ΔΥΟ ΠΟΛΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ... ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ
Αμφισβητεί την Περιστέρη για τα ευρήματα των ανασκαφών στον τύμβο Καστά ο Ευάγγελος Καμπούρογλου απέκλεισε δε το ενδεχόμενο ο Λέων της Αμφίπολης να έχει στηθεί στη συγκεκριμένη βάση στην κορυφή του λόφου.
Τα μέχρι τώρα δεδομένα της ανασκαφής του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, φαίνεται πως ανατρέπουν δύο νέα σημεία που παρουσίασε ο γεωλόγος Ευάγγελος Καμπούρογλου.
Μάλιστα, ο συγκεκριμένος γεωλόγος πρόσφατα είχε αμφισβητήσει τις αναφορές της Κατερίνας Περιστέρη σχετικά με τα ευρήματα στον Λόφο Καστά.
Στην 28η Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και στη Θράκη το 2014, ο Ευάγγελος Καμπούρογλου κατέληξε σε τρία συμπεράσματα σχετικά με την Αμφίπολη.
Αρχικά στην ομιλία του, τόνισε ότι ο Λόφος Καστά είναι φυσικός και όχι τύμβος, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε στοιχεία σχετικά με τη θέση του Λέοντα.
Ο Ευάγγελος Καμπούρογλου απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Λέων της Αμφίπολης να έχει στηθεί στη συγκεκριμένη βάση στην κορυφή του λόφου.
Σύμφωνα με τον γνωστό γεωλόγο και συνεργάτη της Κατερίνας Περιστέρη στην
ομάδα των ανασκαφών, το εύρημα που εγείρει τα περισσότερα ερωτήματα είναι ο κιβωτιόσχημος τάφος.
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ
«Ο Λέων δεν ήταν ποτέ στην κορυφή του λόφου Καστά»
Το θέμα του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης... πάει τελικά, και μάλιστα με επεισοδιακό τρόπο, στην 28η Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Εργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που ξεκινά αύριο στη Θεσσαλονίκη, χωρίς την Κατερίνα Περιστέρη.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ «ΕΘΝΟΣ»
Ο διευθυντής Αρχαιολογικών Εργων-Μελετών Γεωλογίας και Παλαιολογίας της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, Ευάγγελος Καμπούρογλου |
Ο διευθυντής Αρχαιολογικών Εργων-Μελετών Γεωλογίας και Παλαιολογίας της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας και μέλος της Διεπιστημονικής Ομάδας της ανασκαφής στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, Ευάγγελος Καμπούρογλου, που θα παρουσιάσει δικη του εισήγηση, αμφισβητεί αρκετούς από τους ισχυρισμούς της αρχαιολόγου.
Μιλώντας στο «Εθνος» υπόσχεται να αποκαλύψει κατά την ομιλία του, που έχει θέμα «Τα ιζήματα του λόφου Καστά και η σχέση τους με το ταφικό μνημείο», τρία τουλάχιστον στοιχεία που ανατρέπουν κάποια δεδομένα, ένα από τα οποία είναι πως ο λόφος Καστά ουδέποτε ήταν τύμβος και δεν ευσταθεί η αναπαράσταση-εκδοχή της Κ. Περιστέρη και του Μ. Λεφαντζή που θέλουν τον λέοντα να είχε τοποθετηθεί στην κορυφή του λόφου. «Δεν δέχομαι να παντρεύω τα αποτελέσματα δικής μου έρευνας με αυτό που έχει ο άλλος στο μυαλό του», μας είπε ο κ. Καμπούρογλου, προσθέτοντας ότι δεν θα ξανασυνεργαστεί με την Κ. Περιστέρη.
«Δεν ήθελε να μιλήσω»
«Με πίεσε να μη μιλήσω, γιατί αυτό ήταν, όπως μου είπε, απόφαση της Διεπιστημονικής Ομάδας, η οποία συμφώνησε να μην κάνει ανακοίνωση φέτος, αλλά του χρόνου. Απάντησα πως μέλος της ομάδας αυτής είμαι και εγώ και δεν γνωρίζω τέτοια απόφαση», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Καμπούρογλου, ο οποίος πραγματοποίησε γεωλογικές μελέτες στο μνημείο και το 2013, ενώ το περασμένο καλοκαίρι αποτελούσε μέλος της Διεπιστημονικής Ομάδας, ο λόφος Καστά είναι φυσικός, τα ιζήματα καταλαμβάνουν μία έκταση 1.200 στρ. και ποτέ δεν ήταν τύμβος ή τεχνητή κατασκευή. Ουδέποτε, μάλιστα, όπως θα αποδείξει, ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του ο λέοντας της Αμφίπολης.
Παράλληλα, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ορυκτολογικών αναλύσεων που έγιναν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από τον λέκτορα Γεωλογίας Ιωάννη Μήτση, τα οποία ερμηνεύουν τις συνθήκες και τις αιτίες απόθεσης των χωμάτων.
«Πρέπει να αποσαφηνιστούν κάποια πολύ σοβαρά θέματα και να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα.
Η κ. Περιστέρη το γνωρίζει και δεν θέλει να ανατραπούν όσα υποστηρίζει μέχρι σήμερα. Γι' αυτό δεν θα παραστεί στην Επιστημονική Συνάντηση», μας είπε ενοχλημένος από τη στάση της ανασκαφέως, η οποία του τηλεφώνησε τρεις φορές ζητώντας του με επιτακτικό τρόπο να μην κάνει ανακοίνωση.«Πρέπει να καταλάβει ότι η ανασκαφή είναι του υπουργείου και όχι δική της, και εγώ είμαι 40 χρόνια γεωλόγος, τα 34 από αυτά υπάλληλος του υπουργείου και όχι δικός της», απαντά μέσω του «Εθνους»
.
Δεν κρύβει μάλιστα την έκπληξή του από τη δήλωση της ανασκαφέως σε πρόσφατη συνέντευξή της, στην οποία σημείωσε ότι «ένας πρώην συνεργάτης επέλεξε να αποκοπεί από την ομάδα και να κάνει φέτος μια δική του παρουσίαση με συμπεράσματα που δεν είναι βάσιμα και δεν εκφράζουν τις θέσεις της επίσημης ανασκαφικής ομάδας». «Την επιστημονική μου επάρκεια δεν θα την κρίνει και κυρίως δεν επιτρέπω να την αμφισβητήσει η κ. Περιστέρη», της απαντά.
Σημειώνεται πως τον περασμένο Οκτώβριο αίσθηση προκάλεσε η διάψευση από την Κ. Περιστέρη πως ο Ε. Καμπούρογλου είχε στείλει δείγμα χώματος από το μνημείο σε εξειδικευμένο εργαστήριο της Ελβετίας. «Δεν ξέρω αν πήγε εκεί για διακοπές, πάντως δείγματα δεν υπάρχουν στην Ελβετία», είπε τότε μιλώντας σε δημοσιογράφους, προκαλώντας αμηχανία προς στιγμή και την έκπληξη της παριστάμενης -τότε- γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη. Η τελευταία είχε σπεύσει να παρέμβει και να πει πως η ανάλυση του δείγματος δεν σχετίζεται με τη χρονολόγηση του μνημείου, αλλά με έρευνα για το γεωπεριβάλλον της περιοχής.
Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής της Συνάντησης περιμένουν έστω και την τελευταία στιγμή την κ. Περιστέρη και, όπως έλεγαν, με χαρά θα της δώσουν τον λόγο ακόμη και εκτός προγράμματος.
Οι ομιλίες και το σκελετικό υλικό
Εκτός του Ευ. Καμπούρογλου, στην Επιστημονική Συνάντηση της Θεσσαλονίκης θα μιλήσουν επίσης ο καθηγητής Γεωφυσικής του Α.Π.Θ. Γρηγόρης Τσόκας και οι συνεργάτες του, που έκαναν γεωφυσική διασκόπηση στον λόφο Καστά. Το θέμα τους ωστόσο, όπως προαναγγέλλεται, αφορά γενικά τις μεθόδους γεωφυσικής διασκόπησης για την απεικόνιση του εσωτερικού των τύμβων.
Αλλά και η ανθρωπολόγος, επίκουρη καθηγήτρια του Α.Π.Θ., Σέβη Τριανταφύλλου, που μαζί με τη συνάδελφό της, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Φωτεινή Αδακτύλου, μελέτησαν το σκελετικό υλικό του ταφικού μνημείου, θα παραστεί και θα μιλήσει με θέμα τη «Μεταχείριση των νεκρών κατά την πρώιμη νεολιθική περίοδο στη Μακεδονία».
Συμπεράσματα
Μιλώντας στο «Εθνος» η κ. Τριανταφύλλου ανέφερε ότι στη Μακεδονία δεν υπάρχουν πολλές θέσεις της αρχαιότερης και μέσης νεολιθικής περιόδου (μέσα 7ης χιλιετίας - αρχές 6ης χιλιετίας π.Χ.) και ως εκ τούτου τα συμπε-ράσματα από τη μελέτη του σκελετικού υλικού 11 τάφων και μικρού αριθμού διάσπαρτων οστών από τη θέση Ρεβιένα, στον Κορινό Πιερίας, είναι σημαντικά.
ΟΜΩΣ...
Εάν δεν ήταν στο λόφο «Καστά» μήπως ήταν εδώ ; Με΄τέτοιο βάρος μήπως ήταν φτιαγμένος ο λέων για να τοποθετηθεί σε καλύτερα πακτωμένο μέρος ; ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ
ΕΝΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΕΊΜΕΝΟ ΛΟΦΟ ΜΕ ΜΟΡΦΗ ...ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ
ΕΠΙΣΗΣ
Κ.Περιστέρη: "Η ανασκαφή στην Αμφίπολη δεν τελείωσε"
Η αρμόδια ανασκαφέας, Κατερίνα Περιστέρη και ο στενός συνεργάτης της, αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής μίλησαν σε εφημερίδα και αποκάλυψαν τα επόμενα βήματα τους στην Αμφίπολη.
Το άγνωστο βάθρο μπροστά από τις Καρυάτιδες
«Είχαμε κινητά ευρήματα, τα οποία μελετώνται με προσοχή από τους ειδικούς. Η ολοκλήρωση αυτής της μελέτης θα μας οδηγήσει σε πολλά συμπεράσματα», αναφέρει πολύ προσεκτικά η Κ. Περιστέρη. Ποια είναι αυτά τα κινητά ευρήματα, τα οποία δεν έχουν ανακοινωθεί;
Τα κινητά, λοιπόν, ευρήματα ήταν κομμάτια από γλυπτά που υπήρχαν μέσα στους προθαλάμους, αλλά και στον τελευταίο νεκρικό θάλαμο, κεραμιδικά, νομίσματα, αγγεία. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι μπροστά από το χώρο των Καρυάτιδων, στο βοτσαλωτό δάπεδο, υπάρχουν ίχνη τετραγώνου που ίσως δείχνουν ότι εκεί υπήρχε κάποιο βάθρο αγάλματος, το οποίο στεφάνωναν οι Καρυάτιδες και αφορούσε τη λατρεία του νεκρού για τον οποίο προοριζόταν ο τύμβος.
Και στον τελευταίο θάλαμο μάλιστα, βρέθηκαν θραύσματα από γλυπτό, τα οποία συντηρούνται και μελετώνται αυτή την περίοδο στο μουσείο της Αμφίπολης.
Λεφαντζής: Δεν μπορούμε να πούμε για ποιο πρόσωπο οικοδομήθηκε ο τάφος
Αινιγματικός εμφανίζεται ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής, ο έμπιστος συνεργάτης της κ. Περιστέρη. «Πολλοί είδαν, λίγοι κατανόησαν», αυτό δήλωσε ο κ. Λεφαντζής για το μνημείο που πρωταγωνιστεί από τον Αύγουστο στις οθόνες μας.
Ο βασικός τάφος έχει βρεθεί;
«Οι ενδείξεις που έχουμε, ιδίως στον τέταρτο χώρο, μας δίνουν μέσα στο όρυγμα του κιβωτιόσχημου τάφου δύο θέσεις: αυτές μιας νεκρικής κλίνης και μιας τεφροδόχου. Οι σκελετοί βρέθηκαν σε πιο ψηλά στρώματα και μαρτυρούν τη βίαιη κατάληξη κάποιων ανθρώπων στο σημείο όπου βρέθηκαν είτε λόγω της λατρευτικής ιδιότητας του χώρου είτε για εξιλέωση από τις λεηλασίες που είχαν προηγηθεί στο χώρο. Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος «διάδρομος» δεν έχει κατεύθυνση προς το κέντρο έχει οδηγήσει πολλούς στην υποψία πως ίσως δεν είναι βασικός τάφος του τεράστιου τύμβου» , αναφέρει ο κ. Λεφαντζής ουσιαστικά αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ο τάφος που αποκαλύφθηκε να είναι απλά η αρχή.
«Η ανασκαφή δεν τελείωσε εκεί»
Την ίδια άποψη με τον κ. Λεφαντζή έχει και η κ. Περιστέρη, η οποία έχει στο μυαλό της ότι ίσως το συγκεκριμένο ταφικό μνημείο να μην είναι το βασικό μνημείο του τύμβου Καστά. «Ποτέ δεν είπα ότι η ανασκαφή τελείωσε εκεί», λέει χαρακτηριστικά η αρχαιολόγος, τονίζοντας ότι το υλικό της μέχρι τώρα ανασκαφής πρέπει να μελετηθεί.
Και οι δυο μάλιστα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα περισσότερα ευρήματα που περιμένουν να ανακαλυφθούν, με τον κ. Περιστέρη να κλείνει με την εξής φράση που γεννά ελπίδες, «ο τύμβος κρύβει ακόμα πολλούς θησαυρούς που πρέπει να ψάξουμε»