Οι αποκαλύψεις για τον τύμβο της Αμφίπολης δεν έχουν τελειωμό. Προχωρώντας με προσοχή οι αρχαιολόγοι προς τα ενδότερα του τύμβου, βρέθηκαν μπροστά σε μια διπλή είσοδο.
Το εύρημα, αν και αναμενόμενο, εντυπωσιάζει τους αρχαιολόγους εξαιτίας του διάκοσμου, αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής.
Πίσω από το μεγάλο όγκο χωμάτων στο εσωτερικό του προθαλάμου αποκαλύφθηκε μία νέα είσοδος χωρίς θύρα που οδηγεί σε μία αίθουσα. Η είσοδος κοσμείται με μαρμάρινα επιστήλια, τα οποία στηρίζονται σε δύο κίονες.
Ο εσωτερικός διαφραγματικός τοίχος Φαίνονται τα ρογμοειδή ανοίγματα όπου έχουν πια ανοίξει και αποκαλύφθηκαν οι δύο θυρίδες τώρα |
Η άποψη αυτή ενισχύεται και από τα υπόλοιπα ευρήματα:
τον ταφικό περίβολο, τις Σφίγγες στην είσοδο του μνημείου, τον προθάλαμο με το ψηφιδωτό δάπεδο.
Οι ρόδακες παραπέμπουν στον ένοικο
Παράλληλα η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού περί των τελευταίων ευρημάτων της ανασκαφής του Τάφου της Αρχαίας Αμφίπολης αναφέρει:
«Επί του διαφραγματικού τοίχου αποκαλύπτεται, επίσης, μαρμάρινο επιστύλιο με γείσο, όμοιο του αντίστοιχου του ιδίου περιβόλου. Φέρει διάκοσμο με οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες, στο ύψος του επιστυλίου των πλευρικών τοίχων".
Οι ρόδακες είναι λοιπόν ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ της ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑΣ. Ο Ήλιος της Βεργίνας έχει στο κέντρο του ρόδακα, η δε λάρνακα που βρέθηκε στον τάφο του Φιλίππου με τα οστά του, κοσμείται από ρόδακες, δεκάφυλλους σε οριζόντια γραμμή και οκτάφυλλους καθέτως.
Στην παρακάτω εικόνα είναι η λάρνακα του Φιλίππου, όπου φαίνονται οριζόντια οι δεκάφυλλοι ρόδακες
Οκτώφυλλοι διπλής σειράς κάθετα και οριζόντια δεκάφυλλοι ρόδακες |
Τοίχους με διάκοσμο μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, αλλά μέχρι στιγμής μόνο
τοίχους ανακαλύπτουν οι αρχαιολόγοι στον συλημένο τάφο στον τύμβο
Καστά.Eνα ακόμα άδειο δωμάτιο βρέθηκε στον τάφο στην Αμφίπολη αλλά οι
ελπίδες για κάτι "μεγάλο" δεν έχουν χαθεί Πέρα από την αναμφισβήτη αξία της ανακάλυψης των ανάγλυφων ροδάκων πίσω από το μεγάλο όγκο χωμάτων στο εσωτερικό του προθαλάμου αποκαλύφθηκε μία νέα είσοδος χωρίς θύρα που οδηγεί σε μία αίθουσα. Η είσοδος κοσμείται με μαρμάρινα επιστήλια, τα οποία στηρίζονται σε δύο κίονες. |
Οι κίονες, χωρίζουν το άνοιγμα σε δύο μέρη, δημιουργώντας δύο εισόδους.
Στοίχημα πλέον για τους αρχαιολόγους είναι να βρεθούν και κάποια αντικείμενα εντός του τάφου.
Οσο συλημένος και αν είναι συνήθως κάτι βρίσκεται που να ανήκει στον ένοικο του τάφου.
Καποιο δακτυλίδι, κάποιο σκουλαρίκι, κάποια χρυσή πόρπη, ίσως μερικά νομίσματα,αλλά σίγουρα κτερίσματα αγγείων
Το πιο σημαντικό είναι να βρεθεί η λάρνακα, αν και αυτό είναι πλύ δύσκολο γιατί ίσως ήταν χρυσή και είναι ο πρώτος στόχος των τυμβορύχων...
ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ