ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΔΗΛΟΣ: Εντοπίστηκε ναυάγιο που χρονολογείται στην Ύστερη Ελληνιστική Εποχή

Πρόκειται για πέντε  ναυάγια της Ύστερης Ελληνιστικής περιόδου  ένα ναυάγιο της Ρωμαϊκής περιόδου 


Άποψη της θεμελίωσης της κατασκευής στον όρμο του Σκαρδανά προς τα δυτικά
Στο διάστημα από 25 Μαΐου έως 15 Ιουνίου 2016, συνεχίστηκε η έρευνα - αποτύπωση στη Δήλο υπό την διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Σκοπός της υποθαλάσσιας έρευνας ήταν να αποτυπωθούν τα κατάλοιπα που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της συνοικίας του Σκαρδανά.

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Ψάχνουν το μυστικό της Οικίας των Θρανίων

ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Ξεκινούν και πάλι οι ανασκαφές στο Ακρωτήρι Θήρας, ύστερα από μια διακοπή μερικών ετών. 

Η ανασκαφική ομάδα του κ. Χρήστου Ντούμα θα πραγματοποιήσει ανασκαφή στην Οικία των Θρανίων, το κτίριο δίπλα στο οποίο βρέθηκε το 1999 χρυσό ειδώλιο αιγάγρου,την οποία θα κάνει φέτος η επιστημονική ομάδα του Ακρωτηρίου Θήρας, μετά από μια διακοπή μερικών ετών. Το ζητούμενο των αρχαιολόγων είναι να διερευνήσουν τον χαρακτήρα του συγκεκριμένου κτιρίου, που υποψιάζονται πως θα πρέπει να ήταν δημόσιο κτίριο. 

Στο συμπέρασμα τους οδηγεί, εκτός από τα ευρήματα, και η αρχιτεκτονική ομοιότητα με το διπλανό κτίριο, που έχει ονομαστεί «Ξεστή 3» και που είναι το μοναδικό μέχρι στιγμής με δημόσιο χαρακτήρα στο Ακρωτήρι.

 Η άδεια δόθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και η υπουργική απόφαση μόλις εκδόθηκε.
«Το αξιοπερίεργο με αυτό το αντικείμενο δεν είναι μόνον ότι βρέθηκε σε ένα ξύλινο κουτί, αλλά ότι

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

ΚΥΘΝΟΣ: Αρχαιολογικοί θησαυροί σε κιβώτια

Το επιβλητικό αρχαϊκό ιερό του Απόλλωνα στην Κύθνο 

Ο πλούτος των αρχαιολογικών ευρημάτων στην Κύθνο επιβάλλει τη δημιουργία αρχαιολογικού μουσείου. Αυτό τονίζει ο Σύλλογος Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Νήσου Κύθνου, ο οποίος «γεννήθηκε» από τη μεγάλη ανάγκη να στεγαστούν όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές στον Μαρουλά και στον γεωμετρικό και αρχαϊκό Κάστελλα αλλά και από σωστικές ανασκαφές και επιφανειακές έρευνες στο νησί.

Χρυσός ρόδακας των Κυθνίων 

«Εκφράζουμε τη θέληση των Κυθνίων και όσων αγαπούν αυτό το πανέμορφο νησί να ιδρυθεί και να λειτουργήσει

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Νέες εκπλήξεις από το ναυάγιο των Αντικυθήρων

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΣΤΟΝ ΒΥΘΟ


Οι δύτες που συμμετείχαν στην υποβρύχια ανασκαφή ανακάλυψαν και ένα χρυσό δακτυλίδι

Ενα δεύτερο χάλκινο δόρυ με την αιχμή, σε συνέχεια του πρώτου που εντοπίστηκε το 2014, καθώς και τέσσερα θραύσματα μαρμάρινων αγαλμάτων, από τα οποία ξεχωρίζει ένας καρπός αριστερού χεριού, είναι τα εντυπωσιακότερα από τα ευρήματα της φετινής πρώτης ανασκαφικής περιόδου στο ναυάγιο των Αντικυθήρων.

Θα ερευνηθούν τα αγάλματα που βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και ανήκαν στο ίδιο ναυάγιο. Εάν δεν ανήκαν σε κάποιο ή κάποια από αυτά, τότε επιβεβαιώνεται ότι στον πυθμένα υπάρχουν και άλλα γλυπτά../!
Αυτή την εικασία έχει εκφράσει ο δρ Μπρένταν Φόλεϊ μετά την ανεύρεση του πρώτου δόρατος. Απλώς η κατάσταση των μαρμάρινων μελών είναι πολύ κακή ύστερα από τόσους αιώνες παραμονής στον πάτο της θάλασσας. Υπάρχουν επίσης για πρώτη φορά απτές ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρχει και δεύτερο ναυαγισμένο σκαρί...!

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Μαγγίδης : Βρήκα το θρόνο του Αγαμέμνονα και δεν φοβάμαι να το πω

Η επίσημη πρώτη παρουσίαση του λίθινου όγκου που ο καθηγητής αρχαιολογίας Χριστοφίλης Μαγγίδης θεωρεί ότι αποτελεί τμήμα του «θρόνου του Αγαμέμνονα», του ανακτορικού θρόνου των Μυκηνών, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ. http://tvxs.gr/

«Δε φοβάμαι.Θεσμοί θέλουν να ελέγχουν καταστάσεις κι ότι δεν ελέγχουν καταστρέφουν». Ο αρχαιολόγος που λέει ότι βρήκε το θρόνο του Αγαμέμνονα κατά των πολέμιών του.

Ο κ. Μαγγίδης μίλησε στο TheTOC για τον πόλεμο που δέχτηκε από την Αρχαιολογική Εταιρεία και το Γενικό της Γραμματέα Βασίλειο Πετράκο που αμφισβήτησαν το εύρημά του: Το θραύσμα που κατά τη γνώμη του ανήκει στο «θρόνο του Αγαμέμνονα».

«Δε φοβάμαι τίποτα. Υπάρχουν πρόσωπα, θεσμοί που θέλουν να ελέγχουν καταστάσεις κι ότι δεν ελέγχουν το καταστρέφουν. Δόξα τω Θεω ζω στο εξωτερικό, δεν εξαρτώμαι από πρόσωπα και πράγματα Να με κάνουν να σταματήσω να σκάβω;΄ Εχω σκάψει 30 χρόνια κι έχω πολλά να δημοσιεύσω, μας είπε. Μπορώ να σκάψω κι οπουδήποτε αλλού. Αν γι' αυτές μου τι θέσεις θα πρέπει να υποστώ γραφειοκρατικές συνέπειες, δεν με πειράζει καθόλου».

 Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε  κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου όπου ο ίδιος ισχυρίζεται ότι τεκμηρίωσε τις θέσεις του, ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Dickinson College και πρόεδρος του Μυκηναϊκού Ιδρύματος, μεταξύ άλλων μας είπε:

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Η «αποκρυπτογράφηση» του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Τη μέχρι τώρα συνολική ανάλυση των επιγραφών που βρίσκονται στο εσωτερικό του Μηχανισμού των Αντικυθήρων παρουσίασε η ομάδα μελέτης αυτού του αινιγματικού για την επιστημονική κοινότητα αντικειμένου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη.

Τα ευρήματα της μελέτης είναι το αποτέλεσμα διεθνούς ερευνητικής προσπάθειας κατά τα τελευταία περίπου 10 χρόνια.

Πρώτο το ελληνικό κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την αποκρυπτογράφηση των επιγραφών που βρίσκονται «κρυμμένες» στις πτυχές του Μηχανισμού, αποκαλύπτοντας ένα ολόκληρο σύμπαν μέσα στα γρανάζια της αρχαίας συσκευής.
Όπως συμφώνησαν όλοι οι ομιλητές της εκδήλωσης, πρόκειται για τον αρχαιότερο υπολογιστή, ο οποίος παρείχε στον κάτοχό του τη δυνατότητα να βλέπει με ακρίβεια τις εκλείψεις της σελήνης και του ήλιου καθώς και την κίνηση των ουράνιων σωμάτων.

Την «εξιστόρηση» των γεγονότων ξεκίνησε με την ομιλία του ο Γιάννης Μπιτσάκης, Φυσικός και Ιστορικός των Επιστημών και της Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κι ένα από τα βασικά μέλη της ερευνητικής ομάδας, εξηγώντας πώς ακριβώς δούλευε ο Μηχανισμός.

Συγκεκριμένα, στη μία πλευρά της συσκευής υπήρχε μία λαβή η οποία κινούσε όλο το σύστημα.

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Το «αύριο» του Ινστιτούτου στη Βενετία.

Υψηλό είναι το κύρος του Ινστιτούτου λόγω της ανεκτίμητης προσφοράς του στα ελληνικά γράμματα.
Το μοναδικό αυτό ελληνικό πνευματικό ίδρυμα στην αλλοδαπή κινδυνεύει να μετατραπεί «σε πολιτιστικό κέντρο ποικίλης αρμοδιότητας»

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ - Η ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΤΩΝ 4 ΙΕΡΕΙΩΝ


Το μυστήριο της Ορθής Πέτρας
Η σπάνια περίπτωση «θυσίας» ή, όπως το περιγράφουν οι ειδικοί, «αυτοθυσίας» που έχει εντοπιστεί στο Νεκροταφείο της Ορθής Πέτρας στην Ελεύθερνα Κρήτης δίνει αφορμές από το 2009 για ερμηνείες που θα συγκλονίσουν, όπως λένε οι καθηγητές Νικόλαος Σταμπολίδης και Αναγνώστης Αγελαράκης. 

Η προθήκη με τα κοσμήματα των «ιερειών/πριγκιπισσών» (ο ρόλος τους δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί), η μικρότερη και ωραιότερη του Αρχαιολογικού Μουσείου Ελεύθερνας, αφηγείται ήδη μια σημαντική ιστορία. Μετά τις ανακοινώσεις όμως, που δεν θα αργήσουν, είναι σίγουρο πως η ιστορία θα φαντάζει ακόμα πιο συναρπαστική.

Εγκαίνια του αναβαθμισμένου Ανακτόρου του Νέστορα.

Την Κυριακή τα εγκαίνια του αναβαθμισμένου Ανακτόρου του Νέστορα

Τον αναβαθμισμένο αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου του Νέστορα εγκαινιάζουν την Κυριακή 12 Ιουνίου, στις 12.00 το μεσημέρι, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Μετά από 3 χρόνια προσπάθειας πολλών ανθρώπων και υπηρεσιών, το ανάκτορο ανοίγει και πάλι τις πύλες του στο κοινό με νέο στέγαστρο προστασίας και καινοτόμες υποδομές περιήγησης και πληροφόρησης» επισημαίνει η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση.
Το Ανάκτορο ή Παλάτι του Νέστορα ήταν διώροφο κτήριο με αποθηκευτικούς χώρους, εργαστήρια,

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Εγκαινιάστηκε η πρώτη μονάδα Ανάλυσης Αρχαίου DNA στην Ελλάδα



Εγκαινιάστηκε η πρώτη μονάδα Ανάλυσης Αρχαίου DNA στην Ελλάδαη τρίτη σε ολόκληρη την Ευρώπη
Η νεοσύστατη Μονάδα ανάλυσης Αρχαίου DNA του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (IMBB) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ITE) εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημερίδας με τίτλο «Ανάλυση αρχαίου DNA: Μια νέα ματιά στο παρελθόν».

Η σύσταση της συγκεκριμένης μονάδας, η οποία συγχρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, είναι η μοναδική στην Ελλάδα και η τρίτη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η μονάδα αυτή αναμένεται να

Ο υστεροαρχαϊκός ναός της Θεσσαλονίκης: Προοπτικές διάσωσης και ανάδειξης


Αναπαράσταση του υστεροαρχαϊκού ναού της πλατείας Αντιγονιδών.

Από τον ομότιμο καθηγητή Γιώργο Καραδέδο

«Ο υστεροαρχαϊκός ναός της Θεσσαλονίκης: Προοπτικές διάσωσης και ανάδειξης» είναι ο τίτλος διάλεξης που έδωσε ο αρχιτέκτονας-αρχαιολόγος-αναστηλωτής, Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ, Γιώργος Καραδέδος, την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016 

«Ο υστεροαρχαϊκός ναός της πλατείας Αντιγονιδών βρίσκεται στον χώρο των ιερών της Θεσσαλονίκης των ρωμαϊκών χρόνων, κοντά στο Σατραπείο. Ο ναός ήταν γνωστός από διάσπαρτα στην πόλη αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία προέρχονταν από την εκσκαφή θεμελίων, το 1936, για την ανέγερση διώροφης κατοικίας. Το 2000, με την ευκαιρία κατεδάφισης της κατοικίας για την ανέγερση πολυώροφης οικοδομής, πραγματοποιήθηκε ανασκαφή, η οποία ξανάφερε στο φως το ανατολικό τμήμα της κρηπίδας του ναού, πλήθος αρχιτεκτονικών μελών και πέντε αγάλματα ρωμαϊκών χρόνων (θεάς Ρώμης, Δία Αιγιόχου, τηβενοφόρου άνδρα και δύο Αδριανού)» αναφέρει σε ενημερωτικό του σημείωμα ο καθηγητής Γιώργος Καραδέδος.

«Η μελέτη των ανασκαφικών δεδομένων οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα αρχιτεκτονικά μέλη προέρχονται από δύο τουλάχιστον

Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Το μαχαίρι του νεαρού βασιλιά Τουταγχαμόν προέρχεται από μετεωρίτη

Παλαιότερα έχουν βρεθεί και κοσμήματα που κατασκεύασαν στην φαραωνική Αίγυπτο από υλικό μετεωρίτη. Άραγε γνώριζαν ότι ήταν και σκληρό και ανοξείδωτο μέταλλο ; Διότι το έθαψαν και  από τότε ο τάφος δεν ανοίχτηκε για να αναγνωρίσουν τις αντιδράσεις αυτού του μέταλλου .Θεωρούσαν ότι ήρθε από τον ουρανό ... Άρα θεϊκό ;
Η ανάλυση ακτίνων Χ επιβεβαιώνει ότι ο σίδηρος στο μαχαίρι  που βρέθηκε τοποθετημένο  στο μηρό του νεαρού βασιλιά προέρχεται από μετεωρίτη 

Ο Φαραώ Τουταγχαμόν  θάφτηκε με ένα μαχαίρι κατασκευασμένο  από ένα σίδερο που κυριολεκτικά ήρθε από το διάστημα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη για τη σύνθεση της λεπίδας σιδήρου από τη σαρκοφάγο του βασιλιά αγόρι.

Άγαλμα -κεφαλή-  του Φαραώ Τουταγχαμόν 

Χρησιμοποιώντας μη επεμβατική μέθοδο , φορητές συσκευές  φασματομετρίας φθορισμού ακτίνων Χ, μια ομάδα από ερευνητές της Ιταλίας και της Αιγύπτου επιβεβαίωσαν ότι ο σίδηρος του μαχαιριού  που ήταν τοποθετημένο  στον δεξί μηρό του βασιλιά Τουταγχαμόν  στο μουμιοποιημένο σώμα του έχει μετεωρική προέλευση.

Ο Τουταγχαμόν και η σύζυγος του Ankhesenamun

Η ομάδα, η οποία περιλαμβάνει

Oι πρώτες φωτογραφίες από το Λούβρο - Μεταφέρονται εσπευσμένα έργα τέχνης


Στο κλειστό για το κοινό μουσείο του Λούβρου έχει ξεκινήσει η μεγάλη επιχείρηση μεταφοράς των έργων τέχνης που βρίσκονται στις υπόγειες αποθήκες του.

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Νέος θησαυρός στόν βυθό των Αντικύθηρων


Ενα ακόμα δόρυ έφερε στην επιφάνεια η υποθαλάσσια ανασκαφή της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole των ΗΠΑ στα Αντικύθηρα.
Είναι ακόμη νωρίς να προσδιοριστεί αν ανήκε στην εξάρτυση του πληρώματος ή αν το κρατούσε κάποιο άγαλμα.