ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

22 αρχαία ναυάγια στους Φούρνους της Ικαρίας.



Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 22 ναυάγια γύρω από το μικρό αρχιπέλαγος των Φούρνων, αποκαλύπτοντας ότι μπορεί να αποτελεί την πρωτεύουσα των αρχαίων ναυαγίων του κόσμου.
Αποτελώντας ένα από τα κορυφαία αρχαιολογικά ευρήματα της φετινής χρονιάς, η ανακάλυψη έγινε από κοινή ελληνοαμερικανική αρχαιολογική αποστολή στο μικρό αρχιπέλαγος των Φούρνων με έκταση μόλις 17 τετραγωνικών μιλίων. Στον χώρο αυτό υπάρχουν 13 νησιά και νησίδες, τα οποία βρίσκονται ανάμεσα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, Σάμο και Ικαρία.

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Ανακαλύφτηκαν σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα του 1500 π.Χ. στην Πύλο


Ασύλητος, πλούσια κτερισμένος, λακκοειδής τάφος ανακαλύφθηκε το καλοκαίρι από διεθνή ομάδα αρχαιολόγων, πλησίον του μυκηναϊκού ανακτόρου του Νέστορος, στον Άνω Εγκλιανό, στη Χώρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος


Μια σπουδαία ανακάλυψη έφερε στο φως η σκαπάνη του Jack L. Davis και της Sharon R. Stocker, από το Πανεπιστήμιο του Cincinnati, στην Πελοπόννησο.

Ασύλητος, πλούσια κτερισμένος, λακκοειδής τάφος ανακαλύφθηκε το καλοκαίρι από διεθνή ομάδα αρχαιολόγων, πλησίον του μυκηναϊκού ανακτόρου του Νέστορος, στον Άνω Εγκλιανό, στη Χώρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Ο τάφος, ο οποίος ανήκε σε πολεμιστή, χρονολογείται περίπου το 1500 π. Χ. (Υστεροελλαδική ΙΙ περίοδος) και αποτελεί την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της Ηπειρωτικής Ελλάδας, που έχει έρθει στο φως τα τελευταία εξήντα πέντε χρόνια.


Δίπλα στον πολεμιστή είχαν εναποτεθεί: χάλκινο σπαθί με επιχρυσωμένη ελεφαντοστέινη λαβή, χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια και κύπελλα, σπάνια χρυσή αλυσίδα, ασημένια κύπελλα -ορισμένα με χρυσά χείλη-, χάλκινα αγγεία και κύπελλα, χάλκινος αμφορέας, χάλκινες πρόχοι, καθώς και

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Ολοκληρώνονται με επιτυχία τα έργα στην Ακρόπολη




Πώς προχωρούν τα έργα στην Ακρόπολη; Επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχαν τεθεί ως το 2015, έτος που σηματοδοτεί το πέρας των αναστηλωτικών προγραμμάτων τα οποία ήταν ενταγμένα στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Πολιτισμός», 2007-2013;

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με την κατεξοχήν αρμόδια, τη διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ), αρχιτέκτονα- μηχανικό, Βασιλική Ελευθερίου, ζητώντας της έναν σύντομο απολογισμό των έργων στον Ιερό Βράχο, που πλαισιώθηκαν με σύγχρονες και πρωτοποριακές τεχνολογίες.

«Οι στόχοι που είχε θέσει την τελευταία πενταετία η ΥΣΜΑ βαίνουν προς ολοκλήρωση με επιτυχία ως το τέλος του χρόνου. Αμέσως μετά, θα απομακρυνθούν τα ικριώματα προκειμένου η δυτική πλευρά του Παρθενώνα να αποκτήσει και πάλι τη γνωστή εμβληματική της μορφή και τα Προπύλαια να αποδοθούν πλήρως αποκατεστημένα στους επισκέπτες της Ακρόπολης», αναφέρει η κ. Ελευθερίου, επισημαίνοντας παράλληλα κι έναν ακόμη λόγο που το 2015 αποτελεί σταθμό στην εξέλιξη των έργων: Η συμπλήρωση 40 ετών από τη σύσταση της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ), το διεπιστημονικό όργανο που σχεδιάζει και παρακολουθεί τα έργα αποκατάστασης στα μνημεία της Ακρόπολης.

«Οι νέες τεχνολογίες, με σωστή εφαρμογή, συμβάλλουν

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Απλώνεται στην Ιταλία το Κίνημα για την Ελληνική Γλώσσα

Απλώνεται στην Ιταλία το Κίνημα για την Γλώσσα-MONDO Lingua greca: dai, parliamola tutti. Ricordare non è peccato



ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Σημαντικές διαστάσεις παίρνει το κίνημα “Μιλάμε Ελληνικά τον Οκτώβριο”, καθώς εξαπλώνεται από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο και από πόλη σε πόλη της Ιταλίας!
Η εκστρατεία διάδοσης της ελληνικής Γλώσσας, είναι μία πρωτοβουλία του Προέδρου της Ομοσπονδίας, Γιάννη Κορίνθιου,  ενταγμένη στα πλαίσια προώθησης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή της Καμπανίας, και ειδικότερα του σχεδίου προαγωγής, από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, της καθιέρωσης της 24η Οκτωβρίου ως “Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού”, γνωρίζει μία καθολική αποδοχή τόσο μεταξύ των Ελλήνων ομογενών και φοιτητών όσο και ευρύτερα από τον Ιταλικό Τύπο.
Ενδεικτικό είναι άρθρο του  Francesco De Palo (Giornalista freelance e scrittore) στην ilfattoquotidiano.it, όπου εκθειάζει την Ελληνική Γλώσσα, επισημαίνοντας ότι το μέλλον της ”ταιριάζει με το μέλλον του ελληνικού πολιτισμού και το καθήκον των Ελλήνων και Φιλελλήνων είναι να την υποστηρίξουν, ιδιαίτερα σε κείνες τις περιοχές όπου επιβιώνουν ελληνόφωνες Κοινότητες οι οποίες, όπως το Μπάρι, μεταδίδουν τη Γλώσσα και τον Πολιτισμό”.
Ακολούθως αναφέρει ότι η Ελληνική

Εύρημα ξεχωριστής σημασίας :Λιθόκτιστος τάφος των Μυκηναϊκών Χρόνων ανακαλύφθηκε στη Λέσβο.

Τα πολύτιμα κτερίσματα που βρέθηκαν χρονολογούν τον τάφο στην Υστεροελλαδική ΙΙΙ περίοδο 

Λέσβος
Ένας ασύλητος λιθόκτιστος, κιβωτιόσχημος τάφος των Μυκηναϊκών χρόνων ήρθε στο φως στο πλαίσιο του έργου της βελτίωσης της επαρχιακής οδού Ντίπι – Παπάδος – Πλωμάρι.



Ο νεκρός σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλο Τριανταφυλλίδη «ήταν τοποθετημένος σε ύπτια, συνεσταλμένη στάση και είχε ως κτερίσματα μια υψίποδη κύλικα με βαθύ ημισφαιρικό σώμα, μια προχοΐσκη κατασκευασμένη από γκρίζο πηλό, ένα χάλκινο μαχαίρι και ένα χάλκινο δαχτυλίδι».

Τα πολύτιμα κτερίσματα που βρέθηκαν χρονολογούν τον τάφο

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

ΑΜΦΙΠΟΛΗ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΘΑΛΑΜΟΙ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΚΑΣΤΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ


Αποκαλυπτική συνέντευξη του Antonio Corso για ανασκαφή Αμφίπολης: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΘΑΛΑΜΟΙ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΚΑΣΤΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Επίσης το μέλος της ανασκαφικής ομάδας δηλώνει ότι υπάρχουν παράγοντες που δεν θέλουν την συνέχιση των εργασιών στον λόφο Καστά!!!

Συνέντευξη στον Θεόδωρο Αν. Σπανέλη

Παρακολουθεί από κοντά την ανασκαφή, μελετάει τα ευρήματα και έχει ασχοληθεί πάρα πολύ με την διασταύρωση των στοιχείων και την ταύτιση των γλυπτών με άλλα της ίδιας περιόδου και τεχνοτροπίας, ο Antonio Corso, ο οποίος με την ιδιότητα του αρχαιολόγου και του μελετητή της αρχαίας γλυπτικής (μάλιστα έχει γράψει και ένα βιβλίο για την τέχνη του Πραξιτέλη) σχολιάζει στο xronometro.com τα τελευταία δεδομένα που είδαν το φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτει ότι υπάρχουν δύο ακόμη θάλαμοι πιο βαθιά στο λόφο Καστά, οι οποίοι όταν εξερευνηθούν θα μας δώσουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που υπάρχουν.

Τα βιβλία του καθ. Antonio Corso,

Για το μνημείο που ήδη έχει ανασκαφεί ο κ. Corso ξεκαθαρίσει ότι είναι Ηρώο του Ηφαιστίωνα χωρίς καμία αμφιβολία, θεωρεί λήξαν το θέμα της χρονολόγησης καθώς όλα τα στοιχεία «δείχνουν» το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα και επιπλέον ερμηνεύει «θεολογικά» τα σύμβολα του οικοδομήματος και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι «δελφγικής ταυτότητας» με συνύπαρξη των Θεών Απόλλωνα και Διονύσου.
Τέλος ο κ. Corso ξεκαθαρίζει ότι η πολεμική μερίδας αρχαιολόγων εναντίον του μνημείου δεν έχει μόνο προσωπικά κίνητρα αλλά και πολιτικά, αφού κάποιοι δεν θέλουν την συνέχιση της ανασκαφής!!!

Anthonio Corso Είναι  αρχαιολόγος στη Scuola Normale Superiore στην Πίζα

· Πόσο σοφότεροι γίναμε από τις ανακοινώσεις της 30ης Σεπτεμβρίου στο ΑΠΘ, σε σχέση με το μυστήριο της Αμφίπολης;

«Ναι, νομίζω ότι έχουμε πλησιάσει πολύ στις απαντήσεις. Θεωρώ ότι με το επιγραφικό υλικό που βρέθηκε αποδεικνύεται ότι το μνημείο

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Νέα ευρήματα στο Ασκληπιείο Φενεού

Ασκληπιείο Φενεού

Μέσα στο επιβλητικό ορεινό φυσικό περιβάλλον της κοιλάδας Φενεού, στις ανατολικές υπώρειες του νότιου λοφίσκου της Ακρόπολης σε υψόμετρο 750 μ., τοποθετείται το Ασκληπιείο της Αρχαίας Φενεού.

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

ΚΑΡΥΕΣ ΠΙΕΡΙΑΣ: «Στο φως» προϊστορικό νεκροταφείο


Eνα εκτεταμένο προϊστορικό νεκροταφείο, που χρονολογείται στο β' μισό της 2ης χιλιετίας και καλύπτει μεγάλη έκταση πάνω σε έναν λόφο, εντοπίστηκε στη θέση «Στριβός», στις Καρυές Πιερίας, στους πρόποδες των Πιερίων.


Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 20 τύμβοι και 17 τάφοι, η πλειονότητά τους κιβωτιόσχημοι, ενώ ένας αγρότης παρέδωσε στην

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Πρόσφατη εντυπωσιακή ανακάλυψη: το «μαντείο των Αθηνών», το μοναδικό (μαντείο) που έχει βρεθεί μέχρι τώρα στην πρωτεύουσα.

Ο Ομφαλός στο επονομαζόμενο ιερό του «Εκατείου», στον Κεραμεικό 
Κάτω από τον Ομφαλό βρίσκεται σε βάθος μεγαλύτερο των 8 μέτρων ένα φρεάτιο επενδεδυμένο με κυλινδρικούς δακτυλίους από πηλό. Η διάμετρος είναι μόλις 65 εκατοστά. Επιγραφές μέσα στο φρεάτιο και στην κάτω επιφάνεια του Ομφαλού ταυτίζουν το πηγάδι –και επομένως και ολόκληρο το ιερό– ως την έδρα ενός μαντείου...!

Η αρχαιολόγος κ. Γιούτα Στρόσεκ εξηγεί για τα νέα ευρήματα .Το καλοκαίρι του 2015 ενοποιήσαμε τα δύο προγράμματα των ερευνών μεταξύ τους και αποφασίσαμε αφενός να τεκμηριώσουμε δύο από μακρού γνωστά πηγάδια/φρέατα στη νότια πλευρά της ταφικής οδού (αυτό δεν είχε γίνει με τις παλαιότερες ανασκαφές του 1864 και του 1890) και εκτός τούτου να ερευνήσουμε έναν από μακρού γνωστό Ομφαλό, τον οποίο είχε ανακαλύψει ο Κυριάκος Μυλωνάς στο επονομαζόμενο ιερό του «Εκατείου», αλλά δεν είχε εξεταστεί λεπτομερέστερα, διότι τον θεωρούσε ως ένα μνημείο, το οποίο είχε αποσπαστεί δευτερευόντως από μια επιτύμβια λήκυθο.

Το ιερό θεωρήθηκε από τους πρώτους ανασκαφείς ως το ιερό της Εκάτης, διότι είχαν βρει στη λατρευτική κόγχη μια βάση από ασβεστόλιθο με μια τριγωνική εγκοπή στην άνω επιφάνεια, και ξέρουμε ότι τα αγάλματα της Εκάτης ήταν συχνά τρίπλευρα.
Στο πλαίσιο των ερευνών για τα ιερά στον Κεραμεικό, όμως, μια συνεργάτιδα έκανε διδακτορική διατριβή στη οποία ξαναξιολόγησε ιδίως όλα τα ευρήματα και τις επιγραφές από το ιερό αυτό. Ολοκληρώθηκε το 2014 και για πρώτη φορά διαπίστωσε ότι εδώ δεν ήταν η Εκάτη η λατρευόμενη θεότητα, αλλά η Άρτεμις Σωτείρα.

Ήδη το 2012 μπορέσαμε να διαπιστώσουμε ότι ο Ομφαλός κλείνει το στόμιο μιας υποκείμενης μαρμάρινης πλάκας. Στόχος των συντονισμένων εργασιών του 2015 ήταν, δηλαδή, η διευκρίνιση της λειτουργίας του κωνικού μνημείου και του ανοίγματος από κάτω.

Ήδη, αμέσως μετά την απόσυρση του

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Μόσχα: “Ο χρυσός των απογόνων του Ηρακλή”

Ηρακλής: ιδρυτής δυναστειών του Βοσπόρου
Το Ίδρυμα του Όλεγκ Ντεριπάσκα «Βόιλνε Ντέλο» από το 2004 υλοποιεί ένα πρόγραμμα της «ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Κουμπάν» και συμμετέχει, τώρα, ως  γενικός συνεργάτης στην έκθεση  «Ο χρυσός των απογόνων του Ηρακλή».


Για το  λαό του Κουμπάν που κάνει την εμφάνισή του,  από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. άνοιξε σήμερα η έκθεση στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο της  Μόσχας, θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, που συμπίπτει χρονικά με τον εορτασμό των ημερών του Κουμπάν στη ρωσική πρωτεύουσα.


Στην έκθεση παρουσιάζονται πάνω από 600, από τα καλύτερα εκθέματα του Κρασνοντάρ, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του οποίου διατηρούνται.

Τα εκθέματα καλύπτουν

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Αμμότοπος Άρτας: Το μυστικό ενός λόφου . Μία νέα αρχαιολογική θέση εντοπίστηκε

Η περιοχή του Αμμoτόπου, που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Αρταίων (πρώην Δήμου Ξηροβουνίου), ήταν μέχρι σήμερα γνωστή για τον αρχαίο οικισμό του Ορράου, χαρακτηριστικής ακρόπολης-πολίσματος του 4ου αιώνα π.Χ.

Μία νέα αρχαιολογική θέση εντοπίστηκε στην απόκρημνη πλαγιά λόφου, στην ευρύτερη περιοχή του Αμμοτόπου Άρτας (φωτ. Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας).
 Η αρχαία ακρόπολη είναι χτισμένη στο λόφο Καστρί, μεταξύ των χωριών Αμμοτόπου, της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, και Γυμνοτόπου, της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας. Είναι οργανωμένη σε οικοδομικές νησίδες και διαθέτει τις μοναδικές σωζόμενες, διώροφες οικίες της ελληνικής αρχαιότητας.



Ενώ μέχρι σήμερα λοιπόν, οι γνώσεις μας για τις αρχαιότητες της θέσης περιορίζονταν

Ας μην μένουμε σε λόγια αρχαιολόγων που δεν έχουν καν επισκεφτεί τον λόφο Καστά.....


Διαμάχη αρχαιολόγων ,όπως πάντα ,για Ηφαιστίωνα και Μέγα Αλέξανδρο

Η επιγραφή στον περίβολο του τάφου στην Αμφίπολη προκαλεί αντεγκλήσεις. Τι υποστηρίζει η ομάδα της υπεύθυνης αρχαιολόγου, Κατερίνας Περιστέρη. Ποιοι και γιατί απορρίπτουν τη θεωρία της. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες με τα οστά των πέντε σκελετών; 

Έντονη αμφισβήτηση σχετικά με την χρονολογική περίοδο αλλά και με το κατά πόσο είναι όντως καινούργια τα στοιχεία των επιγραφών στον μαρμάρινο περίβολο του ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά και τα οποία παρουσιάστηκαν στην επιστημονική ομιλία / παρουσίαση της υπεύθυνης αρχαιολόγου, Κατερίνας Περιστέρη αλλά και της συναρμόδιας ομάδας ερευνών, το βράδυ της Τετάρτης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, εκφράζουν Κλασικοί Αρχαιολόγοι, αλλά και η Επίκουρη Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας και Οστεοαρχαιολογίας, στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Σέβη Τριανταφύλλου.
Οι περισσότεροι κάνουν λόγο για συγκεχυμένες πληροφορίες, αυθαίρετες αρχαιολογικές προσεγγίσεις που ενδεχομένως να μην παραπέμπουν στην ελληνιστική περίοδο, αλλά και για επιγραφή στον μαρμάρινο περίβολο του τάφου, η οποία βρίσκεται 2 χλμ. μακριά από τον τύμβο, γεγονός που δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον ένοικο ή με όσα "μυστικά" κρύβει ο μεγαλεπήβολος τάφος.
"Απορρίψτε τις θεωρίες περί Ηφαιστίωνα", απαντά κατηγορηματικά σε όσα έγιναν γνωστά το απόγευμα της Τετάρτης, ο καθηγητής κλασσικής αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο οποίος επί 36 χρόνια θήτευσε στις ανασκαφές της Βεργίνας, Πάνος Φάκλαρης. "Ακόμα ψάχνουμε να βρούμε ποια είναι η είδηση", συμπληρώνει η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας των οστών που βρέθηκαν εντός του τάφου, Σέβη Τριανταφύλλου.




Tι απαντά όμως από την πλευρά του, ο υπεύθυνος αρχιτέκτονας του μνημείου Μιχάλης Λεφαντζής;

Ποια τα νέα ευρήματα που έστρεψαν και πάλι το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας στην Αμφίπολη που "είχαμε ξεχάσει";

Τα πρόσφατα  ευρήματα αφορούν κυρίως στην αποσαφήνιση της χρονικής εποχής στην οποία φέρεται να ανήκει η σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη του τάφου και η οποία, όπως διευκρινίζει

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

«Συνυπάρχουν» ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Ηφαιστίωνας, στο ταφικό μνημείο του λόφου Καστά στην Αμφίπολη!


Αυτό υποστήριξε χθες στην ομιλία της στο ΑΠΘ, η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, αποδίδοντας χαρακτήρα «δυισμού» στο οικοδόμημα
ΔΕΙΤΕ ΤΑ BINTEO 
Γράφει ο Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

Τρείς εγχάρακτες επιγραφές εν είδει συμβολαίου, πρωτότυπο εύρημα για τα δεδομένα της αρχαιολογικής έρευνας στο χώρο της Μακεδονίας, στις οποίες αναφέρεται η φράση «Παρέλαβον Ηφαιστίωνος», είναι ίσως το κορυφαίο εύρημα που αποκαλύφθηκε στην χθεσινή ομιλία της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη στην εκδήλωση που οργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


Το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα σε επιγραφές του λόφου Καστά και το όνομα του Δεινοκράτη!!!

 Οι τρεις επιγραφές οι οποίοι βρίσκονται επάνω σε αρχιτεκτονικά μέλη του ταφικού μνημείο, για πάνω από 80 χρόνια ήταν εκτεθειμένες και διάσπαρτες, όπως και πολλά άλλα μαρμάρινα μέλη σε διάφορα σημεία. Δεν αποκαλύφθηκε που ακριβώς εντοπίστηκαν, αλλά πιθανότερο είναι το σημείο δίπλα στον λέοντα της Αμφίπολης, στην δυτική όχθη του Στρυμόνα όπου έχει τοποθετηθεί από την δεκαετία
του ’30. Ουσιαστικά το περιεχόμενο των επιγραφών είναι ένα συμβόλαιο από το οποίο προκύπτει, κατά την κ. Περιστέρη, αλλά και τον αρχιτέκτονα της ανασκαφικής ομάδας Μιχάλη Λεφαντζή, ότι ο εντολέας για την ανέγερση μια σειράς ηρώων σε διάφορα σημεία της αυτοκρατορίας, αφιερωμένα στον Ηφαιστίωνα, ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος έβαλε και την σφραγίδα του για το πώς τα ήθελε, (να συνδυάζουν τον κλασσικό τύμβο με μαρμάρινο περίβολο και το μνημείο να έχει μεγαλοπρέπεια ανάλογη του Μαυσωλείου), ο αρχιτέκτονας του

Ο τάφος της Αμφίπολης ήταν αφιερωμένος στον Ηφαιστίωνα

ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΥΜΒΟΥ ΚΑΣΤΑ - ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ



Μια πολύ σημαντική μέρα είναι η σημερινή για την Αρχαιολογία, καθώς η Αμφίπολη άνοιξε τις πύλες της και αποκάλυψε τα μυστικά της.
Σε μια εκδήλωση με ξεχωριστό ενδιαφέρον, η Κατερίνα Περιστέρη παρουσίασε συγκινημένη τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανασκαφή στον τύμβο Καστά.

Μεταξύ άλλων, η κυρία Περιστέρη ανέφερε ότι βρέθηκε το μονόγραμμα του Αντίγονου του Μονόφθαλμου και του Ηφαιστίωνα. Επισήμανε ότι ο τύμβος έχει υποστεί πολυάριθμες λεηλασίες μέχρι τον καιρό των τελευταίων Μακεδόνων και υπογράμμισε ότι τα στοιχεία αποκαλύπτουν την ύπαρξη λατρευτικού χώρου εντός του μνημείου για μεγάλο ήρωα.

«Υπάρχουν τρεις επιγραφές που αποτελούν συμβόλαια
έργου του ταφικού μνημείου. Οι επιγραφές γράφουν: "παρέλαβον" και έχουν το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα» είπε η Κατερίνα Περιστέρη, παρουσιάζοντας μία από τις επιγραφές. «Αυτό δηλώνει ότι πρόκειται για συμβόλαιο κατασκευής έργου και πλούσια εργολαβία» τόνισε.


Επίσης αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκαν νομίσματα σε καλή κατάσταση, όπως για παράδειγμα του Αλέξανδρου και του Κασσάνδρου. Ωστόσο σημείωσε ότι τα περισσότερα νομίσματα που βρέθηκαν είναι καμένα ή κατεστραμμένα.

«Πέρα από την καταστροφή που έχει δεχθεί το μνημείο, έχει σημασία η μοναδικότητά του. Πρόκειται για ένα τεράστιο ταφικό συγκρότημα, με εξαιρετικά γλυπτά» είπε η Κατερίνα Περιστέρη.
Στον επίλογο της ομιλίας της, αποκάλυψε ότι οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ευρήματα με την σφραγίδα του προσωπικού αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Δεινοκράτη. Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει ότι το μνημείο έγινε με εντολή του μεγάλου Στρατηλάτη


   «Συνυπάρχουν» ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Ηφαιστίωνας, στο ταφικό μνημείο του λόφου Καστά στην Αμφίπολη!