ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Ο άνθρωπος των Πετραλώνων που ανακάλυψε ο καθ. Πουλιανός ίσως έτρωγε από αυτούς τους ελέφαντες.


Η Εκσκαφή με μερικά από τα οστά ελέφαντα [Πηγή: Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού]

Περισσότερα στοιχεία της Παλαιολιθικής θέσης της σφαγής ελεφάντων που βρέθηκαν στην Ελλάδα.

Μια νέα θέση με σφαγές ελεφάντων της Κατώτερης Παλαιολιθικής περιόδου της περιοχής Μαραθούσας 1, έχει ανακαλυφθεί στην περιοχή της Μεγαλόπολης, , από μια κοινή ομάδα ερευνητών από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας (Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού) και την ομάδα Παλαιοανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο του Tübingen.
Η θέση της Μαραθούσας 1 βρίσκεται σε ένα υπαίθριο ορυχείο άνθρακα, που ήταν κάποτε η ακτή μιάς ρηχής λίμνης. Έχει αποδώσει στρωματοποιημένα λίθινα αντικείμενα σε συνδυασμό με ένα σχεδόν πλήρη σκελετό του Elephas antiquus, καθώς και τα εξαιρετικά καλά διατηρημένα δείγματα πανίδας (τρωκτικά, πουλιά, αμφίβια, ερπετά, μαλάκια και έντομα) αλλά και φυτά (ξύλο, σπόροι, φρούτα) .


 Η σύνδεση των λίθινων αντικείμενων με τα ευρήματα  ελέφαντα, καθώς και την ανακάλυψη σημαδιών κοπής στα  οστά ελέφαντα, δείχνουν ότι η Μαραθούσα 1 είναι μια περιοχή όπου γινόταν σφαγές ελεφάντων  .
Προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν μια ηλικία
Μέσης Πλειστοκαίνου (περίπου μεταξύ 300 και 600.000 χρόνων πριν από σήμερα).



Οι ερευνητές διαπίστωσαν λίθινα εργαλεία, τα οποία οι κυνηγοί τότε είναι πιθανό να έχουν χρησιμοποιήσει για να κόψουν και να αποσπάσουν  το κρέας από τα οστά. "Αυτό καθιστά τη Μεγαλόπολη τη μόνη περιοχή στα Βαλκάνια, όπου έχουμε στοιχεία ενός ελέφαντα που σφαγιάστηκε προς βρώση  στις αρχές της Παλαιολιθικής," λέει η καθηγητρια Κατερίνα Χαρβάτη του Senckenberg Center for Human Evolution and Palaeoenvironment (HEP) του Πανεπιστήμιου του Tübingen.
 
Τα σημάδια από κοπές επί του οστού όπως φαίνονται στο μικροσκόπιο [Φωτ-Πηγή: Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού]
Η Μαραθούσα1 είναι ένας από τα παλαιότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Η περιοχή είναι μία από τις πιο πιθανές διαδρομές για την ανθρώπινη μετανάστευση προς την Ευρώπη, αλλά και πιθανότατα λειτούργησε ως καταφύγιο  για την πανίδα, τη χλωρίδα και τους ανθρώπινους πληθυσμούς κατά τη διάρκεια της περιόδου των παγετώνων.


 "Παρά αυτή την κρίσιμη γεωγραφική θέση, που έχει ο ελληνικός χώρος  η παλαιοντολογική και Παλαιολιθική έρευνα έχει υπο-εκπροσωπηθεί στην περιοχή λόγω της παραδοσιακής εστίασης στην συνέχεια της ιστορίας και στους κλασικούς χρόνους.
Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν  πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με την περίοδο της Κατώτερης Παλαιολιθικής στην Ελλάδα. Η Μαραθούσα 1 είναι υψίστης σημασίας για την κατανόηση του προτύπου της ανθρώπινης διασποράς  στην Ευρώπη, καθώς και τις προσαρμογές και τις συμπεριφορά των ανθρώπων από νωρίς στην περιοχή αυτή του κόσμου », λέει η Κατ. Χαρβάτι.

Τα λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της ανασκαφής  [Πηγή: Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού]

Η ανασκαφή στην Μαραθούσα 1  πραγματοποιήθηκε από τον Δρ Ε Παναγοπούλου (Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας) σε συνεργασία με την Καθ. Κ Χαρβάτι (Παλαιοανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο του Tübingen), στο πλαίσιο του έργου Παλαιοανθρωπολογίας ERC StG project 'PaGE' ('Palaeoanthropology at the Gates of Europe: Human Evolution in the Southern Balkans') και έχει ως στόχο να συμβάλει  στη γεφύρωση του χάσματος έρευνας Παλαιοανθρωπολογίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη..

Πηγή: Universitaet Tübingen