και άλλο ένα δείγμα του «υψηλού » πολιτισμού των Εσπερίων.
Αν και οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για τρία τέτοια βιβλία τα οποία βρίσκονταν στις βιβλιοθήκες του Χάρβαρντ, ωστόσο μετά από έρευνες πιστοποιήθηκε ότι τα άλλα δύο βιβλία ήταν τελικά φτιαγμένα από δέρμα προβάτου. Για το τρίτο πάντως δεν υπάρχει αμφιβολία: η βιβλιοδεσία του έγινε με την τεχνική της Ανθρωποδερμικής βιβλιοδεσίας, μια διαδικασία που ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη μεταξύ 16ου και 18ου αιώνα.
Πρόκειται για το βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα και ποιητή Αρσέν Ουσέ «Des destinées de l'ame» (σ.σ. «Οι προορισμοί της ψυχής»), το οποίο βρίσκεται στη βιβλιοθήκη Houghton του Χάρβαρντ και περιγράφεται ως μια «συλλογή εκθέσεων διαλογισμού για το ανθρώπινο πνεύμα».
Όπως αποκαλύφθηκε, η βιβλιοδεσία του τόμου έγινε από ανθρώπινο δέρμα που πάρθηκε από την πλάτη μιας ψυχικά άρρωστης γυναίκας που πέθανε από εγκεφαλικό και το πτώμα της οποίας έμενε στα αζήτητα.
«Αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά, μπορεί εύκολα να διακρίνει τους πόρους του δέρματος», γράφει ο ίδιος ο Ουσέ προσθέτοντας «Ένα βιβλίο για την ανθρώπινη ψυχή άξιζε να έχει ανθρώπινο εξώφυλλο».
«Τα αναλυτικά δεδομένα καθώς και η προέλευση του Des destinées de l'ame καθιστούν απίθανο το βιβλίο να δέθηκε με κάτι άλλο πέραν του ανθρώπινου δέρματος», δήλωσε ο Μπιλ Λέιν, διευθυντής του Εργαστηρίου Φασματομετρίας Μάζας και Πρωτεομικής Ανάλυσης του Χάρβαρντ στο blog της βιβλιοθήκης.
Τα ανθρώπινα δέρματα που χρησιμοποιούνταν για την τεχνική της Ανθρωποδερμικής βιβλιοδεσίας συνήθως ανήκαν σε πτώματα εγκαταλελειμμένων ανθρώπων, φτωχών ή εκτελεσθέντων καταδίκων.
Ε.Σ. (Με πληροφορίες από Washington Post, The Verge)