ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ :ΠΟΥΛΉΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ Η «ΔΩΡΙΑΣ»

Η στήλη της « Δωριάδος»  της ύστερης κλασικής περιόδου  που το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε από τον Λονδρέζικο οίκο δημοπρασιών Christie, να αποσυρθεί από τη δημοπρασία ,πωλήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών την Τετάρτη για το ποσό των  στερλίνα  £ 75.000 στερλινών  (104,458.63 ευρώ).


ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ 




Σε μια ανακοίνωση νωρίτερα την Τετάρτη, το Υπουργείο Πολιτισμού στην Ελλάδα δήλωσε ότι είχε ζητήσει από τον οίκο Christie να αποσύρει το στοιχείο αυτό  από τη δημοπρασία, λέγοντας ότι υπήρξε σταθερή ενδείξη ότι είχαν εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα. Στην απάντησή της, ο οίκος  Christie είπε ότι οι   ελληνικές πληροφορίες τέθηκαν  «σοβαρά υπόψη», αλλά επέμεινε ότι η δική της έρευνα έδειξε ότι η δημοπρασία πρέπει να  συνεχιστεί όπως έχει προγραμματιστεί και σύμφωνα με το  βρετανικό δίκαιο. 
Η ανάγλυφη μαρμάρινη στήλη που χρονολογείται γύρω στο 350-325 π.Χ., και φέρει την επιγραφή " Δωριάς  [κόρη του] Ποσειδώνιο ». Σύμφωνα με την περιγραφή παρτίδα που βρέθηκε στη Χαλκίδα, στο νησί της Εύβοιας και καταγράφονται στις σημειώσεις
ενός ταξιδιού του Eduard Schaubert το 1844.---Ο Έντουαρτ Σάουμπερτ ή στην εξελληνισμένη του μορφή Εδουάρδος Σάουμπερτ 1804-1860  ήταν Γερμανός αρχιτέκτονας που έδρασε στην νεοσύστατη Ελλάδα τον 19ο αιώνα. Σχεδίασε το πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας, του Πειραιά και της Ερέτριας-- Ο οίκος δημοπρασιών υποστηρίζει η στήλη ήταν από ιδιωτική συλλογή στη Γαλλία που αποκτήθηκε  πριν από το 1994. H αξία του δε  εκτιμάται κατ αυτούς ,μεταξύ . 28,000-40,000 ευρώ 

Οι ελληνικές αρχές διαφωνούν  ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι η στήλη είχε καταγραφεί στην ελληνική επικράτεια μετά την απελευθέρωση της χώρας από την οθωμανική κυριαρχία και, ως εκ τούτου, η εξαγωγή της   ήταν παράνομη.








Η ανακοίνωση του ΥΠΟ λέει :  Την απόσυρση επιτύμβιας στήλης του 4ου αι. π.Χ. από δημοπρασία στο Λονδίνο αιτείται το Υπ. Πολιτισμού 

Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, δια της αρμόδιας Διεύθυνσής του, παρακολουθεί συστηματικά τις δημοπρασίες πολιτιστικών αγαθών και, στις περιπτώσεις όπου τεκμηριώνεται νομικά η παράνομη εξαγωγή από τη χώρα κάποιου δημοπρατούμενου αντικειμένου, προβαίνει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες. 

Στο πλαίσιο αυτό, η αρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, έχει προβεί σε ενέργειες με τις οποίες αιτείται την απόσυρση επιτύμβιας στήλης από τη Χαλκίδα του 4ου αι. π.Χ - η οποία δημοπρατείται από τον Οίκο Christie’s στο Λονδίνο - και βρίσκεται εν αναμονή της απάντησης του Οίκου στην τελευταία σχετική της επιστολή. 

Σημειώνεται ότι η απόσυρση πολιτιστικού αγαθού από δημοπρασία μπορεί να γίνει μόνον εφόσον υπάρχουν αδιάσειστα νομικά επιχειρήματα που αποδεικνύουν παράνομη ενέργεια. 

Με μόνιμο και διαρκή στόχο τον επαναπατρισμό δημοπρατούμενων ελληνικών αρχαιοτήτων που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από τη χώρα, το Υπουργείο αντιμετωπίζει πάντα, όπως και στην περίπτωση της επιτύμβιας στήλης από τη Χαλκίδα, τέτοιου είδους θέματα με τη δέουσα προσοχή ώστε να αποφεύγονται και οι αιτήσεις αποζημιώσεως κατά του Ελληνικού Δημοσίου.



Η 2η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 


«Η κινητοποίηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας υπήρξε έγκαιρη», τόνισε η αν. Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, αναφερόμενη, πριν από τη συνέντευξη τύπου για τις δραστηριότητες του ΤΑΠΑ, στη δημοπρασία των Christie’s. Και συνέχισε:
«Απευθυνθήκαμε όχι μια, αλλά δυο φορές στον βρετανικό οίκο ζητώντας περισσότερα στοιχεία, καθώς και την απόσυρση της ελληνικής αρχαιότητας από τη δημοπρασία. Επικαλέστηκαν ότι το βρετανικό δίκαιο τους επέτρεπε να συνεχίσουν. Η δικαστική οδός δεν προκρίθηκε γιατί απαιτούνται αδιάσειστα νομικά στοιχεία ότι ένα αρχαίο έχει αποκτηθεί με παράνομη πράξη. Κρίθηκε, λοιπόν, ότι μια τέτοια επιλογή δε θα είχε αποτέλεσμα, ενώ θα είχε μεγάλο κόστος. Όμως, αυτό δε μας εμποδίζει να συνεχίσουμε τη διεκδίκηση της επιτύμβιας στήλης από το νέο κάτοχό της. Αυτό και θα πράξουμε. Υπάρχει προηγούμενο αυτής της πρακτικής και το υπουργείο Πολιτισμού είχε τότε δικαιωθεί».