ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Τρίτη, 18 Αυγούστου 2015

Ο Mr. Κασπέρσκι χρηματοδοτεί τα αρχαία της Σαντορίνης

Στην αποκάλυψη νέων κρυμμένων θησαυρών του μινωικού πολιτισμού στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης αποφάσισε να βοηθήσει ο Εβγκένι Κασπέρσκι.  Ο ρώσος επιχειρηματίας, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Kaspersky Lab, διεθνούς φήμης εταιρείας παροχής λύσεων ψηφιακής ασφάλειας έχει ήδη υπογράψει σχετική συμφωνία υποστήριξης με την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία. Η Kaspersky Lab θα χρηματοδοτήσει την αποκάλυψη και την αποκατάσταση θησαυρών του Μινωικού πολιτισμού στον αρχαιολογικό χώρο, με τον ιδρυτή της να δηλώνει μαγεμένος από το νησί. Σε πρώτη φάση θα υποστηρίξει την αποκατάσταση των τοιχογραφιών του τριώροφου οικοδομήματος Ξεστή 4.

Ο καθηγητής Χρήστος Ντούμας, διευθυντής
της ανασκαφής του Ακρωτηρίου, αναφέρεται ήδη σε κοινά σχέδια για το μέλλον: «Το Ακρωτήρι είναι ένα μοναδικό μέρος. Η τέχνη και ο πολιτισμός εδώ ήταν μπροστά από τα συνηθισμένα της εποχής από πολλές απόψεις. Από την έναρξη των αρχαιολογικών ανασκαφών μας, περίπου πριν από 50 χρόνια, έχουμε αποκαλύψει πολλά και μοναδικά δείγματα αρχαίας τέχνης και πολιτισμού, αλλά υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει. Η συνεργασία αυτή είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για μας, ενώ βρισκόμαστε σε συζητήσεις σχετικά με τα κοινά μας σχέδια στο μέλλον».
Ερωτευμένος με τη Σαντορίνη

«Θέλω να κάνω κάτι για να βοηθήσω τη χώρα σας», είχε πει παλαιότερα ο Κασπέρσκι, βλέποντας την ελληνική οικονομία να βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην κρίση. Εχει επισκεφθεί τουλάχιστον τρεις φορές τη Σαντορίνη και δηλώνει ενθουσιασμένος από τη μοναδικότητα του ηφαιστειογενούς νησιού. Όπως είχε αναρτήσει στο προσωπικό του blog «αυτό που βλέπεις έχει μια απίστευτη ομορφιά προερχόμενη από άλλο πλανήτη», ατάκα που συνόδευε με δεκάδες φωτογραφίες από κάθε γωνιά του νησιού.

Στο πιο πρόσφατο ταξίδι του στη Σαντορίνη είχε επισκεφτεί και το Ακρωτήρι. Η εικόνα του τότε υπό μερική λειτουργία αρχαιολογικού χώρου τον είχε απογοητεύσει. «Θέλω να χρηματοδοτήσω την αποκατάσταση των μοναδικών ευρημάτων και ίσως τη συνέχιση των ανασκαφών. Τα χρήματα δεν είναι το θέμα», είχε πει απλά - η προσωπική του περιουσία εκτιμάται ότι αγγίζει το 1 δισ. δολάρια, αν και εκείνος επιμένει να λέει ότι δεν αισθάνεται δισεκατομμυριούχος.


Η αυτοκρατορία Kasperski

Ο 50χρονος Εβγκένι Κασπέρσκι είναι ένα από τα πρόσωπα με τη μεγαλύτερη αποδοχή στον χώρο αντιμετώπισης των ψηφιακών απειλών και ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων. Ιδρυσε την Kaspersky Lab το 1997, αφού ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 είχε ασχοληθεί με τους ιούς για τους υπολογιστές, όπως έλεγαν τότε κάθε είδος κακόβουλου λογισμικού. Σήμερα οι δραστηριότητες της εταιρείας του απλώνονται σε περίπου 200 χώρες. Εχει εγκαταστάσεις και γραφεία σε περισσότερες από 30, παρέχοντας λύσεις προστασίας από ψηφιακές απειλές σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.Η «ελληνική Πομπηία»

Το Ακρωτήρι -γνωστό και ως «Πομπηία της Ελλάδας»- είναι ένας κυκλαδικός συνοικισμός που ιδρύθηκε τη Νεολιθική περίοδο στη Σαντορίνη. Γρήγορα μετεξελίχθηκε σε μια κοσμοπολίτικη πόλη που καταστράφηκε στη μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου του νησιού πριν από 3.600 χρόνια και θάφτηκε κάτω από την ηφαιστειακή τέφρα. Ετσι, διατηρήθηκαν τα υπολείμματα εκλεκτών τοιχογραφιών και έργων τέχνης, τα οποία όμως παραμένουν ευάλωτα στο πέρασμα του χρόνου. Η προηγμένη και εκλεπτυσμένη αρχιτεκτονική αυτής της αρχαίας πόλης, καθώς και οι περίφημες τοιχογραφίες της την καθιστούν μοναδική και ιδιαίτερα σημαντική ερευνητικά.: rbth.com
www.zougla.gr - Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης