ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Ο αγρός έκρυβε το τρόπαιο του στρατηγού Σύλλα ... Συγχώρεσε τους ζωντανούς Αθηναίους για χάρη των πεθαμένων


ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Συγχώρεσε τους ζωντανούς Αθηναίους για χάρη των πεθαμένων, του Περικλή και του Πλάτωνα, καθώς επί των ημερών τους η πόλη είχε μεγάλη και άφθαστη δόξα.

Το 2004 στον αρχαιολογικό χώρο του Ορχομενού Βοιωτίας παραδόθηκε μεγάλο λίθινο θραύσμα γλυπτού, το οποίο αμέσως ταυτίστηκε με τμήμα τροπαίου. Η αρχαιολογική διερεύνηση του αγρού απέδωσε σχεδόν το σύνολο των αρχιτεκτονικών μελών

Όμως την ίδια την Αθήνα τη μετέτρεψε σε έναν τρομακτικό ερειπιώνα το 86 π.Χ. Ο Ρωμαίος στρατηγός και κατόπιν αυτοκράτορας Σύλλας κατέστρεψε τα τείχη της, την Αγορά και άλλα σημεία, ξεθεμελιώνοντας οικίες και λεηλατώντας τα ιερά.

Ο Λεύκιος Κορνήλιος Σύλλας (138-78 π.Χ.) ανέλαβε πόλεμο κατά του Μιθριδάτη ΣΤ' του Ευπάτορος την άνοιξη του 87 π.Χ. και στο πλαίσιο αυτού του πολέμου εκστράτευσε εναντίον της Ελλάδας. Για τα μέτρα των αρχαίων η σύγκρουση υπήρξε ιδιαίτερα ανίερη: οι δυνάμεις του Μιθριδάτη είχαν λεηλατήσει το ιερό νησί της Δήλου για χρήματα.

Ο Σύλλας απέσπασε

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Ο άνθρωπος των Πετραλώνων που ανακάλυψε ο καθ. Πουλιανός ίσως έτρωγε από αυτούς τους ελέφαντες.


Η Εκσκαφή με μερικά από τα οστά ελέφαντα [Πηγή: Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού]

Περισσότερα στοιχεία της Παλαιολιθικής θέσης της σφαγής ελεφάντων που βρέθηκαν στην Ελλάδα.

Μια νέα θέση με σφαγές ελεφάντων της Κατώτερης Παλαιολιθικής περιόδου της περιοχής Μαραθούσας 1, έχει ανακαλυφθεί στην περιοχή της Μεγαλόπολης, , από μια κοινή ομάδα ερευνητών από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας (Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού) και την ομάδα Παλαιοανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο του Tübingen.
Η θέση της Μαραθούσας 1 βρίσκεται σε ένα υπαίθριο ορυχείο άνθρακα, που ήταν κάποτε η ακτή μιάς ρηχής λίμνης. Έχει αποδώσει στρωματοποιημένα λίθινα αντικείμενα σε συνδυασμό με ένα σχεδόν πλήρη σκελετό του Elephas antiquus, καθώς και τα εξαιρετικά καλά διατηρημένα δείγματα πανίδας (τρωκτικά, πουλιά, αμφίβια, ερπετά, μαλάκια και έντομα) αλλά και φυτά (ξύλο, σπόροι, φρούτα) .


 Η σύνδεση των λίθινων αντικείμενων με τα ευρήματα  ελέφαντα, καθώς και την ανακάλυψη σημαδιών κοπής στα  οστά ελέφαντα, δείχνουν ότι η Μαραθούσα 1 είναι μια περιοχή όπου γινόταν σφαγές ελεφάντων  .
Προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν μια ηλικία

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Ένα «σκεύος μαρμάρινον παραδόξου χρήσεως»



Ένα «σκεύος μαρμάρινον παραδόξου χρήσεως».Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

«Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει» είναι η νέα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Κάθε δύο μήνες, ένα αντικείμενο παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά.

«Το Αθέατο Μουσείο αποκαλύπτει» είναι η νέα, ανοιχτή πρόσκληση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για την αφήγηση της άγνωστης ιστορίας που κρύβει το επιλεγμένο έκθεμα.

Μετά από το

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

1.700-ετών ελληνικό χειρόγραφο ανακαλύφθηκε στο eBay




 Ένα 1.700-ετών  τμήμα από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη  τοποθετήθηκε  για πώληση στο  eBay με τιμή που ξεκινούσε  από $ 99 διασώθηκε από έναν  έξυπνο καθηγητή θρησκευτικών σπουδών από τις ΗΠΑ.
Η πώληση του ανεκτίμητου  τεχνουργήματος  διακόπηκε  μόνο αφού ο Δρ Τζέφρι Σμιθ από το Πανεπιστήμιο του Τέξας παρατηρήσει τη διαφήμιση στο διαδίκτυο και παρακάλεσε τον πωλητή για να τον αφήσει να μελετήσει τον πάπυρο .
Χρονολογείται γύρω στο 250-300

Βρέθηκε Αρχαία πόλη - μυστήριο στην Πίνδο...!

ΑΝΗΚΕ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ



Τα λείψανα ενός αξιόλογου οικοδομικού συγκροτήματος, καθώς και έναν πετρόχτιστο άστυλο ναό έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Καστρί Γρεβενών, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στην Ανατολική Πίνδο.

«Το ύψωμα Καστρί είχε στρατηγική σημασία για τη χώρα των Τυμφαίων, καθώς φαίνεται να ελέγχει τους δρόμους προς την Ηπειρο, τη Θεσσαλία και την πεδινή Μακεδονία» λέει η κ. Στέλλα Δρούγου

Το Καστρί ήταν η οχυρωμένη ακρόπολη μιας αρχαίας πόλης της χώρας των Τυμφαίων στο μακεδονικό βασίλειο, ακόμη ωστόσο οι αρχαιολόγοι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν το όνομα της πόλης και τη θεότητα που λατρευόταν εκεί.


«Σίγουρα ήταν μια σπουδαία

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Μινωίτες κτίστες


Το «Μωσαϊκό της Πόλεως». Πλακίδια από φαγεντιανή που απεικονίζουν προσόψεις διώροφων και τριώροφων σπιτιών, Ανάκτορο Κνωσού (περ. 1600-1500 π.Χ.), Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.



Από τη Maud Devolder

Το δέος που προκαλούν τα αρχαία μνημεία συχνά εκφράζεται με ένα ερώτημα: πόσοι άνθρωποι συμμετείχαν στο αρχιτεκτονικό πρόγραμμα και ποια διάρκεια είχε αυτό; Με βάση μία συγκεκριμένη μέθοδο η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα μπορεί να δοθεί αν υπολογιστούν οι εργατοώρες κατασκευής ενός κτιρίου, λαμβάνοντας υπόψη κάθε επιμέρους εργασία του οικοδομικού προγράμματος. Αυτή η μέθοδος, η οποία διαμορφώθηκε τη δεκαετία του 1980 από τον Elliot Abrams, ονομάζεται «architectural energetic» και υπολογίζει το χρόνο που αφιερώνεται στην προμήθεια, τη μεταφορά, την κατασκευή και τη συναρμολόγηση των υλικών τα οποία συνθέτουν ένα κτίριο.

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Ολοκληρώνεται η αποκατάσταση του θεάτρου Νικόπολης

Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση του Μεγάλου Θεάτρου της Νικόπολης
 Το  θέατρο της Νικόπολης από ψηλά- ρωμαϊκή περίοδος

Με την ολοκλήρωση των εργασιών προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης του Μεγάλου Θεάτρου της Νικόπολης που διενεργούνται από την Επιστημονική Επιτροπή Νικόπολης - Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, διασφαλίζεται σε πρώτη φάση η προστασία του μνημείου και αίρεται ο κίνδυνος ενδεχόμενης κατάρρευσης τμημάτων του, ενώ παράλληλα προκύπτουν νέα στοιχεία για τη μορφή και την κατάσταση διατήρησής του.

Το σημαντικό αυτό έργο γίνεται στο πλαίσιο του έργου του ΕΣΠΑ «Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση Μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης (Α΄ Φάση)» και πραγματοποιείται από το 2013.


Το  θέατρο της Νικόπολης, ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα του είδους στην Ελλάδα, πιστεύεται ότι ανάγεται στην εποχή του

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Ιστορική ανακάλυψη: Βρέθηκε ο θρόνος του Αγαμέμνονα...


  ΕΠΙΣΗΣ   7/12/2015     ΥΠ ΠΟ

Επιστολή του Γ.Γ. της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας κ. Βασίλειου Χ. Πετράκου σχετικά με τα δημοσιεύματα που αφορούν στην «ανακάλυψη του θρόνου του Αγαμέμνονα» 

  ΕΠΙΣΗΣ  8/12/2015      η  επιστολή, του καθηγητή Χριστοφίλη Μαγγίδη, πρόεδρο του Μυκηναϊκού Ιδρύματος. Αφού εξέφρασε την έκπληξή του για το δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού, που αφορούσε την επιστολή του γενικού γραμματέα της Αρχαιολογικής Εταιρείας και της Ακαδημίας Αθηνών, Βασίλειου Χ. Πετράκου, σχετικά με τα δημοσιεύματα που μιλούν περί «ανακαλύψεως του θρόνου του Αγαμέμνονα», διατυπώνει ευθείες βολές εναντίον του.


Το τμήμα του θρόνου βρέθηκε στην κοίτη του αρχαίου ποταμού Χάβου.

"Η γεωφυσική έρευνα και συστηματική ανασκαφή του Κάτω Πόλη των Μυκηνών αποκάλυψε ένα εκτεταμένο μυκηναϊκό οικισμό έξω από την ακρόπολη», αναφέρει ο καθ.Μαγγίδης  ", το οποίο προστατεύεται από ένα εξωτερικό οχυρωματικό τείχος με πύλες, καθώς και υπερκείμενες δομές και κτίρια που χρονολογούνται στην Πρώιμη Σιδήρου Ηλικία και την αρχαϊκή εποχή, δημιουργώντας έτσι για πρώτη φορά μια συνεχή, καλά-στρωματοποιημένη κατάληψη των Μυκηνών σε όλες τις διαδοχικές περιόδους από τον 13ο αιώνα π.Χ. έως τον 6ο αι. π.Χ. "*

Ένα μεγάλο μέρος από το βασιλικό θρόνο που βρισκόταν πριν από τρεις χιλιετίες στο ανάκτορο της Ακρόπολης των Μυκηνών  ανακάλυψαν Έλληνες και Αμερικανοί αρχαιολόγοι.

Σύμφωνα με την «Real News» το τμήμα του βασιλικού θρόνου βρέθηκε σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από την Ακρόπολη των Μυκηνών. Το βάρος του ξεπερνά τα 50 κιλά και χρονολογείται από τον 13ο αιώνα π.Χ.

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Μια μετάφραση του 6ου αιώνα του Γαληνού που ανακαλύφθηκε σε ένα δερματόδετο χειρόγραφο

Το Παλίμψηστο του Γαληνού: Πώς οι αρχαίοι Έλληνες θεράπευαν τις ασθένειες



Μια μετάφραση του 6ου αιώνα από το έργο ενός από τους σημαντικότερους αρχαίους Έλληνες γιατρούς ανακαλύφθηκε σε ένα δερματόδετο χειρόγραφο.
Το έργο του Γαληνού ήταν κρυμμένο κάτω από το κείμενο χριστιανικών ύμνων 1000 ετών. Ένας ερευνητής δήλωσε στους New York Times ότι οι ιδέες του Γαληνού για τα φάρμακα ήταν «εντελώς τρελές», αλλά το παλίμψηστο κείμενο περιέχει σημαντικές ενδείξεις για το πώς οι αρχαίοι Έλληνες θεράπευαν τις ασθένειες.
Ο Γαληνός, γεννήθηκε το 131 μ.Χ., θεωρήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες της ιατρικής στον αρχαίο κόσμο, τόσο στην Ανατολή όσο και τη Δύση, μέχρι τον 16ο αιώνα.
Ο θρύλος λέει ότι ο Γαληνός έβγαλε τα σπλάχνα από ένα πίθηκο μπροστά στον αρχιερέα της Ασίας στην Πέργαμο και προκάλεσε άλλους γιατρούς που ήταν παρόντες για να τον θεραπεύσουν.
Δεν μπόρεσαν, αλλά το έκανε ο Γαληνός, κερδίζοντας έτσι τη θέση του ως ιατρός για τους μονομάχους του αρχιερέα. Το 170 μ.Χ. έγινε γιατρό του Κόμμοδου, ο οποίος έγινε αυτοκράτορας το 180 μ.Χ..
«Το σύστημα του Γαληνού είναι εντελώς τρελό«, λέει

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Τεκμηρίωση: Εντοπίστηκαν δημόσια κτίρια της αρχαίας Τενέας .


Ένα από τα ευρήματα της ανασκαφής  

Τμήμα αρχαίας οδού που τεκμηριώνει τον εντοπισμό της αρχαίας Τενέας έφερε στο φως, μαζί με άλλα σημαντικά ευρήματα, η συστηματική αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή του Χιλιομοδίου, που συνεχίστηκε τους τελευταίους δύο μήνες, για τρίτη συνεχή χρονιά.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ελένη Κόρκα, η έρευνα επικεντρώθηκε ανασκαφικά σε δύο τομείς: στη θέση «Φανερωμένη - Καμαρέτα» και στη θέση «Θέατρο-Λίμνη-Νταμάρια», ενώ ταυτόχρονα διεξήχθη ευρείας κλίμακας επιφανειακή έρευνα.



Στη θέση «Θέατρο-Λίμνη-Νταμάρια» η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων αναφέρει ότι αποκαλύφθηκε αρχαία οδός, με κατεύθυνση από νότια προς βορειοδυτικά. Ο δρόμος παρουσιάζει επάλληλες στρώσεις που χρονολογούνται από τους Μυκηναϊκούς έως τους Υστερορωμαϊκούς χρόνους, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική χρήση του. Υπογραμμίζεται ότι πιθανότατα πρόκειται για μια κεντρική αρτηρία της πόλης και πλέον υπάρχει βεβαιωμένη τεκμηρίωση για τον εντοπισμό της αρχαίας Τενέας.

Επιπλέον, στο χώρο της ανασκαφής του δρόμου εντοπίστηκε κεραμική προϊστορικών και ιστορικών χρόνων, με ξεχωριστής σημασίας εύρημα ένα ανθρωπόμορφο ειδώλιο της περιόδου 1125 π.Χ. - 1180 π.Χ., και ταυτόχρονα βρέθηκαν αποτμήματα οικοδομικού υλικού, επιμελώς λαξευμένοι δόμοι, μια βάση παραστάδας και τμήμα ανωδομής κτηρίου που παραπέμπουν σε δημόσια κτίρια της αρχαίας Τενέας.

Στο χώρο ανασκαφής του νεκροταφείου αποκαλύφθηκε