ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Δείτε τον σταθμό "Ελλάδα" του μετρό στη... Χιλή

Έναν πρωτότυπο φόρο τιμής αποδίδει η Χιλή στην Αρχαία Ελλάδα, καθώς, από τις 7 Μαρτίου ο σταθμός με το όνομα Grecia (Ελλάδα) στην πρωτεύουσα Σαντιάγο κοσμείται από μια έκθεση αντιγράφων του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Στον σταθμό, από τον οποίο υπολογίζεται ότι περνούν καθημερινά

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Ο κλέψας ,του κλέψαντος

Το αρχαιότερο μελανόμορφο αγγείο, ένας αρύβαλλος με πανέμορφη λεοντοκεφαλή από την Βοιωτία-Κορινθία, προϊόν αρχαιοκαπηλίας, στο Βρετανικό Μουσείο!

και- 2 ...... Οι ''ξενιτεμένες'' αρχαιότητες της Δωδώνης

«Υπάρχει μια φυλή ανθρώπων, μια φυλή θεών…» Πίνδαρος (ΣΤ ΄ Ωδή Νεμεονίκου)

 Το αρχαιότερο μελανόμορφο αγγείο, ένας αρύβαλλος με πανέμορφη λεοντοκεφαλή από την Βοιωτία-Κορινθία
Χρονοτοπία 09.11.2013- 
Γράφει o συγγραφέας - λαογράφος Γιώργος Λεκάκης 
www.lekakis.com


Δεν είναι μόνον τα - κακώς γνωστά από τον κλέπτη «ελγίνεια» - μάρμαρα του Παρθενώνος... Δεν είναι μόνον τα ανάγλυφα του Επικουρείου Απόλλωνος... Είναι κι άλλα πολλά, προϊόντα κλοπής και λεηλασίας, που έχουν καταστήσει το Βρετανικό Μουσείο τον μεγαλύτερο κλεπταποδόχο έργων τέχνης όλων των εποχών...
Ένας αρύβαλλος (μυροδοχείο), πρωτοκορινθιακού ρυθμού (640 π.Χ.), με τρεις παραστάσεις (μία πολεμική, μία κυνηγιού λεόντων και άλλη μια κυνηγιού) είναι ένα από τα πλέον αξιοθαύμαστα δείγματα της ελληνικής κεραμικής και μικρογραφικής αγγειογραφίας! Και ταυτόχρονα, το αρχαιότερο μελανόμορφο ελληνικό αγγείο! Ευρέθη σε κάποιον τάφο, πλησίον του δρόμου προς την

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΑΧΟΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Αϊβαλί 

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την ίδια περίοδο που στην ελληνική πρωτεύουσα ετοιμάζονται με δημόσια δαπάνη να αναγείρουν ένα μουσουλμανικό τέμενος ενώ παράλληλα λειτουργούν περί τα 100 ανεπίσημα τζαμιά σε πολλές περιοχές της Αθήνας, στην Τουρκία συνεχίζεται το άθλιο έργο της κακοποίησης χριστιανικών εκκλησιών, σε βαθμό  να έχουν καταντήσει κυριολεκτικά αχούρια, ακόμα και κοινόχρηστες τουαλέτες, όπως ομολογούν ακόμα και τα ίδια τα τουρκικά ΜΜΕ. Αλήθεια τι έχουν να πουν για αυτό το θέαμα οι κάθε είδους ακτιβιστές, που κόπτονται για τις θρησκευτικές ελευθερίες και για την προστασία των θρησκευτικών μνημείων σαν δείγμα δημοκρατίας  και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ; Μάλλον στην περίπτωση αυτή έχουν τυφλωθεί από τους γνωστούς πάτρωνες και χρηματοδότες τους.

Σύμφωνα με ένα αποκαλυπτικό και συνάμα εντυπωσιακό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Aksam, μια περίτεχνη

ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ Ψήφισμα για να μη γίνει τζαμί η Αγία Σοφία Τραπεζούντας


ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ


Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να ασκήσει πιέσεις για την άμεση επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως Μουσείο.Υπερψηφίστηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η τροπολογία, που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής, επικεφαλής του κόμματος Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες, Γιώργος Χατζημαρκάκης, με την οποία το Ανώτατο Δικαστήριο Yargitay της Τουρκίας καλείται να ανακαλέσει απόφασή του για λειτουργία του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, ως τζαμί.Υπερψηφίστηκε την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τροπολογία, με την οποία Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας καλείται να ανακαλέσει απόφασή του για λειτουργία του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, ως τζαμί. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να ασκήσει πιέσεις για την άμεση επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως Μουσείο.


Την τροπολογία κατέθεσε ο ευρωβουλευτής, Γ. Χατζημαρκάκης.
Η τροπολογία εγκρίθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία. Αποτελεί την ακροτελεύτια αναφορά στο άρθρο 24, το οποίο αναφέρεται στον τομέα της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας στην Τουρκία.

«Είναι ίσως η πρώτη φορά στα χρονικά

Τεράστιες μεγαλιθικές δομές ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην Ρωσία


Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Αρχαιολογικοί θησαυροί στη Μακεδονία



Ανακοίνωση στο Αρχαιολογικό Συνέδριο για τις ανασκαφές του 2013 στη Β. Ελλάδα

Τον Ιούλιο του 2013 η ομάδα της πανεπιστημιακής ανασκαφής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έκλεισε 20 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Καραμπουρνάκι. Τα αρχαιολογικά δεδομένα και το υλικό που προέκυψαν κατά την πορεία των εργασιών στον αρχαίο οικισμό αποδείχθηκαν αντιστρόφως ανάλογα προς την περιορισμένη έκταση των ανασκαφών.

Σύμφωνα με τους Μιχάλη Τιβέριο, Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Α.Π.Θ, Ελένη Μανακίδου, Αν. Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Α.Π.Θ. και Δέσποινα Τσιαφάκη, Ερευνήτρια Β΄ «Αθηνά», πέρσι συντηρήθηκε και μελετήθηκε η κεραμική από τις

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΤΟ ΑΔΡΙΑΝΕΙΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

ΤΟ ΑΔΡΙΑΝΕΙΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ





Οι υπόγειες στοές των αρχαίων υδραγωγείων της Αθήνας κάποτε μετέφεραν το νερό από τις πηγές του, μέχρι το κέντρο της πόλης. Οι περισσότερες από αυτές σήμερα είναι ανενεργές και ξεχασμένες στη λήθη μέσα στα έγκατα του αθηναϊκού υπεδάφους, χωρίς πρόσβαση από την επιφάνεια, και συνήθως εμφανίζονται απρόσμενα σε κάποιο υπόγειο τεχνικό έργο, όπως το μετρό. Ελάχιστες είναι προσβάσιμες, αλλά δε συνεχίζουν παρά για λίγα μόνο μέτρα. Άλλες, αποκλεισμένες, δε γνωρίζουμε τι διαδρομές μπορεί να ακολουθούν, ενώ μεμονωμένες είναι οι περιπτώσεις που οι αρχαίες σήραγγες μεταφέρουν νερό μέχρι και σήμερα! Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το υδραγωγείο του Υμηττού (4ος αι. π.Χ., διαδέχτηκε το Πεισιστράτειο), το νερό του οποίου τροφοδοτεί τον Εθνικό Κήπο, ακολουθώντας περίπου τη διεύθυνση της πορείας του ποταμού Ιλισού. 
Ένα άλλο παράδειγμα, το ρωμαϊκό Αδριάνειο υδραγωγείο, αποτελεί σήμερα τη μοναδική περίπτωση πλήρους καταγεγραμμένης αρχαίας αθηναϊκής σήραγγας με έκταση και χαρακτήρα δικτύου. Σφραγισμένα πηγάδια κατά μήκος της διαδρομής, κατεβαίνουν στο τούνελ που από τους πρόποδες της Πάρνηθας αλλά και της Πεντέλης, διανύει περίπου 25 χιλιόμετρα μέχρι την Αθήνα. Η υπόγεια σήραγγά του λειτουργεί ακόμη μεταφέροντας νερό, 1873 χρόνια μετά την κατασκευή του!
Η ΕΥΔΑΠ(σε συνεργασία με την ΑΣΤΙΚΗ ΣΠΗΛΑΙOΛΟΓΙΑ-Δείτε το ημερολόγιο των υπόγειων εξερευνήσεων ) σκοπεύει να εξερευνήσει το Αδριάνειο στο σύνολό του και να καταγράψει την υφιστάμενη εσωτερική κατάστασή του, πραγματοποιώντας φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση του εσωτερικού του, ώστε να εκτιμηθεί η σημερινή παροχετευτικότητά του και να αξιολογηθεί η ποιότητα του νερού που μεταφέρει. Τελικός στόχος είναι να εξεταστεί η δυνατότητα άρδευσης δημόσιων εκτάσεων από αυτό το νερό, ώστε να πάψει να πηγαίνει πλέον χαμένο! Η αρχή αυτής της προσπάθειας έγινε το 1999 με το παράδειγμα του Δήμου Μεταμόρφωσης.
Συνολική εξερεύνηση και τοπογράφηση των στοών και των πηγαδιών του υδραγωγείου, είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές του περασμένου αιώνα από την ΟΥΛΕΝ, όταν το Αδριάνειο επισκευάστηκε και λειτούργησε για τελευταία φορά. Σήμερα, το εγχείρημα αυτό πρόκειται να πραγματοποιηθεί ξανά, εξυπηρετώντας τους σκοπούς της ΕΥΔΑΠ, αλλά και τις ανάγκες μιας επιστημονικής διατριβής(Παναγιώτη Δευτεραίου) (Ph.D) στο ΕΜΠ, με αντικείμενο την αποτύπωση και αναπαράσταση λειτουργίας αρχαίων υπόγειων υδραγωγείων της Αττικής.
Βρισκόμαστε λοιπόν προ των πυλών μιας μεγάλης και άκρως ενδιαφέρουσας υπόγειας εξερεύνησης, που αναμένεται προσεχώς! Προς το παρόν όμως, ας ανακαλύψουμε τα ίχνη της αρχαίας υπόγειας στοάς μέσα και έξω από την πόλη.
 Το Αδριάνειο υδραγωγείο στο δήμο Χαλανδρίου ξεκινάει από την οδό Ελ Αλαμέιν και τελειώνει στην οδό Επτανήσου.
Υπάρχουν δεκαοχτώ (18) φρεάτια, δέκα (10) καπάκια, και τρία (3) πιθανά φρεάτια καμουφλαρισμένα, σύνολο τριάντα ένα (31) φρεάτια εξαερισμού, κάποια εξ αυτών σε σχετικά καλή κατάσταση, η τύχη των υπόλοιπων αγνοείται.
Πάνω στην Ελ Αλαμέιν υπάρχουν συνολικά οχτώ φρεάτια.
Το πρώτο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ελ Αλαμέιν και Πίνδου γωνία μέσα σε πράσινη διαχωριστική λωρίδα. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση και έχει αρίθμηση 105.


Αδριάνειο Υδραγωγείο  Φρέαρ 105

Το δεύτερο βρίσκεται στη συμβολή των οδών