ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Μυτιλήνη: Το αρχαίο ελαιουργείο


«Ο πολιτισμός πρέπει να στηριχθεί ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε και τέτοιες προσπάθειες πρέπει να ενισχύονται. Και αυτό κάνει και το υπουργείο Πολιτισμού» σημείωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη.
«Ακόμα και σε ένα έργο του οδικού δικτύου, βρίσκονται δρόμοι που οδηγούν σε δρόμους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και στην περίπτωση του νησιού σας, στους αρχαίους δρόμους του λαδιού» κατέληξε.

ΤΥΧΑΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΝΕΑΡΟΙ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΑΝ ΑΣΥΛΗΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΑΦΟ ΣΤΟ ΖΑΓΟΡΙ


    ΤΟΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΥΧΑΙΑ ΝΕΑΡΟΙ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΑΝ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ                                                                                         
Οι νεαροί δεν πίστευαν στα μάτια τους, καθώς κατάλαβαν ότι πρόκειται για ασύλητο τάφο όπου εκτός από τα οστά υπήρχαν μέσα κοσμήματα, όπως δακτυλίδια και βραχιόλια, καθώς και άλλα κτερίσματα.

Έναν εντυπωσιακό ασύλητο τάφο στο Σκαμνέλι Ζαγορίου ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων τοποθετείται στα Βυζαντινά χρόνια, εντόπισε ομάδα νεαρών, δίπλα από ένα γήπεδο μπάσκετ.

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Μικρός ναός ιωνικού ρυθμού και επιγραφές της Πτολεμαϊκής εποχής στη Γερόνησο



Πλήθος οστράκων και επιγραφών του τέλους της περιόδου της Πτολεμαϊκής κυριαρχίας στην Κύπρο έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές εντός του ιερού που έχει ανακαλυφθεί στη Γερόνησο. Οι εργασίες της περιόδου 2016 επικεντρώθηκαν, επίσης, στη μελέτη της αρχιτεκτονικής των κτηρίων που έχουν αποκαλυφθεί στο νησί που βρίσκεται απέναντι από τον Άγιο Γεώργιο της Πέγειας.


Τι έδειξαν οι έρευνες του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Αρχαίοι θησαυροί του Θεσσαλικού Ε65


Έξι νέες αρχαιολογικές θέσεις, με ταφές, κλιβάνους, εργαστήρια κεραμικής, λατομεία, οχυρωματικά έργα και πολλά κινητά ευρήματα, που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια κατασκευής του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος (Ε65), προσθέτουν νέα γνώση στο παζλ της ιστορίας του θεσσαλικού χώρου, από την Εποχή του Χαλκού ως τα μεσοβυζαντινά χρόνια.

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Για πρώτη φορά «ο κρατήρας της μάχης» μαζί με ένα από τα χρυσά κύπελλα που είχε στο εσωτερικό του, θα εκτεθεί στο Ε.Α.Μ


Για πρώτη φορά από την ημέρα της ανακάλυψής του –πριν από 140 χρόνια- θα εκτεθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ο κρατήρας της μάχης, μαζί με ένα από τα χρυσά κύπελλα που είχε στο εσωτερικό του. 

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Μινωικό αγγείο με οστά σε παραλία της Κρήτης...... «ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΥΜΑ»

ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΤΑ...ΞΕΒΡΑΖΕΙ ΤΟ ΚΥΜΑ...
ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΕΚΕΙ ΚΟΝΤΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ...ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΟΣΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ DNA  ....ΑΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΕΓΑΡΟ» ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ...

Λιμενικοί και αρχαιολόγοι μετά την ανακάλυψη του ταφικού πίθου στην παραλία Γρα Λυγιάς στην Ιεράπετρα.
Ταφικός πίθος, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις χρονολογείται στη Μινωική Περίοδο, εντοπίστηκε στην παραλία Γρα Λυγιάς της Ιεράπετρας κινητοποιώντας το Λιμεναρχείο και την αρχαιολογική υπηρεσία.

Ο αμφορέας, που περιείχε οστά, βρέθηκε

Οι αστράφτοντες «θησαυροί» της Ημαθίας

Πολεμική σκηνή στη ζωφόρο του Τάφου της κρίσεως

Τους τάφους των Λευκαδίων, στην πεδιάδα της Νάουσας, δύο από τους πιο εντυπωσιακούς και καλύτερα διατηρημένους μακεδονικούς τάφους που έχουν έρθει στο φως μέχρι σήμερα, ανοίγει για το κοινό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, έπειτα από ένα μακροχρόνιο έργο συντήρησης.

Ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες στο νησί Δεσποτικό

Θραύσμα αρχαϊκού μελανόμορφου αγγείου με παράσταση Ηρακλή. 
Ιδιαίτερα σημαντικά για την ιστορία και την τοπογραφία του ιερού του Απόλλωνα στο ακατοίκητο νησί Δεσποτικό, δυτικά της Αντιπάρου, είναι τα αποτελέσματα της ανασκαφής που διήρκησε από τις 30 Μαΐου έως τις 8 Ιουλίου 2016. 

ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ 
Η συστηματική έρευνα στη θέση Μάντρα, που ξεκίνησε το 1997 από τον αρχαιολόγο Γ. Κουράγιο (Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων), έχει φέρει στο φως ένα εκτεταμένο αρχαϊκό ιερό -το μεγαλύτερο

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Το κλειστό από το 2015 Νεολιθικό Μουσείο του Διρού, πλήγμα για τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και την έρευνα

Κείμενο: Πάνος Α. Παπαδολιάς – Φωτογραφίες: Γ. Α. Παπαθανασόπουλος

2015 και η ανακάλυψη στο Διρό του «αγκαλιασμένου ζευγαριού» από τον Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων, Διευθυντή του Ανασκαφικού ΄Εργου Διρού και της ευρύτερης περιοχής, Πρόεδρο του Κέντρου Νεολιθικών Μελετών Διρού κύριο Γιώργο Παπαθανασόπουλο, δημιούργησε αίσθηση στη διεθνή επιστημονική κοινότητα αλλά, και πανελλαδική συγκίνηση. Τη στιγμή της επικοινωνιακής έκρηξης και της ευφορίας που προκάλεσε αυτή η ανακάλυψη, το Υπουργείο Πολιτισμού έρχεται να απαντήσει με κλείσιμο του Νεολιθικού Μουσείου του Διρού.….

Μοναδική στην Ευρώπη περίπτωση διπλής ταφής σε στάση εναγκαλισμού, το ζευγάρι του Διρού

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Θα βάλουμε τέλος στην αδικία με τα γλυπτά του Παρθενώνα


Ακριβώς 200 χρόνια μετά την έγκριση από το βρετανικό Κοινοβούλιο της αγοράς των γλυπτών του Παρθενώνα από τον λόρδο Ελγιν, Βρετανοί βουλευτές κατέθεσαν για πρώτη φορά μία πρόταση νόμου που ζητά την επιστροφή τους στο «σπίτι» τους. 

Μέλη του Κοινοβουλίου, από διάφορα πολιτικά κόμματα, που υποστήριξαν το σχέδιο νόμου αλλά και ακαδημαϊκοί μίλησαν στο «Έθνος της Κυριακής» για τη δυναμική καμπάνια που έχουν ξεκινήσει για την επανένωση των γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης, καταγγέλλοντας τη βρετανική «αλαζονεία» και προωθώντας την επιστροφή των γλυπτών ως μια χείρα φιλίας προς την Ελλάδα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για το Brexit.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο ήταν

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Αποστολή στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης: H ιστορία ενός μυστικού αρχαίου πολιτισμού


Τον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη τον κατέστρεψε ο σεισμός που προηγήθηκε λίγα 24ωρα της έκρηξης του ηφαιστείου του νησιού, (περίπου) το 1615 π.Χ. Το μίγμα ηφαιστειακής τέφρας και θηραϊκής γης σκέπασε τα ερείπια μιας ευημερούσας και προηγμένης κοινότητας ανθρώπων- για περισσότερα από 3.500 χρόνια η φωτιά πάγωσε τον χρόνο.

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Κύπρος - Αγ.Τύχωνας η αρχαιότερη μέχρι σήμερα ένδειξη για γεωργική δραστηριότητα, παγκοσμίως.

Άποψη της ανασκαφής στη θέση Άγιος Τύχωνας-Κλήμονας της επαρχίας Λεμεσού
Τη λήξη της φετινής ανασκαφικής έρευνας στη θέση Άγιος Τύχωνας-Κλήμονας της επαρχίας Λεμεσού ανακοίνωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων,της Κυπριακής Δημοκρατίας . Οι έρευνες, που ολοκληρώθηκαν στις 4 Ιουνίου 2016, διεξήχθησαν από τη Γαλλική Αρχαιολογική Αποστολή υπό τη διεύθυνση των Jean François Briois (EHESS) και Jean-Denis Vigne (CNRS-Muséum national d’Histoire naturelle).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι φετινές έρευνες έφεραν στο φως τα κατάλοιπα τουλάχιστον 20 κυκλικών κτισμάτων διαμέτρου μεταξύ 3 και 6 μέτρων. Τα κτίσματα είχαν ανεγερθεί πάνω σε μικρές

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Στα ίχνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου η ελληνική σκαπάνη στην Αίγυπτο

Φωτογραφία του Παύλου Κοζαλίδη με το μεγάλο κτίριο που ήρθε στο φως και πιθανότατα σχετίζεται με τον Μέγα Αλέξανδρο ή τους διαδόχους του.
   ΕΙΧΕ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ Μ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΟ 2009   

Ο προθάλαμος ενός μεγάλου κτιρίου εντοπίστηκε από την Ελληνίδα αρχαιολόγο Πέπη Λιμναίου-Παπακώστα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Βρίσκεται στην περιοχή των ανακτόρων όπου κατοικούσαν οι Πτολεμαίοι, της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, του Μουσείου, αλλά και του Σώματος ή Σήματος, όπου είχε εναποτεθεί η σορός του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ποιο απ' όλα τα κτίρια μπορεί να είναι αυτό που «χτύπησε» με τη σκαπάνη της η ανασκαφέας; Η ίδια αρνείται να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη, οποιοδήποτε όνειρο. Αρνείται να πιθανολογήσει χωρίς στοιχεία.

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Ασκελόν,Ισραήλ: Βρέθηκε το πρώτο νεκροταφείο των Φιλισταίων- Ήταν συγγενικό φύλο των Κρητών;

«Μετά από πολλές δεκαετίες μελέτης της ιστορίας των Φιλισταίων, ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με την πραγματική τους εικόνα. Αυτό είναι συγκλονιστικό»
Αγγεία και των Φιλισταίων που βρέθηκαν στην περιοχή Μερικά από αυτά έχουν ομοιότητες με ευρήματα της Κύπρου .

Ψηφιδωτό τεράστιας αρχαιολογικής αξίας για την Κύπρο.


Ψηφιδωτό τεράστιας αρχαιολογικής αξίας για την Κύπρο, αλλά και την παγκόσμια κληρονομιά, ανακαλύφθηκε στη Λάρνακα.

Το ψηφιδωτό βρίσκεται επί της οδού Κυριάκου Μάτση και σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις του Εφορου Αρχαιοτήτων, Γιώργου Φιλοθέου, πρόκειται για έργο από την περίοδο της Ρωμαϊκής Εποχής με παραστάσεις, πιθανόν, από τους Άθλους του Ηρακλή.

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΟΙ «ΦΥΛΑΚΕΣ» ΣΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΚΡΑΤΑΝΕ ΚΡΥΜΜΕΝΑ 250 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ...!!!  ΠΡΟΣΕΞΤΕ 250 ΧΙΛΙΑΔΕΣ...! ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ.....!.


Μπορεί οι κάτοικοι και οι αρχαιολόγοι να εκφράζουν έντονες αντιδράσεις, αλλά το Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος μάλλον παίρνει πράσινο φως μέσα από την αύξηση συντελεστή δόμησης στην περιοχή.

 ΤΟ «ΠΟΝΗΡΟ» ΣΧΕΔΙΟ 

Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Νίκος Τσιβίκης, αρχαιολόγος: Τα ευρήματα στο Αμόριο μας δίνουν μια μοναδική αποτύπωση βυζαντινής πόλης.


ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΟΡΙΟΝ Φ: ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ 
Η ανασκαφική συνύπαρξη Ελλήνων και Τούρκων αρχαιολόγων βοηθάει πολύ στην καλύτερη κατανόηση του ιστορικού όλου και από τις δύο πλευρές *Τα τρομοκρατικά χτυπήματα έχουν προκαλέσει μια απογοήτευση, τη ματαίωση μιας προοδευτικής πορείας στην οποία μεγάλο κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας είχε πιστέψει και μοιάζει να ανακόπτεται

Μωσαϊκό, ελληνικού πολιτισμού, με τον Ορφέα βρέθηκε (πάλι) στην Μ.Ασία...



Στην επαρχία Κιρίκαλε, της Κεντρικής Μ. Ασίας,  σε αγροτική περιοχή, όπου καλλιεργούνται σιτηρά, εντοπίστηκε από τους χωρικούς αρχαία δομή.

ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΑΨΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΑ ΒΡΟΥΝ