ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016

Ψηφιδωτό τεράστιας αρχαιολογικής αξίας για την Κύπρο.


Ψηφιδωτό τεράστιας αρχαιολογικής αξίας για την Κύπρο, αλλά και την παγκόσμια κληρονομιά, ανακαλύφθηκε στη Λάρνακα.

Το ψηφιδωτό βρίσκεται επί της οδού Κυριάκου Μάτση και σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις του Εφορου Αρχαιοτήτων, Γιώργου Φιλοθέου, πρόκειται για έργο από την περίοδο της Ρωμαϊκής Εποχής με παραστάσεις, πιθανόν, από τους Άθλους του Ηρακλή.


Όπως είπε στο SigmaLive, o Έφορος, πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα που έχουν έρθει στο φως μέχρι σήμερα στη Λάρνακα.

Μελετώνται, πρόσθεσε, διάφορα σενάρια αναφορικά με την ιστορία πίσω από το σπουδαίο αυτό έργο τέχνης.
Ο κ.Φιλοθέου τόνισε, πως η όλη διαδικασία γίνεται με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα και πως πρόκειται για μια δύσκολη περίπτωση, καθώς, το εν λόγο ψηφιδωτό βρίσκεται μέσα σε δρόμο.

Βρίσκουν ολόκληρο αρχαίο #psifidoto με τους Άθλους του Ηρακλή στη Λάρνακα και ακόμη να πεισθούν κάποιοι πως είμαστε Έλληνες
Άνοιγαν κανάλι και βρήκαν "θησαυρό"


Το ψηφιδωτό εντοπίστηκε, όταν προσωπικό του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) άνοιξε αποχετευτικό κανάλι.
 Όπως ήταν αναμενόμενο, τα έργα του ΣΑΛ έχουν σταματήσει μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες για το ψηφιδωτό.
Επίσης, ο δρόμος έχει κλείσει, αλλά, όπως είπε ο Έφορος «η σπουδαιότητα του ψηφιδωτού αντισταθμίζει την ταλαιπωρία των πολιτών».

Το έργο τέχνης έχει καλυφθεί με άμμο για λόγους ασφαλείας.Ψήφισμα πολιτών για τις αρχαιότητες

Στο  μεταξύ με αφορμή την ανακάλυψη του ψηφιδωτού, ομάδα πολιτών πραγματοποιεί διαδικτυακό ψήφισμα, μέσα από το οποίο ζητεί ενημέρωση:
τόσο από το Δήμο Λάρνακας όσο και από το τμήμα Αρχαιοτήτων για όλες τις αρχαιότητες, που έχουν βρεθεί στην πόλη, με αφορμή τις εργασίες για το αποχετευτικό.
από το Δήμο και το Tμήμα Αρχαιοτήτων, για την πολιτική που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις.
σε ό,τι αφορά το αρχαίο Λιμάνι Κιτίου.Συνάντηση των αρμοδίων
Σημειώνεται, τέλος, ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στο Δημαρχείο Λάρνακας, τον ΣΑΛ και το Τμήμα Αρχαιοτήτων για τον χειρισμό του σημαντικού αυτού έργου.
ΠΗΓΗ: www.sigmalive.com/