ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

ΑΜΦΙΠΟΛΗ Ο τέταρτος θάλαμος θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί σε φυσικό βράχο, στον οποίο έχει σκαφτεί ακόμα και η οροφή του




Υποστυλώθηκε ολόκληρος ο τρίτος θάλαμος


Ολόκληρος ο τρίτος θάλαμος στον τάφο της Αμφίπολης είναι πλέον καλά υποστυλωμένος, οπότε οι προσπάθειες για την αποχωμάτωση βρίσκονται στο ζενίθ.

Χθες, την πορεία της ανασκαφής παρακολούθησε και η γενική γραμματέας Λίνα Μενδώνη, η οποία παρέμεινε στον τύμβο Καστά όλη τη μέρα. Καθώς δεν υπάρχουν νέα ευρήματα, η Αννα Παναγιωταρέα δεν έκανε χθες ενημέρωση των δημοσιογράφων. Νέα ανακοίνωση για την πορεία της ανασκαφής αναμένεται να εκδοθεί την Κυριακή, εκτός απροόπτου.


Η ανασκαφική ομάδα είναι ιδιαίτερα προσεκτική με το χώμα που βγαίνει τώρα, καθώς ουδείς γνωρίζει τη χρήση και αυτού του θαλάμου, γνωρίζουν όμως ότι έχει διαφορές ή μάλλον ιδιομορφίες σε σχέση με τους δύο προηγούμενους.

Εχει δηλαδή δάπεδο κατηφορικό και μεγαλύτερο ύψος κατά περίπου δύο μέτρα. Εντός της ερχόμενης
εβδομάδας αναμένεται να έχει προχωρήσει πολύ η αποχωμάτωση ή και να έχει ολοκληρωθεί, οπότε θα έχει ελευθερωθεί όλος ο θάλαμος και οι ανασκαφείς θα μπορέσουν να δουν κατά πόσο η κατασκευή στο δάπεδο είναι ράμπα ή σκάλα.




Επειδή η πόρτα στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο είναι έκκεντρη, οι μηχανικοί αναμένουν να υπάρχει σκάλα και προς τον επόμενο θάλαμο, που ελπίζουν να είναι και ο τελευταίος.
Μάλιστα, το στοιχείο αυτό, ότι δηλαδή είναι έκκεντρη, τους κάνει να θεωρούν πως η σκάλα εντός του τέταρτου θαλάμου θα πρέπει να έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, να είναι με μία έννοια στριφογυριστή.

Επίσης, επιστήμονες άλλης ειδικότητας, και συγκεκριμένα γεωλόγοι, πιστεύουν πως ο τέταρτος θάλαμος θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί σε φυσικό βράχο, στον οποίο έχει σκαφτεί ακόμα και η οροφή του, που ίσως είναι «καμαρωτή». 
Αυτό, όπως σημειώνουν, έχει γίνει για λόγους στατικότητας. Είναι μάλιστα πιθανόν από το σημείο αυτό να ξεκίνησε η κατασκευή του μνημείου.