ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Μυκηναϊκό αγγείο βρέθηκε στην Βουλγαρία


Ένα σπάνιο εύρημα, ένα σχεδόν άρτιο μυκηναϊκό αλάβαστρο (αγγείο αρωμάτων), εντοπίστηκε φέτος το καλοκαίρι κατά τις ανασκαφές που γίνονται στη θέση της ύστερης Εποχής του Χαλκού (13ος αιώνας π. Χ.) στο Μπρέστο της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας.
Το 1913 η περιοχή είχε καταληφθεί από τον Ελληνικό στρατό ,αλλά κατόπιν με την συνθήκη ειρήνης των Βαλκανικών Πολέμων την δώσαμε στην Βουλγαρία.

Ιστοσελίδες αρχαιολογικών ειδήσεων, αλλά και η βουλγαρική μη κερδοσκοπική οργάνωση Balkan Heritage Foundation (www.bhfieldschool.org/news/new-mycenaean-find-from-sw-bulgaria), αναφέρονται στο εύρημα, το οποίο ανακοίνωσε πρόσφατα το Νέο Βουλγαρικό Πανεπιστήμιο, που συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα.

Ένα  σχεδόν πλήρες μυκηναϊκό αγγείο, ένα αλάβαστρο που χρησιμοποιείται ως δοχείο για αλοιφές, βρέθηκε φέτος το καλοκαίρι ανήκει στην  Ύστερη Εποχή του Χαλκού (13ος αι. π.Χ.) σε οικισμό στη  Νοτιοδυτική Βουλγαρία.Η  Μυκηναϊκή κεραμική  σπάνια έχει βρεθεί στη Βουλγαρία μέχρι τώρα.
Κεραμική της μυκηναϊκής εποχής είναι πολύ σπάνια στην περιοχή. Η εύρεση του αγγείου ρίχνει φως

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Στο σπήλαιο Φράγχθι, έχουν βρεθεί σημαντικά προϊστορικά κατάλοιπα.


Δύτες στην δοκιμαστική ανασκαφική τομή
Υποβρύχια ανασκαφική έρευνα στην κοιλάδα Αργολίδας 

Στον όρμο της Κοιλάδας στην Αργολίδα διεξάγεται με τη συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Πανεπιστημίου της Γενεύης, το ερευνητικό πρόγραμμα «Όρμος της Κοιλάδας» υπό την αιγίδα της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής. Σκοπός του προγράμματος είναι να εντοπίσει ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας κατά την προϊστορική περίοδο στην νοτιοανατολική περιοχή του Αργολικού Κόλπου, γύρω από το σπήλαιο Φράγχθι, όπου έχουν βρεθεί σημαντικά προϊστορικά κατάλοιπα.

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Θωρακίζονται εννέα μνημεία - σύμβολα του Αιγαίου

Πολιόχνη ,η αρχαιότερη ευρωπαϊκή πόλη.
Η πανάρχαιη πόλη της Πολιόχνης και το ιερό των Καβείρων στη Λήμνο, το Κάστρο της Μυτιλήνης, η Νέα Μονή της Χίου, το Κάστρο της Χίου και ο Ι. Ναός Αγ. Γεωργίου Συκούση στον οικισμό Αγ. Γεωργίου Συκούση στη Χίο μπαίνουν στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 του ΥΠΠΟΑ που ξεκίνησε από τα νησιά του Αιγαίου.

Πρόκειται για παρεμβάσεις σε χώρους και μνημεία-σύμβολα για τα νησιά της Λέσβου, της Λήμνου και της Χίου, συνολικού προϋπολογισμού 7.247.112€. Τα έργα αυτά στην πλειονότητά τους θα

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Μωσαϊκό με τον Ποσειδώνα βρέθηκε στις Αιγές στην Μ.Ασία

Ψηφιδωτό που απεικονίζει τον Έλληνα θεό Ποσειδώνα από την αρχαία ελληνική πόλη των Αιγών εις την Μ.Ασία  

Το ψηφιδωτό του Ποσειδώνα βρέθηκε στο frigidarium (μεγάλη πισίνα κρύου νερού ενός λουτρού της ρωμαϊκής εποχής ) τμήμα του αρχαίου λουτρού στην αρχαία πόλη των Αιγών, ο οποίος είναι ένας αρχαιολογικός χώρος 1ου βαθμού. Το κάτω μέρος του ψηφιδωτού περιέχει μισοκατεστραμμένη γραφή στα ελληνικά: ". Χαιρετισμούς σε όλους σας κολυμβητές"


 Η Επαρχιακή διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού στα Άδανα ανέφεραν  ότι η παράκτια περιοχή Yumurtalik ονομαζόταν Αιγές στην αρχαία εποχή.

Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Ο αρχαιότερος γνωστός Κάτοικος που διαβιώνει στην Ευρώπη

Ένα πεύκο με την επιστημονική ονομασία Pinus heldreichii ( ρόμπολο ή λευκόδερμη πεύκη ) μεγαλώνει στα υψίπεδα της βόρειας Ελλάδας ,έχει δε δενδρο- χρονολογηθεί να είναι περισσότερο από 1075 χρονών. Αυτό είναι σήμερα το παλαιότερο γνωστό δέντρο που ζει στην Ευρώπη. Το υπερ χιλιετές  πεύκο ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης (Σουηδία), το Πανεπιστήμιο του Mainz (Γερμανία) και το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα (ΗΠΑ).

Ο Άδωνις  ένα πεύκο με την επιστημονική ονομασία Pinus heldreichii  ζει περισσότερο από 1075 χρόνια εκεί  που ζουν αυτά τα δένδρα ,στα αλπικά δάση των βουνών της Πίνδου στη Βόρεια Ελλάδα Φωτ: Dr. Oliver Konter, Mainz]

"Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτός ο μεγάλος, πολύπλοκος και εντυπωσιακός οργανισμός έχει επιβιώσει

Ανασκαφή Ζωμίνθου :Νέα στοιχεία .

Το κτίριο στην Ζώμινθο χτίστηκε από έναν μεγαλοφυή αρχιτέκτονα, εκτείνεται από το 1900πΧ. σε μεγαλύτερη επιφάνεια κατά την αμέσως προηγούμενη περίοδο, των Παλαιών ανακτόρων, όταν χτίζονται τα μινωικά ανάκτορα. 

Με εξαιρετική επιτυχία περατώθηκε για το 2016 η ανασκαφή της Αρχαιολογικής εταιρείας υπό την διεύθυνση της κ. Έφης Σαπουνά Σακελλαράκη με πολυπληθές προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων.

ΕΙΚ.1

Η ανασκαφή του 2016 (Εικ.1) έδειξε ότι το κεντρικό κτήριο πριν από την κύρια φάση του (γύρω στο 1750 π.Χ.) την οποία γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, εκτείνεται σε μεγαλύτερη επιφάνεια κατά την αμέσως προηγούμενη περίοδο, των Παλαιών ανακτόρων (από το 1900πΧ.), όταν χτίζονται τα μινωικά

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Πακιστάν: Βρέθηκε πόλη που την είχε καταλάβει ο Μ. Αλέξανδρος


Ένα από τα  Ινδο-Ελληνικά αστικά αμυντικά έργα, τα οποία είναι το ανατολικότερο παράδειγμα της ελληνιστικής στρατιωτικής αρχιτεκτονικής στην Ασία, που βρίσκεται δυτικά του σημερινού χωριού Barikot και η περιοχή χαρακτηρίζεται από έναν απότομο λόφο με θέα στον ποταμό Σουάτ.


Η Bazira αναφέρεται στις κλασικές πηγές ότι έχουν τεθεί υπό πολιορκία και κατακτήθηκε από τους Μακεδόνες με επικεφαλής τον Μέγα Αλέξανδρο προς το τέλος του 4ου αιώνα π.Χ.. (327 π.Χ.)Μέχρι τώρα δεν υπήρξε κανένα ίχνος  αυτής της αρχαίας πόλης.

Αρχαίο Ελληνικό φρούριο ανακαλύφθηκε στην Κριμαία (Ταυρική)


Αρχαιολόγοι από τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας έχουν ανακαλύψει έναν πύργο και τοίχους στην Κριμαία (Ταυρική) που ανήκουν σε ένα φρούριο που χτίστηκε πριν από  2.000 χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια της περιόδου του Βασιλείου του Βοσπόρου .

Τα ευρήματα, που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη χερσόνησο του Κερτς, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Gornostayevka (περίπου 1.000 μίλια νότια της Μόσχας), στην περιφέρεια  προπύργιο Kimmersky. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο προμαχώνας χτίστηκε στα πρώτα 30 χρόνια του 3ου αιώνα π.Χ. και  τον 1ο αιώνα π.Χ., και κατόπιν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Άσανδρου Asander, οχυρώθηκε με παρατηρητήρια.

Ανάμεσα στην Κύπρο και την Κρήτη, ο αρχαιότερος βυθός του κόσμου...!

Έχει ηλικία 340 εκατομμυρίων ετών, και δεν αποκλείεται να είναι απομεινάρι από την εποχή της Υπερηπείρου 


Με τα ηφαίστεια να αναβλύζουν λάβα και τις τεκτονικές πλάκες να κινούνται αέναα, ο γήινος φλοιός ανανεώνεται συνεχώς και σχεδόν κανένα τμήμα του δεν μένει ίδιο. Φαίνεται όμως ότι υπάρχει μια εξαίρεση: ένα κομμάτι φλοιού στην Ανατολική Μεσόγειο που δείχνει να έχει ηλικία 340 εκατομμυρίων ετών, και δεν αποκλείεται να είναι απομεινάρι από την εποχή της Υπερηπείρου 

Μοναδικό: Οι «Επιτρέποντες» του Μενάνδρου από φοιτητές του Παν.Τόκιο στα αρχαία ελληνικά...!

ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!                                                                    


Οι φοιτητές της Λέσχης Αρχαίου Θεάτρου του Πανεπιστημίου του Τόκιο ανέβασαν, τον Μάρτιο του 2015, σε δύο πολύ πετυχημένες παραστάσεις στο Τόκιο την κωμωδία του Μενάνδρου «Επιτρέποντες» (πράξεις 2 και 3)... Στη συνέχεια, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης που είχαν, παρουσίασαν το έργο και στο Πανεπιστήμιο του Κιότο το Φθινόπωρο.

   ΒΙΝΤΕΟ   

Οι παραστάσεις έγιναν στα αρχαία ελληνικά και όπως είχαν πει στο GreeceJapan.com τον περασμένο Μάρτιο, τόσο οι ηθοποιοί, όσο και ο σκηνοθέτης πριν ασχοληθούν με το έργο δεν γνώριζαν ούτε το ελληνικό αλφάβητο!

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Αρχαϊκός ναός των Ροδίων ανακαλύφθηκε στους Σόλους Κιλικίας της Μ.Ασίας

Όπου και να ανασκάπτουν οι Τούρκοι αρχαιολόγοι ,Ελληνικά αρχαία βρίσκουν και στην περίπτωση εδώ  Αρχαϊκά.

Ένας 2600 ετών ναός των Ελλήνων  έχει βρεθεί κατά τις ανασκαφές στην αρχαία πόλη των Σόλων, μετέπειτα  την ρωμαϊκή περίοδο Πομπηιοπόλεως, στη επαρχία της Μερσίνας στην Μ.Ασία .

Αυτήν την εποχή είμαστε στο 18ο έτος των ανασκαφών ,στους 3,000-ετών  Σόλους και μετέπειτα Πομπηιόπολη, Οι Σόλοι ήταν ελληνική παράκτια πόλη και λιμάνι της Κιλικίας, 11 χλμ δυτικά από τη σημερινή Μερσίνη την οποία έκτισαν οι Ρόδιοι πιθανά κατά τον 7ο αιώνα π.Χ. και  αργότερα επανίδρυσαν οι Αθηναίοι (κατά τον Στράβωνα) ,επίσης και μία από τις πιο σημαντικές παράκτιες πόλεις κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εποχής. Ο επικεφαλής των ανασκαφών, καθ/ Remzi Yağcı, λέει ότι βρήκαν μια δομή στην αρχαία πόλη και πίστευαν ότι ήταν ένας ναός φτιαγμένος (από τους Έλληνες)

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Παλάτι, πιθανά Ιλλυριών ηγεμόνων, ανακαλύφθηκε στο Μαυροβούνιο... Αλλά με ελληνική αρχιτεκτονική και αντικείμενα.!


Βαρσοβία: Πολωνoί  αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το πρώτο γνωστό ανάκτορο κάποιων Ιλλυριών βασιλέων στο Μαυροβούνιο. "Αυτό είναι μια μεγάλη ανακάλυψη, η οποία επεκτείνει τις γνώσεις σχετικά με τη λειτουργία της βασιλικής εξουσίας στην Ιλλυρία" - είπε ο Καθ Piotr Dyczek.
Η πόλη του Μαυροβουνίου Rhizon (ο Ριζών) είναι ένα συνεχές κομμάτι της ιστορίας της αρχαίας Ρώμης. Εδώ είχε δημιουργήσει την πρωτεύουσα της μια  βασίλισσα η Τεούτα, οι ενέργειες της οποίας προκάλεσαν  τον Πρώτο Ιλλυρικό Πόλεμο το 229 π.Χ..

Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Αρχαιολογική παπαγαλία και άλλα τινά ....


ΕΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΗΝ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΦΟΒΕΡΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΜΕΡΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ;..... ΕΩΣ ΠΟΤΕ ΤΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΦΗ- ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ -ΘΑ ΑΝΑΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΑ -ΕΣΤΩ ΑΠΟ ΑΓΑΠΗ - ΜΕ ΕΝΑΝ ΤΟΜΕΑ ;

ΕΝΑΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ -ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ «ΤΙΜΗΣ»-.....ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΜΕΣΩΣ ΟΙ ΑΛΛΟΙ «ΣΧΕΤΙΚΟΙ» ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ ΑΝΑΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ.....

Αρχαιολογικό μυστήριο στα Γρεβενά

ΝΕΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑΣ
Η γη των Γρεβενών «αναβλύζει» αμύθητης αξίας αρχαιολογικούς θησαυρούς, που όμως βρίσκονται στα χέρια αρχαιοκάπηλων.

Ακέραιος διπλός πέλεκυς μυκηναϊκών χρόνων.

Μετά τη σύλληψη την περασμένη Δευτέρα τριών μελών μιας οικογένειας από τη Μερσίνα, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 366 (!) σπάνια και πολύτιμα αρχαία αντικείμενα, χθες συνελήφθη ένας 62χρονος στο ίδιο χωριό με 184 εξίσου σπουδαία αντικείμενα, προϊόντα κι αυτά εκτεταμένης αρχαιοκαπηλίας.

Οι αρχαιολόγοι της αποδεκατισμένης και με πενιχρά μέσα Εφορείας Αρχαιοτήτων Γρεβενών σπεύδουν τώρα να βρουν το νεκροταφείο γεωμετρικής εποχής απ' όπου εκτιμάται ότι προέρχονται οι

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Έκρυβαν σε αποθήκη αρχαίο θησαυρό...

ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ
Έκρυβαν σε αποθήκη αρχαίο θησαυρό από τα Γρεβενά



Ανυπολόγιστης αξίας αρχαιολογικό θησαυρό, με 366 (!) σπάνια και δυσεύρετα για την περιοχή αντικείμενα, ανάμεσά τους αγγεία και κοσμήματα της Γεωμετρικής Εποχής (1050-700 π.Χ.), είχε στην κατοχή της μια οικογένεια στη Μυρσίνα Γρεβενών. 

Οι αστυνομικοί που αξιοποιώντας πληροφορίες έκαναν έφοδο στην οικία και σε αποθήκη της οικογένειας, έμειναν έκπληκτοι από τον αριθμό των ευρημάτων, ενώ οι αρχαιολόγοι που κλήθηκαν, βρέθηκαν μπροστά σε εντυπωσιακά ευρήματα.

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Σημαντικά στοιχεία για το Βωμό και το ιερό του Διός στο Λύκαιο Όρος


Νέα σημαντικά ευρήματα ήρθαν στο φως κατά τις φετινές ανασκαφές στο ιερό του Διός στο Λύκαιο Όρος, στο νοτιοδυτικό άκρο της Αρκαδίας, εκεί όπου κατά την τοπική παράδοση γεννήθηκε και ανατράφηκε ο βασιλιάς των θεών.



Στη νοτιότερη κορυφή του Όρους, σε υψόμετρο που αγγίζει τα 1400μ. και με πανοραμική θέα σε όλη την ηπειρωτική Πελοπόννησο, εντοπίζεται ο βωμός τέφρας για τις θυσίες ζώων προς τιμήν του Δία, ενώ στο οροπέδιο χαμηλότερα έχουν αποκαλυφθεί τα μνημειακά οικοδομήματα του κάτω ιερού, όπου ελάμβαναν χώρα κατά την αρχαιότητα φημισμένοι αθλητικοί αγώνες, τα Λύκαια.

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Κύπρος: Εντυπωσιακό ψηφιδωτό του 4ου αι. μ.Χ με παράσταση αρματοδρομιών ήρθε στο φως



Ανασκαφή του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου εντός της «νεκρής» ζώνης στην κοινότητα Ακακίου της επαρχίας Λευκωσίας έφερε στο φως ψηφιδωτό, που οι αρχαιολόγοι το τοποθετούν στον 4ο μ.Χ αιώνα και απεικονίζει παράσταση αρματοδρομιών σε εξέλιξη εντός ιπποδρόμου και πλούσιο γεωμετρικό διάκοσμο.

Αρχαιολογική ανασκαφή στη «νεκρή» ζώνη αποκάλυψε εντυπωσιακό ψηφιδωτό του 4ου μ.Χ με παράσταση αρματοδρομιών. 
Το ψηφιδωτό εντυπωσιάζει με τη θεματολογία του, που είναι μοναδική στην Κύπρο, αλλά και για την

ΦΑΝΑΓΟΡΕΙΑ: ανακαλύφθηκε στήλη του Ε΄ π.Χ. αι. που αναφέρεται στον Πέρση βασιλιά Δαρείο τον Α΄.

Η ΦΑΝΑΓΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ 

Στη Φαναγορεία, (Κουμπάν- Кубан) στη χερσόνησο Ταμάν – έναντι της Κριμαίας(Ταυρικής)- ανακαλύφθηκε στήλη του Ε΄ π.Χ. αιώνα που έχει επιγραφή που αναφέρεται στον Πέρση βασιλιά Δαρείο τον Α΄.
Σύμφωνα με τους ειδικούς,  το εύρημα είναι μια αρχαιολογική ανακάλυψη παγκοσμίου σημασίας.

 Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην Άνω Πόλη (Ακρόπολη ή το κέντρο της πόλης Φαναγορείας) ανακαλύφθηκε ένα μεγάλο κομμάτι μαρμάρινης στήλης με επιγραφή που αναφέρεται στον όνομα του Πέρση βασιλιά Δαρείου του Α΄ (550-486 χρόνια π.Χ.).



Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Πομπηία ...Το «Καθαριστήριο του Στέφανου »

Μέρος του μαγειρείου στο Καθαριστήριο του Στέφανου  στην Πομπηία 
Ο πανέξυπνος αυτός Έλληνας ,ο Στέφανος  είχε ένα τριώροφο πλυντήριο - καθαριστήριο πολυτελείας το οποίο διέθετε μαγειρείο  για τους πελάτες του ...!!!

Ένα   αρχαίο μαγειρείο  στην Πομπηία ,στην πόλη αυτή που διέμεναν πάρα πολλοί Έλληνες  όπως γνωρίζουμε από τις αμέτρητες πινακίδες που βρέθηκαν , για άλλη μια φορά εξοπλίστηκε με χύτρες  και τηγάνια, αλλά και διάφορα σκεύη ως μέρος ενός νέου έργου που προσπαθεί να δώσει στους επισκέπτες μια αίσθηση μίας συνηθισμένης ημέρας για την ζωή στην πόλη αυτή . Πριν θαφτούν  από την ηφαιστειακή έκρηξη το 79 μ.Χ., οι κουζίνες παρείχαν τροφή στους  πεινασμένους πελάτες στο τριών ορόφων Πλυντήριο, ή μάλλον Καθαριστήριο (Fullonica) του  Στέφανου.

Στη σκιά της αρχαίας βελανιδιάς

Υπάρχει μια γωνιά στην Αθήνα του αυγουστιάτικου καύσωνα όπου μπορείτε να σταθείτε στη δροσιά μιας μαντικής βελανιδιάς, ακούγοντας το θρόισμα των φύλλων της ανάμεσα σε αρχαίους ψιθύρους. Είναι η μυστηριακή ατμόσφαιρα που δημιουργεί το θέμα αλλά και το στήσιμο της περιοδικής έκθεσης «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων», που μαγνητίζει τους επισκέπτες του Μουσείου της Ακρόπολης.


Ενα από τα υποστυλώματα της αίθουσας μετατράπηκε έξυπνα σε τεχνητό δέντρο με 8.000 πράσινα φυλλαράκια βελανιδιάς, όπου μαθαίνουμε για την ιστορία του, την ιερή φηγό που με το σφύριγμα των φύλλων της απαντούσε ο θεός στα ερωτήματα των ανθρώπων.

Η μεγάλη οθόνη βίντεο δεξιά βοηθά σε αυτό το νοητό ταξίδι στη στενή κοιλάδα ανατολικά του Τόμαρου, όπου το διάσημο ιερό της ήταν το θρησκευτικό κέντρο της βορειοδυτικής Ελλάδας. Το αρχαιότερο μαντείο στην ελληνική επικράτεια ήταν το ιερό της Δωδώνης, όπως επιβεβαιώνεται και από τις αναφορές στα ομηρικά έπη.

 Στον Ηρόδοτο, όταν το επισκέφθηκε, είπαν την ιστορία του. Οτι ξεκίνησαν δύο μαύρα

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Δωρεά ενός σπάνιου προϊστορικού και ενός αρχαϊκού πήλινου ειδωλίου

Πρόκειται για αντικείμενο που ανήκε στην ιδιωτική συλλογή Χατζηπροδρόμου από την Αμμόχωστο την οποία λεηλάτησαν οι Τούρκοι .

ΚΥΡΠΟΣ -Σε μία σημαντική δωρεά προέβη χθες ο κ. Χριστάκης Χατζηπροδρόμου, ο οποίος δώρησε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου ένα προϊστορικό πήλινο ειδώλιο. 

Πρόκειται για αρχαιότητα της Μέσης Εποχής του Χαλκού (2000–1650 π.Χ.) με γραπτή κόσμηση που

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Στις αρχαίες Αιγές στην Μ.Ασία βρέθηκαν σκεύη τελετουργιών


Στην αρχαία πόλη των Αιγών στη Μαγνησία της Αιολίδας- (Μανίσα) της Τουρκίας,  ανακαλύφθηκε μια συλλογή αρχαίων κεραμικών που θάφτηκαν σε ιδιωτική τελετή, μετά από τη χρήση τους.

Τα επιτραπέζια σκεύη χρονολογούνται περί τον 2ο αιώνα π.Χ. Δηλαδή της εποχής του  Βασιλείου του Λυσίμαχου . Εντοπίστηκαν  στο χωριό Γιουνουσερμέ που βρίσκεται  δίπλα στην αρχαία πόλη των Αιγών που χτίστηκε περί τον 8ο αιώνα π.Χ.
Τα κεραμικά, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους,  θάφτηκαν σε ειδική τελετή μετά από τη χρήση τους.

Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή αρχαιολογικού μουσείου στην Κύθνο

Το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Κύθνου να αποκτήσει ένα μουσειακό χώρο που θα προστατέψει και θα αναδείξει την ιστορία του και την πολιτιστική ταυτότητα του νησιού, ικανοποιείται με την απόφαση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, να εντάξει το Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 - 2020», δημόσιας δαπάνης 750.000 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ       Αρχαιότητες της Κύθνου
ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ     
Κύθνος -η μαγεία μιας αρχαιολογικής ανασκαφής

Το νησί της Κύθνου, ένα νησί με ιδιαίτερη πολιτισμική και ιστορική ταυτότητα, παρά τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματά του και τη θέση του σε έναν από τους σημαντικότερους θαλάσσιους δρόμους της ανατολικής Μεσογείου, στερείται ενός μουσειακού χώρου, η ίδρυση του οποίου αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και χρόνια.

Για τον σκοπό αυτό παραχωρήθηκε από τον δήμο Κύθνου στο υπουργείο Πολιτισμού το νεοκλασικό κτήριο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου, σε κεντρικό σημείο στη Χώρα. Στο υπόγειο -αποθήκη του κτηρίου στεγάζεται επί του παρόντος η Αρχαιολογική Συλλογή Κύθνου, η οποία δεν είναι επισκέψιμη.

Η μόνιμη έκθεση του μουσείου θα περιλαμβάνει εκθέματα από τον μεσολιθικό οικισμό του Μαρουλά (9η χιλιετία π.Χ) και από άλλες προϊστορικές θέσεις, από την αρχαία πόλη και τη νεκρόπολη των ιστορικών χρόνων (Βρυόκαστρο), αλλά και από την «εκτός άστεως» ύπαιθρο χώρα των ιστορικών χρόνων. Επιπλέον, θα εκτεθούν και ευρήματα των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων.

Η αναγκαιότητα

Ο Σύλλας ήρθε, είδε, ενίκησε,κατέστρεψε και έστησε τρόπαιο ...

«ΤΡΟΠΑΙΟΝΛΕΥΚΙΟΣΚΟΡΝΗΛΙΟΣ̣Σ̣Υ̣Λ̣Λ̣Α̣ΣΑΥ̣ΤΟΚΡΑΤΩΡΚΑΤΑΒΑΣΙΛΕΩΣΜΙΘΡΑΔΑΤΟΥΚΑΙΤΩΝΣΥΜΜΑΧΩΝΑΥΤΟΥ»
Δηλαδή: Τρόπαιον Λεύκιος Κορνήλιος Σύλλας Αυτοκράτωρ Κατά βασιλέως Μιθριδάτου και των συμμάχων αυτού,

Γράφει η επιγραφή του μνημείου που ανήγειρε ο Ρωμαίος ανθύπατος όταν νίκησε τον Μιθριδάτη ΣΤ τον Ευπάτορα στον Ορχομενό. Κι έτσι, όταν η αρχαιολόγος Ελενα Κουντούρη την είδε, ανάμεσα