ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Τέφρα του ηφαιστείου της Θήρας βρέθηκε στην Τελ Al-Dafna



Ηφαιστειακή τέφρα από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, πιστεύεται ότι συνέβη γύρω στο 1500 π.Χ.,( ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Η Μινωική έκρηξη συνέβη μεταξύ 1660 - 1613 π.Χ. και  κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες πλινιακές εκρήξεις   ΔΕΣ ΕΔΩ  )  ανακαλύφθηκε στον αρχαιολογικό χώρο  Τελ Αλ-Dafna βρίσκεται στη δυτική όχθη της Διώρυγας του Σουέζ, της Αιγύπτου ανακοίνωσε το  Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου μέσω του κ. Μαμντούχ Eldamaty .


             "Η έκρηξη δεν ήταν μόνο από τις  πρώτες φυσικές καταστροφές που  χτύπησαν την Μεσόγειο, αλλά επίσης,
ήταν μία από τα μεγαλύτερα ηφαιστειακά γεγονότα στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Έχει προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο αρχαίο ελληνικό νησί της Θήρας (σύγχρονη Σαντορίνη) μαζί με αγροτικές κοινότητες σε κοντινά νησιά », δήλωσε ο κ .Damaty. Τα παλαιότερα αρχαιολογικά στοιχεία που ανακαλύφθηκαν στην Τελ Αλ-Dafna χρονολογούνται από την 26η Δυναστεία (664-525 π.Χ.), αλλά η τέφρα της θηραϊκής έκρηξης βρέθηκε σε ένα πολύ βαθύτερο στρώμα το οποίο πιστεύεται ότι χρονολογούνται στον 16ο αι. π.Χ.. ......( ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Η Μινωική έκρηξη συνέβη μεταξύ 1660 - 1613 π.Χ. και  κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού. 
  Ήταν μία από τις μεγαλύτερες πλινιακές εκρήξεις   ΔΕΣ ΕΔΩ  )......  Η αποστολή, με επικεφαλής τον Δρ Muhammad Abd Al-Maksoud, έχει κάνει πολλές σημαντικές ανακαλύψεις που ρίχνουν φως στο  Pelusium του Νείλου και άλλους αρχαιολογικούς χώρους στις όχθες του Νείλου, που δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί.


               Σύμφωνα με τον Δρ Muhammad Abd El-Maksoud, η αποστολή  έχει ανακαλύψει επίσης μέρος μιας οχυρωμένης νήσου , που περιβάλλεται από τοίχους από πηλό και  τούβλα λάσπης που λειτούργησε  ως εμπόδιο για την προστασία του νησιού από πιθανά τσουνάμι στο βορειοδυτικό τμήμα του φρουρίου.

               Η τοποθεσία στο Τελ Αλ-Dafna ήταν ένα από τα τρία τεράστια φρούρια που χτίστηκαν από Psamtik μπορούσε  να προστατεύσει την ανατολική είσοδο της Αιγύπτου. Ένα από αυτά τα κάστρα χτίστηκε στο Maria δυτικά  για να αποκρούσει τις επιθέσεις της Λιβύης και ένα άλλο στην Ελεφαντίνη στον νότο να προστατεύσει την Αίγυπτο από τους Αιθίοπες.


             Στο Τελ Al-Dafna οι τοίχοι είναι περίπου 20μ πάχους, με διαστάσεις 400μ x 800μ , εντός του οποίου έχουν ανακαλυφθεί μια σειρά από κατοικίες οχυρωμένες με χοντρούς τοίχους. Ο Abd El-Maksoud πρόσθεσε επίσης ότι λείψανα  εργαστηρίων και κλιβάνων , που χρησιμοποιούνται για την τήξη μέταλλων αλλά  και το ψήσιμο του ψωμιού, έχουν ανακαλυφθεί  επίσηςστην περιοχή. Μια συλλογή από  ψάρια και από  κροκοδείλια απολιθώματα  ήρθαν επίσης στο φως.