ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Ανατροπή ....Αμφισβητείται η προέλευση λίθινων εργαλείων από την Αφρική..!

Αρμενία: Αμφισβητείται η προέλευση λίθινων εργαλείων από την Αφρική



Αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στο χωριό Νορ Γκεχί, στην περιοχή Κοτάικ της Αρμενίας έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση την ιδέα ότι όλες οι τεχνολογικές καινοτομίες της Λίθινης Εποχής, ήρθαν από την Αφρική, γράφει το ρωσικό δημοσίευμα.


Σημειώνεται ότι δεκάδες επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων του Samvel Nahapetyan και του Boris Gasparyan, πραγματοποίησαν ανασκαφές στο φαράγγι του ποταμού Hrazdan, κοντά στο χωριό Νορ Γκεχί, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια από την αρμενική πρωτεύουσα, όπου βρέθηκαν λίθινα εργαλεία που παράγονται με την τεχνική Λεβαλουά (The Levallois technique) για την επεξεργασία της πέτρας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ ΓΙΑ 




Η έρευνα αποκάλυψε σε στρώματα ηφαιστειακής λάβας όπλα που έγιναν πριν από 325 με 335 χιλιάδες χρόνια.

Η τεχνική Λεβαλουά συνίσταται στην επεξεργασία μιας μεγάλης πέτρας η οποία έχει τουλάχιστον μια επικλινή επιφάνεια και στη συνέχεια πελεκείται  για να  αποδώσει μια λεπίδα που χρησιμοποιούνταν για κοπή. Ταυτόχρονα στην ίδια περιοχή βρέθηκαν
περισσότερα πρωτόγονα εργαλεία που ήταν ακονισμένα και στις δύο πλευρές τους που ανήκαν στην λεγόμενη τεχνική Acheulean (από τη γαλλική λέξη acheuléen που αναφέρεται στην διαμόρφωση μιας πέτρας σε κόπτη σε σχήμα ωοειδές.




Τα ευρήματα έθεσαν ενώπιον των επιστημόνων το ζήτημα εάν θα μπορούσαν οι αρχαίο κάτοικοι αυτής της περιοχής να χρησιμοποιήσουν την τεχνική Λεβαλουά για τη δημιουργία των εργαλείων τους και δεν έγινε «εισαγωγή» από την Αφρική ή από κάποιο άλλο κέντρο πολιτιστικής και τεχνολογικής καινοτομίας στην Λίθινη Εποχή.

«Τα ευρήματά μας αμφισβητούν τη σημερινή  δημοφιλή θεωρία μεταξύ των αρχαιολόγων ότι η ‘Levallois technique’ εφευρέθηκε στην Αφρική και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρασία. Τώρα, έχουμε μια σαφή ένδειξη ότι αυτό το σημαντικό επίτευγμα της καινοτομίας στην ανθρώπινη ιστορία έλαβε ταυτόχρονα παρουσία σε πολλούς πληθυσμούς, ανεξάρτητα από κάθε άλλο» όπως σημειώνει στο περιοδικό Science ο Βρετανός αρχαιολόγος Simon Blockley του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.






© mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος