ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Στο «σφυρί» τέσσερις ελληνικοί θησαυροί 2.500 ετών.

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Tουλάχιστον τέσσερις αρχαίες ελληνικές αρχαιότητες που το ιστορικό προέλευσής τους βάζει σε σκέψεις, ετοιμάζονται να δημοπρατήσουν αύριο Πέμπτη οι Christie's στο Λονδίνο


  Θα δημοπρατηθούν και κυκλαδικά ειδώλια, που δεν έχουν σαφή προέλευση   


Οι αρχαιότητες έχουν ταυτιστεί από τον δρ. Χρήστο Τσιρογιάννη με φωτογραφίες από το αρχείο Μπεκίνα, όπου περιέχονται προϊόντα λαθρανασκαφών σε διάφορες μεσογειακές χώρες και κυρίως στην Ιταλία και την Ελλάδα. Δεν γνωρίζουμε αν οι συγκεκριμένες βρέθηκαν στη γειτονική ή στη δική μας χώρα, ωστόσο είναι απαραίτητη ταχύτατη έρευνα και επαφή με τις ιταλικές αρχές.

Πρόκειται για τέσσερα αγγεία της

Αμφίπολη: Ανακοινώσεις για το ταφικό μνημείο – Λύθηκε το μυστήριο;


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, η εκδήλωση – παρουσίαση της πορείας των ανασκαφικών εργασιών στον πολυσυζητημένο, την τελευταία διετία, λόφο Καστά της Αμφίπολης…


Στην εκδήλωση αναμένεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, να μιλήσουν ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας, με θέμα “Αποτελέσματα γεωφυσικών και γεωλογικών ερευνών στον Καστά”, αλλά και η αρχαιολόγος, ανασκαφέας Τύμβου Καστά Αμφίπολης, προϊστάμενη Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Κατερίνα Περιστέρη.

Η κεραμική και τα νέα ευρήματα μέσα

Αρχαία πόλη και ναυάγια ψάχνουν στην Μεθώνη

Ενάλια γεωαρχαιολογική και γεωφυσική έρευνα στον όρμο της Μεθώνης και στη νήσο Σαπιέντζα, στη Μεσσηνία. 
Το ναυάγιο των λίθινων σαρκοφάγων στη Σαπιέντζα 
Ενάλιες γεωαρχαιολογικές και γεωφυσικές έρευνες στον όρμο της Μεθώνης και στο βόρειο τμήμα της νήσου Σαπιέντζας πραγματοποίησε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας (ΕΘΑΓΕΦΩ) του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τα γεωφυσικά όργανα προσαρμοσμένα στο σκάφος της ΕΕΑ

Ο σκοπός των ερευνών ήταν διττός. Αφ’ ενός ο εντοπισμός αρχαίων και ιστορικών ναυαγίων, που αναπαύονται στον πυθμένα ή είναι θαμμένα στα ιζήματα του, και αφ’ ετέρου η παλαιογεωγραφική ανάπλαση του όρμου της Μεθώνης τα τελευταία 10.000 χρόνια.
Για να επιτευχθεί αυτός ο διπλός σκοπός χρησιμοποιήθηκαν θαλάσσια γεωφυσικά συστήματα νέας τεχνολογίας και συγκεκριμένα, τομογράφος υποδομής πυθμένα υψηλής ανάλυσης (subbottom profiler), ο οποίος εντοπίζει στόχους θαμμένους

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Για την θρυλική σφαίρα του Αρχιμήδη

Ήταν ένας μηχανισμός που έδειχνε τους πλανήτες να περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο
ΒΙΝΤΕΟ
Ένας πρώην επιμελητής του Μουσείου Επιστήμης του Λονδίνου δημιούργησε το πρώτο αντίγραφο της περίφημης σφαίρας του Αρχιμήδη, ενός μηχανισμού που έδειχνε τους πλανήτες να περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο. Κανείς όμως δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το σχέδιο της θρυλικής μηχανής, ούτε καν για το εάν κατασκευάστηκε όντως από τον μεγάλο μαθηματικό της αρχαιότητας.

Ο μηχανολόγος και ιστορικός της επιστήμης Μάικλ Ράιτ επιδεικνύει την υποθετική σφαίρα του Αρχιμήδη
 Το μοντέλο
Το μηχανικό μοντέλο της σφαίρας, το οποίο δημιούργησε στο Λονδίνο ο μηχανολόγος και ιστορικός της επιστήμης Μάικλ Ράιτ, εκτίθεται από τις 27 Σεπτεμβρίου σε μουσείο της Βασιλείας στην Ελβετία. Παρόλο που το σχέδιο βασίστηκε σε πολλές υποθέσεις, ο Αρχιμήδης σίγουρα είχε τις ικανότητες να δημιουργήσει μια τέτοια μηχανή, υποστηρίζει ο Ράιτ στο δικτυακό τόπο του Nature, το οποίο παρουσιάζει και το παρακάτω βίντεο.
Αναφορές για διάφορα μηχανικά μοντέλα του ουρανού εμφανίζονται στα γραπτά αρκετών αρχαίων

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Σκελετός «Κενταύρου» στο φως!




Το γύρο του κόσμου κάνει ο σκελετός κενταύρου που εκτίθεται σε ειδική προθήκη στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί των ΗΠΑ, προκαλώντας ποικίλες συζητήσεις και αντιδράσεις, οι οποίες εκτείνονται από το θαυμασμό έως και την αμφισβήτηση. Το συγκεκριμένο έκθεμα, το οποίο δίνει άλλη διάσταση στο μύθο των κενταύρων, βασίζεται, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, στα ευρήματα των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν το 1980 σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Βόλου. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα επιστημονικό πείραμα που υλοποιήθηκε με τη συνδρομή της τέχνης για εκπαιδευτικούς σκοπούς, με απώτερο στόχο «να οξύνει το νου και την ερευνητική σκέψη των φοιτητών» όπως επεσήμαναν χαρακτηριστικά οι δύο καθηγητές που το δημιούργησαν.

Ο Κένταυρος, που ανήκει στη σφαίρα της μυθολογίας σύμφωνα με την αρχαιολογική άποψη, ήταν ένας συνδυασμός ανθρώπου και αλόγου, που έχει συνδεθεί κατά κύριο λόγο με την περιοχή του Πηλίου, το οποίο φέρει, άλλωστε την ονομασία «βουνό των κενταύρων».

Παρά το γεγονός ότι είναι

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Βρέθηκε ένα αρχαίο κρεοπωλείο στην αρχαία Μεσσήνη

Είναι η πρώτη φορά που έχει βρεθεί ένα κρεοπωλείο από την Ελληνιστική περίοδο . "Συνήθως έχουμε ένα ρωμαϊκό macelum», λέει ο Θέμελης, "μια μικρή ανοιχτή αυλή χρησιμοποιείται εδώ ως ένα σφαγείο." Το "Κρεοπωλείο ταυτίστηκε με επιγραφή του 1ου αιώνα μ.Χ., που βρέθηκε στο εσωτερικό της στοάς, η οποία μας λέει ότι ένας πλούσιος Μεσσηνιος πολίτης έδωσε το 1875 δηνάρια από την προσωπική του περιουσία για να επισκευάσει τη στέγη και να ανακαινείση το κτίριο." Υπάρχουν και άλλες σημαντικές ενδείξεις που μαρτυρούν τη χρήση του ως ένα σφαγείο και κρεοπωλείο

Αρχαία Μεσσήνη: αναστηλώνεται η δυτική δωρική στοά της Αγοράς Έχει μήκος 34 μ.

Η αναστήλωση της δωρικής στοάς, μήκους 34 μ., που βρέθηκε στη δυτική πλευρά της Αγοράς στην αρχαία Μεσσήνη, έρχεται να ολοκληρώσει το αναστηλωτικό πρόγραμμα που «τρέχει» στον περίφημο αρχαιολογικό χώρο της περιοχής τα τελευταία χρόνια. Μαζί της θα «σηκωθεί» και το περιστύλιο με τους

Δεύτερος μινωικός τάφος στον Δήμο Μαλεβιζίου

Ο τάφος περιείχε πήλινες σαρκοφάγους, αγγεία και πολλά άλλα ευρήματα 
Μια ακόμη σημαντική ανακάλυψη, στην πλούσια όπως αποδεικνύεται αρχαιολογικά, περιοχή του Δήμου Μαλεβιζίου, πραγματοποιήθηκε στα όρια του οικισμού της Μονής.

Ειδικότερα, σε εργασίες που εκτελεί ο Δήμος Μαλεβιζίου στην αγροτική περιοχή της Μονής, εντοπίστηκε σημαντικός, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, λαξευτός τάφος της Ύστερης Μινωικής περιόδου (περίπου 1300 π.Χ), λίγο έξω από τα όρια του οικισμού.

Πρόκειται για μεσαίου μεγέθους ομαδικό τάφο που περιείχε πήλινες σαρκοφάγους, αγγεία και πολλά άλλα ευρήματα. Μετά την ανακάλυψη

ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ: Ο τάφος που... κατεβαίνει στον Άδη

Εντυπωσιάζει ο επιβλητικός πολυθάλαμος τάφος της Πέλλας, ο μεγαλύτερος λαξευτός θαλαμωτός τάφος στον ελλαδικό χώρο, που άνοιξε για πρώτη φορά για το κοινό από τα μέσα Ιουλίου.
Παρά το γεγονός ότι ο τάφος είχε συλληθεί και μάλιστα αρκετές φορές, ο πολυθάλαμος τάφος απέδωσε πλήθος ευρημάτων. Η είσοδος

Πρόκειται για οικογενειακό τάφο με οκτώ θαλάμους, με πολλαπλές ταφές, που χρονολογείται στα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια και χρησιμοποιούνταν ανελλιπώς για δύο αιώνες (4ος π.Χ.-2ος π.Χ.).
Το μνημείο, που βρίσκεται πριν από τον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, στον δρόμο προς το Αρχαιολογικό Μουσείο, συντηρήθηκε, διαμορφώθηκε και αναδείχθηκε μέσα από το πρόγραμμα Interreg III και θα μείνει ανοιχτό για το κοινό μέχρι και τον Νοέμβριο, ενώ η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας θα τοποθετήσει στο μέλλον αντίγραφα των ευρημάτων στο εσωτερικό του.
«Είναι ένας πολύ ιδιαίτερος τύπος μακεδονικού τάφου,

Περισσότερα από 50 αντικείμενα βρέθηκαν στο χώρο του διάσημου Ναυάγιο των Αντικυθήρων

 Περισσότερα από 50 αντικείμενα που ανακτήθηκαν κατά τη διάρκεια της υποβρύχιας αποστολής στο χώρο του διάσημου Ναυάγιο των Αντικυθήρων από 26 Αυγούστου και στις 16 Σεπτεμβρίου, η μελέτη του οποίου οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι θα επεκτείνει την επιστημονική γνώση σχετικά με το ναυάγιο και το φορτίο του, και θα συμβάλει στην κατανόηση του περιστατικού


Η φετινή περίοδος έρευνας του Ναυαγίου των Αντικυθήρων από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με την υποστήριξη του Αμερικάνικου Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole ξεκίνησε στις 26 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου, δίνοντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα να γίνει ανασκαφή στο συγκεκριμένο ναυάγιο με την φυσική παρουσία Ελλήνων και ξένων καταδυόμενων αρχαιολόγων.
Στο παραπάνω χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν καταδύσεις για 12 ημέρες, με συνολικό χρόνο βυθού 40 περίπου ανθρωποωρών και ανελκύσθηκαν πάνω από 50 αντικείμενα.
Η για πρώτη φορά συστηματική ανασκαφή (μετά από τις τρεις αποστολές του 1900, 1953, 1976) στο χώρο του μοναδικού, ιδιαίτερου και

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Η Κυρά της Πρόσυμνας

Η «Κυρά της Πρόσυμνας» (φωτ.: Παντελής Φελέρης/Φωτογραφικό Αρχείο Ε.Α.Μ.) 

Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει την Κυρά της Πρόσυμνας 

Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει, είναι η νέα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά.

Το Αθέατο Μουσείο αποκαλύπτει, είναι η νέα, ανοιχτή πρόσκληση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για την αφήγηση της άγνωστης ιστορίας που κρύβει το επιλεγμένο έκθεμα.
Μετά από το «δαχτυλίδι του Θησέα», την «Αιγύπτια γάτα Μίου», την «Άρτεμη από τη θάλασσα» και τον «καθρέφτη της Ευρώπης», το Αθέατο Μουσείο φιλοξενεί την «Κυρά της Πρόσυμνας».

Σχεδιαστική αναπαράσταση της μυκηναίας βασίλισσας από το θολωτό τάφο των Δενδρών της Αργολίδας (σχ.: Δήμητρα Λαμπρέτσα/Φωτογραφικό Αρχείο Ε.Α.Μ.)

Πρόκειται για ένα ελεφάντινο γυναικείο ειδώλιο της Μυκηναϊκής εποχής, από πλούσιο τάφο της Πρόσυμνας Άργους, μοναδικό για τις πολύτιμες πληροφορίες που προσφέρει για την

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Νέοι θησαυροί και έργα συντήρησης στον λόφο των Αηδονιών

 Σημαντικές αρχαιότητες κρύβει η γη των Αηδονιών, κοντά στη Νεμέα, ανάμεσα στις οποίες και ο περίφημος θησαυρός των Αηδονιών που διεκδικήσαμε και πήραμε πίσω από τις ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του '90.

Το αρχαίο νεκροταφείο των Αηδονιών είναι ένα «από τα πλουσιότερα μυκηναϊκά νεκροταφεία, που ανήκε σε έναν πολύ σημαντικό οικισμό, εφάμιλλο των γνωστών αργολικών κέντρων της εποχής, ο οποίος όμως δεν έχει ακόμη εντοπιστεί»

Οι λαθρανασκαφείς είχαν αφαιρέσει τμήμα κτερισμάτων, κυρίως χρυσών κοσμημάτων και το είχαν πωλήσει παράνομα. Με ανασκαφές είχε έρθει στο φως το άλλο μισό και έτσι υπήρξε επιτυχής η διεκδίκηση.
Η εφορεία αρχαιοτήτων Κορινθίας αποφάσισε πέρσι πως πρέπει να επαναληφθούν οι ανασκαφικές έρευνες στον χώρο του αρχαίου νεκροταφείου των Αηδονιών, που όπως λέει  ο έφορος Κωνσταντίνος Κίσσας, πρόκειται για ένα «από τα πλουσιότερα μυκηναϊκά νεκροταφεία, που ανήκε σε έναν πολύ σημαντικό οικισμό, εφάμιλλο των γνωστών αργολικών κέντρων της εποχής, ο οποίος όμως δεν έχει ακόμη εντοπιστεί».



Στόχος ήταν να

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Αρκάδες 300 χιλιάδων ετών- Υπαίθρια αρχαιολογική θέση της Κατώτερης Παλαιολιθικής περιόδου εντοπίστηκε στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας


Μαραθούσα Μερική άποψη του χώρου της ανασκαφής με τμήμα του σκελετού του ελέφαντα

Υπαίθρια αρχαιολογική θέση της Κατώτερης Παλαιολιθικής περιόδου εντοπίστηκε και ανασκάπτεται στο χώρο των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας. 

Πρόκειται για τη θέση Μαραθούσα 1, όπου βρέθηκαν λίθινα τέχνεργα, στρωματογραφημένα κατά χώρα και σε συνάφεια με οστά ελέφαντα (του είδους Elephas antiquus) και άλλων θηλαστικών, που χρονολογούνται προκαταρκτικά στα 300–600 χιλιάδες έτη πριν από σήμερα.

Εκείνη την εποχή η θέση βρισκόταν στις παρυφές αβαθούς λίμνης, σε περιοχή με πλούσια δασική βλάστηση φυλλοβόλων. Η ταχεία κάλυψη των αρχαιολογικών καταλοίπων με λιμναία ιζήματα συνέβαλε στην εξαιρετική διατήρησή τους. Αποκαλύφθηκε σχεδόν ολόκληρος

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Φαίνεται ότι το Ελληνικό κρασί ήταν κάτι μοναδικό στον αρχαίο κόσμο που όμοιο του δεν υπήρχε πουθενά αλλού .

Μελέτη για τη διερεύνηση των εισαγωγών ελληνικού κρασιού στη ρωμαϊκή Ιταλία .


Η Ιταλία είναι γνωστή για το καλό κρασί της για εκατοντάδες χρόνια. Παρά το γεγονός αυτό, ήδη περισσότερα από 2.500 χρόνια πριν, οι κάτοικοι της  εισήγαγαν  συνεχώς κρασί από την  Ελλάδα.
Η Δρ Paulina Komar, απόφοιτος διδακτορικού από το Ινστιτούτο Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Wroclaw ερευνά γιατί οι Ρωμαίοι, παρά το γεγονός ότι ενώ είχαν μια σειρά από δικούς τους αμπελώνες, εισήγαγαν  οίνο από τις ελληνικές ανατολικές άκρες της Μεσογείου.

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Επαναπατρισμός σημαντικού, αρχαίου ελληνικού, νομίσματος

Επαναπατρισμός από την Ελβετία σημαντικού, αρχαίου ελληνικού, αργυρού νομίσματος, που υπήρξε προϊόν λαθρανασκαφής 


Μετά τις συστηματικές προσπάθειες των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, το ελβετικό Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο ικανοποίησε οριστικά το ελληνικό αίτημα δικαστικής συνδρομής περί κατάσχεσης ενός ιδιαίτερα σημαντικού νομίσματος υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και επαναπατρισμού του στην Ελλάδα.

Πρόκειται για αρχαίο ελληνικό νόμισμα,

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Έξι αγάλματα κρύβει ο βυθός των Αντικυθήρων.



Έξι ακόμα μπρούντζινα αγάλματα, ανάμεσα στα οποία ενός πυγμάχου, υπολογίζει ο Μπρένταν Φόλεϊ πως κρύβει ο βυθός των Αντικυθήρων.

Οι εικασίες του είναι εύλογες, καθώς κατά καιρούς έχουν ανελκυθεί χέρια, κεφάλια και πόδια, που δεν ανήκουν σε γνωστά αγάλματα. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ένα περσινό εύρημα, ένα δόρυ, το οποίο... αναζητά το άγαλμά του.

Με ανανεωμένη όρεξη φτάνουν στα Αντικύθηρα τις μέρες αυτές οι δύτες, αρχαιολόγοι, επιστήμονες και τεχνικό προσωπικό που από την αύριο ή τη Δευτέρα θα αρχίσουν να καταδύονται, σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν και άλλα μυστικά από τον βυθό που κρύβει το διάσημο ναυάγιο. Χωρίς τη στολή Exosuit, όπως μας είπε ο κ. Φόλεϊ, από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole, που διεξάγει την έρευνα μαζί με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού.

Με πολλές προσδοκίες, όμως, ανάμεσα στις οποίες είναι

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη κατά τη διάρκεια της διάνοιξης της Ν.Ε.Ο. Λαρίσης-Τρικάλων



Κατά τα έτη 1996-1997, κατά τις εργασίες διάνοιξης της «νέας εθνικής Οδού Λαρίσης-Τρικάλων», στο 30ο χιλιόμετρο, στο ύψος του χωριού Ζάρκος και συγκεκριμένα στη θέση «Αγιος Νικόλαος ο Φονιάς», διενεργήθηκε από την τότε 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ανασκαφική έρευνα.

Στη βόρεια πλευρά του δρόμου, ΝΑ της τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής που ανέσκαψε το 1972 ο καθηγητής Νικόλαος Νικονάνος, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως την ύπαρξη ενός εκτεταμένου νεκροταφείου. Συνολικά εντοπίστηκαν 120 ταφές, μία κόγχη (άλλη από εκείνη της βασιλικής, που πιθανότατα ανήκε σε παρεκκλήσι), δύο αγωγοί ύδρευσης, ένας κεραμικός κλίβανος, τοιχία (που πιθανότατα ανήκαν σε

Νεολιθικά ευρήματα στην Κύπρο στη θέση Μεσόροτσος στο Πραστιό της Πάφου


Ένας μεγάλων διαστάσεων λακκοειδής φούρνος και ένας μικρότερος θολωτός, στη θέση Μεσόροτσος στο Πραστιό της Πάφου, φανερώνουν τα προϊστορικά κατάλοιπα, σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, μιας πρώιμης φάσης εποχιακής κατοίκησης κατά τη Νεολιθική Περίοδο. 

Με τη λήξη της φετινής ανασκαφικής περιόδου, διοργανώθηκε εκδήλωση πειραματικής αρχαιολογίας με την κατασκευή αντιγράφου του λακκοειδούς φούρνου στον χώρο του εστιατορίου, που βρίσκεται απέναντι από την αρχαιολογική θέση. Στον φούρνο αυτό ψήθηκε φαγητό για ομάδα 200 ατόμων και δοκιμάστηκε έτσι η υποθετική ερμηνεία, ότι ο φούρνος αυτός κατά τη Νεολιθική Περίοδο χρησιμοποιείτο για το ψήσιμο φαγητού σε μεγάλης κλίμακας φαγοπότια.