείο.

13:04
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της κας Κοκκορού-Αλευρά, καθηγήτριας αρχαιολογίας, ο κ. Λεφαντζής μίλησε για ένα "γρίφο" στον τρίτο θάλαμο. Υπάρχει μεταγενέστερη παρατοποθέτηση υλικών, δηλαδή ανακατασκευάστηκε σε δεύτερη φάση.

13:04
Αυτή τη στιγμή η κα Περιστέρη, σε δευτερολογία της αναφέρεται αναλυτικά στον σκελετό. Δίνει εικόνες του σκελετού. Για πρώτη φορά.
13:03
Επίσης, ο κ. Εγγλέζος καταγγέλλει κάτι σημαντικό: Ότι οι προηγούμενες ανασκαφικές απόπειρες προξένησαν μεγάλες βλάβες, ακούσια βεβαίως, στο μνημείο.

13:03
Αυτό όμως δεν συνέβη, άρα τα φυσικά αίτια για την επίχωση αποκλείονται.

13:00
Ο κ. Εγγλέζος λέει ότι σε μια απότομη άνοδο της πλημμύρας οι τοίχοι θα είχαν ανατραπεί εξ ολοκλήρου ή θα είχαν διαλυθεί.

12:59
Επομένως, ο ταφικός χώρος διαμορφώθηκε πριν την ανέγερση του Τύμβου.

12:59
Θα κατέρρεε, γεγονός που θεμελιώνεται σε μαθηματικές προσομοιώσεις, υποστηρίζει ο κ. Εγγλέζος

12:58
Ο κ. Εγγλέζος αναλύει τεχνικά ότι θα ήταν αδύνατον να έχει κατασκευαστεί το όρυγμα του 3ου θαλάμου μετά από το μνημείο.

12:58
Μάλιστα αυτό είναι απαραίτητο, διότι χωρίς βάρος διαλύεται και καταρρέει, επισήμανε ο κ. Εγγλέζος.

12:57
Το «γήπεδο» κατασκευάστηκε χωρίς να κινδυνεύσει η στατικότητα του μνημείου, εφόσον η θόλος είναι σχεδιασμένη, εξ αρχής, να διαχειρίζεται το βάρος της κατασκευής.
12:53
Πάνω από το μνημείο πλέον υπάρχει ένα "γήπεδο", ώστε να ανακουφιστεί το εσωτερικό από τις πιέσεις, αναφέρει ο κ. Εγγλέζος

12:52
Όπως λέει ο κ. Εγγλέζος, υπάρχει διαρκής παρακολούθηση και ετοιμότητα για την φροντίδα της ευστάθειας του μνημείου.

12:50
Εγγλέζος: Ένα διαρκές και σοβαρό πρόβλημα για την στήριξη του μνημείου είναι η ανισομερής κατανομή πιέσεων στον πρώτο και δεύτερο θάλαμο.
12:48
Ο κ. Εγγλέζος αποκαλύπτει ότι συχνά χρειάστηκε να τοποθετήσουν, να αφαιρέσουν και να επανατοποθετήσουν το στερεωτικό χωροδικτύωμα έως και 20 φορές.
12:47
Εγγλέζος: Με απλά λόγια, με ένα μικρό σφάλμα ή καθυστέρηση, το πιο σημαντικό μέρος του μνημείου θα μπορούσε να έχει καταρρεύσει και να ξαναθαφτεί στο χώμα για δεύτερη φορά, ενδεχομένως καταπλακώνοντας και σημερινά θύματα, αναφέρει ο πολιτικός μηχανικός που ήταν υπεύθυνος για την υποστήλωση του μνημείου
12:47
Εγγλέζος: Χρησιμοποιήθηκαν 180 τμήματα ικριωμάτων ώστε να δημιουργηθεί ένα ικανό να κρατήσει την οροφή χωροδικτύωμα.

12:46
Στην πράξη, όπως λέει ο κ. Εγγλέζος, τουλάχιστον δέκα κομμάτια από την οροφή του τρίτου θαλάμου έπεσαν κατά την είσοδο της ερευνητικής ομάδας.

12:46
Ήταν σε κατάσταση οριακής ισορροπίας και αυξημένης επικινδυνότητας, εξηγεί ο πολιτικός μηχανικός

12:31
Ο κ. Εγγλέζος αναλύει το πώς το μνημείο υποστυλώθηκε εσωτερικά κατά τρόπο "παθητικά", έτσι ώστε το χωροδικτύωμα να μην πιέζει αλλά να στηρίζει την κατασκευή.

12:26
«Τεχνικό έργο με εκσκαφή και επίχωση (cut and cover)» χαρακτηρίζει στην τεχνική ορολογία το μνημείο ο πολιτικός μηχανικός κ. Δημήτρης Εγγλέζος.

12:26
Δηλαδή, το μνημείο κατά τον Λεφαντζή μπαζώθηκε κατά την ρωμαϊκή περίοδο.

12:25
Μετά το ξήλωμα του περιβόλου, θα πρέπει να έγινε και η κατάχωση του μνημείου, κατά τα ρωμαϊκά χρόνια.

12:22

Λεφαντζής: Βρήκαμε το τελευταίο πέδιλο του γερανού, το οποίο παρέμεινε αναλλοίωτο από την εποχή της κατασκευής, συγκλονιστικό.

12:22
Ο κ. Λεφαντζής παρουσιάζει διαφάνειες με αναπαράσταση των εργασιών κατά την αρχαία εποχή. Πιστεύει ότι οι σχεδίες που μετέφεραν τους όγκους μαρμάρου μέσω του Στρυμόνα, χρησιμοποιήθηκαν επίσης ως ικριώματα για την κατασκευή του Λέοντα στην κορυφή.

12:21
Οπως φαίνεται από το τοπογραφικό του Τύμβου, το ταφικό μνημείο δεν είχε κατεύθυνση ακριβώς προς το κέντρο του λόφου, αλλά αναπτύσσεται από την περιφέρεια προς το εσωτερικό, κάπως λοξά και ελαφρώς προς τα ανατολικά.

12:17
Το άγαλμα του Λέοντα κοιτούσε νοτιοανατολικά. Ο κ. Λεφαντζής θεμελιώνει αναλυτικά, με γεωμετρικά κα μαθηματικά στοιχεία το γιατί ο Λέων βρισκόταν στην κορυφή του Τύμβου.

Σχετικά με το εάν είναι τα αρχιτεκτονικά γράμματα χαραγμένα στον περίβολο και χρονολογούνται από την εποχή της κατασκευής του, ο κος Λεφαντζής απάντησε ότι είναι αντικείμενο μελέτης και «δεν χρειάζεται να επεκτεινόμαστε σε συζητήσεις για το νόημά τους».

12:14
«Υπάρχει σχέση χρυσής τομής ανάμεσα στα μέλη του περιβόλου και σε εκείνα του Λέοντα» αναφέρει ο αρχιτέκτονας, επομένως, κατά τον κ. Λεφαντζή, υπάρχει ταύτιση του μνημείου με το λιοντάρι.

12:08
Ο περίβολος σε κάτοψη, εμφανίζεται ως κυκλικός, στο χώρο όμως είναι ελλειψοειδής, με δύο κέντρα και κλίση από βορρά προς νότο, διότι έπρεπε, ακόμη και αυτός να έχει ρύση.

12:08
«Ξαφνικά αυξάνεται ο αριθμός των αρχαιολογικών ευρημάτων, ως δια μαγείας», λέει ο κος Λεφαντζής

12:07
Ο κος Λεφαντζής αποκαλύπτει ότι κάτοικοι της περιοχής, προφανώς, επιστρέφουν κομμάτια από τον περίβολο, τα οποία κρατούσαν στα σπίτι τους, κρυφά!

12:07
Εσφαλμένη, διότι ο Broneer που έκανε την αναστήλωση, χρησιμοποίησε οριζοντίως, σαν σκαλοπάτια, κομμάτια του Περιβόλου από τον Τύμβο Καστά

12:05
Η βάση του Λέοντα όπως είναι σήμερα, κατά την άποψη του κου Λεφαντζή είναι εσφαλμένη

12:03
Οι δόμοι του Περιβόλου λαξεύτηκαν επί τόπου, ώστε να προσαρμόζονται ακριβώς ο ένας στον άλλον, εξηγεί ο κος Λεφαντζής

12:03
Οι Βούλγαροι και οι Αυστριακοί επιτέθηκαν στις φορτηγίδες οι οποίες ναυάγησαν, οπότε τα αρχαία μέλη σώθηκαν - αν και παρέμειναν στο βυθό του Στρυμόνα.


12:00
Ο κ. Λεφαντζής αναφέρει μια ιστορική μαρτυρία. Το 1916 μια βρετανική ταξιαρχία ετοιμαζόταν να μεταφέρει 1000 κομμάτια από τον περίβολο, μαζί με τον Λέοντα, στη Βρετανία.

12:00
Η κα Περιστέρη ολοκλήρωσε την παρουσίαση της. Στη συνέχεια παίρνει το λόγο ο κ. Λεφαντζής.

11:59
Όταν ο σκελετός βρίσκεται σε τέτοιες συνθήκες παίρνουμε όλα τα μέτρα προστασίας, μαζί με τα χώματα, ώστε ο ανθρωπολόγος να μπορέσει να κάνει την έρευνα, απάντησε η κα Περιστέρη στις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων για τον σκελετό

11:59
Στο powerpoint της η κα Περιστέρη έχει παραλείψει φωτογραφίες του σκελετού. Κατά την άποψή της, επί του παρόντος η δημοσίευση φωτογραφιών δεν έχει νόημα.

11:57
Περιστέρη: Δεν ξέρουμε ποιος ή ποια είναι ο νεκρός

11:45
Η κα Περιστέρη παρουσίασε φωτογραφία από μια μαρμάρινη δοκό του επιστυλίου πάνω από τις Καρυάτιδες, η οποία, πέφτοντας, κατέστρεψε το κεφάλι της μίας Κόρης. Επομένως, η εκδοχή περί βανδαλισμού του συγκεκριμένου αγάλματος αποκλείεται.

11:45
Η κα Περιστέρη δήλωσε βέβαιη ότι ο Λέων της Αμφίπολης βρισκόταν στην κορυφή του Τύμβου. Στο χώρο του Λέοντα όπως είναι σήμερα έχουμε κομμάτια που ανήκαν στην αρχική μορφή της βάσης του, τα οποία είναι όμοια με τους δόμους του περιβόλου. Ο Μιχάλης Λεφαντζής έχει κάνει μια ψηφιακή σχεδιαστική αναπαράσταση.

11:45
Tο τμήμα του περιβόλου που μένει ανέπαφο και έχει βρεθεί είναι περίπου 80 μέτρα, από τα 497 της συνολικής περιμέτρου, εξήγησε η κα Περιστέρη

11:45
«Βρέθηκαν ίχνη ακόμη και από έναν αρχαίο γερανό, με τον οποίον αφαιρέθηκαν κομμάτια του περιβόλου για διάφορες άλλες εργασίες, οδοποιίας κ.λπ»

11:44
«Τον 3ο μ.Χ. αιώνα έγινε η καταστροφή του περιβόλου του Τύμβου Καστά από τους Ρωμαίους» δήλωσε η κα Περιστέρη

11:43

«Ξεκινήσαμε το 2012 από μια τοπική φήμη. Ότι στον Τύμβο Καστά υπήρχε ο "Τάφος της Βασίλισσας"» ήταν τα πρώτα λόγια της κας Περιστέρη